بهترین روش لوله کشی فاضلاب ساختمان

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

اگر دنبال راهی برای فاضلاب کشی خانه خود هستید، باید بدانید لوله کشی فاضلاب ساختمان از نظر متریال، سایز، نوع ساختمان و کاربری با یکدیگر متفاوت هستند.  با املاک داران همراه باشید تا اطلاعاتی درباره بهترین روش لوله کشی فاضلاب ساختمان به شما ارائه کنیم. برای فاضلاب کشی حتما به متخصصان تاسیسات فاضلاب ساختمان مراجعه و مشورت کنید، در این مقاله تنها به یک سری اطلاعات اولیه می پردازیم:

لوله کشی فاضلاب ساختمان چیست؟

لوله کشی فاضلاب ساختمان به معنای نصب لوله های پلاستیکی، بتنی یا فلزی است که وظیفه تخلیه مواد زائد و ضایعات را از داخل ساختمان به چاه فاضلاب یا چاه سپتیک و فاضلاب شهری دارد. امروزه معمولا از لوله های پلی پروپیلن برای لوله کشی استفاده می شود که به رنگ سفید و یا سبز هستند. علت آن عدم فرسودگی و زنگ زدگی های اسیدی است.

اجرای سیستم لوله کشی فاضلاب در ساختمان باید توسط استادکاران لوله کشی فاضلاب ساختمان انجام گیرد. در غیر این صورت امکان دارد در کوتاه مدت دچار رسوب و گرفتگی، بالا زدگی و انتشار بوی نامطبوع شود. علاوه بر این، هزینه تعمیرات و تعویض این لوله کشی بسیار بالا است و خسارت زیادی به مالک وارد می کند. در اکثر ساختمان ها این نوع لوله کشی توکار و یا در داخل ساخت انجام می شود.

بخش های تشکیل دهنده فاضلاب ساختمانی

در تمامی خانه ها و ساختمان ها برای خروج فاضلاب نیاز به سیستم فاضلاب وجود دارد. از آنجایی که این لوله کشی فاضلاب ساختمان به سیستم فاضلاب شهری متصل می شود، هر گونه اشتباه در پیاده سازی آن می تواند گران تمام شود. به همین دلیل این فرایند نصب لوله ها و تجهیزات باید تحت نظر مهندس و کارشناس انجام شود. سیستم فاضلاب کشی جزع خدمات ساخت و ساز ساختمان است که بسیار مهم است که در اینجا به بخش های مختلف از این سیستم اشاره می کنیم:

  • لوله آب فاضلاب: مواد زائد از طریق لوله آب فاضلاب به چاه بیرون از ساختمان منتقل می گردد. از آن جایی که نیروی جاذبه می تواند به جابجایی سریع تر فاضلاب کمک کند، در این سیستم از لوله کشی فاضلاب از نوع بالا به پایین یا به صورت شیب دار استفاده می شود.

  • لوله هواکش: لوله هواکش که در کنار لوله فاضلاب قرار می گیرد، علاوه بر تهویه، باعث تخلیه سریع تر مواد زائد از طریق لوله فاضلاب می شود. این لوله ها از پایین به بالا و به صورت بالا رونده قرار دارند و نصب نادرست آن می تواند باعث ایجاد بوی بد در ساختمان شود.

  • سیفون: سیفون یکی از بخش های جدایی ناپذیر سیستم فاضلاب ساختمانی به شمار می رود. در واقع این سیفون ها که داخل حمام، توالت و حتی زیر سینک استفاده می شود، مانع خشکی لوله آب فاضلاب خواهد شد. در نتیجه بوی نامطبوع در فضای ساختمان منتشر نمی شود. سیفون از برگشت فاضلاب و عبور حشرات هم جلوگیری می کند.

صفر تا صد لوله کشی فاضلاب ساختمان

لوله کشی فاضلاب ساختمان معمولا به دو روش سنتی و زیر سقفی انجام می شود. در هر دو روش می توان از لوله های چدنی یا پلیکا استفاده نمود. از آنجایی که استفاده از لوله های چدنی در لوله کشی فاضلاب ساختمان به روش زیرسقفی دارای ریسک است، بهتر است لوله های پلیکا یا پوش فیت برای این کار بکار رود. در ادامه به توضیح دو روش لوله کشی فاضلاب ساختمان می پردازیم:

لوله کشی فاضلاب ساختمان به شیوه سنتی

در این روش همانطور که از نامش پیداست، به شیوه قدیمی لوله کشی انجام می شود. در واقع لوله ها به صوت کف خواب در قسمت کف ساختمان قرار می گیرند. ابتدا لوله آب فاضلاب، لوله هواکش و سیفون به هم متصل شده و سپس در کف ساختمان قرار می گیرد. سپس روی آن را با خاک نرم و یا خاک سرند شده می پوشانند، به خاطر این که جسم سخت مثل سنگ و سیمان می تواند باعث فشار و ترک خوردگی شده و نشتی ایجاد کند.

فاضلاب کشی سنتی ساختمان

لوله کشی فاضلاب ساختمان به شیوه زیرسقفی

این نوع لوله کشی نیز همانند لوله کشی کف خواب انجام می شود. تنها تفاوت این دو شیوه در محل قرار گیری لوله هاست. در واقع در روش لوله کشی فاضلاب به شیوه زیر سقفی، لوله ها در زیر سقف تعبیه می شوند. این لوله ها با تایل پوشانده می شوند و از سقف ساختمان مهار می شوند. اگر اشکال و یا ایرادی در این نوع لوله کشی ایجاد شود سریعا و با کمترین خرابی می توان آن را تعمیر کرد.

نکته ای که هست در بیشتر مواقع این نوع فاضلاب کشی برای ساختمان های دو طبقه به بالا استفاده می شود.

لوله کشی فاضلاب سقفی

تفاوت لوله کشی سنتی و زیر سقفی فاضلاب ساختمان

اما کدام یک بهترین روش برای لوله کشی فاضلاب ساختمان است؟ در واقع عواملی مثل سرعت حرکت مواد زائد، طول عمر لوله ها، دسترسی راحت به لوله ها و هزینه تعمیرات آن یا احتمال انتشار بوی نامطبوع در انتخاب روش مناسب لوله کشی فاضلاب تاثیر گذار هستند.

فاکتورهایی مثل شیب مناسب در لوله ها، جنس لوله، چگونگی جوشکاری لوله می تواند در سرعت حرکت مواد زائد تاثیر گذار باشد. در صورتی که هر یک از این موارد در نظر گرفته نشود، می تواند باعث رسوب مواد زائد، کاهش سرعت حرکت آن و انتشار بوی نامطبوع گردد.

اما اگر به دنبال روشی باشید که فشار کم تری به لوله های فاضلاب وارد شود، می توانید روش لوله کشی زیرسقفی را انتخاب کنید. چرا که مصالح سنگین که در کف بکار می رود، در سقف وجود ندارد. برعکس لوله کشی به روش سنتی که فشار زیادی به لوله ها وارد می شود و امکان شکستگی و آسیب به آن وجود دارد.

اگر به دنبال روش مقرون به صرفه برای لوله کشی فاضلاب هستید، لوله کشی سنتی انتخاب بهتری است. چرا که در لوله کشی زیر سقفی نیاز به نیروی کار ماهر، لوله های با کیفیت، اجرای داکت کشی، استفاده از تایل سقفی و غیره وجود دارد. بنابراین هزینه لوله کشی زیر سقفی نسبت به سنتی بیشتر است.

یکی دیگر از تفاوت های لوله کشی زیر سقفی و لوله کشی سنتی در دسترسی به لوله هاست. در واقع شما در روش زیر سقفی می توانید به سادگی برای تعویض یا تعمیر به لوله ها دسترسی پیدا کنید. اما در روش کف خواب بایستی خرابی عظیمی را به جان بخرید تا بتوانید برای تعمیر یا تعویض لوله ها اقدام نمایید.

بهترین زمان برای تعویض سیستم فاضلاب

زمانی که می خواهید یک خانه جدید بسازید و یا به بازسازی ملک خود بپردازید، لوله کشی فاضلاب ساختمان نیاز به تغییرات و یا اجرای دوباره پیدا می کنید. لوله کشی فاضلاب بایستی یکی از اولین کارهایی باشد که در بازسازی بنا انجام می شود. تنها در این صورت می توان تعمیرات و هزینه های ناشی از خرابی  در آینده را کاهش داد.

بهرین زمان برای تعویض سیستم فاضلاب

متریال مناسب برای لوله کشی فاضلاب

مهم ترین نکته که باید در انتخاب نوع لوله های فاضلاب در نظر گرفت، طول عمر آن است. در واقع با توجه به این مسئله می توان از مقاومت آن در مقابل شرایط آب و هوایی مختلف اطمینان حاصل نمود. در اینجا به برخی از رایج ترین متریال لوله های مورد استفاده در سیستم فاضلاب اشاره می کنیم.

قبل از هر خریدی لیست فروشندگان لوله فاضلاب و اتصالات ساختمان تهیه کنید، و با مهندس ناظر ساختمان برای تهیه ی مصالح مشورت کنید.

لوله بتنی

در حال حاضر هر متخصص و مهندس ساختمان برای زیرساخت های زیر زمینی یا مدفون، بتن را پیشنهاد می کنند. علاوه بر این، بتن به تعمیرات و نگهداری کمتری نیاز دارد. همچنین عمر طولانی تری دارد و به راحتی در دسترس است. دیر تر دچار پوسیدگی، گرفتگی، شکستگی می شود و در هر شرایطی قابل استفاده است.

در واقع بتن یک متریال سازگار با محیط زیست به شمار می رود و در برخی موارد تا سال ها بدون خرابی کار می کند. اما از طرف دیگر، بتن نیاز به بازرسی منظم دارد و در حین نصب مستعد شکستگی است. از این رو نیاز به مراقبت و رسیدگی پیدا می کند.

لوله فولادی

لوله های فولادی بادوام، مستحکم و مقاوم هستند، اما چندان رایج نیستند. به خاطر داشته باشید که لوله های فولادی در دو نوع گالوانیزه و چدنی در بازار موجود است. از جمله معایب استفاده از فولاد این است که مستعد زنگ زدگی هستند و همین مسئله باعث کاهش طول عمر آن می شود. هر گاه لوله های فولادی دچار زنگ زدگی شدند، باید تعمیر و تعویض شوند. همچنین ساخت و حمل آن برای تولید کننده های لوله و اتصالات ساختمان گران تر است.

لوله پلاستیکی

اکثر پیمانکاران به دلیل سهولت لوله های پلاستیکی را ترجیح می دهند، لوله های پلاستیکی را به عنوان اولین گزینه پیشنهاد می کنند. علاوه بر این دارای تنوع زیادی از نظر اندازه و وزن هستند و طول عمر زیادی دارد. همچنین کارشناسان این متریال را برای مکان های زلزله خیز مناسب می دانند. در حال حاضر، لوله های پلاستیکی جایگزین لوله های چدنی شده اند. چرا که دارای ساختار مناسب، استحکام بالا، سرعت بالا در نصب، تغییر شکل، امکان استفاده در هر نقطه ای از ساختمان هستند و هزینه تعمیرات آن کمتر است. این نوع لوله هم امکان استفاده در روش زیر سقفی و هم به صورت سنتی است. این نوع لوله ها در برابر مواد اسیدی تغییر شکل نمی دهند.

انواع لوله و اتصالات فاضلاب ساختمان

چگونگی مراقبت از لوله های فاضلاب

هنگام ساخت و ساز امکان آسیب دیدن لوله های فاضلاب توسط سایر مصالح وجود دارد. به همین دلیل بایستی دقت خود را نگهداری از این لوله ها بکار گرفت و یک تکه کارتن یا مقوا زیر آن قرار دهید، و یا حداقل از خاک سرند شده استفاده شود. از طرف دیگر لوله های فاضلاب پلیمری نسبت به نور خورشید حساس هستند. بنابراین باید روی این نوع لوله ها را با یک عایق پوشاند.

نکته دیگری که در نگهداری از لوله های فاضلاب باید در نظر گرفت، جلوگیری از وارد شدن هر گونه فشار روی آن ها است. در واقع وزن اضافی و قرار دادن مصالحی مثل کلکتور، شیرآلات بهداشتی و غیره می تواند باعث آسیب به آن شود.

در ضمن آب و هوای سرد می تواند باعث یخ زدگی ترکیدگی لوله های فاضلاب شود. پس در چنین شرایطی باید مطمئن شوید که پس از اجرای لوله کشی، آب موجود در لوله ها تخلیه شود، یا حداقل لوله هایی در معرض سرما قرار دارند را با عایق پوشاند.

نتیجه گیری

همانطور که گفتیم، عوامل متعددی در تعیین بهترین شیوه برای لوله کشی فاضلاب ساختمان نقش دارند. در واقع نوع ساختمان، سلیقه افراد، بودجه و نظر کارشناسی مهندس ساختمان در انتخاب بهترین روش لوله کشی فاضلاب تاثیر بسزایی می گذارند. اما این را بدانید که اگر بهترین روش ممکن را انتخاب کنید، در طولانی مدت مجبور به هزینه های اضافی برای تعمیر یا تعویض آن نخواهید شد.

برای استفاده از خدمات آنلاین سایت املاکداران و به منظورمشاهده لیست فروشندگان لوله فاضلاب و اتصالات ساختمان و سایر خدمات ساخت و ساز می توانید به صفحه اصلی سایت مراجعه کرده و برای کسب اطلاعات بیشتر به برگه های مربوطه مراجعه فرمایید.