صفر تا صد انواع ساختمان و مراحل ساخت آن!

آنچه در این مقاله می خوانید: 

همان طور که می دانید هر ساختمان به منظور برقراری امنیت ساکنان آن، محافظت از افراد در برابر شرایط جوی مختلف، حفظ حریم خصوصی آن ها، تامین برق و تمامی امکانات رفاهی بنا می شود. در ادامه با املاک داران همراه شوید تا مراحل ساخت ساختمان را برای شما شرح دهیم:

ساختمان و انواع آن

هر سازه شامل بخش های مختلفی از جمله سقف، کف، دیوار، زیر بنا، زیر ستون، دودکش، لوله کشی، سکو، ایوان، بالکن و غیره می شود. از انواع مختلف سازه نیز می توان به خانه، کارخانه، بیمارستان و غیره اشاره کرد.

در واقع ساختمان به سازه هایی گفته می شود که برای اهداف متعدد از جمله کاربری مسکونی، فضای عمومی، مکان های مذهبی، مکان آموزشی، مراکز درمانی، پاساژ و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. ساختمان ها در آغاز از قاب های فولادی با دیوارهای پیش ساخته ایجاد می شوند. دیوار های پیش‌ساخته را اغلب از پنل های عایق می‌سازند تا از اتلاف حرارت جلوگیری شود. در ادامه به بررسی انواع ساختمان می پردازیم:

مراحل ساخت ساختمان

1.ساختمان های مسکونی

به سازه ای که برای اهداف مسکونی مورد استفاده قرار بگیرد، ساختمان مسکونی می گویند. ساختمان مسکونی خود دارای انواع مختلفی از جمله خانه ویلایی یا آپارتمان های است. هر خانه با امکاناتی برای خواب و استراحت و آشپزی طراحی می شود.

2.ساختمان آموزشی

سازه ای مانند مدارس و دانشکده ها که برای اهداف آموزشی استفاده می شود را ساختمان آموزشی می نامند. چنین بنایی بایستی به تمامی امکانات آموزشی، تحصیلی، رفاهی و تفریحی متناسب با هدف مجهز باشند. در برخی موارد، ساختمان های مسکونی و خوابگاه اختصاصی نیز برای اسکان دانشجویان و یا کارکنان در چنین سازه هایی طراحی می شود.

3.ساختمان های سازمانی

سازمان های دولتی یا نیمه دولتی به منظور ایجاد مراکز درمانی، بیمارستان کودکان، خانه سالمندان، سالن اجتماعات فرهنگی، زندان، دار التادیب و غیره ساختمان هایی می سازند. به چنین سازه هایی ساختمان سازمانی گفته می شود و خدمات آن برای برخی از اقشار جامعه رایگان یا نیم بها محاسبه می گردد.

4.ساختمان تجاری

ساختمان تجاری به سازه ای گفته می شود که در آن حساب بانکی، معاملات تجاری، امور حسابداری و یا هر تراکنش مالی مدیریت می شود. از جمله ساختمان های تجاری می توان به بانک، دادگستری، دفاتر تجاری خصوصی و غیره اشاره کرد.

5.ساختمان جمعی

ساختمان جمعی به بنایی گفته می شود که در آن اجتماعات عمومی مذهبی، تفریحی، مدنی، ملی، مسافرتی، تفریحی و غیره برگزار می گردد. این ساختمان ها دارای انواع مختلفی از جمله خانه سینما، حانه تئاتر، باشگاه ورزشی، تالار کنفرانس، ساختمان شهرداری، سالن بدنسازی، موزه، رستوران، کلوپ رقص، باشگاه ورزشی، مکان های عبادتی، ایستگاه راه آهن، فرودگاه و غیره می باشند.

6.ساختمان بازرگانی

ساختمان های بازرگانی معمولا برای ایجاد فروشگاه، نمایشگاه، دفاتر ملکی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. البته لازم است که در این ساختمان ها تمامی امکانات اداری، انباری و خدماتی نیز تعبیه شود.

7.ساختمان ذخیره سازی

ساختمان ذخیره سازی همانطور که از نامش پیداست، به منظور ذخیره وسایل، اموال و کالاهای مختلف استفاده می شود. از جمله بخش های مختلف این ساختمان ها می‌توان به بارخانه، سردخانه، انبار، اصطبل، واحد ذخیره غلات، گاراژ، پایانه کامیون و غیره اشاره کرد.

8.ساختمان صنعتی

اگر از بنایی به منظور ساخت، پردازش یا گردآوری محصولات استفاده شود، در دسته بندی ساختمان های صنعتی قرار می گیرد. هر ساختمان صنعتی دارای بخش های تولیدی، نیروگاه، پالایشگاه، آزمایشگاه، کارخانه مونتاژ و غیره می باشد.

9.سازه های پر خطر

ساختمان های پر خطر دارای انواع مختلفی هستند.برخی از آن ها به منظور تولید، جابجایی یا ذخیره سازی مواد رادیواکتیو، مواد منفجره با قابلیت اشتعال بالا و احتمال انتشار گازهای سمی استفاده می گردند. در برخی از این ساختمان ها نیز محل نگهداری، تولید یا ذخیره سازی مواد سمی و خطرناکی مثل اسیدها یا مواد شیمیایی با قابلیت اشتعال بالا می باشند.

مراحل ساخت ساختمان

10.ساختمان ها جدا، اشتراکی یا چند طبقه

ساختمان های مجزا به گونه ای طراحی و ساخته می شوند که سقف، دیوارها و محوطه ای کاملا جداگانه از سایر خانه ها دارند. اما برخی از ساختمان ها دارای یک دیوار مشترک هستند و تنها از سه بخش دارای فضای مجزا و باز می باشند. و اما آسمان خراش ها که معمولا بیش از چهار طبقه دارند. این نوع سازه های چند طبقه معمولا دارای ارتفاع بالای 17 متر و بالا تر از سطح جاده می باشند.

11.ساختمان های نا امن

برخی از سازه ها ایمنی کافی ندارند و از نظر ساختاری ضعیف هستند. معمولا سازه های نا امن امکانات ورودی و خروجی مناسبی ندارند و احتمال خطرات جدی برای افراد در آن وجود دارد. بر اساس قوانین چنین ساختمان های نا امنی بایستی مرمت و یا تخریب گردند.

12.ساختمان های ویژه

ساختمان ویژه به یک مجموعه کاملی از ساختمان مونتاژ، ساختمان صنعتی، مراکز عمده فروشی، ساختمان های پر خطر، هتل، رستوران و غیره گفته می شود.

اجزای ساختمان

به مصالح ساختمانی و متریال لازم برای ساخت و ساز، اجزای ساختمانی می گویند. در واقع اجزای اصلی ساختمان شامل مواردی از جمله فوندانسیون، سقف، دیوار، کف  و اتاق ها می باشد. و اما خدمات ساختمانی به اموری مانند گچ کاری، برقکاری، نرده کشی، اتصالات در و پنجره و کارهای رو بنایی گفته می شود که در آخرین مرحله انجام می گردد. سه جزء تشکیل دهنده اصلی هر ساختمان شامل فوندانسیون، ستون پایه و روبنا می شود که در ادامه به توضیح هر یک از آن ها می پردازیم:

فوندانسیون (پی)

از آن جایی که تمام وزن ساختمان بر روی پی قرار می گیرد، بنابراین فوندانسیون مهم ترین مرحله ساخت و ساز به شمار می رود. فوندانسیون با توجه به عمق آن در خاک، به دو بخش عمیق و سطحی تقسیم می شود. فوندانسیون سطحی معمولا در عمق یک متری و عمیق در عمق 20 تا 65 متری ساخته می شود. برای خانه ها و یا مراکز خرید کوچک از فوندانسیون سطحی استفاده می شود. اما در سازه های سنگین تر مثل دانشگاه ها، بیمارستان ها، آسمان خراش و ساختمان های بلند فوندانسیون عمیق مورد استفاده قرار می گیرد.

مراحل ساخت ساختمان

فوندانسیون یا پی برای ساخت ستون، دیوار، اتاق و غیره استفاده می شود. در ساخت وساز با توجه به نوع فوندانسیون، مصالح ساختمانی بکار می رود. زیر بنا وظیفه توزیع بار، کاهش شدت بار، کاهش نشست ناهموار، ارائه سطح تراز محکم، ایمنی در برابر آبرفتگی کف، ایمنی در برابر لغزش و واژگونی و .. را بر عهده دارد. انواع فندانسیون در ساختمان سازی عبارتند از:

  • فوندانسیون سطحی نواری
  • فوندانسیون سطحی پایه ستون
  • فوندانسیون سطحی منفرد یا بالشتکی
  • فوندانسیون سطحی شبکه ای
  • فوندانسیون سطحی گسترده
  • فوندانسیون عمیق شمعی
  • فوندانسیون عمیق ستونی
  • فوندانسیون عمیق با هوای فشرده

ستون

به فاصله بین سطح زمین و فضای کف که درست در بالای زمین ساختمان واقع شده، ستون پایه گفته می شود. این بخش از سازه مانع ورود آب و حشرات به داخل ساختمان می گردد.

روبنا

همانطور که گفتیم، فاصله بین طرح روبنا و زیربنا را پایه ستون می نامند. روبنا نیز در بالای سطح زیربنا واقع می شود.

سقف

بالا ترین سطح در هر اتاق را سقف می نامند. سقف ها بر اساس نوع آب و هوایی به انواع مختلفی از جمله سقف آبی، سقف کاذب، سقف سرد، سقف پارچه ای، سقف درونی، سقف گرم، سقف شیب دار، سقف پوسته ای، سقف اسکلیون، سقف فلزی، سقف مسطح و غیره تقسیم می شوند. رایج ترین نوع سقف هایی که در ساخت و ساز خانه ها بکار می روند عبارتند از: سقف درونی، مسطح و فیبر سیمانی.

کف

و اما سطح پایینی اتاق که با نام کف شناخته می شود. کف اتاق را با روش های مختلف تزیین می کنند و روکش های مختلفی برای آن بکار می برند.

مراحل ساخت ساختمان

تیر

به منظور تحمل بار سنگین ناشی از روبنا در بالای درب و پنجره از تیر استفاده می شود. تیر که در نزدیکی درگاهی واقع شده، دارای جنس های مختلف سنگی، چوبی، استیل فلزی می باشد.

سایه بان

سایه بان به نوعی دال گفته می شود که در بالای درب و پنجره قرار می گیرد. وظیفه آن جلوگیری از آسیب به درب و پنجره در شرایط آب و هوایی آفتابی است. سایه بان از نظر موقعیت به سه نوع داخلی، خارجی و بین چارچوب تقسیم می شود. سایه بان داخلی برای کنترل نور خورشید از پرده های کرکره، قرقره و یا پلیسه ای کمک می گیرد.