بسیاری از کاربران سایت و یا شبکه های اجتماعی(بیشتر اینستاگرام) “ املاک داران” سوال ها و چالش های زیادی در مورد انواع سند و مشکلات حقوقی آن ها داشتند که با توجه به اهمیت این موضوع، به صورت کاملا مفصل انواع سند را توضیح داده ایم.
سند ملکی انواع مختلفی دارد، که اگر با قوانین حقوقی آشنایی ندارید، احتمال کلاهبرداری از شما وجود دارد. پس وقتی وارد معاملهای میشویم، در مورد نوع سند و اعتبار آن باید تحقیق کنیم، بعد از آگاهی و اطلاعات کامل، سند آن ملک را امضا کنیم.پس با ما همراه باشید تا مروری بر معرفی انواع سند ملکی داشته باشیم.
در ادامه این مقاله را می توانید به صورت پادکست هم گوش کنید.
سند ملک توافق نامهای است که در آن شرایط توافق شده میان خریدار ملک و فروشنده ملک، از جمله :
و محدودیت های لازم برای نقل و انتقال ملک مشخص ثبت و ضبط شده است. البته این سند ملک باید توسط مامورین دارای صلاحیت، یا دفاتر ثبت اسناد و یا اداره ثبت اسناد محل سکونت شما تنظیم گردد.
انواع سند ملکی
براساس ماده 1284 قانون مدنی، و با توجه به انواع سند، در واقع سند نوشته ای است که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.
اسناد به دو دسته عادی و رسمی تقسیم می شوند. علاوه بر این موارد در قانون تجارت، اسناد دیگری تحت عنوان اسناد تجاری وجود دارد که عبارت اند از:
اسناد مالی و اسناد بهادار معرفی شده که شامل : برات ، چک و سفته است.
قانون برای تنظیم سند رسمی در ماده 1287 قانون مدنی سه مرجع را معرفی کرده است.
پس همان طور که گفته شد، اسنادی که در سه مرجع بالا تنظیم شوند، رسمی به حساب میآیند. در غیر این صورت مابقی اسناد عادی هستند.
همچنین سند رسمی در نزد طرفین، وراث و مقام قانونی معتبر است.
سند معتبر وتایید شده در دفتر اسناد رسمی
انواع سند ملکی شامل چه مواردی است :
به سندی که به صورت کامل تعلق به یک شخص داشته باشد سند شش دانگ می گویند. در واقع شش دانگ به معنای این است که مالک این ملک از شش جهت صاحب آن ملک است که آن جهتها عبارتاند از :
در قوانین حقوقی ملک، به زمینی که در آن یک ملک ساخته شده عرصه و به آن خانه یا بنای ساخته شده اعیان میگویند.
در موضوع آپارتمان هم به زمینی که آپارتمان در آن احداث شده سند عرصه و سندی که به واحدهای ساخته شده تعلق دارد سند اعیان می گویند.اکثر واحد های آپارتمانی در شهرهای بزرگ دارای سند عرصه و اعیان هستند.
سند بنچاق در ایام گذشته دارای اعتبار بود، یک نمونه دیگر از انواع سند است که در این نوع سند افراد با سواد در آن زمان متن سند را نوشته سپس علمای دینی یا افراد معتبر آن شهر این سند را امضا و مهر می کردند و سند بنچاق برای اثبات مالکیت صاحب ملک استفاده می شد.
اگر می خواهید که یک ملک با سند بنچاق دار خریداری کنید، حتما تمام موارد ریز و درشت در بنچاق را مورد برررسی و مطالعه قرار دهید. این نمونه سندهای ملکی امروزه زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرند و حتما قبل از وارد شدن به یک معامله با سند بنچاق، دریافت تاییدیه از طرف مراجع قانونی الزامی است.
آشنایی با انواع سند ملکی به صورت جامع
همان طور که از اسم این سند مشخص، دارای یک برگ است و از سمت نهادهای رسمی کشور طراحی و به تصویب رسیده است در سند تک برگ همه اطلاعات اولیهی ملک را به راحتی می توانید مشاهده کنید.
سندهای منگوله دار، همان سندهای دفترچه ای است که با یک نخ و سرب درست شده اند. این نوع سند اگر بوسیله یک سرب پلمپ شده باشد یعنی اعتبار کافی را دارد.
سند مشاع یا شراکتی، معنی لغوی مشاع یعنی شراکت، پس زمانی که ملک دارای چندین مالک باشد به آن سند، سند مشاع می گوییم. در ملک هایی که دارای سند مشاع است تمامی قسمت های ملک متعلق به همه شرکا است. باید در خرید و فروش ملک با سند مشاع تمامی موارد حقوقی را برررسی کنیم. پیشنهاد ما استفاده از سرویس ویژه املاک داران با نام مشاوره حقوقی است که یک وکیل قانونی شما را راهنمایی خواهد کرد.
سند قولنامه ای در دفتر اسناد رسمی تنظیم نشده و رسمی به حساب نمی آید. این نوع سند ، نوشته ای است که با توافق طرفین معامله ( خریدار و فروشنده ) توسط مشاور املاک و در دفتر املاک نوشته شده است. قولنامه باید توسط یک فرد سر شناس و مورد اعتماد نوشته شود تا از لحاظ قانونی مورد قبول واقع باشد. همچنین افرادی عاقل هم به عنوان شاهد باید قولنامه را امضا کنند. فراموش نکنید که سند قطعی برای خرید و فروش با اسناد قولنامه ای وجود ندارد .
بنابراین حتما قبل از معامله و امضا کردن قولنامه در مورد وضعیت ملک به درستی تحقیق و همه ی شرایط را بررسی کنیم. از شهرداری هم میتوانیم استعلام ملک را برای بررسی بیشتر بگیریم . با این استعلام از میزان بدهی ، وضعیت سال ساخت، تخریب و سایر اطلاعات لازم از ملک را به دست میآوریم.
به ملک هایی که صاحب زمین آن را وقف کرده است، ملک وقفی میگوییم. که در این بین اداره اوقاف مسئول واگذاری این زمینها است که به صورت اقساط 99 ساله به اشخاص دیگر واگذار میکند. به سند این ملک ها ، سند وقفی گفته میشود . سند اوقافی به شما اختیار تام نمیدهد و شما باید با اجازه سازمان اوقاف ، نقل و انتقال آن را انجام دهید. همچنین سالانه مبلغی هم باید به اداره اوقاف پرداخت کنید .
از دیگر انواع سند املاک می توان به سند رهنی اشاره نمود، این سند به دلیل تنظیم در دفاتر ثبت اسناد رسمی به عنوان یک سند رسمی شناخته میشود. سند رهنی مربوط به ملک هایی است که در زمان خرید آن ، مالک از بانک درخواست وام و تسهیلات بانکی می کند. سند رهنی ملک توسط بانک و موسسات مالی وام دهنده ، برای تضمین پرداخت اقساط وام تنظیم و صادر میشود . همچنین صاحب ملک پس از اتمام قسط ها میتواند تقاضای آزاد سازی سند در رهن بانک را دارد.
سندی است که برای یک ملک برای تقسیم بندی آن به چند قسمت صادر میشود. این املاک دارای چند قسمت هستند که هر قسمت در اختیار یک مالک است. قسمت های تقسیم شده هر ملک دارای یک سند جداگانه است. هر کدام از سند های صادر شده از نظر حقوقی کاملا معتبر هستند.
در تعریف انواع سند ملکی اگر مالک یک ملک فوت کند طبق قوانین تمامی املاکی که به نام شخص متفوی بود به وراث انتقال داده خواهد شد. که در مقاله ای در مورد نحوه انحصار وراثت توضیح داده ایم ،پس با توجه به موارد گفته شده به این ملک، ملک های ورثه ای می گویند.
سند شورایی ، یک سند مالکیت عادی است که شورای محلی آن را مهر کرده است . این سند اعتبار لازم را ندارد . اما برای تبدیل کردن آن به سند رسمی می توان اقدامات قانونی را انجام داد .
سندی که به هر شکلی ( مادی یا معنوی ) جعل شده باشد، سند مجعول است .در موارد بالا با انواع سند ملکی و کاربردهای آن آشنا شده ایم. به خاطر داشته باشید در زمان انجام هر معامله، به خوبی سند و تمام شرایط حقوقی آن را بررسی تا در آینده با مشکلی برخورد نکنید .
خب تا این جای مقاله با انواع سند املاک آشنا شدهاید در ادامه نحوه سند دار کردن املاکی است که سند ندارند، این موضوع یکی از مشکلات بزرگ حقوقی است که در ادامه این متن برای شما توضیح میدهیم.
پس از تصویب قانون ثبتی۱۳۱۰، مقرر شد که تمام املاک در کشور باید به ثبت برسند و برای اموال غیر منقول نیز سند رسمی صادر شود. بنابراین املاکی که مطابق قانون به ثبت نرسیده باشند، پس از این تاریخ دارای اعتبار و قابل استناد در مراجع و محاکم نخواهند بود.
پس می توان نتیجه گیری کرد که، هنوز در کشور، املاک و اموال غیر منقولی که با توجه به قانون فوق هنوز به ثبت نرسیده اند که سنددار نیستند. پس باید یک سری مراحل را طی کرد :
با توجه به ماده 1 لایجه “تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی ” و به منظور صدور انواع سند برای ساختمان هایی که بر روی اراضی با سابقه ثبتی احداث شده اند که منشا تصرفات متصرفان، قانونی به حساب می آید. در ادامه روند سند دار کردن زمین های بدون سند یک جلسه هیات داوری با حضور یک قاضی و با توجه به کاربری زمین (کشاورزی، مسکونی) رئیس اداره راه و شهرسازی یا رئیس اداره جهاد كشاورزی یا قائم مقام رئیس اداره ثبت یا قائم مقام وی، تشكـیل می شود. که پس از بررسی مدارک شما در این هیات و انجام تحقیقات برای زمین شما دستور صدور رای را می دهند.
قبل از اقدام به خرید و فروش ملک باید با انواع سند ملکی آشنایی داشته و از معتبر بودن آنها اطمینان پیدا کنید.
در ماده ۱۲۴۸ قانون مدنی در تعریف سند آمده است که سند عبارت است از هر نوشته ای که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.
به سندی که به صورت کامل به نام و در اختیار یک شخص قرار بگیرد، سند شش دانگ گفته میشود. که رسمی ترین ومعتبر ترین اسناد در بین اسناد ملکی است.
مزیت سند تک برگ در مقابله با سندهای قدیمی چند صفحه ای در نکته اول اصالت و در نکتهی دوم خوانا بودن و شفاف بودن موارد سند است.
سند ملک رهنی، اگر وام گیرنده نتواند در موعد مقرر وام خود را پرداخت کند بانکی که سند در رهن آن است، حق دارد که ملک را تصاحب کند.
وارثان میتوانند با تسلیم نمودن مدارک به اداره ثبت مربوطه، به اندازه سهم الارث خود درخواست صدور سند مالکیت کنند.
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت نیکو شمیم سپاهان است.