تراز کاشی و سرامیک چیست؟

آنچه در این مقاله می خوانید: 

نصب کاشی نیاز به ابزار و روش های مناسبی دارد که یکی از آن ها دستگاه تراز لیزری است. این ابزار کار شما را آسان می کند و میزان دقت تراز کاشی را افزایش می دهد. هر چند میتوان به شیوه های سنتی نیز این کار را انجام داد، ولی با کمک ابزار مخصوص می توان زیبایی کار را دوچندان نمود. با املاک داران همراه باشید تا با نحوه تراز کاشی و سرامیک آشنا شوید.

انواع تراز لیزری برای کاشی کاری

در واقع تراز لیزری یک پرتو مناسب و شفافی را بر روی سطح کار ایجاد می کند. در نتیجه شما دید دقیق تری هنگام کار خواهید داشت. باید بدانید که تراز لیزری تنها برای کاشی مورد استفاده قرار نمی گیرد و در صنایع دیگر مثل فرش، آجر، سنگ و غیره روی کف و یا دیوار کاربرد دارد. در ادامه به معرفی انواع تراز لیزری می پردازیم:

تراز کاشی

تراز لیزری کاشی

برخی از ابزار تراز لیزری به منظور تراز کاشی، سنگ و سایر کفپوش ها طراحی و تولید شده‌اند. تراز لیزر کاشی یک خط دقیق و واضح روی دیوار یا کف ایجاد می کند، به راحتی قابل مشاهده است. به همین دلیل سرعت و دقت کار نصاب کاشی را افزایش می دهد. در روش های سنتی از ریسمان بندی و گچ و مداد برای علامت گذاری استفاده می شود. ولی ابزار تراز کاشی به سادگی خطوط را مشخص می کند.

تراز لیزری نقطه ای

این ابزار تراز نقاط متعددی روی سطح را مشخص می کند. این نقاط معمولا عمود بر یکدیگر هستند و امتداد آن ها متقاطع است. از تراز لیزی نقطه ای اغلب برای تراز نمودن اجسام به صورت عمودی یا افقی  استفاده می شود. تراز لیزری نقطه ای یکی از مقرون به صرفه ترین انواع ابزار برای تراز کاشی به شمار می رود. اما یک ایراد دارد و آن نیاز به بررسی مجدد برای اطمینان از تراز شدن کف است.

تراز لیزری چرخشی

تراز لیزری چرخشی که به آن تراز دوار هم می گویند، نقاط لیزری تا زاویه 360 درجه را پخش می نماید. معمولا از این ابزار حرفه ای در صنعت ساختمانی استفاده می شود. چنانچه بخواهید از تراز لیزری دوار در فضای باز استفاده کنید، باید از آشکار ساز مناسب بهره ببرید.

نکته مهم برای استفاده از تراز لیزری چرخشی، استفاده از یک سه پایه لیزری خوب است. در غیر این صورت باید سطح صافی برای قرار دادن ابزار خود پیدا کنید. اگر سطحی که انتخاب می کنید کاملا تراز نباشد، احتمال از بین رفتن زاویه پرتاب پرتو نور از بین می رود. در نتیجه کل پروژه شما به خطر می افتد و نتیجه خوبی حاصل نخواهد شد.

تراز لیزری متقاطع

تراز لیزری متقاطع دو پرتو نوری متقاطع در جهت عمودی و افقی باز زاویه 180 درجه پرتاب می نماید. تنها نقطه ضعف این ابزار، دامنه محدود آن به شمار می رود. پرتوهای لیزری این ابزار بسیار روشن تر از سایر ترازهای لیزری است.

این تراز لیزری خطوط افقی و عمودی نشان می دهد و به شما امکان علامت گذاری می دهد. مهم ترین نکته درباره استفاده از تراز لیزری متقاطع، تهیه یک سه پایه قابل تنظیم است. با کمک این ابزار می توانید به درستی دستگاه را نصب کنید و بر اساس نیازهای متنوع، کار خود را کالیبره نمایید. سه پایه باعث می شود بتوانید فاصله تراز لیزری را از دیوار تغییر دهید. همچنین می توانید علامت گذاری سطح را حفظ نمایید.

چرا به ابزار لیزری برای تراز کاشی نیاز داریم؟

تراز لیزری ابزاری برای ردیف کردن کاشی ها در یک الگوی یکنواخت است. این ابزار به کمک پرتوی نوری اطمینان حاصل می کند که تمامی کاشی ها به طور همسطح و یکنواخت کنار هم قرار گرفته اند. در صورتی که به درستی از این ابزار برای تراز کردن کاشی ها استفاده کنید، در نهایت ظاهری حرفه ای و یکنواخت خواهید داشت.

از آنجایی که کفپوش ممکن است برای شما گران تمام شود، مهم است که وقت خود را برای اندازه گیری و همسطح کردن کاشی ها صرف کنید. در غیر این صورت خسارت  و هزینه اضافی متوجه شما خواهد شد.

تراز کاشی

نحوه استفاده از تراز لیزری برای کاشی کاری

آیا می خواهید کف خانه را کاشی کاری کنید؟ کاشی کاری آنقدر ها هم که به نظر می رسد آسان نیست. دقت و حوصله زیادی لازم است تا مطمئن شوید که تمامی کاشی ها با هم همسطح هستند. اما اگر حوصله کافی برای انجام این کار را ندارید، استفاده از ابزار تراز لیزری برای کاشی کاری می تواند انتخاب خوبی برای شما باشد. در ادامه برای شما شرح می دهیم که چگونه می توان در عرض چند دقیقه به تراز کاشی ها پرداخت.

مرحله اول: کف را علامت گذاری کنید.

قبل از شروع کاشی کاری با استفاده از تراز لیزری، ابتدا باید ناحیه ای که می خواهید کاشی کاری شود را مشخص کنید. این کار را میتوان با استفاده از یک مداد، نخ یا حتی گچ انجام داد.

قبل از هر کاری باید برای تعیین تعداد کاشی مورد نیاز، طول و عرض و مساحت کف یا دیوار ها مشخص شود. حتی اگر مساحت بدست آمده تقریبی باشد، می تواند به شما در محاسبه تعداد کاشی مورد نیاز کمک کند.

مرحله دوم: تراز لیزری را نصب کنید.

پس از انجام علامت گذاری کف با مداد یا گچ، نوبت به تنظیم و نصب تراز لیزری می رسد. این دستگاه را باید به گونه ای تنظیم کنید که هر دو انتهای آن در جایی که می خواهید کاشی ها را قرار دهید، کاملا افقی باشد. در برخی از سطوح که برای صنعت ساختمانی استفاده می شود، باید پایه های قابل تنظیم در هر دو انتها قرار دهند. این پایه ها به شما امکان کار راحت با دستگاه و دقت بالاتر را می دهد.اگر موفق به تهیه این پایه ها نشدید، نگران نباشید. اغلب دستگاه های تراز لیزری دارای پایه های مخصوص به خود هستند که به اندازه کافی آن را محکم نگه می دارد.

مرحله سوم: مطمئن شوید تراز لیزری روی نقطه مورد نظر است.

حالا که تراز لیزری را برپا کردید، قبل از شروع کاشی کاری باید مطمئن شوید که همه چیز کاملا افقی است. بدان معنی که به یک انتهای اتاق بروید و تقریبا هر 5 فوت را اندازه بگیرید. تا زمانی که به جایی که در ابتدا شروع کرده اید برگردید. مطمئن شوید که اندازه گیری در طول مسیر مطابقت دارد. در اغلب موارد اگر این کار به درستی انجام شود، هیچ مشکلی در تراز کردن کاشی ها به صورت عمودی وجود نخواهد داشت. در واقع مهم ترین بخش کار، قرار دادن صحیح کاشی ها است.

مرحله چهارم: کاشی ها را در محل خود قرار دهید.

زمانی که نصب سیستم تراز کاشی به صورت افقی انجام شد،  وقت آن رسیده که کاشی های جدید را روی کفپوش قرار دهید. بدین منظور، تنها کاری که باید انجام دهید قرار دادن کاشی ها در ترتیب مناسب است. ابتدا ملات آماده شده را روی سطح با ماله پخش کنید. سپس کاشی ها را روی ملات قرار دهید. این کار را به کمک خط تراز راهنما ادامه دهید. مطمئن شوید که کاشی ها صاف و همسطح باشند. هیچ شکاف یا همپوشانی نباید بین کاشی ها وجود داشته باشد. در غیر این صورت، نتیجه یکنواخت و ظاهری بی عیب و نقص را شاهد نخواهید بود.

تراز کاشی

مانند سایر روش های کاشی کاری، مطمئن شوید که به هیچ یک از کاشی ها فشار زیادی وارد نمی کنید. همیشه این احتمال وجود دارد که اتفاقی بیفتد و منجر به ترک خوردن یا شکستن کاشی ها شود. به ویژه کاشی های سرامیکی که اغلب ظریف و شکننده هستند. زمانی که از قرار دادنِ کاشی ها در کنار هم راضی بودید، مرحله بعدی را انجام دهید.

مرحله پنجم: کاشی ها را در جای خود محکم کنید.

زمانی که کاشی ها را به دقت کنار هم قرار دادید، باید مطمئن شوید که در روند کار جابجا نمی شوند. این کار را می توان به سادگی با کمک یک درزگیر در هر دو سمت تک تک کاشی ها انجام داد. درست مانند روش های کاشی کاری سنتی! اما مراقب باشید بیش از حد از آن استفاده نکنید. چرا که ممکن است از سطح کاشی ها بیرون بزند و ظاهر ناخوشایندی به آن ببخشد.

درزگیر سیلیکونی شفاف می تواند انتخاب خوبی  برای محکم کردن و تراز کردن کاشی ها باشد. فقط هر بار قبل از ادامه روند، بایستی اجازه دهید چسب خشک شود.

مرحله ششم: کاشی ها را تمیز کنید.

زمانی که کار شما با درزگیر سیلیکونی شفاف یا چسب تمام شد، بایستی تمام مواد اضافی که از کاشی ها بیرون زده را پاک کنید. سپس کاشی ها را به مدت یک شب به حال خود رها کنید تا هنگام اتمام کاشی کاری روز بعد هیچ مشکلی رخ ندهد.

مرحله هفتم: زمان دوغاب ریزی فرا رسید.

حالا که همه چیز را تمیز کرده و شکاف و همپوشانی بین کاشی ها را نیز از بین بردید، نوبت به مرحله نهایی کاشی کاری می رسد. اولین چیزی که در این مرحله باید مد نظر قرار دهید، این است که دوغاب اگر روی سطح کاشی قرار گیرد هرگز خشک نمی شود. بنابراین هنگام اعمال و پاک کردن مقادیر اضافی دقت بیشتری داشته باشید تا از بروز هر گونه اشتباه جلوگیری شود.

سپس کاشی ها را یک ساعت رها کرده و بعدا با آب آن را تمیز کنید. مجددا یک تا دو روز صبر کنید تا بتوانید روی کفپوش جدید خود راه بروید. اگر زودتر روی این کاشی ها قدم بگذارید و به آن فشار وارد کنید، ممکن است بشکند و تراز کاشی ها بر هم بریزد. و سر انجام کفپوش شما آماده است.

نکات مهم برای کاشی کاری با تراز لیزری

آیا شما از آن دسته افرادی هستید که تراز لیزری کاشی را کاربردی نمی دانند؟ ولی باید بدانید اگر از ابزار لیزری برای کفپوش چوبی، کاشی، سرامیک و غیره استفاده کنید، مطمئنا از انتخاب خود راضی خواهید بود. در ادامه به نکات مهم در رابطه با استفاده از ابزار تراز لیزر کاشی می پردازیم:

  • قبل از این که شروع به نصب کاشی ها کنید، باید آزمایشی انجام دهید تا بهترین چیدمان را داشته باشید. این کار را با چیدن کاشی ها از وسط اتاق شروع کنید. اگر طرح های خلاقانه ای در ذهن دارید، وقت اجرای آن فرا رسیده است.
  • بهتر است از کاشی هایی که طرحدار یا زبر هستند استفاده کنید. چرا که کاشی های براق حین کار لیز می شوند.
  • همیشه بیشتر از حد نیاز کاشی بخرید تا در صورت شکستگی و خرابی از کاشی دیگری استفاده کنید. معمولا توصیه می شود 10 درصد بیش از نیاز خود کاشی خریداری نمایید.
  • همیشه کاشی های حاشیه را را پس از اندازه گیری، علامت گذاری کنید. در این صورت می توان اطمینان حاصل کرد که به درستی برش داده شده اند.
  • برای دقت بیشتر، تراز لیزری را روی یک سطح صاف قرار دهید.
  • اگر اتاق بزرگی را کاشی کاری می کنید، بایستی تراز لیزری را رو به جلو حرکت دهید.

نحوه تراز سرامیک

کف ناهموار را به کمک ملات خود تراز شونده می توان یکدست نمود. همچنین می توان از آن برای کف چوبی استفاده نمود. ملات خود تراز شونده، سیمان خشک شده پلیمری است که با آب مخلوط می شود. این مخلوط جاهای خالی کف را پر می کند و منجر به تراز کاشی می شود.

در ادامه به چگونگی تراز کردن سرامیک اشاره می کنیم:

تراز کاشی

1.قبل از شروع کار، تمامی مواد لازم از قبیل سیمان، اتصالات و ابزار مناسب را آماده کنید. به منظور نصب سرامیک در کف اتاق، ابتدا بایستی قرنیز ها را بردارید. دور کاشی را برش بزنید تا فضای مناسب ایجاد شود.

2.پس از جمع کردن ضایعات کاشی در کف، ملات خود تراز شونده را آماده سازید. کافیست آن را داخل سطلی بزرگ بریزید و هم بزنید.

3.در این مرحله ملات آماده‌شده را روی سطح پخش نمایید. در نتیجه یک سطح یکنواخت و مستحکم ایجاد خواهد شد. این ملات برای کفپوش چوبی، تخته لایه، کاشی و سرامیک کاربرد دارد. از یک تراز لیزری یا حبابی استفاده کنید و خط تراز کاشی را روی دیوار یا کف مشخص نمایید. از گونیا بودن سطح کار مطمئن شده و ملات را روی دیوار پخش کنید.

  1. به منظور تراز کردن سرامیک می توانید از همتراز کاشی استفاده کنید. این ابزار از گُوه، کلیپس و پایه خود تراز تشکیل شده است. و یا همتراز پیچی که از پیچ و پایه تشکیل شده، گزینه مناسبی به شمار می رود. در واقع انتخاب نوع همتراز بر اساس ظرافت سرامیک یا کاشی است.
  2. در نهایت باید اجازه دهید که سطح کاملا خشک شود. سپس گُوه های ابزار همتراز را با یک چکش لاستیکی از محل جدا سازید. در نهایت سطح کار را با آب و اسفنج تمیز کنید.

آیا قبل از کاشی کاری باید کف را تراز کنیم؟

به طور کلی، همیشه قبل از کاشی کاری باید مطمئن شوید که سطح یکنواخت و هموار است. کف بتنی را بررسی کنید. اگر هموار و مسطح است، نیازی به تراز ندارد. اما اگر آسیب عمده ای مثل سوراخ یا برجستگی داشته باشد، پس باید مسطح و تراز شود. کف باید مسطح باشد ولی همیشه نیاز نیست کاملا تراز شود. در بخش هایی از خانه، کف باید به گونه ای باشد که آب به راحتی تخلیه شود. این مسئله معمولا مربوط به کف حمام، آشپزخانه و ایوان می شود. اما برای سایر بخش های خانه، یک کف مسطح بتنی بهترین نتیجه را بعد از کاشی کاری خواهد داشت.

همانطور که گفتیم، زمانی به تراز کردن نیاز است که کف دارای نواقصی باشد. کف در مناطق مرطوب باید دارای زاویه کمی باشند تا آب از یک نقطه خاص تخلیه شود.

قرار دادن و تراز کاشی روی یک کف ناهموار می تواند منجر به خرابی و شکستن کاشی شود. آسیب های جزئی را میتوان برطرف نمود. اما برای آسیب های بیشتر تراز کردن کاشی گزینه بهتری است. برای کف بتنی و انواع کفپوش ها میتوان از ترکیب ملات خود تراز شونده استفاده نمود. همچنین میتوان یک زیر لایه از موادی را بکار برد که برای کاشی مناسب است.

آیا قبل از کاشی کاری باید ملات خودتراز شونده را برای درزگیری استفاده کرد؟

در کل، درزگیری و بتونه کای قبل از کاشی کاری یک اقدام احتیاطی عالی است که می تواند یکپارچگی کاشی ها را حفظ کند. اما برخی پیمانکاران ساختمانی بر این باورند که این درزگیری و آب بندی ضروری نیست و فقط منجر به چسبندگی بهتر کاشی ها می شود.

امروزه اغلب کاشی ها بیش از 15 اینج هستند. بنابراین به یک بستر کاملا تراز شده نیاز دارند تا به درستی در آن قرار گیرند. یک ملات خود تراز شونده، لایه دیگری از بتن رقیق تر به شمار می رود. این ملات منجر به ایجاد سطحی هموار و یکدست می گردد. آب بندی و درزگیری می تواند منجر به افزایش طول عمر کاشی ها شود. چرا که چسبندگی کاشی به لایه زیرین را تضمین می کند.

تراز کاشی

چگونه قبل از کاشی کاری کف را تراز کنیم؟

 به طور کلی تراز کف در دو مرحله انجام می شود. ابتدا آماده سازی کف، بررسی، تمیز کردن و پر کردن سوراخ ها انجام می شود. در مرحله دوم، ملات خود تراز شونده اضافه می شود. آن را به خوبی ترکیب کنید، در محل مناسب بریزید و اجازه دهید کاملا خشک شود.

آماده سازی کف

ملات تراز شونده یک سطح صاف و یکنواخت ایجاد می کند که می توانید کاشی های خود را روی آن قرار دهید. قبل از استفاده از این ملات، آماده‌سازی انجام دهید تا نتیجه ای بی نقص عایدتان شود.

  • جارو کردن: کف را به طور کامل جارو کنید تا هر گونه مواد زائدی از محل پاک شود. قبل از این کار، کف را مرطوب کنید تا گرد و غبار راحت تر جارو شود.
  • بررسی کف: مطمئن شوید که کف نیازی به تعمیرات دارد یا خیر! اگر روی زمین روغن یا گریس ریخته‌است، با یک پاک‌کننده مناسب آن را از بین ببرید.
  • پر کردن شکاف ها: در صورتی که شکاف یا سوراخی در کف وجود دارد، آن را با مواد مناسب پر کنید.
  • درزگیری کف: با کمک یک چسب یا پرایمر اکریلیک درزها را آب بندی کنید. پس از آن که با برس مواد را داخل درزها زدید، اجازه دهید خشک شود.

تراز کف

  • ترکیب کردن: سعی کنید ملات را در فضای باز قرار دهید. دستور العمل روی آن را بخوانید تا به درستی ترکیب کنید. ملات خود تراز شونده را در یک سطل بریزید و به اندازه کافی به آن آب اضافه کنید. از مخلوط کن استفاده کنید تا به خوبی مخلوط شود.
  • ریختن ملات: برای ریختن ملات از انتهایی ترین نقطه در کنار درب اتاق شروع کنید. از یک ماله برای پخش کردن ترکیب به ضخامت مورد نیاز استفاده کنید. اگر کف به خوبی آب بندی شده باشد، ملات به خوبی پخش خواهد شد. این ملات به سرعت خشک می شود و ظرف چند ساعت آماده کاشی کاری می گردد.

جمع بندی

تراز لیزری یک ورژن جدید از ابزار سنتی برای تراز کاشی به شمار می رود. تراز کاشی به صورت دستی و سنتی به دانش شما بستگی دارد و باید تشخیص دهید که سطح مناسب برای کاشی کاری و سرامیک کاری هست یا خیر! با ابزار تراز لیزر دیگر نیازی به تکیه کردن بر حدس و گمان های شما نیست. شما با این وسیله می توانید به راحتی کف را تراز کنید و نتیجه ای بی نقص را بدست آورید.

کاشی کاری شاید در آغاز پیچیده به نظر برسد ولی بسیار ساده است. با این حال باید در حین انجام کار بسیار صبور و با دقت باشید. حتی یک اشتباه کوچک می تواند کل کار شما را به هم بریزد. در این مقاله به توضیح نکات مهم درباره تراز کاشی، نحوه استفاده از تراز لیزری برای کاشی کاری و انواع روش های کاشی کاری پرداختیم.