راهنمای خرید گچ ساختمانی!

آنچه در این مقاله می خوانید:

گچ ساختمان از مصالحی است که بیشترین کاربرد را در ساخت و ساز دارد. گچ ساختمان را بیشتر به عنوان پوشش دیوار و سقف استفاده می کنند. استفاده از گچ در سازه های قدیمی هم به چشم می خورد. کاربرد گچ ساختمانی بسیار متنوع است مانند سفید کاری، گچ و خاک، مجسمه سازی و ساخت قطعات گچبری را می توان نام برد. در این مقاله قصد داریم راهنمای خرید گچ ساختمان را با تمامی جزییات بازگو کنیم. پس با ما همراه شوید.

گچ ساختمان

 گچ ساختمان چیست؟

پلاستر (Plaster) یا گچ ساختمانی، پودر سفید رنگی است که برای مصارف بنا همچون ساختمانی، گچ کاری، گچبری، ستون ها و سقف ها کاربرد دارد. گچ پودری نرم بوده که چسبندگی بالایی دارد و پس از مخلوط شدن با آب قابل استفاده است. در واقع گچ ساختمانی ترکیب خمیری شکلی، شبیه خاک رس مرطوب را دارد. گچ در حدود ۵۰۰۰ سال پیش نیز استفاده می شد و امروز با توجه به نوع کاربرد انواع و اقسام گوناگونی دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.

ترکیبات و مواد تشکیل دهنده گچ ساختمانی

گچ را می توان از موادی که در طبیعت وجود دارد درست کرد. اکثر گچ هایی که در بازار وجود دارد از موادی مانند آهک، ماسه، سیمان و آب هستند. زمانی که گچ را با آب مخلوط می کنید می توانید رنگ به آن اضافه کنید تا گچ رنگی شود؛ اما محبوبیت گچ سفید بسیار زیادتر است. سنگ گچی که از معادن استخراج می شود دارای ناخالصی های مختلفی است، اما در این بین ۹۰ تا ۹۸ درصد دارای خلوص هستند. زمان تولید گچ های ساختمانی سنگ گچ پخته و سپس آسیاب می شود. اصولا جهت تولید این محصول ترکیباتی مانند گیپتون، پاششی، سیمان و مواد افزودنی برای سبک سازی گچ به آن اضافه می شود و ترکیبات گچ تغییر می کند.

گچ ساختمانی چطور آماده می شود؟

همانطور که گفته‌شد ترکیب اولیه گچ ساختمان از آهک یا گچ، ماسه، سیمان و آب است. انواع مختلفی از گچ وجود دارد که از مواد محلی مانند خاک رس، کاه و گل در ساخت آن استفاده می شود. گچ و سیمان شبیه به هم هستند و زمانی که خشک شدند بسیار محکم می شود. مواد تشکیل دهنده گچ را می توان با توجه به بافت و کاربرد تغییر داد. زمانی که گچ را آماده می کنید آب باید کم مصرف شود در حدی که مواد کاملا مخلوط شود. هر چه ماسه ریزتر باشد گچ صاف تری خواهید داشت.

انواع گچ ساختمانی

گچ کاری دیوار، یکی از مراحل نازک کاری ساختمان است که توسط افراد متخصص در این زمینه انجام می شود.‌ گچ دارای تنوع زیاد و کیفیت های مختلفی در بازار هستند که با توجه به مکانی که استفاده می‌شوند متفاوت هستند. هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند که راهنمای خرید گچ ساختمان است. انواع گچ عبارتند از:

  • گچ سفید (گچ سفید کاری)

این نوع گچ با نام گچ سوپر یا گچ روکار معروف است که برای سفید کاری ساختمان استفاده می شود. گچ سفید نسبت به بقیه گچ ها قیمت پایین تری دارد. عواملی که باعث‌شده این نوع گچ برای نازک کاری استفاده شود رنگ سفید و شفافیت آن است. میزان چسبندگی این گچ به قدری زیاد است که احتیاجی به گچ زیرکار ندارد.

گچ ساختمان

  • گچ سفالی

این نوع گچ به عنوان زیرکار اولیه گچ کاری استفاده می شود. وجود این نوع گچ باعث شده یک سطح صاف برای مرحله بعدی روی دیوار ایجاد شود. اگر گچ کاری در زیر دیوار به خوبی انجام نشود باعث پایین آمدن کیفیت نهایی کار خواهد شد. گچ سفالی از ترکیب خاک رس پخته‌نشده با مواد معدنی و رنگ دانه ها است.

گچ ساختمان

  • گچ میکرونیزه

گچ میکرونیزه نسبت به بقیه گچ ها دارای کاربردهای بیشتری است. این نوع گچ برای سفید کاری دیوارها، قالب گیری، کشته کشی، مجسمه سازی، گچبری ها، دکوراتیو، تولید گچ های پلیمری و ترکیبی استفاده می شود. ذرات این نوع گچ بسیار ریز و در حدود ۱۷۵ میکرون یا کمتر هستند.

گچ ساختمانی

  • گچ ساتن

یکی از انواع گچ که برای سفید کاری مورد استفاده قرار می گیرد گچ ساتن است. این محصول با ترکیب گچ و پرلیت ساخته‌می‌شود. گچ ساتن ویژگی هایی مانند قابلیت شستشو، مقاومت در برابر رطوبت و خراشیدگی و عدم ترک خوردگی را دارد.

گچ ساختمان

  • گچ ونیزی

یکی از پوشش های پر کاربرد برای دیوارهای داخلی ساختمان، گچ ونیزی است. این گچ از سنگ آهک پخته‌شده و دارای ویژگی های همچون حفظ رنگ برای مدت طولانی، نداشتن درز و عمر طولانی است. تنها ایرادی که می توان به گچ ونیزی گرفت، گران بودن قیمت آن است.

گچ ساختمان

  • گچ پاششی

همانطور که از نام آن مشخص است توسط دستگاه گچ پاش بر روی سطوح پاشیده می شود و سطح مقاوم و یکدستی به وجود می آید. این نوع گچ مقاومت بسیار زیادی در برابر حرارت و گرما دارد، همین امر باعث شده آن را به صورت مستقیم بر روی دیوار یا سقفی که گچ و خاک نشده استفاده کنند. استفاده از گچ پاششی زمان اجرای پروژه های ساختمانی را کوتاه می کند از این رو پیمانکاران و انبوه سازان از این نوع گچ بیشترین استفاده را دارند. همانطور که در بالا گفتیم این نوع گچ یکدست است و تمامی منافذ را به خوبی می پوشاند و بر روی تمامی سطوح بتنی، آجری، سیمانی قابل اجرا است.

گچ ساختمان

  • گچ عاج

گچ عاج بسیار نرم است و بیشتر برای ساخت مجسمه و قطعات گچی پیش‌ساخته، کشته‌کشی و غیره از آن استفاده می شود. این نوع گچ جزو مواد دیرگیر بوده و دارای خواص بیشماری فیزیکی و شیمیایی است.

گچ ساختمان

  • گچ سیوا

با افزودنی های خاصی که به گچ میکرونیزه اضافه می کنند گچ سیوا تولید می شود. گچ سیوا مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارد. این نوع گچ قابل اجرا بر روی تمامی سطوح بوده و به دلیل ویژگی های خاصی که دارد برای زیرسازی بسیار مناسب است. بر روی دیوارهای که با گچ سیوا پوشیده می شوند می توان از رنگ های روغنی، دیوار پوش ها، گچ پلیمری و ساتن استفاده کرد.

گچ ساختمان

  • گچ گیپتون

این نوع گچ در مقابل گچ معمولی چسبندگی بالایی دارد و حتی روی سطوحی که بقیه گچ ها قرار نمی گیرند قابل استفاده است. گچ گیپتون بعد از پخت با مواد مختلفی مخلوط می شود تا مقاومت لازم را برای پوشش به دست آورد. اجرای این نوع گچ هم به صورت یک لایه و هم دولایه قابل اجرا است. میزان جذب آب گچ گیپتون از ۳ درصد کمتر نیست. طریقه استفاده از این گچ به این صورت است که بعد از پر کردن ظرف آب و ریختن گچ درون آن تا سه دقیقه به آن زمان می دهیم تا گچ خودش را در آب پخش کند و آرام آرام هم می ‌زنیم و سپس مورد استفاده قرار می گیرد.

گچ ساختمان

  • گچ ژیپس

ژیپس یکی از مواد معدنی دارای سولفات کلسیم است که در حالت خالص رنگ آن سفید است و در تولید سنگ گچ از استفاده می شود. ژیپس در چند نوع مختلف وجود دارد. در راهنمای خرید گچ ساختمانی همچون گچ ژیپس باید به نرمی و سفیدی آن توجه کرد.

گچ ساختمان

  • گچ رنگی

این نوع گچ از ترکیب پودرهای رنگی در گچ ساده ساخته‎‌می‌شوند. گچ ساده دارای رنگ سفید یا مایل به کرم است و با استفاده از رنگ دانه ها طبیعی و شیمیایی می توان بدون تغییر خواص آن، گچ رنگی را تولید کرد. گچ رنگی در تولید مجسمه، پوشش دیوارها، گچ تحریر و ساخت دکور کاربرد دارد.

گچ ساختمان

راهنمای خرید گچ ساختمان

همانطور که دیدید در بالا به انواع گچ و مواد تشکیل دهنده آن ها اشاره کردیم تا به این موضوع برسیم که علاوه بر کیفیت متوجه قیمت های مختلف این مصالح شوید. در زمان خریدِ گچ باید مواردی را مد نظر قرار دهید. مثلاً کیفیت گچ، اگر گچ خریداری شده بی کیفیت باشد موجب می شود که دوباره محصول با کیفیت تهیه و سازه را دوباره گچ کاری یا گچ و خاک کنید. بنابراین بهتر است قبل از خرید این متریال تحقیقاتی را از فروشندگان و فردی که می خواهد عملیات گچ کشی را انجام دهد صورت گیرد، سپس با توجه به اطلاعات بهتری تصمیم به خرید کنید.

کناف هم جزع مصالح گچی است، قبل از خرید و استفاده از استادکار کناف و نقاشی ساختمان در اصفهان مشورت کنید.

در زمان خرید و انتخاب مصالح ساختمانی باید رعایت شود:

  • اولین نکته و مهم ترین اصل در حین انتخاب گچ ساختمانی، درجه نرمی و نداشتن هیچ گونه ذرات درشت در گچ است. این اصل در کنار بقیه نکته ها نشان دهنده کیفیت و مرغوب بودن انواع گچ هستند.

  • دومین نکته، دقت به رنگ‌ گچ ساختمانی است. رنگ گچ باید سفید باشد. درجه سفیدی آن در درصد کیفیت گچ تاثیر بسزایی دارد.

  • گچ ساختمانی از نظر اندازه های ذرات دارای اهمیت است. اندازه ذرات پودر گچ رابطه مستقیمی با کیفیت این محصول دارد.

  • کارخانه های زیادی به تولید گچ ساختمانی مشغول هستند اما کمتر کارخانه ای محصولاتش دارای کیفیت و مرغوبیت است. پس در زمان خرید به کارخانه تولید گچ توجه داشته باشید.

  • یکی از فاکتورهای مهم گچ ساختمانی داشتن علامت استاندارد است. زیرا نشان دهنده مراحل تولید گچ به صورت اصولی هستند.

کاربردهای گچ ساختمانی

گچ اغلب برای سفید کاری ساختمان به کار می رود. پس از عمل سفید کاری می توان سقف و دیوارها را رنگ کرد. یکی از کاربردهای جالب گچ تولید قطعات پیش‌ساخته است که در ابعاد و طرح های مختلف تولید و برای تزیین سقف ها و دیوارها به کار می رود. همچنین برای تولید دیوار پوش ها و دیوارهای پیش‌ساخته نیز کاربرد دارد. کاربردهای دیگر گچ ساختمان می توان در تولید گچ سیمانی و سیمان (افزایش گیرایی)، چینی سازی، سرامیک سازی، پزشکی، کشاورزی استفاده کرد.

مزایایی گچ ساختمان چیست؟

مزایایی گچ ساختمان شامل:

  • از جمله مصالح زود گیر است.

  • ایجاد سطح صاف و یکدست

  • سبک بودن گچ، که برای دیوارها و سقف ها کاربرد دارد و هیچ گونه سنگینی ندارد.

  • دارای عایق صوتی و حرارتی

  • تبدیل گچ به اشکال، طرح ها و سایزهای مختلف

  • مقاومت بالایی گچ در برابر حرارت و دمایی بالا و پایین

معایب گچ ساختمان چیست؟

هر محصولی علاوه بر محاسن و مزایایی که دارد دارای معایبی هم هست. وجود این معایب باعث نمی شود که محاسن آن به چشم نیاید. اصلی ترین معایب گچ عبارتند از:

  • گچ ساختمانی جزو مصالحی است که به آسانی لکه دار می شود و تمیز کردن آن با رنگ و پوشش های دیگر ممکن است.

  • قابلیت شستشو و تمیزکاری را ندارد.

  • در برابر رطوبت و نم مقاومتی ندارد و اگر در معرض رطوبت قرار گیرد کنده می شود.

  • استفاده مستقیم گچ بر روی فلزات باعث زنگ زدی فلز می شود و روی گچ ایجاد لکه می کند. برای پیشگیری از این مسئله ابتدا فلز را زنگ می زنند تا از سولفاته شدن فلز جلوگیری شود.

نتیجه گیری

گچ ساختمانی از جمله پرمصرف ترین مصالح ساختمانی است که می توان بر روی آن کاغذ دیواری یا کاشی کاری انجام داد. توجه به نکات راهنمای خرید گچ ساختمان می تواند باعث جلوگیری از هزینه های اضافی شود. قبل از خرید باید کارخانه و برند محصول را مورد بررسی قرار دهید. همچنین درجه سفیدی گچ و اندازه ذرات آن در کیفیت و مرغوب بودن محصول نقش زیادی دارند. وجود ذرات درشت نشان از کیفیت پایین گچ ساختمانی و سیمانی است. گچ کاری و سفید کاری از مراحل مهم ساختمان است و فصول سرد و گرم در سریع خشک شدن آن تاثیر زیادی دارد. در این مقاله سعی کردیم نکات مهمی را در مورد راهنمای خرید گچ ساختمانی و کاربردهای آن را بیان کنیم. امیدوارم نهایت استفاده را کرده باشید.