تاثیر شرکت های کوچک در رونق اقتصادی

آنچه در این مقاله می خوانید:

شرکت های کوچک و متوسط در واقع مجموعه هایی برای افزایش رونق اقتصادی هستند که برای اکثر دولت ها ارزش بسیار دارند. این شرکت ها علاوه بر اینکه فرصتی برای ظهور ایده ها و راهکارهای جدید هستند، فرصت شغلی قابل توجهی را نیز ایجاد می کنند. از همین رو توانایی تغییر صنعت و بازار را دارند.

برخلاف تصور، این شرکت ها در فرهنگ های باستانی و بخصوص شرقی ایران، مصر و بابل وجود داشته و در واقع قدمتی چندین ساله دارند. این شرکت ها به طور کلی شرکت هایی با تعداد مشخصی از افراد هستند. این تعداد معمولا در بسیاری از جوامع ۲۵۰ نفر است. اما با این حال در کشورها و اقتصادهای مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. در ادامه بیشتر به معرفی شرکت های کوچک یا متوسط می پردازیم. در ادامه مقاله همراه مجله املاک داران باشید.

شرکت کوچک

تعریف شرکت کوچک و متوسط

شرکت های کوچک و بزرگ فاقد تعاریف واضح و واحد هستند. این بدان معناست که این بنگاه ها طیف های وسیعی از فعالیت ها (خانگی تا امور تولیدی و خدماتی) را در بر دارند. این شرکت ها نسبت به شرکت های بزرگ (از لحاظ اندازه) در مقام پایین تری قرار می گیرند.

تعداد کارکنان یک شرکت، میزان گردش های مالی، دارایی و سرمایه کنونی مجموعه، همگی معیارهایی هستند که شرکت های کوچک یا متوسط را تعریف می کنند. برای مثال طبق گفته وزارت نفت، معدن و تجارت شرکت هایی با ۳ الی ۱۰ نفر پرسنل را در میان شرکت های خرد طبقه بندی می کنند.

بانک مرکزی و اداره آمار بیان می کند که این تعداد زمانی که بین ۱۰ تا ۵۰ نفر قرار گیرد، شرکت را کوچک و اگر بین ۵۰ تا ۲۵۰ نفر باشد، شرکت متوسط نامیده می شود. علاوه بر این ها نام شرکت های کوچک یا متوسط را محدوده خدمات رسانی آن ها نیز می تواند تعیین کند. چیزی که اهمیت دارد ثبت این شرکت ها در اداره ثبت و یا قرارگیری آن ها زیر نظر اصناف بوده تا فعالیتشان رسمی محسوب شود.

ثبت این شرکت ها از آن جهت اهمیت دارد که برای اخذ وام های اشتغال زایی و توسعه بیشتر، اطلاعات کافی در اختیار بانک ها قرار گیرد. البته لازم به ذکر است که طبق قوانین بانک مرکزی ممکن است شرکت هایی با تعداد کمتر از ۵۰ کارمند از وام های ذکر شده بهره مند نشوند و به عنوان زیر مجموعه شرکت های بزرگ به فعالیت خود ادامه دهند.

شرکت کوچک

ویژگی های موسسات کوچک و متوسط

همه موسسات کوچک و متوسط ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند. اما در این میان خصوصیاتی نیز وجود دارد که بین آن ها مشترک است و حضور آن ها در این تشکیلات امری ضروری است. در ادامه چند نمونه از این ویژگی ها را عنوان می کنیم.

وحدت مالیکت و مدیریت

یکی از ویژگی ها و الزامات هر شرکتی این است که تنها یک نفر مدیریت را بر عهده بگیرد. اگر همزمان چندین نفر مدیر یک شرکت باشند قطعا آن شرکت دچار مشکل خواهد شد.

سرمایه و مالکیت برای یک شخص و یا گروهی کوچک باشد

این امر مهم ترین راه برای جلوگیری از ورشکستگی و شکست شرکت است. زمانی که سرمایه اعظم یک شرکت متعلق به یک نفر باشد، با خروج افراد دیگر از شرکت، صدمه ای به آن وارد نخواهد شد و می توان آن را پا برجا نگه داشت. اما تقسیم سهام های شرکت کوچک بین افراد در نهایت شکست را به دنبال خواهد داشت.

نزدیکی جغرافیایی کارکنان و شرکا

برای یک شرکت کوچک و متوسط محیط کاری عمدتا باید محلی باشد و کارکنان و مالکان در یک منطقه جغرافیایی نزدیک به هم زندگی کنند. این کار سبب خواهد شد تا درک بهتری از شرایط یکدیگر داشته باشند و با فرهنگ های نسبتا مشابهی در کنار یکدیگر برای توسعه شرکت فعالیت کنند.

اندازه نسبی فعالیت مورد نظر

تعیین اندازه نسبی یک شرکت در واقع بستگی به بزرگترین واحد مشغول به کار در آن حوزه است. این بدان معناست که شما با در نظر گرفتنِ شرایط اقتصادی و صنعتی کشور و با بررسی بزرگترین واحد مشغول تلاش کنید تا شرکت خود را کوچک تر از اندازه نسبی شرکت های بزرگ در نظر بگیرید.

معیارهایی که در تعریف صنایع کوچک و متوسط به کار می روند شامل تعداد افراد، میزان سرمایه، حجم دارایی و غیره است. اما رایج ترین معیار برای تعریف شرکت های کوچک یا متوسط در واقع همان تعداد کارکنان است.

شرکت کوچک

آمار موفقیت شرکت های کوچک چگونه است؟

در حیطه های کاری مختلف، بنیان گذاری یک مجموعه و شرکت کار چندان سختی نیست و با برنامه ریزی درست و بررسی شده می تواند صورت گیرد. چیزی که مهم است نگهداری و مراقبت از شرکت تولید شده است که متاسفانه در بسیاری از مواقع به خوبی انجام نمی شود. عامل اصلی این است که ۲۰ درصد کسب و کارها در سال های اول حیاتشان نابود می شوند.

مشکلات بازار مثل کاهش تقاضا، از دست دادنِ مشتری و شکست‌خوردن از رقیب یکی از دلایل اصلی شکست در کسب و کارهای کوچک است. علاوه بر این نبود زیرساخت های لازم برای رشد و توسعه و کمبود منابع مالی نیز در عدم پیشرفت و شکست این شرکت ها تاثیرگذار است.

به همین دلیل است که قبل از راه اندازی شرکت خودتان، کسب اطلاعات کافی در زمینه تاسیس یک شرکت و راه های حفظ آن از اهمیت بالایی برخوردار است. صاحبان شرکت های کوچک یا متوسط باید با توجه به مسئولیت سنگین خود تلاش کنند تا پایه و فرهنگ شرکت بصورت صحیحی شکل بگیرد و رفتارهای غیر رسمی و دوستانه جای خود را به رفتارهای حرفه ای بدهند.

در این مسیر کمک گرفتن از افراد متخصص مثل مشاوران کسب و کار تاثیر بسزایی در پیشرفت شما به عنوان مدیر شرکت خواهد داشت. زیرا این افراد با توجه به دانش روز و تخصص کافی خود به شما کمک می کنند و درک بالایی از فرهنگ شرکت های کوچک یا متوسط دارند.

توسعه شرکت های کوچک در دنیا

تحقیقات جهانی در زمینه شرکت های کوچک یا متوسط نشان می دهد که هر چه بیشتر پیش می رویم به سال های شکوفایی و ایجاد کسب و کارهای کوچک نزدیک تر خواهیم شد. زیرا نسل جدید تمایل زیادی به راه اندازی شرکت های خودشان دارند.

در راه توسعه شرکت های کوچک و متوسط ابزارهایی وجود دارند که بهره گیری از آن ها باعث پیشرفت می شود. این ابزار شامل فضاهای دیجیتال هستند که به دلیل گرایش به روش های مدرن به وجود آمده‌اند.

تحقیقات نشان می دهد که ۶۴ درصد از کسب و کارها از ابزارهای دیجیتال شامل رسانه های مجازی و ۴۹ درصد از طریق تبلیغات آنلاین به معرفی شرکت خود و جذب مشتری و فروش می پردازند. استفاده از فضای دیجیتال با اثربخشی بیشتر و هزینه های کمتری صورت می گیرد. بنابراین بستر مناسبی برای تبلیغات و رشد محسوب می شود.

شرکت کوچک

مزایای کار در شرکت های کوچک

شرکت های کوچک یا متوسط شرکت هایی هستند که میزان سرمایه و ارزش بازاری آن ها، در تعیین نامشان تاثیرگذار است. خرید سهام این شرکت ها توسط افراد حقوقی سبب ایجاد پشتیبانی موثری برای رشد و تولید بنگاه های کوچک و متوسط می شود. این حمایت در پایان با رشد تولید در کشور همراه است. از همین رو برای دولت ها در جایگاه ویژه ای قرار دارد.

به طور کلی مزایا و جوانب مثبت کار در این شرکت ها را می توان در چند گروه تقسیم بندی کرد. در ادامه به بیان هرکدام می پردازیم.

نوآوری و پویایی

بیان ایده های جدید و آزادی عمل در کنار عدم سرکوب آن ها شرایطی است که در یک شرکت کوچک و متوسط تازه نفس به چشم می خورد. شرکت های کوچک یا متوسط برخلاف شرکت های بزرگ با اعمال تغییرات و تحولات جدید رابطه بهتری دارند و این از مهم ترین دلایل چابکی و تطبیق پذیری آن ها است. در این شرکت ها پویایی به چشم می خورد و تحولات به راحتی انجام می شود.

خودتان رئیس هستید

بسیاری از افراد بخصوص در کشورمان بر این عقیده هستند که کار کردن با دیگران یا زیر مجموعه بودن در آینده عاقبتی ندارد و کسی که برای خودش کار می کند موفق واقعی است. البته که این طرز فکر همیشه درست نیست اما شرکت های کوچک یا متوسط بستری را فراهم کرده اند که رئیس خود باشید و شرکت خودتان را داشته باشید.

برای کسانی که علاقه ای به کار کردن برای دیگران ندارند این شرکت ها به طور حتم راهی برای برآوردن آمال مدیریتی آن ها است.

شرکت کوچک

اشتغال زایی

بحث اشتغال یکی از مواردی است که همواره در کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر جزو افرادی هستید که ایجاد اشتغال را امری مهم می دانید و برایتان اهمیت بالایی دارد. پس شرکت های کوچک و همچنین متوسط می تواند بهترین گزینه برای شما باشد.

بررسی آمارها در کشورمان نشان می دهد که قطعا نمی توان اثرگذاری شرکت های کوچک یا متوسط را حتی با میزان پرسنل کم در امر اشتغال زایی نادیده گرفت.

جذب پرسنل بدون سابقه کار

سابقه کار جزو شرایطی است که امروزه اغلب شرکت ها آن را ضروری می دانند. شرکت های کوچک یا متوسط با فراهم کردنِ بستری برای جذب افراد کم سابقه و بی سابقه شرایط را برای اشتغال بسیاری از فارغ التحصیلان فراهم ساخته‌اند. بنابراین این افراد علاوه بر کسب تجربه، می توانند برای شرکت ها در زمینه ارائه دانش روز مفید باشند.

رشد و توسعه فردی

یکی از مزایای شرکت های کوچک یا متوسط امکان کار در حوضه های مختلف است. این کار سبب می شود افراد شغل های مختلف را تجربه کرده و علایق خود را بیابند. کمتر کسی است که در این شرکت ها تنها یک کار را انجام دهد. بنابراین این افراد فرصت خواهند داشت تا تجارب مدیریتی خوبی به دست آورند و به توسعه فردی سازنده ای برسند.

آشنایی با فرهنگ محلی کشور

از آن جایی که شرکت های کوچک یا متوسط جایگاه ویژه ای در بازارها دارند، در معرفی فرهنگ به کل بازار نقش ویژه ای داشته و فرصت آشنایی با فرهنگ محلی کشورمان را به راحتی فراهم می کنند.

سودهای بیشتر به دلیل هزینه های کمتر

پی بردن به این مطلب که شرکت های کوچک تر هزینه های کمتری نسبت به شرکت های بزرگ دارند، بسیار آسان است. با اینکه این شرکت ها کوچک هستند اما سود بالاتری را با خود به همراه دارند و از آن جایی که تشکیلات پیچیده ای ندارند هزینه های بالایی نیز نخواهند داشت.

شرکت کوچک

ارائه خدمات بهتر

ارائه خدمات بهتر به مشتریان مستلزم داشتن زمان کافی برای رسیدگی به کارهای آن ها است. شرکت های کوچک و متوسط به دلیل داشتنِ تعداد محدودی از مشتریان فضا را برای خدمات دهی بهتر آماده‌کرده‌اند. این تعداد کم سبب توجه بیشتر به مشتریان و افزایش کیفیت زندگی آن ها و در نهایت باعث تداوم روابط کاری با شرکت ها می شود.

درخشش بیشتر اقلیت ها

جالب است بدانید که امروزه شرکت های کوچک و متوسط برخلاف شرکت های بزرگ فارغ از قید و بندهایی سختگیرانه و فضاهای سیاسی هستند و فرصتی را برای درخشش اقلیت ها فراهم کرده اند. به طوری که امروزه ۳۵ درصد از کسب و کارهای متوسط در جهان را خانم ها مدیریت می کنند. علاوه بر این ها کسب و کارهایی امروزه با مدیریت افراد معمول در کشورمان راه اندازی شده‌است که بسیار درخشیده‌اند.

سخن پایانی

یکی از دلایلی که امروزه سبب پیشرفت شرکت های کوچک یا متوسط شده است فاصله گرفتن شرکت های بزرگ از تولید انبوه و تغییر فناوری ها است. تولید انعطاف پذیر موجود در شرکت های کوچک باعث افزایش رقابت بیشتر و انتقال فعالیت های اقتصادی از صنایع بزرگ به کوچک شده‌است. با این وجود شرکت های بزرگ نیز هنوز جایگاه خود را حفظ کرده اند و تعاملات بیشتری با شرکت کوچک و متوسط دارند.

از آن جایی که در کشور ما با انواع سازمان های دولتی بزرگ حمایت از شرکت های کوچک ضروری محسوب می شود. تقسیم کار در بین شرکت های بزرگ و کوچک به گونه‌ای انجام می شود که یکدیگر را کامل می کنند و باعث پیشرفت یکدیگر می شوند.

امروزه افراد حقوقی و صاحب نام با دید بلند مدت دست به خرید سهام و حمایت از شرکت های کوچک یا متوسط می زنند تا بتوانند پشتیبان رشد و تولید شرکت کوچک و متوسط در جهان شوند. علاوه بر این توجه به این شرکت ها در استحکام پایه های اقتصادی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.