• 24 مرداد 1401
  • خانم میزازاده
  • عمومی

علامه مجلسی، حافظ گنجینه معارف تشیع

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

در تقویم ایران روز 30 مرداد را به روز بزرگداشت علامه مجلسی اختصاص داده‌اند. اما شما چقدر با این شخصیت آشنایی دارید؟ ما در مجموعه املاک داران تصمیم داریم تا در این مقاله به معرفی کامل علامه محمدباقر مجلسی بپردازیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

زندگی شخصی و خانوادگی علامه مجلسی

او در سال 1037 هجری قمری در شهر اصفهان چشم به جهان گشود. تولدی که هم زمان با سال های آخر سلطنت شاه عباس اول بود. مجلسی اول پدر محمدباقر مجلسی، یکی از مجتهدان به نام بوده و استادان سرشناسی مانند شیخ بهایی و میرداماد داشته است. وی به قدری در معنویت به مقام بالایی رسیده‌بود که برخی ادعا کرده اند از او معجزه هم دیده‌اند. مادر علامه مجلسی نیز فرزند یکی از فقها به نام صدرالدین محمد عاشوری قمی بود.

همچنین پدر بزرگ او که به حافظ، ابونعیم اصفهانی معروف بود، نویسنده کتاب هایی مانند حلیاتول اولیا و تاریخ اصفهان است.

علامه مجلسی دو برادر به نام های ملا عبدالله و ملا عزیزالله داشته که ایشان به دلیل داشتن علم بالا، برای اعلام معارف اهل بیت به هند رفته و در همان کشور ماندگار شدند. او پنج پسر و پنج دختر داشت که همگی مانند پدر رتبه های علمی بالایی به دست آورده بودند.

"<yoastmark

تحصیل و علم اندوزی

هوش و ذکاوت علامه مجلسی زبانزد بود. به طوری که ملاصدرا، فیلسوف بزرگ، در سن 14 سالگی به او اجازه روایت داد. وی در مدت زمان کمی توانست در علوم مختلف مانند ریاضی، معانی و بیان، تاریخ و فلسفه، صرف و نحو، پزشکی، فقه و کلام و حدیث و رجال درجه استادی را کسب نماید. همچنین توانست در رابطه با برخی از این علوم کتاب بنویسد.

از او یادداشت هایی در رابطه با قرآن کریم و روایاتی از آن باقی مانده که بسیار دقیق و ظریف نوشته شده‌اند و تقریبا می توان گفت اشتباهی در روایات و بررسی های او وجود ندارد. علامه مجلسی در علم راه و روشی معتدل در پیش گرفته‌بود. این بدین معناست که همان قدر که به علوم دینی علاقمند بود و به درجه ای بالا در دین رسیده‌بود، به همان میزان به علوم عقلی هم توجه داشت.

لقب محمد باقر مجلسی

محمد باقر مجلسی که با نام علامه مجلسی شناخته می شود، لقب علامه را از دانشمندان بزرگی مثل شیخ اعظم انصاری و وحید بهبهانی ( علامه بحر العلوم ) دریافت کرد.  این دو دانشمند خود از بزرگان علم و دانش بودند. بنابراین می توانیم نتیجه بگیریم که علامه مجلسی در دانش چیزی کم از دانشمندان و بزرگان زمان خود و قبل از آن نداشته است.

دستاوردهای بزرگ

علامه محمدباقر مجلسی عمری 73 ساله داشت و در این مدت بیش از 100 کتاب نوشت. در ادامه تعدادی از این کتاب ها را نام می بریم.

  • کتاب بحارالانوار : یکی از بزرگترین مجموعه کتاب های تاریخی و روایی بحار الانوار است که در 110 جلد نوشته شد. این نوشته عظیم با کمک برخی از شاگردان او مانند میر محمد صالح خاتون آبادی و سید نعمت الله جزایری و همچنین خواهر مجلسی، علامه خاتون تالیف شد. موضوع این کتاب بیشتر غیر فقهی است.

"<yoastmark

البته لازم به ذکر است که این کتاب در زمان تالیف 25 جلد بوده. اما با انتشار جدید 110 جلد شده‌است. هر جلد از این کتاب بر اساس موضوعی خاص تدوین و نام‌گذاری شده‌است. مانند کتاب التوحید، کتاب الاجازات، کتاب الاداب و السنن و کتاب العقل و العلم و الجهل.

  • کتاب حِلْیَة المُتَّقین : یکی دیگر از کتاب های علامه مجلسی که به زبان فارسی نوشته شده‌، کتاب حِلْیَة المُتَّقین است. موضوع اصلی این کتاب در رابطه با اخلاقیات و آداب و سنن است. حِلْیَة المُتَّقین 14 باب دارد که هر یک از چندین فصل جداگانه تشکیل می شود.
  • کتاب توحید مفضل : این کتاب 4 فصل دارد که عبارت اند از شگفتی های آفرینش انسان، شگفتی های آفرینش حیوانات، شگفتب های آفرینش طبیعت و در آخر مصائب و سختی ها. در واقع زمینه اصلی کتاب بر اساس فیزیولوژی و آناتومی و همچنین جهان شناسی و فلسفه شکل گرفته‌است.

از دیگر کتاب های مهم او می توان به شرح أربعین حدیث، مرآة العقول، مشکاة الأنوار، الفرائد الطریفة، ملاذ الأخیار، زاد المعاد، تحفة الزائر، جلاء العیون، توقیعات امام عصر عجل الله تعالى فرجه الشریف، عین الحیاة و الفرائد الطریفة اشاره کرد.

علامه مجلسی بر خلاف دانشمندان زمان خود، بیشتر کتاب های خود را به زبان فارسی می نوشت. این خود نشان دهنده آن است که علاقه زیادی به هدایت و راهنمایی ایرانیان داشته‌است.

حضور در دربار صفویه

علامه مجلسی به دلیل محبوبیتی که در بین مردم داشت، توانسته بود به شاه زمان خود یعنی شاه سلیمان صفوی نزدیک شود. حتی طبق مشاوره های او شاه هم در رفتارهای خود تغییراتی ایجاد کرد و مصرف مشروبات الکی تا مدتی در دربار ممنوع شد.

در همان دوره، علامه مجلسی توانست به منصب شیخ الاسلامی برسد. این منصب در واقع بالاترین مرتبه دینی جامعه بود. وظیفه او در واقع اجرای احکام شرعی و قضاوت، دریافت وجوهات شرعی و اداره مساجد و مدارس بود.

او در زمان زندگی خود علاوه بر وظایف شیخ الاسلامی به تدریس و اقامه نماز هم مشغول بود. او شاگردان فراوانی داشت و طلبه های زیادی در مسجد جامع اصفهان پای صحبت های وی می نشستند. همچنین در سفرهایی که داشت شاگردانش او را همراهی می کردند و از تجارب سفر با علامه بهره می بردند.

به طور کلی در زمانه علامه مجلسی، مردم از قهوه خانه ها و میخانه به مساجد تمایل پیدا کردند. چرا که کلام سحرآمیز او مردم را تحت تاثیر قرار داده و به دین علاقمند کرده بود.

وفات

علامه مجلسی در تاریخ 27 رمضان سال 1110 هجری قمری در شهر اصفهان به دیدار حق شتاقت. آرامگاه او در جوار آرامگاه پدرش و در نزدیکی مسجد جامع اصفهان قرار دارد. این آرامگاه امروزه تبدیل به زیارتگاهی تقریبا بزرگ شده که مسلمانان زیادی را برای زیارت و ادای نذر به آن جا می کشاند.

"<yoastmark

معجزه علامه مجلسی چه بود؟

علاوه بر روایاتی که مبنی بر مشاهده امام زمان (عج) توسط علامه مجلسی وجود دارد معجزه قطعی تری هم موجود است. در سال 1367 هجری شمسی قرار بر این شد که در جوار آرامگاه علامه مجلسی کتابخانه ای تاسیس شود. در زمان ساخت، کلنگ یکی از کارگران بر سنگ لحد قبر علامه مجلسی برخورد کرد. طبق گفته آیت الله ناصری که شخصا آن جا حضور یافتند، با موافقت عالمان شهر، پیکر او جهت تطهیر بیرون آورده شد.

ایشان فرمودند که : جسم و محاسن علامه مجلسی همچنان سالم بود. در صورتی که جسم انسان پس از گذشت مدتی فرسوده‌شده و از بین می رود.

"<yoastmark

سخن پایانی

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با کلیات زندگی علامه مجلسی آشنا کنیم. شما می توانید برای استفاده از خدمات سایت املاک آنلاین املاکداران که شامل مشاوره حقوقی املاک تلفنی، تهاتر ملک، خرید آپارتمان در اصفهان، سفارش خرید ملک در اصفهان، خرید زمین و خانه کلنگی در اصفهان، خرید ملک اصفهان، مشارکت در ساخت و اجاره روزانه باغ و ویلا در اصفهان، رهن و اجاره آپارتمان در اصفهان، رهن و اجاره خانه ویلایی در اصفهان و غیره می شوند، می توانید به صفحه اصلی سایت مراجعه کرده و برای کسب اطلاعات بیشتر به برگه های مربوطه مراجعه فرمایید.