روش های خانگی از بین بردن کپک کابینت!

آشپزخانه، مهم ترین رکن هر خانه است که با بهداشت و سلامتی افراد، ارتباط مستقیمی دارد. اگر کابینت های آشپزخانه دچار کپک زدگی شود، گذشته از اینکه مشکلاتی ایجاد می کند؛ زیبایی آن را نیز از بین می برد.

دلایل مختلفی برای کپک زدنِ کابینت آشپزخانه وجود دارد. البته می توان از این اتفاق جلوگیری کرد. اما گاهی با وجود تمام مراقبت ها باز هم این اتفاق ناخوشایند رخ می دهد. در این صورت چه باید کرد؟ با ما همراه باشید تا با دلایل به وجود آمدنِ کپک کابینت آشپزخانه و راه های جلوگیری و رفع آن، آشنا شوید.

کپک کابینت

معمولا روی کابینت های ام دی اف، روکشی از جنس pvc، چرم و غیره قرار داده‌می‌شود تا از بافت درونی شان محافظت شود. گاهی این روکش آسیب می بیند و یا از بین می رود؛ در نتیجه رطوبت به بافت زیرین آن نفوذ کرده و باعث کپک زدگی کابینت های آشپزخانه می شود.

از آنجایی که محیط آشپزخانه پر از بخار و رطوبت است، کابینت ها همیشه در معرض کپک زدگی قرار دارند. کپک زدگی کابینت آشپزخانه معمولا در جاهایی که به رطوبت نزدیک تر است، مانند زیر ظرف شویی، پشت کابیت ها و اطراف پنجره ها به وجود می آیند.

رنگ کپک کابینت های ام دی اف آشپزخانه می تواند از سبز تیره، قهوه ای و یا نارنجی متغیر باشد. در واقع نوع رنگ آن بستگی به علت اصلی به وجود آمدنِ کپک، دارد.

کپک نارنجی نیز یکی از انواع کپک های رایج در کابینت های ام دی اف است. این کپک ها به دو دلیل ممکن است ایجاد شوند، یا وجود رطوبت زیاد یا هم وجود موریانه ها.

کپک کابینت

علل به وجود آمدن کپک در کابینت های آشپزخانه

عوامل مختلفی می تواند باعث ایجاد کپک زدگی کابینت های ام دی افی که در آشپزخانه قرار دارند، شود. البته این عوامل باید در طولانی مدت وجود داشته باشند که بتوانند چنین آسیبی به کابینت ها وارد نمایند.

عوامل ایجاد کپک زدگی، به آرامی در سطح زیرین ام دی اف ها نفوذ کرده و باعث ایجاد لکه های زشت و خوردگی می شوند. گاهی نیز باعث برآمدن سطح چوب خواهد شد.

به طور کلی، کپک زدگی کابینت آشپزخانه به چند دلیل رخ می دهد.

  1. وجود رطوبت

با توجه به کارکردی که آشپزخانه دارد، وجود رطوبت در آن امری طبیعی است و مهم ترین عامل ایجاد کپک در کابینت ها نیز رطوبت است. رطوبت به آرامی در کابینت نفوذ کرده و باعث از بین رفتن بافت آن می شود.

 معمولا قسمت هایی از آشپزخانه که در معرض همیشگی رطوبت قرار دارند، جاهایی که به آب نزدیک ترند و یا قسمت های پشتی کابینت ها که چسبیده به دیوار هستند.

البته منظور از رطوبت آبی نیست که ممکن است در طول آشپزی یا کارهای دیگر روی کابینت ها ریخته‌شود. این آب ها معمولا به راحتی خشک شده و باعث ایجاد رطوبت نمی شوند. کپک زدگی های ناشی از رطوبت، معمولا به رنگ سبز تیره یا قهوه ای هستند.

  1. گرمای موجود در آشپزخانه

به دلیل وجود وسایل برقی و گازی در آشپزخانه، دمای آن معمولا بالاتر از دیگر قسمت های خانه است. گرما نیز یکی از دلایل ایجاد کپک در کابینت هاست. گرما باعث آب شدن لایه های محافظ کابینت ها می شوند. از سوی دیگر سبب می شود تا چربی و رطوبت به درون لایه های کابینت نفوذ کرده و باعث ایجاد کپک گردند.

  1. تاریکی مطلق

درون کابینت ها، متعلق به دنیای تاریکی است. کابینت ها طوری ساخته‌شده‌اند که از ورود نور به آن جلوگیری شود. همین مسئله می تواند منجر به ایجاد کپک در آشپزخانه شود. تاریکی طولانی مدت، باعث رشد انواع قارچ ها شده و در طولانی مدت لکه های بزرگ کپک را به وجود می آورد.

تاریکی همین طور می تواند باعث تسریع روند کپک زدگی در هنگام وجود رطوبت و چربی نیز شود. به دلیل تاریکی، رطوبت موجود در آشپزخانه از بین نخواهد رفت و همین دوام، باعث کپک زدگی کابینت ها خواهد شد.

کپک کابینت

  1. حمله موریانه ها به کابینت

گاهی کپک زدگی به دلیل وجود موریانه هاست که البته این مورد نادر است. نوع خاصی از موریانه ها وجود دارند که ام دی اف خوارند. این موریانه ها کوچک بوده و برای همین حضور آنها مشاهده نمی شود.

آنها سطح کابینت های ام دی اف را می خورند و گاهی نیز روی آن تخم گذاری می کنند. که در این صورت به شکل لکه های نارنجی رنگ دیده‌می‌شود. وجود گرد و خاک و چربی، از مهم ترین عوامل رسوخ موریانه هاست.

  1. شل بودن رگلاژ کابینت

گاهی شل شدن رگلاژ کابینت نیز سبب می شود تا کابینت ها دچار کپک زدگی شوند. شل شدن رگلاژ روی عملکرد لولای کابینت اثر گذاشته و مانع از بسته شدن کامل آن می شود. در نتیجه رطوبت وارد و منجر به ایجاد کپک می شود.

راه های جلوگیری از کپک زدگی کابینت آشپزخانه

همیشه گفته‌اند پیشگیری بهتر از درمان است. برای آنکه کابینت ها را از کپک زدگی در امان نگه دارید، بهتر است همیشه نکات مهم مراقبتی را جدی گرفته و انجام دهید.

  1. همیشه سعی کنید داخل و اطراف سینک خشک بماند. قطره های آب که روی کابینت ها ریخته‌می‌شوند، در طولانی مدت منجر به ایجاد کپک خواهند شد. در نتیجه همیشه باید یک دستمال آن ها را خشک کنید.
  2. گاهی دیوارهای پشتی کابینت ها را نیز چک کنید. این قسمت ها یکی از مناطقی است که همیشه احتمال وجود کپک در آن ها وجود دارد. بی توجهی به این قسمت می تواند کپک زدگی بخش وسیعی از کابینت ها را در پی داشته باشد.
  3. معمولا سطل های زباله درون کابینت ها قرار دارند و گاهی نیز در کنار آن هاست. زباله ها معمولا مرطوت هستند و ممکن است این رطوبت به کابینت نیز نفوذ کند. گاهی نیز خرده های غذا به دیواره کابینت ها چسبیده و باعث رشد انواع قارچ ها و کپک زدگی می شوند. بنابراین همیشه مواظب این قسمت از آشپزخانه نیز باشید.
  4. همان طور که گفته‌شد، رطوبت مهم ترین عامل ایجاد کپک زدگی است. در نتیجه همیشه روی کابینت ها را خشک نگه دارید. وجود آب روی کابینت ها می‌تواند به بافت کابینت وارد شده و به آن آسیب رساند.
  5. استفاده از یک هواکش قوی در آشپزخانه نیز می تواند کابینت ها را از حمله کپک ها نجات دهد. وجود وسایل برقی و گازی در آشپزخانه باعث بالا رفتن درجه حرارت می شود و گرما نیز از عوامل ایجاد کپک به شمار می آید. در نتیجه وجود هواکش می تواند به تعادل آن کمک قابل توجهی نماید.
  6. تمیزی بودن آشپبزخانه نیز می‌تواند در جلوگیری از کپک زدن کابینت ها بسیار مؤثر باشد. پاک کردن مداوم گرد و خاک و لکه های چربی و آب از روی سطوح مختلف آشپزخانه، فرصتی به کپک ها و قارچ ها نمی دهد و باعث می شود تا کابینت ها در امان باقی بمانند.
  7. سعی کنید برخی از موادی که در کابینت ها نگه ها می دارید را مدام چک نمایید. حبوبات، قند و شکر و دیگر مواد غذایی اگر برای طولانی مدت در یک جای بسته و تاریک قرار بگیرند، کپک می زنند. بعد این کپک ها به سطح بیرونی و کابینت منتقل خواهد شد.
  8. لوله ها و اتصالات زیر سینک نیز می تواند منشا ایجاد کپک در کابینت ها باشند. گاهی این لوله ها نم پس داده یا جابه جا می شوند. سعی کنید هر چند وقت یک بار آن ها را چک کرده و از عدم وجود کپک در اطراف آن ها مطمئن شوید.
  9. وجود فرش در آشپزخانه، می تواند مثل یک حامی برای کپک ها عمل کند. زیرا فرش رطوبت و انواع باکترهای موجود در محیط را جذب می کند. بنابراین یا به هیچ وجه از فرش استفاده نکنید و یا هم مدام آن را چک کرده و از خشک بودنش مطمئن شوید.

کپک کابینت                             

روش های پاک کردن کپک های کابینت

گاهی کپک ها با وجود تمام مراقبت ها به وجود می آیند و به کابینت ها آسیب می رسانند. اگر کپک در مراحل اولیه قرار داشته باشد، می توان آن ها را از بین برد. برای از بین بردنِ کپک های کابینت باید این مراحل را به ترتیب انجام داد:

مرحله اول: مقدار کپک موجود در آشپزخانه را مشخص کنید

در ابتدا باید بدانید که چه مقدار از کابینت ها درگیر کپک شده‌اند. آیا کپک زدگی تنها در سطح کابینت وجود دارد یا اینکه به عمق آن نیز نفوذ کرده است.

برای این کار با یک پیچ گوشتی به آرامی روی سطحی که کپک زده ضربه بزنید. اگر بافت کابینت از حالت عادی خود نرم تر بود، یعنی کپک به عمق کابینت نیز نفوذه کرده است. این اتفاق باعث می‌شود تا روند از بین بردنِ آن کمی سخت تر باشد.

مرحله دوم: ماسک و دستکش فراموش نشود

بعد از تعیین مقدار کپک، کار از بین بردنِ آن شروع می شود. از آنجایی که کپک ها می توانند باعث انتشار گازهای مضر شوند، بهتر است از دستکش و ماسک استفاده کنید. 

مرحله سوم: سطح کابینت آسیب دیده را خشک کنید

مطمئنا سطحی که دچار کپک زدگی شده، رطوبت زیادی در خودش جمع کرده‌است. بنابراین با استفاده از یک سشوار سعی کنید سطح آن را به طور کامل خشک نمایید.

مرحله چهارم: سطح کابینت کپک زده را تمیز کنید

در این مرحله باید با استفاده از سمباده یا وسایل نوک تیز، کپک های روی سطح کابینت را سابیده و تمیز نمایید. این کار را تا زمانی که سطح کابینت کاملا صاف و یک دست شود، ادامه دهید.

مرحله پنجم: استفاده از اسپری ضد کپک چوب

در مرحله بعدی باید با استفاده از اسپری ضد کپک چوب، سطح آن را تمییز کنید. می توانید این اسپری را در منزل نیز بسازید. برای ساختِ آن کمی وایتکس را با نسبت یک به هشت با آب مخلوط و محلول به دست‌آمده را سطح کابینت بپاشید. چند دقیقه به آن فرصت دهید و سپس با دستمال پاکش کنید.

مرحله ششم: سطح کابینت را ضدعفونی و خشک نمایید

بعد از اینکه کپک ها کاملا پاک شدند، سطح کابینت را خشک و ضد عفونی کنید. حتما دقت کنید که رطوبت به طور کامل از بین رفته‌باشد، چرا که می تواند دوباره رشد کرده و سطح کابینت را با کپک بپوشاند.

کپک کابینت

موادی که می توانید برای از بین بردنِ کپک استفاده کنید

برای از بین بردنِ کپک های کابینت های آشپزخانه می توانید از انواع مختلف پاک کننده های شیمیایی استفاده کنید. وایتکس، سرکه سفید مقطر و پراکسید هیدروژن از جمله موادی است که قابلیت استفاده در مقابله با کپک ها را دارند.

البته این مواد نباید با همدیگر ترکیب شوند. توجه داشته باشید که قبل از استفاده از این مواد، ابتدا مقدار کمی از آن را روی کابینت ها تست نمایند و واکنش متریال کابینت به آن ماده را بسنجید. اگر ماده انتخابی تاثیر مخربی روی کابینت نداشت، می توانید از آن استفاده نمایید.

حرف آخر

کپک زدگی کابینت های آشپزخانه، اتفاق دور از ذهنی است و ممکن است بسیاری از کابینت ها با این مشکل درگیر شوند. کپک ها همیشه به دلیل چند عامل به وجود می آیند که با کنترل کردن آن ها می توان تا حد زیادی از ایجاد کپک جلوگیری نمود.

گاهی مقدار آسیب وارد به کابینت ها کم است و می توان آن ها را از بین برد، گاهی نیز ممکن است مجبور به تعویض کابینت ها شوید. در هر صورت بهتر است ابتدا نکات مراقبتی را انجام داده و در صورت مشاهده هر گونه کپکی، اقدام به رفع آن نمایید.