سیستم تهویه هوشمند هوا چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

دستگاهی که به صورت اتوماتیک دما را در حد خاصی تنظیم کرده و در همان حد نگه می‌دارد، سیستم تهویه هوشمند هوا نام دارد. این دستگاه قابلیت تغییر دما و بهبود وضعیت هوا را دارد.

تاریخچه‌ی سیستم تهویه هوا به زمان بادگیرهای منازل قدیمی بر می‌گردد. اما امروزه با پیشرفت امکانات و توقعات و جریان‌های رقابتی، ساختمان‌ها هم از نظر امکانات موتورخانه‌ای و تجهیزات مدرن تاسیساتی پیشرفت کرده اند. امروزه هر ساختمانی که امکانات تاسیساتی بیشتری داشته باشد قیمت بالاتری نیز دارد. برای مثال ساختمانی که دارای پکیج است ارزان تر از ساختمان دارای بُیلر یا دیگ آب گرم است، یا ساختمانی که دارای کولر گازی است با ساختمان دارای چیلر متفاوت است.

با توجه به تغییر آب و هوا، آلودگی، تغییر گرما به سرما یا بالعکس، ساختمان نیاز به تهویه، تغییر دما، آب و هوا دارد، پس نیاز به سیستم تهویه هوشمند هوا در ساختمان ها احساس می شود.  ما در املاک داران در مورد این سیستم برای شما توضیحات کامل را ارائه داده تا در انتخاب این سیستم مهم و پر خرج به شما کمک کنیم.

تهویه هوشمند هوا

تهویه هوا چیست؟

تغییر دمای یک مکان با استفاده از دستگاه یا امکانات ساخت(پنجره، بادگیر) و... را تهویه هوا می‌گویند.

سیستم تهویه هوشمند هوا چیست؟

در این نوع از دستگاه ها، کاربر دما را تنظیم کرده و یا مقدار مطلوب آن را انتخاب می نماید و سپس به صورت اتوماتیک دما در حد خاصی نگه داشته می شود. ممکن است بعضی از این دستگاه‌ها آنقدر هوشمند باشند که با wifi و یا تلفن همراه نیز قابل کنترل باشند.

تفاوت تهویه هوا و تهویه مطبوع

به کمک دستگاه تهویه‌ی هوا، فقط هوا در داخل محیط گردش کرده ولی، تهویه مطبوع علاوه بر ایجاد جریان هوا، دمای هوا را هم عوض کرده، به این صورت که هوای داخل ساختمان با هوای خارج از آن کاملا متفاوت است.

سیستم تهویه هوشمند هوا علاوه بر منازل مسکونی، کارخانه‌ها، مراکز تجاری و اداری، مراکز تفریحی، هتل‌ها و رستوران‌ها در جهت رفاه و آسایش افراد در انواع سیستم‌های خانگی، صنعتی و نیمه صنعتی در ابعاد مختلف وجود دارد.

این سیستم‌ها به دو دسته‌ی سیستم‌های تهویه مستقل و سیستم مرکزی دسته بندی می‌شوند.

سیستم‌های تهویه هوای مرکزی

سیستم‌های تهویه هوای مرکزی، دستگاه های بزرگی هستند که اکثر موارد نیاز به موتور خانه دارند. این سیستم‌ها شامل انواع چیلرها، برج‌های خنک کننده و هوا ساز هستند و در ساختمان‌های بزرگ، کارخانجات، مجتمع های آپارتمانی، مخصوصا در بیمارستان ها برای ضدعفونی و تنظیم دمای دلخواه در هر نقطه به صورت جداگانه استفاده می‌شوند. (نکته مهم در مورد این سیستم‌ها: به علت کم بود فضا در طبقات و مخصوصا پارکینگ و بلا استفاده بودن فضای پشت بام این نوع موتورخانه‌ها در طراحی‌های جدید به پشت بام انتقال داده شده اند ).

بهتر است قبل از انجام هرگونه معامله از راهنمای خرید و فروش آپارتمان در اصفهان در املاک داران استفاده نموده تا آپارتمانی کاملا استاندارد و همراه با لوازم به روز خریداری نمایید. همچنین مجموعه املاک داران در جهت رفاه حال مخاطبان خود اقدام به تهاتر مصالح ساختمانی و لولزم مورد نیاز تاسیسات با آپارتمان هم نموده است.

سیستم‌های تهویه‌ ای مستقل

سیستم‌های تهویه ای مستقل، سیستم های کوچکی هستند که برای منازل و مراکز کوچک استفاده می‌شوند.

تهویه هوشمند هوا

سیستم‌های تهویه هوشمند هوا به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • سیستم‌های تهویه مُبَرِد(گاز یا هوا یا اکسیژن) و آب
  • سیستم‌های تهویه تمام آب
  • سیستم تهویه‌ی تمام مبرد

سیستم های تهویه هوای مرکزی نسبت به تهویه‌ مستقل برای ساختمان‌های متوسط و بزرگ خیلی بهتر و به صرفه‌تر هستند. از آنجایی که برای نصب ساده تر بهتر است قبل از شروع به کار ساختمان سازی مکان مناسب برای آن پیش بینی شود، لذا این محل باید در نقشه های اولیه مدنظر قرار گیرد. البته این دستگاه ها مصرف کمتری دارند، حتی می توان به صورت مستقل و به شکل خارجی(از سقف یا دیوار)  این سیستم ها را به ساختمان اضافه کرد. سیستم های تهویه‌ مرکزی انرژی بالایی (بهره بری) دارند، و برای صرف جویی انرژی مناسب‌تر و کارآمدتر هستند. همچنین اینگونه تهویه ها برای ساختمان‌های دارای امکانات توصیه می‌شوند.

میانگین سالانه مصرف برق سیستم تهویه هوای خانگی بیش از 2000 کیلو وات انرژی است. تعویض و جایگزین کردن سیستم‌های جدید باعث می‌شود انرژی کمتر و بازدهی بیشتر داشته باشند. همچنین سیستم‌های هوشمند جدید 30 تا 50 درصد مصرف انرژی را کاهش می‌دهد.

نکات مهم برای انتخاب سیستم تهویه هوشمند هوای مناسب

در رابطه با سیستم‌های مرکزی بزرگ اگر با کارشناس مجرب مشورت نشود ممکن است در بلند مدت دچار مشکلاتی شوند مثل؛ مصرف انرژی اضافه یا انتخاب دستگاه نامناسب(تناژ بالا یا تناژ پایین). حتما قبل از خرید این دستگاه‌های پرهزینه میزان گردش آب، تعداد فن کویل، فشارآب، نوع آب و هوا، مکان و موقعیت و دسترسی و حتی نوع منطقه، نوع کاربری، میزان نیاز به تهویه هوا و... محاسبه کرده و سپس اقدام نمایید.

در خصوص مصرف خانگی بسته به نوع منزل(ویلایی، آپارتمان) و میزان متراژ، تعداد اتاق‌ها و طبقه امکان دارد که نوع دستگاه متفاوت بشود.

در جهت تامین نیازهای افراد برای بهبود قراردادهای مشارکت در ساخت در املاک داران امکان مشاوره معماری و تاسیسات نیز فراهم شده است. نکته‌ی بسیار مهمی که برای خرید و نصب دستگاه‌های تهویه هوشمند هوا باید در نظر گرفت، نحوه‌ی نصب و موارد تاسیساتی است که ممکن است در آینده اصول تعمیر و بازسازی ساختمان بسیار موثر باشد. بنابراین حتما از دستگاه‌های معتبر که دارای نمایندگی پس از فروش هستند استفاده کنید. 

تهویه هوشمند هوا

نحوه کار سیستم هوشمند تهویه هوا:

وظیفه‌ی اصلی یک دستگاه تهویه هوا، گردش هوا و بهبود وضعیت محیط است. یکی از کاربردهای دیگر امکان تغییر و تصفیه هوا است. اما سیستم تهویه هوشمند هوا دارای فن ورودی و خروجی هستند، همچنین دارای چند فیلتر قابل شستشو هستند. در داخل آن ها لوله ‌هایی وجود دارد که به صورت تخصصی از آن عبور کرده‌اند. در این لوله‌ها ممکن است گاز(مبرد) یا آب در حال گردش باشند، که به پنل بیرونی یا موتورخانه متصل و باعث تنظیم باد سرد یا گرم می‌شوند.

نوع پیشرفته‌ی این دستگاه ها دارای چهار لوله‌ی ورودی و چهار لوله خروجی است. که 2 لوله آب سرد یا مبرد و 2 لوله آب گرم برای هوای گرم دارند، به علاوه فیلترهای تهویه‌ی هوا.

پنل بیرونی دارای چند لوله‌ی ورودی و خروجی است که متصل به یک رادیاتور هستند و فن در جلو راه رادیاتور قرار دارد. کمپرسور دستگاه که دارای یک لوله رفت و یکی برگشت به رادیاتور است، باعث گردش گاز (مبرد) در داخل لوله‌ها می‌شود. به این صورت که گاز مایع شده را دوباره به حالت گاز تبدیل کرده و باعث خنکی لوله‌ها می‌شود. اگر در داخل لوله‌ها به جای گاز آب وجود داشته باشد، به جای کمپرسور به پمپ گردش آب نیاز دارد . این پنل باعث می‌شود در لوله‌های ساختمان گاز یا آب خنک حرکت کند.

پنل داخلی دارای فن و لوله‌های رادیاتی است و چند فیلتر برای تهویه‌ی هوای داخل ساختمان دارد که بعد از برخورد به لوله‌های خنک یا گرم باعث تغییر دما شده و بعد از عبور از فیلتر به بیرون حرکت کرده و باعث تهویه هوا می‌شود.

اگر دستگاه برای تولید باد گرم و مناسب فصل سرما باشد، لوله‌های ورودی و خروجی پنل داخلی برای تغییر دما به پکیج یا در ساختمان‌های بزرگ به دیگ یا بیلر(موتورخانه) متصل می‌شوند.

انواع سیستم‌های تهویه هوا یا پنل داخلی (فن‌کویل)

این سیستم ها به صورت سقفی، دیواری و زمینی هستند. که به انواع دیواری(داخل کار) و بیرون کار تقسیم بندی می‌شوند.

در یک ساختمان در حال ساخت باید به محل عبور لوله‌های ورودی و خروجی و محل نصب فن‌کویل(پنل داخلی) توجه کامل داشت. برای مکان یابی محل نصب سیستم تهویه هوشمند هوا، باید با کارشناس تاسیسات هماهنگی به عمل آید. باید در نظر گرفت که ممکن است تهویه ها در محلی نصب شود که از نظر استفاده کننده مکان خوبی باشد ولی در حقیقت بازدهی مناسبی نداشته باشد.

تهویه هوشمند هوا

نکته در مورد گاز دستگاه سیستم تهویه هوشمند هوا

دستگاه سیستم تهویه هوشمند هوای گازی، دارای مشخصات و برچسب‌هایی در مورد میزان گاز و نوع آن است که اگر به آن توجه نشود حتی در کوتاه مدت ممکن است مشکلات بزرگی را ایجاد نماید. از آنجایی که در بعضی از سیستم‌ها هم از آلومینیوم و هم از مس استفاده شده است، پس نیاز است به آن توجه کامل شود. چون بعضی از گازها ممکن است فقط با آلومینیوم و یا فقط با مس سازگاری داشته باشند.