از قرارداد اجاره ۹۹ ساله چه میدانید؟
قرارداد اجاره ۹۹ ساله قراردادی است که بین دو شخص جهت منفعت بردن مستاجر (فردی که اجاره میکند) و موجر (کسی که اجاره میدهد) بسته خواهد شد. مالکیت ملکی که به اجاره رفته است همچنان در دست موجر باقی خواهد ماند. تنها مستاجر در مدت زمان مشخصی که ۹۹ سال از مالی که خریداری کرده منفعت برده است.
چنین قراردادی در کشور ما ایران آنقدر جا نیفتاده است که تمامی افراد از آن اطلاع داشته باشند. به همین سبب در چنین مقاله ای املاک داران قصد دارد تا در مورد چنین قراردادی اطلاعاتی مفید شرح دهد. اگر که شما هم می خواهید قرارداد اجاره ۹۹ ساله ببندید، از مشاور حقوقی ملک کمک بگیرید و یا این مطلب را تا انتها و با دقت مطالعه کنید.
تفاوت بین اجاره نامه و عقد اجاره
دو کلمه مورد نظر از نظر لفظی و معنایی به یکدیگر تقریبا نزدیک هستند که خیلی از افراد آن ها را با هم اشتباه می گیرند. پیش از شروع هر چیز، بهتر است تعاریف این دو کلمه را بصورت دقیق بیان کرده که در ادامه مطلب دچار اشتباه نشوید.
- اجاره نامه: هنگامی که قصد دارید انواع قرارداد اجاره را قانونی کنید و بصورت کتبی ثبت کنید، باید در برگه ای به نام اجاره نامه این کار را انجام دهید. در اصل با نوشتن اطلاعات تکمیلی در اجاره نامه، ملک به مستاجر دادهشده تا از منافع آن ملک در مدت زمان مشخصی استفاده کند.
- عقد اجاره: به اجاره عقدی گفته می شود که با توجه به آن مستاجر، مالک منافع عین مستاجره خواهد شد. به عنوان مثالی دیگر یعنی طبق این قرارداد، شخص یک طرف قرارداد در صورت واگذار کردن مالی (خانهای، ملکی، مغازه ای و…) به فرد دیگر، پاداش و اجرت می گیرد.
نکته بسیار مهم در بستن قرارداد این است که قبل از نشستن پای معامله و قرارداد عین مال، خود ملک را از نزدیک دیدن کرده و بعد تصمیم به انجام قرارداد بگیرید. در این صورت اصلا امکان اتفاق افتادن انواع کلاهبرداری در معامله املاک وجود ندارد.
در هنگام نوشتن مکاتبه ای عقد اجاره دقت بالایی به درج اطلاعات داشته باشید. برای مثال حواس خود را به خوبی جمع کنید تا مدارک شناساییتان را به درستی به فردی که عقد اجاره را می نویسد، بدهید.
سعی کنید تا حد امکان در هنگام نوشتن یک قرارداد با خود یک شاهد بالغ داشته باشید. همچنین پس از اتمام درج تمامی اطلاعات، به مدت زمان نوشتهشده برای اجاره ملک دقت کنید که اشتباهی رخ ندهد.
ویژگی های قرارداد اجاره ۹۹ ساله
در قرارداد اجاره ۹۹ ساله به خصوص در کشور ما، معامله بیشتر بین اشخاص حقوقی صورت می گیرد تا اشخاص حقیقی.
حال شاید از خود بپرسید که چرا قرارداد اجاره ۹۹ ساله بیشتر بین اشخاص حقوقی صورت گرفتهاست؟
فرض کنید ملکی دارید که به دلیل موقوفات و محدودیت های اعمال شده توسط قانون، قادر به فروش آن نیستید. به همین منظور با وجود چنین قراردادهایی می توانید از منافع آن استفاده کنید.
تسهیلات وام مسکن از دیگر دلایلی است که مخصوصا اشخاص حقوقی را وادار به انجام قراردادهای ۹۹ ساله کرده است.
ارائه تسهیلات از سوی اشخاص حقوقی به اشخاص حقیقی کمک بزرگی به این افراد کرده است. هنگامی که نهادها تسهیلاتی را به افراد واگذار می کنند و اشخاصی حقیقی که قدرت خرید خانه ای ندارند، در اینجاست که قرارداد اجاره ۹۹ ساله پا به عرصه می گذارد. سپس طبق قراردادی که بسته می شود، در مدت زمان معینی از منافع آن ملک بهره خواهند برد.
درست است که فرد مالک ۹۹ ساله ملک خاص است. اما حق فروش ملک را ندارد و تنها مستاجری است که می داند تا ۹۹ سال حق استفاده از منافع ملک را دارد.
طرفین در قرارداد اجاره ۹۹ ساله
همان طور که پیش تر هم گفتهشد قرارداد اجاره ۹۹ ساله شامل دو طرف قرارداد است که رایج ترین حالت آن در کشور ایران، قرارداد بین اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی است. در طرف دیگر قرارداد اشخاص حقوقی، وزارت مسکن بوده که طی مدت گذشته اقدام به اجرایی کردن چنین طرحی کرده است.
طرف دیگر اشخاص حقیقی هستند که به دلیل نداشتنِ بودجه کافی برای خرید ملک مورد نظرشان، تصمیم به بستنِ چنین قراردادی می کنند و به مدت ۹۹ سال کامل منفعت خانه ای که خریداری کردهاند، هستند.
مالک منفعت بودن چیزی بیشتر از استفاده از خانه نیست. به اشتباه فکر نکنید و این مبحث را بدانید که وقتی شخصی مالک منفعت ملکی شود، نمی تواند آن خانه را به فروش برساند. در واقع این همان چیزی است که در قانون آمده و باید از آن پیروی کرد.
متقاضیان واجد شرایط
برای داشتن قرارداد اجاره ۹۹ ساله متقاضیان باید شرایطی را دارا باشند تا بتوانند قرارداد را نهایی کنند.
- شخصی که اقدام به بستنِ این قرارداد کردهاست، نباید هیچ گونه ملک و املاکی را در حال حاضر برای خود داشتهباشد.
- چنین خدماتی به افرادی که مجرد هستند تعلق نمی گیرد و تنها افراد باید متاهل یا سرپرستی خانوار باشند.
- طبق قانون، اشخاص حقیقی باید حداقل ۵ سال سابقه زندگی در محلی را داشته باشند که قصد اجرایی کردن این قرارداد را دارند.
برای اطلاع از ثبت نام زنان سرپرست خانوار در طرح مسکن ملی مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید به طور مفصل در مورد قرارداد اجاره ۹۹ ساله صحبت کردیم و اطلاعاتی مفید را در اختیارتان قرار دادیم.
تقاضا خواهد شد تا قبل از بستن چنین قراردادهایی به طور کامل اجاره نامه را مطالعه کنید و از صحت اطلاعات وارد شده اطمینان حاصل نمایید. در هنگام عقد قرارداد با فردی که بالغ و عاقل باشد همراه باشید تا شاهدی برای شما به حساب آید و اگر از نظر حقوقی مشکلی برایتان پیش آمد شاهدی داشته باشید. همچنین قبل از انعقاد قرارداد، قسمت متقاضیان واجد شرایط را با دقت مطالعه نمایید که درصورت واجد شرایط بودن چنین کاری را انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه املاک و مشاوره ملک با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.
چرا قرارداد به ۹۹ سال محدود شده و مثلا قرارداد ۱۰۰ ساله نداریم. مثلا انگلیس هنگ کنگ را از چین ۹۹ساله اجاره کرد. اگر ۱۰۰ ساله بود چه حقوقی متوجه انگلیس میشد یا از چین ساقط میشد که چین از آن ترس داشت و قرارداد را بجای ۱۰۹ساله ۹۹ساله منعقد کرد؟