نکات ایمنی برای ساخت سازه فولادی
جهت اجرای اسکلت فلزی میبایست زمین ساختمان مقاومت بالایی داشته باشد تا بتواند نیروی ساختمان را تحمل کند و در آن نشتی ایجاد نشود. لذا باید مهندس مقاومت فشاری زمین را بررسی کند. او از خاک طبقات مختلف زمین، جهت تعیین میزان نیروی قابل تحمل در آزمایشگاه نمونه برداری میکند. هر چه میزان نیرو کمتر باشد، ابعاد فونداسیون کمتر می شود. هر چه این مقدار نیرو بیشتر باشد ابعاد فونداسیون نیز باید بزرگتر باشد.
نکات ایمنی برای سازه فلزی چیست؟
در صورتی که دهانه شاهتیری یا خرپا بالاتر از ۸ متر باشد، جهت جبران تغییر در حالت آن در اثر نیروی مرده، باید از قبل به آن تغییر حالت رو به بالا یا خیز منفی یا کوژ بدهیم. میزان تغییر حالت توسط مهندس مشخص میشود.
جهت پیشگیری از زنگ زدگی اعضای فلزی دست کم قطر عناصر سازه که در محیط بیرونی و در معرض عوامل اقلیمی یا عوامل خورنده قرار دارند، از ۶ میلیمتر نباید پایینتر باشد. در فضاهای خشک که بدور از رطوبت هستند این میزان به ۵ میلیمتر کاهش پیدا میکند.
استفاده از تکنیکهای گرم موضعی یا تغییر حالت مکانیکی جهت بوجود آوردن انحنا و یا رفع آن، مجاز است. دمای موضعی گرم نباید برای فولاد خاص قوی از ۵۶۵ درجه و برای فولاد نرمه از ۶۵۰ درجه سانتیگراد بالاتر باشد. آهن آلات نباید در درجه حرارت بالا و به گونهای که رنگ آنها در معرض حرارت آبی باشند رنگ شوند.
لبههایی که با شعله تحت بریدگی قرار میگیرند، میبایست به طور کامل تا بالاتر از ۵ میلیمتر بدون ناصافی و کاملا یکنواخت باشند.
اگر بیش از ۵ میلیمتر ناصافی و خراشیدگی داشته باشند باید با جوش صاف و سنگ زدن تعمیر شوند. به علاوه لبههایی که با شعله بریده شدهاند و مصالح جوش در آنها گذاشته شده، باید در حد کافی بدون ناصافی و برش باشند.
در فرورفتگیهای فشاری که در آنها منتقل شدن بارها بوسیله فشار تماسی مستقیم باشد به گونه ای که بخشی از ظرفیت اتصال را ایجاد کنند، باید سطوح اعضای در معرض برخورد با آن، توسط تراشیدن، سنگ و سوهان زدن و دیگر روشها به درستی صاف شوند.
در ابتدای کار اعضا بالاخص خرپاها و شاهترهای بلند باید اعضای خاصی که از قبل مشخص شدهاند با احتیاط کامل جهت پیشگیری از بروز تنش بالا در قطعه بکار روند.
برای ارتباط با گروه رویش میتوانید با شماره ۰۲۱۸۸۲۳۱۹۴۵ در ارتباط باشید.
جهت اصلاح عیوب جزئی ساخت عموما باید از تراش، برش و ضربه کم، بهره برد، ولی به هیچ عنوان نباید از مشعل برش، بالاخص جهت برطرف کردن عیوب اعضا مهم که عموما در معرض فشار هستند بهره برد. استفاده از مشعل امکان دارد در برطرف کردن عیوب تیرهای فرعی که در معرض فشار نیستند، درست باشد، در هر حال، بعد از برطرف کردن عیب، تمیز کردن سطوح، به ویژه سطوحی که بر روی هم گذاشته میشوند، مهم است.
در صورتی که انحرافی در ابعاد نهایی اسکلت فلزی دیده شد، اگر مقدار آنها از مقدار انحراف مجاز اجرا شده بالاتر نباشد، کار صورت گرفته مانند کار بدون عیب محسوب میشود. به صورت کلی، هر یک از عضوهای اجرا شده باید تراز یا شاقول شوند. همچنین بر اساس نقشه در حول محور درست قرار گیرند، به شرطی که کجی یا منحرف شدن آن بالاتر از ۵۰۰/۱ نباشد.
در نصب اجزاء فلزی همیشه ریسک جانی وجود دارد، در نتیجه میبایست همه نکتههای امنیتی، چه از لحاظ پوشش و چه از لحاظ کاری مد نظر قرار گیرد.
در نصب مقدماتی، اجزای فلزی باید با پیچ و مهره یا جوش به صورتی که لرزهها و تنشهای نصب و مانور کارگران را تحمل کنند به هم اتصال پیدا کنند. به جز در مواردی که مهاربندهای کافی به صورت دائمی در اسکلت ایجاد شدهاند، همیشه باید از مهاربندهای موقت و مقاوم تا وقتی که نیاز به ایمنی است و اسکلت فلزی دوام پیدا نکرده، جهت پیشگیری از خطر پرتاب اعضای فلزی بکار رود.
مزایا و معایب ساختمان فلزی
احداث ساختمان جهت برطرف کردن نیاز انسانها صورت میگیرد و مهندسین، معماران مسئولیت بدست آوردن انواع و اعضاء مناسب سازه را عهده دار هستند. محور اصلی مسئولیت شامل اقتصاد، زیبایی و ایمنی است. مزایای ساختمانهای فلزی عبارتند از:
مقاومت بالا
اجزای اسکلت فلزی از مقاومت بالایی برخوردار هستند و نسبت مقاومت به وزن بزرگتر از مصالح بتن است، به این دلیل که دهانههای وسیع ساختمانهایی با ارتفاع بالا و سولههای بزرگ و ساختمانهای قرار گرفته در زمین سست، بسیار مهم هستند.
خواص یکنواخت: فلز زیر نظر ناظر و مهندس در کارخانه اسکلت فولادی تولید میشود، یکنواختی خاصیت آن این اطمینان را میدهد و خاصیت آن بر عکس بتن تحت تاثیر فاکتورهای بیرونی قرار نخواهد گرفت.
دوام
فولاد دوام بالایی دارد. سازههای فلزی که به حفاظت از آنها توجه زیادی میشود، زمان زیادی قابل استفاده هستند.
خواص ارتجاعی
فولاد بر خلاف بتن که شکننده است، در برابر تنشها انعطافپذیری خوبی دارد.
شکل پذیری
به دلیل خواص حالتپذیری مرکز تنش که در اصل دلیل آغاز خرابی است، می تواند بار دینامیکی و ضربات را تحمل کند.
پیوستگی مصالح
اعضای فلز با وجود مواد تشکیل دهنده آن همگن و یکپارچه بوده، به همین دلیل ساختمان دچار عیب یا ترک یا خرابی نخواهد شد.
مقاومت
سازه فلزی در برابر کشش، فشار و برش مقاومت بالایی دارد.
انفجار
در ساختمان ساخته شده با اسکلت فلزی انفجار باعث خرابی تیغهها و دیوارها میشود ولی اسکلت را خراب نخواهد کرد.
تقویت پذیری
اجزای ضعیف ساختمان فلزی را میتوان با جوش، پیچ یا پرچ تقویت کرد و یا بخش یا دهانهای را به آن اضافه کرد.
شرایط آسان ساخت و نصب: قطعات اسکلت فلزی و اجزای آنها در شرایط اقلیمی مختلف قابل اجرا هستند.
سرعت نصب
این سازه با سرعت کمی اجرا میشود.
پرت مصالح
چون قطعات در کارخانه تولید میشوند، پرت مصالح کمتر خواهد بود.
وزن کم و اشغال فضا
ساختمان فلزی نسبت به بتنی وزن کمتری دارد و فضای کمتری را اشغال میکند.
ضریب نیرو ضربه ای: در سازه فلزی به دلیل وزن کمتر، ضریب نیرو کمتر است.
خلاصه
در زمان اجرای اسکلت فولادی و متصل کردن اجزای این سازه مانند تیر، ستون، خرپا و غیره به هم باید پیش از اینکه نگهدارندهها جدا شوند، نکات ایمنی مورد توجه قرار گیرند. مثلا پیش از اجرای هر جزئی بر روی عضوی دیگر، اعضای زیرین باید به صورت کامل جوشکاری یا پیچ و مهره شده باشند. اسکلت فلزی به دلیل مزایای زیادی که داشته بسیار محبوبیت دارد. از جمله مزایای این اسکلت: سرعت اجرای کم، وزن کم، مقاومت بالا، انعطافپذیری و غیره است.