آشنایی با قوانین

اعلام ورشکستگی چیست و چه مزایایی دارد؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

امروزه با توجه به شرایط اقتصادی جامعه تعداد بسیار زیادی از شرکت ها و بنگاه ها با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می کنند. به موقعیتی که فرد به دلیل کمبود سرمایه نتواند به تعهدات خود در برابر دیگران پایبند باشد اصطلاحا ورشکستگی می گویند. اعلام ورشکستگی علاوه بر ضرر و زیان های مالی برای افراد فشارهای روانی زیادی نیز به وجود می آورد. اما در هنگام ورشکستگی برخی قوانین و راه کارها وجود دارد از این افراد حمایت می کند و باعث می شود که زیان کمتری به آن ها برسد.

مهم ترین این موارد این است که فرد حقیقی یا حقوقی پس از اینکه دیگر نتوانست به راحتی از پس مخارج برآید باید از طریق دادگاه اعلام ورشکستگی کسب و کار خود را اعلام کنند. پس از انجام چندین مرحله برای فرد حکم ورشکستگی صادر می شود.

در ادامه مراحل انجام این عمل و مزایای آن را شرح می دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

اعلام ورشکستگی

ورشکستگی چیست؟

همانطور که می دانید ورشکستگی یک روند قانونی است. این روند زمانی شروع می شود که شخص حقیقی یا حقوقی دیگر قادر به بازپرداخت بدهی ها یا تعهدات معوقه نباشد. در این صورت افراد باید به صورت قانونی اعلام ورشکستگی کنند و اعلام کنند که از پرداخت دیون خود ناتوان هستند.

اما همانطور که می دانید ممکن است برخی از افراد از این موقعیت سو استفاده کنند. به همین دلیل دولت ساز و کارهایی را تعبیه کرده است که از سودجویی افراد جلوگیری کنند.

بر اساس قوانین در نظر گرفته‌شده اشخاص حقیقی و حقوقی که اعلام ورشکستگی آن ها تایید شده‌است در هنگام بازپرداخت دیون، قوانین اعسار شامل حالشان نمی شود. جالب است بدانید اعلام ورشکستگی تنها شامل تجار و بازرگانان می شود و در صورتی که افراد عادی به هر دلیلی نتوانند بدهی خود را بپردازند قوانین دیگری برایشان اعمال می شود.

به همین خاطر افرادی که در این موقعیت قرار دارند باید حتما با قوانین ورشکستگی آشنا باشند تا بتوانند بهترین عملکرد را نشان دهند.

انواع ورشکستگی

باید بدانید دلایل بسیار زیادی مانند شرایط اقتصادی، بازاریابی ضعیف، برنامه ریزی نادرست، ضعف در نقدینگی و… وجود دارد که یک فرد را به سمت ورشکستگی سوق می دهد. علاوه بر اینکه دلایل متعددی برای ورشکستگی وجود دارد، خود مقوله ورشکستگی نیز به چندین دسته تقسیم می شود که در ادامه هر کدام را بررسی می کنیم.

اعلام ورشکستگی

ورشکستگی عادی

اولین مورد ورشکستگی عادی است که کسب و کار فرد به دلیل نوسانات بازار و شرایط اقتصادی به یکباره دچار مشکل می شود. در این نوع ورشکستگی تاجر مرتکب هیچ اشتباهی نشده است و ورشکستگی صرفا بخاطر عوامل پیش بینی نشده ایجاد شده است. در ورشکستگی عادی اموال تاجر به صورت توافقی بین طلبکاران تقسیم می شود.

ورشکستگی به تقصیر

دومین نوع ورشکستگی به مواردی گفته می شود که ورشکستگی به دلیل اشتباهات تاجر اتفاق بیوفتد. به عنوان مثال ممکن است تاجر به علت پاداش زیاد به کارکنان، داشتن ایده های غیر واقعی و بلند پرواز یا نبود سرمایه کافی دچار ورشکستگی شود.

در این حالت کارشناسان تاجر را مقصر اصلی اعلام می کنند و ممکن است برای او ۶ ماه تا دو سال حبس در نظر گرفته شود.

ورشکستگی به تقلب

آخرین نوع ورشکستگی به تقلب است. در این ورشکستگی تاجر اموال خود را به صورت پنهانی در جایی مخفی می کند و سپس اعلام ورشکستگی می کند. قصد اصلی برخی افراد سودجویی از موقعیت های اعلام ورشکستگی است.

هر چند پس از انجام تحقیقات لازم توسط کارشناسان مربوطه اگر معلوم شود که فردی ورشکستگی به تقلب را انجام داده است طبق قانون ماده ۵۴۹ به یک تا پنج سال حبس محکوم می شود.

مهم ترین مزایای اعلام ورشکستگی

مهم ترین دلیلی که باعث می شود اشخاص حقیقی یا حقوقی اعلام ورشکستگی کنند مزیت های انجام این عمل است. اگر ورشکستگی فردی ثابت شود و بتواند از طرف دادگاه حکم ورشکستگی دریافت کند می تواند از حمایت قانون بهره مند شود و این عمل می تواند بسیار برای فرد مفید واقع شود اما آیا در کنار مزیت ها این کار معایبی هم دارد؟ برای فهمیدن این موضوع با ما همراه باشید.

اعلام ورشکستگی

مهم ترین مزایای اعلام ورشکستگی به شرح زیر است.

عدم پاسخگویی مستقیم به طلبکاران

یکی از بدترین قسمت ها هنگام ورشکستگی روبه رویی با طلبکاران است. این مسئله می تواند برای اشخاص فشار روانی بسیار زیادی را ایجاد کند. یکی از مزیت های اعلام ورشکستگی این است که فرد حقیقی یا حقوقی از پاسخگویی به طلبکاران راحت می شود.

همانطور که می دانید هر فرد باید به تعهدات خود پایبند باشد. اما هنگامی که حکم ورشکستگی داشته باشید طلبکاران برای دریافت پول خود باید به دادگاه بروند و از طریق اداره تصفیه اقدامات خود را انجام دهند لذا این افراد به هیچ عنوان نمی توانند به صورت مستقیم با شما ارتباط داشته باشند.

 امکان مصالحه با طلبکاران

پس از اعلام ورشکستگی اسم تمامی طلبکارن نوشته‌می‌شود تا به مرور و از طریق اموال فرد ورشکسته بدهی های فرد داده‌شود. بسیاری از طلبکاران می دانند که اگر بخواهند دنبال کل طلب خود باشند باید مدت زمان طولانی صبر کنند و همچنین فرآیندی طولانی و قانونی را سپری کنند، به همین دلیل بسیاری از افراد با فرد ورشکسته مصالحه می کنند.

مصالحه به این معنی است که فرد با گرفتن مبلغی کم تر از طلب خود چشم پوشی می کند. این فرآیند به نفع فرد ورشکستگی است؛ زیرا می تواند با پرداخت قسمتی از قرض خود از پرداخت دوباره آن راحت شود.

معافیت از پرداخت خسارت تاخیر تادیه

یکی از مهم ترین قسمت های اعلام ورشکستگی همین مورد است. اما خسارت تاخیر تادیه چیست؟ اگر به هر دلیلی شما متعهد شوید که مبلغی را به فردی پرداخت می کنید و به هر دلیلی از انجام این عمل سر باز بزنید طلبکار این حق را دارد که به دلیل خسارت های وارد شده به دلیل تاخیر از شما مبلغی اضافی را دریافت کند.

این مبلغ اضافه همان خسارت تاخیر تادیه است. این مبلغ هر ماه توسط بانک مرکزی اعلام می شود.

حال در هنگام ورشکستگی که فرد نمی تواند به موقع بدهی های خود را بپردازد ممکن است که حتی مبلغ خسارت تادیه از مبلغ خود بدهی نیز بیشتر شود، به همین دلیل اگر اعلام ورشکستگی کنید می توانید از پرداخت این خسارت راحت شوید.

امکان تعویق پرداخت بدهی های دولت

همانطور که می دانید هر فرد در هنگام ایجاد موسسه یا شروع یک تجارت از بانک ها وام های مختلفی را دریافت می کند، اما با ورشکستگی فرد دیگر قادر نخواهد بود که بدهی های خود را بپردازد و هر روزه مبلغ بدهی های بانکی افزایش پیدا می کند.

در این صورت با اعلام ورشکستگی طرف می تواند از پرداخت سودهای هنگفت راحت شود.

بسته شدنِ پرونده های اجرایی علیه تاجر ورشکسته

پس از ورشکستگی و پرداخت نکردنِ بدهی های طلبکاران بیشتر افراد شروع به شکایت می کنند. در این صورت با اعلام ورشکستگی فرد تمامی پرونده های علیه او در دادگستری بسته می‌شوند و جهت انجام‌ تشریفات خاص قانونی به اداره تصفیه امور ورشکستگی منتقل می شوند.

اعلام ورشکستگی

معایب اعلام ورشکستگی

اما در کنار تمامی مزایای ورشکستگی چندین مورد نیز وجود دارد که جزو معایب شمرده می شود در ادامه به برخی از مهم ترین ها اشاره می کنیم.

  • محدودیت از دخالت در امور شرکت: در صورت اعلام ورشکستگی فرد دیگر قادر نخواهد بود در تجارت خود دخالت کند و هیچگونه قدرتی نخواهد داشت در این صورت تمامی تصمیم ها در شرکت و واحد تجاری و توسط اداره تصفیه امور ورشکستگی انجام می شود.
  • تبدیل بدهی های آینده به دیون حال: در هر شرکتی ممکن است برخی بدهی ها مربوط به آینده باشد، برای مثال چک هایی که تاریخ آنها یک یا چند سال آینده است. اما متاسفانه با اعلام ورشکستگی تمامی بدهی ها شامل زمان حال می شوند و فرد مجبور است تمامی این بدهی ها را از طریق اداره تصفیه امور ورشکستگی پرداخت کند.
  • سلب اعتبار: این مورد یکی از مهم ترین معایب اعلام ورشکستگی است، زیرا پس از اعلام ورشکستگی فرد متقاصی دیگر قادر نخواهد بود به بازار برگردد و به فعالیت های تجاری بپردازد.

شرایط صدور حکم ورشکستگی

همانطور که گفتیم هنگام درخواست ورشکستگی به دادگاه برخی درخواست ها قبول و برخی رد می شود اما صادر شدن حکم ورشکستگی چه شرایطی دارد؟

اولین شرط هنگام اعلام ورشکستگی این است که فرد متقاضی باید حتما از طریق تجارت یا بازرگانی کسب درآمد خود را انجام دهد، در غیر این صورت حتی اگر فردی نتواند بدهی های خود را بپردازد باز هم شامل ورشکستگی نمی شود.

گزینه بعدی این است که فرد ورشکسته باید ثبات کند ورشکستگی از نوع تقلب نیست و جزو ورشکستگی عادی یا تقصیر است، همچنین بدهی های فرد باید حتما از نوع وجه باشد.

در آخر فرد با توجه به برخی مراحل باید ثابت کند که به هیچ عنوان شرایط پرداخت بدهی های خود را ندارد.

مدارک مورد نیاز اعلام ورشکستگی

پس از این که تصمیم گرفتید اعلام ورشکستگی کنید و به دادگاه بروید برخی مدارک را حتما باید آماده کنید، در ادامه این موارد را شرح می دهیم.

  • مدارک شناسایی فرد ورشکسته شامل کارت ملی و شناسنامه
  • درخواست استعلام فرد
  • کپی اسناد و مدارک مربوط به دیون و بدهی ها
  • دادخواستی مربوط دعوی اعاده اعتبار ورشکستگی فرد
  • کپی صفحات قرارداد ارفاقی فرد
  • شماره پرونده حکم ورشکستگی که در دادنامه درج شده‌است.
  • شهادت شهود فرد متقاضی

اعلام ورشکستگی انواع شرکت ها

همانطور که می دانید شرکت ها بر اساس نوع فعالیتی که دارند به ۳ دسته تقسیم می شوند. این سه دسته شامل شرکت های سهامی خاص، مسئولیت محدود و تعاونی هستند. نکته قابل توجه این است که همین تفاوت در فعالیت شرکت ها باعث می شود که اعلام ورشکستگی آنها با هم متفاوت باشد.

اعلام ورشکستگی

اعلام ورشکستگی شرکت سهامی خاص

شرکت سهامی خاص به شرکتی می‌گویند که در آن چندین سرمایه گذار با هم دست به تاسیس یک شرکت می زنند. در صورتی که به هر دلیل شرکت با کمبود سرمایه مواجه شود بنیان گذاران باید بتوانند دوباره سرمایه را به حد نصاب و لازم برسانند. اما اگر بنیان گذاران نتوانند این کار را انجام دهد شرکت رو به ورشکستگی می رود.

شرایط ورشکستگی این شرکت ها به دلیل ناتوانی در پرداخت بدهی ها، موافقت سرمایه گذاران به انحلال شرکت و در آخر تایید حکم ورشکستگی از طرف دادگاه است.

اعلام ورشکستگی شرکت مسئولیت محدود

برای اینکه حکم ورشکستگی شرکت های تضامنی قبول شود باید بیش از نصفی از شرکای شرکت با درخواست ورشکستگی موافقت کنند. در صورتی که به هر دلیل نصفی از سرمایه شرکت از بین رفته‌باشد و یکی از شرکا حاضر اعلام ورشکستگی کند. و یا اگر دیگر شرکا راضی نباشند باید سهم او را بخرند و او را از شراکت حذف کنند.

اعلام ورشکستگی شرکت های تعاونی

برای اعلام ورشکستگی شرکت های تعاونی باید مدیران این شرکت موضوع را اعلام کنند و مراحل قانونی اعلام ورشکستگی را انجام دهند یا اینکه از دیگر راه ها می توان به درخواست چند مورد از طلبکاران اشاره کرد.

کلام آخر

همانطور که گفتیم با توجه به شرایط اقتصادی ورشکستگی ممکن است برای هر شخص حقیقی یا حقوقی اتفاق بیفتد اما مهم ترین مسئله در این زمان تصمیم گیری درست است.

ورشکستگی می تواند ضررهای بسیار زیادی را برای اشخاص به وجود آورد. اما شما می توانید با اعلام ورشکستگی از مزایای زیادی بهره مند شوید و بسیاری از فشارهای روانی و مالی را کم کنید. برای مثال با اعلام ورشکستگی می توانید از پرداخت سودهای هنگفت جلوگیری کنید، همچنین دیگر نیازی نیست به صورت مستقیم با طلبکاران برخورد داشته باشید.اگر می خواهید به صورت تخصصی برای اعلام ورشکستگی مشاوره بگیرید می توانید با ما در تماس باشید.

برای استفاده از خدمات سایت املاکداران که شامل مشاوره حقوقی املاک تلفنی، تهاتر ملک، خرید آپارتمان در اصفهان، سفارش خرید ملک در اصفهان، خرید زمین و خانه کلنگی در اصفهان، خرید ملک اصفهان، مشارکت در ساخت و اجاره روزانه باغ و ویلا در اصفهان، رهن و اجاره آپارتمان در اصفهان، رهن و اجاره خانه ویلایی در اصفهان و غیره می شوند، می توانید به صفحه اصلی سایت و برای کسب اطلاعات بیشتر به برگه های مربوطه مراجعه فرمایید.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا