نقشه مترو مشهد ۱۴۰۲، ساعت حرکت و راهنمای کامل تمام خط ها
قطار شهری یا مترو در شهر مشهد از وسایل حمل و نقل عمومی به شمار می رود که دو خط فعال دارد و از ترافیک شهری جلوگیری می کند. همچنین در دسترسی به حرم مطهر و مکان های دیدنی شهر، نقش بسیار مهمی دارد. در شهرهای بزرگ که جمعیت بالایی هم دارند، بزرگ ترین مشکل مردم برای رفت وآمد، وجود ترافیک شهری است. برای رفع این مشکل استفاده از وسایل نقلیه عمومی نقش بسزایی دارد. یکی از این وسایل برای رفت وآمد عموم، مترو یا قطار شهری است. با ما همراه باشید تا با این وسیله حمل و نقل عمومی بیشتر آشنا شوید.
درباره مترو مشهد
شهر مشهد یکی از شهرهای پر ترافیک و شلوغ ایران به شمار می رود و برای جلوگیری از اتلاف وقت، لازم است که از وسایل نقلیه عمومی استفاده شود. به مجموعه قطار شهری مشهد، مترو مشهد گفته می شود. این شرکت، مسئولیت ساخت خطوط ریلی و شرکت بهره برداری قطار شهری، مسئولیت بهره برداری ترابری ریلی درون شهری مشهد را بر عهده دارد. محبوب ترین ایستگاه های آن، شریعتی و کشف رود است. با متروی مشهد ترافیک معنایی ندارد و در کم ترین زمان ممکن می توانید به مقصد برسید.
نقشه مترو مشهد
با مشاهده نقشه مترو مشهد ۱۴۰۲، می توان با محل تمامی ایستگاه های خطوط مترو آشنا شد. در واقع شما می توانید با کمک این نقشه، نزدیک ترین ایستگاه به مقصد خود را انتخاب نمایید. هر چند در سکوی هر ایستگاه و حتی داخل واگن ها هم می توانید نقشه خطوط مترو مشهد را ببینید. اما داشتن یک نسخه از نقشه، می تواند کار شما را آسان تر کند. بنابراین عکس نقشه مشهد را در گوشی خود ذخیره کنید تا در صورت لزوم از آن استفاده نمایید.
مترو، قطاری در زیرزمین است که سرعت بسیار بالایی دارد و در هر بار رفتوآمد تعداد زیادی مسافر جا به جا می کند. مترو بهترین گزینه برای کمتر شدن ترافیک در بعضی از شهرهای بزرگ ایران به شمار می رود. تعداد زیادی از زائران و مسافران داخلی و خارجی همه روزه به شهر مشهد می روند و ترجیح می دهند که از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند. شهرداری شهر مشهد هم به منظور رفع مشکل ترافیک و جلوگیری از ازدحام شهری شروع به ساخت خط مترو کرده است. زائران و شهروندانی که در شهر مشهد هستند به سادگی این امکان را دارند با مترو به مکان های موردنظرشان بروند.
خطوط مترو در مشهد
این شهر دارای چهار خط مترو است که هم اکنون فقط خط یک و خط دو ساخته شده و در حال فعالیت هستند. این دو خط در ایستگاه و میدان شریعتی مشهد قرار دارد. در ادامه به بررسی خطوط مترو مشهد می پردازیم:
خط یک مترو مشهد: وکیل آباد – فرودگاه شهید هاشمی نژاد
خط یک مترو در شهر مشهد که روی نقشه بالا با رنگ سبز نشان داده شد، طولی به اندازه ۲۴ کیلومتر و ۲۴ ایستگاه دارد. این ایستگاه ها بین فرودگاه بین المللی شهید هاشمی و وکیل آباد قرار دارند. خط ۱ مترو در میدان تقی آباد (ایستگاه شریعتی) با خط ۲ مترو، ایستگاه مشترک دارد.
هر قطار بعد از مدت زمان ۴ تا ۶ به ایستگاه می رسد و این تغییر زمان به تعطیلات بستگی دارد. خط یک مترو در شهر مشهد در ساعت کاری، ۱۷۰ هزار نفر را جا به جا میکند و هر ۴۰۰ متر در یک پله خروج اضطراری قرار گرفته است. ساعت کاری مترو مشهد در خط یک، از ۶ صبح تا ۱۰ شب است و در طول این مدت مسافران را در مسیر جا به جا می کند.
شما می توانید برای بازدید از جاهای دیدنی مشهد با مترو از خط یک و دو استفاده کنید. چنانچه قصد بازدید از طرقبه، شاندیز، باغ وحش مشهد، شهربازی کوهستان پارک و نمایشگاه بین المللی مشهد را دارید، می توانید به کمک خط یک مترو مشهد به مقصد برسید. همچنین می توانید با استفاده از این خط پارک ملت، دانشگاه فردوسی، بازار زیست خاور، بازار هفده شهریور، ترمینال و فرودگاه بروید. برای آشنایی با بهترین هتل های مشهد در نزدیکی حرم امام رضا، این مقاله را بخوانید.
خط دو مترو مشهد: انتهای طبرسی – رضا شهر
این خط مترو که به رنگ آبی در نقشه بالا مشخص شده، دارای طولی به اندازه ۱۴ کیلومتر بوده که ۱۳.۸ کیلومتر از این خط به بهره برداری رسیده است. خط دو مترو ۱۳ ایستگاه دارد و این ایستگاه ها در حد فاصل انتهای بلوار طبرسی شمالی و آخر بلوار فکوری قرار گرفته اند. مدت زمان رسیدنِ هر قطار، ده دقیقه است. هم اکنون ۱۲ ایستگاه از ایستگاه طبرسی و شهید کاوه در حال ساخت هستند. این خط همه روزه ظرفیت جابه جایی ۱۶ هزار نفر را دارد. ساعت کار مترو مشهد در خط دو، از ۶ صبح تا ۱۰ شب است. در ضمن، فاصله بین دو قطار در ایستگاه های این خطر، حدود ۱۰ دقیقه تخمین زده می شود.
ایستگاه های این خط بین همه طبقه ها پله برقی دارند، نوارهای هدایت نابینایان، سیستم تهویه، سیستم اعلام اطفای حریق و خروجی ضروری است. همچنین هر سکو نیز دارای ۱۰۰ متر طول است. فاز اول خط ۲ دارای شش ایستگاه است و از انتهای خیابان طبرسی تا میدان شهدا امتداد دارد. این فاز در سال ۱۳۹۵ به بهره برداری رسید. سپس تا سال ۱۳۹۸، بقیه ایستگاه ها تکمیل و راه اندازی شدند. از طریق خط دو می توانید به حرم مطهر و بوستان کوه سنگی بروید.
خط سه مترو مشهد: قاسم آباد – شهرک
خط ۳ مترو مشهد که با رنگ قرمز روی نقشه مترو نمایش داده شده، یکی از مهم ترین خطوط این مترو در آینده به شمار می رود. این خط که حدود ۲۸ کیلومتر طول دارد، جنوب شرق شهر را به شمال غرب متصل می کند. ساخت مسیر خط سه، از نیمه شعبان سال ۱۳۹۴ آغاز شد ولی هنوز به بهره برداری نرسیده است. خط سه دارای ۲۴ ایستگاه است و از شهرک ابوذر تا الهیه و پایانه جدید اتوبوسرانی برون شهری غرب مشهد امتداد می یابد.
این خط بعد از پایانه اتوبوسرانی در خیابان امام رضا، از چهار راه خسروی و چهار راه شهدا عبور می کند و به میدان شهدا می رسد. سپس تا میدان فردوسی امتداد پیدا می کند و از میدان جانباز عبور کرده و به بزرگراه امام علی می رسد. سرعت قطارهای خط سه مترو مشهد، بین ۳۶ تا ۸۰ کیلومتر در ساعت است. بنابراین، خط ۳ می تواند در هر ساعت ۲۰ هزار نفر را جا به جا کند.
خط چهار مترو مشهد: خواجه ربیع – شهرک شهید باهنر
خط ۴ مترو مشهد که با رنگ نارنجی روی نقشه نمایش داده می شود، ۱۷.۵ کیلومتر طول دارد. این خط از بلوار حر به سمت خواجه ربیع در حال احداث است. حفاری خط چهار مترو در سال ۱۴۰۰ کلید خورد. از شش ایستگاهی که برای این خط در نظر گرفته شده، دو ایستگاه در شارستان و نزدیکی حرم مطهر قرار دارد. خط چهار که در میدان شهدا به خط دو مترو متصل می شود، از خواجه ربیع شروع می شود. سپس به سمت حرم مطهر می رود و از سمت بلوار مصلی به شهرک شهید رجایی، جاده سرخس و بلوار حر می رسد. از آنجایی که این خط از نزدیکی حرم امام رضا عبور می کند، در آینده بهترین دسترسی را برای زائران فراهم می آورد.
ساعات کار مترو مشهد
ساعت کاری مترو مشهد ۱۴۰۲ در هر دو خط، از ساعت صبح تا ۱۰ شب است. پایگاه خبر رسانی شهرداری مشهد گزارش داده که خط ۱ و خط ۲ مترو در روزهای شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۵:۳۰ تا ۲۲ و در روزهای تعطیل از ساعت ۷ تا ۲۲ عمل سرویس دهی را انجام می دهند.
قیمت بلیط مترو در مشهد
استفاده از مترو مانند سایر وسایل نقلیه عمومی مقرون به صرفه است. شما این امکان را دارید که هزینه مترو را از طریق من کارت، بلیط و کد QR بپردازید. من کارت، کارتی است که شارژ می شود. قیمت من کارت مشهد ۱۴۰۲ حدود ۱۵ هزار تومان است و می توانید تا سقف ۵۰ هزار تومان آن را شارژ کنید. در واقع این کارت های قابل شارژ را می توانید با مبلغ دلخواه خریداری کنید و آن را مجدد شارژ نمایید. استفاده از آن آسان و سریع است و لزومی ندارد هر بار در صف منتظر بمانید تا بلیط تهیه کنید. این کارت برای استفاده در مترو و اتوبوس رانی به کار برده میشود و غیرقابل استرداد است. البته شما می توانید بلیط کاغذی QR را از باجه بلیط فروشی ایستگاه های مترو تهیه کنید. قیمت بلیط مترو در مشهد، هر سال نسبت به سال قبل اندکی افزایش می یابد. می توانید برای اطلاع از قیمت دقیق آن از باجه شارژ بلیط سوال کنید.
ایستگاه های نزدیک حرم مترو در مشهد
خطوط مترو در شهر مشهد نقش بسیار مهمی را در جابه جایی زائران و شهروندان ایفا می کند. ایستگاه های نزدیک به حرم شامل ایستگاه بسیج در خط یک با فاصله ۳.۵ کیلومتر (حدود ۱۱ دقیقه) و ایستگاه مترو شهدا در خط دو با فاصله ۳.۶ کیلومتر (حدود ۱۲ دقیقه) هستند. شما به محض خروج از ایستگاه های مترو بسیج و شهدا، گنبد حرم امام رضا را خواهید دید.
تاریخچه مترو در مشهد
بر اساس مطالعاتی که توسط پژوهشکده ترابری در دانشگاه صنعتی شریف انجام شده، شهر مشهد به چهار خط مترو نیاز دارد. اما تا امروز، تنها دو خط به بهره برداری رسیده است.
خط یک مترو در شهر مشهد دارای طولی به اندازه ۲۴ کیلومتر بوده و ۲۴ ایستگاه در آن تعبیه شدهاست. ساخت فاز اول در این خط با طولی به اندازه ۱۹ کیلومتر در آذر ماه سال ۱۳۷۹ شمسی شروع شد و در اسفند ۱۳۸۹ به بهره برداری رسید.
۱۰.۵ کیلومتر از این مسیر به شکل زیرزمینی و در تونلی با عمق کم و ۸.۵ کیلومتر از مسیر به شکل همسطح و فاز دوم این خط هم دارای طولی به اندازه پنج کیلومتر با دو ایستگاه جدید در بهمن ۱۳۹۴ ساخته شد. این خط به فرودگاه بین المللی شهید هاشمی مشهد متصل شده است. خط دو مترو در شهر مشهد هم دارای طولی به اندازه ۱۴.۵ کیلومتر با ۱۳ ایستگاه در دو فاز طراحی شده و فاز اول این خط نیز دارای هفت ایستگاه بوده که در سال ۱۳۹۵ به بهره برداری رسیده است. بعد از آن تا سال ۱۳۹۸، بقیه ایستگاه ها مرحله به مرحله کامل و راه اندازی شدند.
نتیجه گیری
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. همانگونه که در بالا نیز اشاره کردیم مترو در مشهد می تواند یک فرصت خوب برای رها شدن از ترافیک باشد. خوشحال می شویم این مقاله را با دوستان خود به اشتراک گذاشته و نظرات و تجربیات خود را با ما درمیان بگذارید.