نحوه تخلیه ملک مشاع چگونه است؟ | دادخواست تخلیه املاک مشاعی

آنچه در این مقاله می خوانید:

برای اینکه بیشتر با اصطلاح تخلیه ملک مشاع آشنا شویم اول لازم است مفهوم آن را به درستی درک کنیم. به طور کلی مفهوم اشاعه این است که همه مالک ها در بند به بند ملک سهیم هستند و سهمیه دارند.

برای آنکه بتوانید در این باره به اطلاعات بیشتری دست یابید پیشنهاد می کنیم تا آخر مطلب را مطالعه بفرمایید. در این نوشتار قصد داریم مطالبی درباره تخلیه مشاع و نکات اصولی آن برای شما ارائه دهیم. تا پایان این مقاله همراه املاک داران باشید.

خلع ید و تخلیه

ادعاهای حقوقی به دو گروه مهم و اصلی مانند ادعای ملکی و ادعای مالی جدا می شود. گاهی می توان گفت اصلی ترین و جامع ترین ادعای حقوقی نیز این ادعای مربوط به املاک و اموال ثابت یا ادعای ملکی است و از دسته مهم ترین دعاوی ملکی ادعاهای مربوط به بیرون کردن صاحب غیر شرعی از ملک است.

به عنوان مثال تصور کنید شما یک ملک را با فردی به طور شراکتی می خرید، سهمیه شما دو دانگ و سهمیه شریک تان چهار دانگ است. بر حسب قانون بهر شما در کلیه واحدهای آن ملک تقسیم شده است و قابل جداسازی نیست.

تخلیه ملک مشاع

از جمله نمونه های آشکار هنگامی است که یک ملک از وارث به ورثه به ارث می رسد. در این وضعیت همه ورثه از کلیه ملک سهیم هستند و سرحدی بین سهم ها تعیین نشده است. همچنین تمام ملک به طور مشاع در مالکیت همه ورثه است.

نحوه تخلیه املاک مشاع چگونه است؟

برای اینکه بدانیم شیوه تخلیه املاک مشاع و راه حل های حاظر آن چیست، اول لازم است وصف صحت از ملک مشاع و سهمیه مشاعی داشته باشیم. در مطلب پایین درباره تخلیه ملک، املاک مشاع، دعوای تصرف عدوانی، خلع ید مشاعی و دستور فروش گفته شده است.

دعوای تخلیه ید در ملک مشاع

تصور کنید 3 سهم دار که هر یک 2 دانگ مشاعی از یک مغازه‌ را مالک هستند، با موافقت هم مغازه را به فردی کرایه می‌ دهند. بعد از مدتی اجاره نشین مبلغ ماهانه یکی از 3 شریک را نمی دهد یا بر عکس شیوه استفاده قراردادی، از مغازه سود جویی می کند.

در این صورت شریک معترض دعوای تخلیه ید را مطرح می‌ کند، در صورتی که 2 سهم دار دیگر با مستاجر سازش می کنند. با این تصور کدام قضاوت درست خواهد بود؟

همین طور که می دانیم، در ملک مشاع حقوق هر سهم دار پخش در کلیه ملک است و این مسئله سبب شده که هیچ شریکی بدون اجاره بقیه سهم داران اجازه تصاحب در ملک مشاع را نداشته باشد.

پیامد این آمیختگی سهام آن خواهد بود که خالی کردن سهم هر شریک با خلع ید از همه ملک ارتباط داشته و این طور است که باید قبول کنیم مفاد ماده 43 قانون آیین دادرسی مدنی درباره خلع ید به معنی اعم است و اینجا نیز باید اعمال شود.

نمونه دادخواست تخلیه‌ املاک‌ مشاع

در صورت کلی اگر کسی مال راکد مانند ملک و مغازه فردی دیگر را بدون اجازه و موافقت مالک، اشغال کند برای کوتاه کردن دست اشغالگر غیر قانونی، بر حسب گروه بندی هایی که در کتاب علمای حقوق ذکر شده است ممکن است بتوان به چندین شیوه این فرد را خلع ید کرد. به این منظور که به اشغالگری های غیر مجاز خود پایان بدهد.

نمونه دادخواست تخلیه ملک مشاع

این پایان دادن به اشغالگری ها فرد یا خلع ید آن ممکن است در رابطه به کسی باشد که خود هم در آن مال سهم داشته و متناسب به آن مال شامل سهم مشاع است به این دلیل که در تمام آن مال شریک هستند.

تخلیه ملک مشاع

اشاعه حالت ملکی است که میان دو یا چند نفر یکی بوده و مالکیت هر یک از سهم داران پخش در کلیه بخش های ملک است. سهم داران مشاعی در اجرا تصرفات حقوقی در میزان سهم خود آزادند ولی در تصرفات مادی هر سهم دار به سبب ماده 581 قانون مدنی، محتاج اجازه بقیه سهم داران هستند.

این قابلیت موجب می شود بررسی دعاوی مرتبط به این املاک، مثل دعوای تخلیه ملک مشاع و اعمال نمونه رای تخلیه ملک مشاعی، طبق مقررات به خصوصی باشند.

دعاوی تخلیه در ملک مشاع

تخلیه ملک مشاع، اسم کلی است که شامل سه دعوای تخلیه ید از ملک مشاع، خلع ید از ملک مشاع و وادار به حل تصاحب خصمانه از ملک مشاع است. دعوای خلع ید هم علیه شریک ملک مشاع، هم علیه غیر، قابل طرح است.

دعاوی تخلیه در ملک مشاع

طبق ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی در حالتی که حکم خلع ید بر ضد اشغالگر ملک مشاع به سود مالک بخشی از ملک مشاع داده شده باشد از همه ملک خلع ید می‌ شود، اما اشغالگر داد برده در ملک خلع ید شده شامل قوانین املاک مشاعی است.

درباره پرسش بالا تصور کنید که ساختمانی با قریب به 10 واحد آپارتمان از آن الف است و الف هم شامل 5 ورثه است که این 5 نفر بعد از وفات الف، علارغم اینکه تصرف ملک از جانب همه وراث و با عرضه اشغالگری مجاز میان ایشان بعدها گرفتار دعوا شده اند.

نمونه رای تخلیه مال مشاع

این نمونه رای که از شاخه سوم دادگاه همگانی حقوقی شهرستان ماکو منتشر شده و در مورد مسائلی چون تخلیه مال مشاع، تخلیه برای تعرض و افراط، تخلیه ید اجاره نشین از بخش مشاعی، ضرورت مدل دعوای تخلیه از سوی کلیه مالکین مشاعی و رای تخلیه مال مشاع است.

دعوای خلع ید از ملک مشاع

برای نمونه دعوی خلع ید بر ضد اشغالگر یا حدود تصرفات شریک در مال مشاع، لازم به محضر همه مالکین نیست. به عنوان مثال اگر که یک واحد تجاری شامل چهار مالک باشد، تنها یکی از مالکین قادر است دعوی خلع ید را ارائه کند.

دعوای خلع ید

دعوی خلع ید هم بر ضد شریک ملک مشاع و هم غیر قابل ارائه است. به تعبیری دیگر چه سهم دار ملک را اشغال کرده و چه فردی که هیچگونه مالکیتی به ملک ندارد آن را اشغال کرده باشد، توانایی دارد که دعوی خلع ید را ارائه کند.

چنانچه چندین فرد ملک مشاعی را اشغال کنند، می‌ توانید بر ضد تمام یا بعضی از آنها دعوی خلع ید را بازگو کنید.

کلام پایانی

امیدواریم با خواندن مقاله بالا اطلاعات مفیدی را کسب کرده باشید. اگر نظر یا پیشنهادی در رابطه با نحوه تخلیه این املاک دارید، می ‌توانید در بخش نظرات بنویسید. همچنین اگر به خدماتی در زمینه خرید و فروش، تهاتر، مشارکت در ساخت، رهن و اجاره و غیره احتیاج داشتید، می توانید به صفحه اصلی سایت املاک داران مراجعه فرمایید.

اما شما از چه روش هایی برای تخلیه ملک خود استفاده می کنید؟ خوشحال می شویم این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و تجربیات خود را در این زمینه با ما و دیگر خوانندگان در میان بگذارید.