روش های ساده و خانگی برای از بین بردن پشه گیاهان
از بین بردن پشه گیاهان یکی از معضلات تمام افرادیست که به گل و گیاه علاقه دارند. پشههای ریزی که معمولا در اطراف گلدان خود میبینید، به پشه قارچ معروفاند و رنگی سیاه مایل به خاکستری دارند. این پشهها در محیطهای مرطوب رشد میکنند و به گیاه آسیب جدی وارد میکنند.
اصولا پشههای بالغ به گیاه آسیب وارد نمیکنند و در واقع لاروهای آنها که در یک سانتی متری خاک قرار دارند، آفت جدی برای گیاه محسوب میشوند. با اینکه پشهها تقریبا یک هفته بیشتر زنده نمیمانند اما در طول این مدت حدود ۳۰۰ تخم میگذارند. این لاروها معمولا از ریشه و ساقه گیاه تغذیه میکنند و به مرور گیاه را نابود میکنند.
اکثر مردم فقط به ریبایی گل اهمیت میدهند و با روشهای نگهداری از گیاهان آپارتمانی آشنا نیستند، همچنین بعضی از گیاهان آلرژی زا هستند باید گیاهان آلرژی زا و نحوه جایگزینی آنها را بلد باشند. در این ادامه همراه ما باشید تا شما را با راهکارهای ساده ای برای از بین بردن این پشهها آشنا کنیم.
۱-از بین بردن پشه گیاهان با سیب زمینی
همانطور که گفته شد این پشهها در محیطهای مرطوب به خوبی رشد میکنند. استفاده از سیب زمینی مرطوب نیز میتواند در نابودی این پشهها به شما کمک کند. به این صورت که ابتدا سیب زمینی را پوست بگیرید و با ضخامت کم برش دهید. سپس برشهای سیب زمینی را در ظرفی پر از آب بریزید تا به خوبی مرطوب شوند. پس از آن سیب زمینیها را کنار گلدان بچینید و بعد از ۲ یا ۳ روز آنها را با سیب زمینیهای جدید جایگزین کنید. سیب زمینی محل خوبی برای جذب لارو پشه هاست و با اینکار دیگر خاک را آلوده نمیکنند. این کار را مرتب انجام دهید تا گیاه کاملا پاکسازی شود.
۲- استفاده از چسب های زرد
از دیگر راهکارهای از بین بردن پشه گیاهان، استفاده از چسب های زرد یا کارتهای تله است. این چسبها با بویی که دارند، پشه را جذب کرده و در کمترین زمان باعث نابودی آنها میشوند. برای این کار برشی از چسب را کنار گلدان قرار دهید. در کمترین زمان پشهها به آن میچسبند و دیگر قادر به جدایی از چسب نیستند. همین طور بسیاری از پشهها قبل از تخم گذاری درگیر میشوند. انجام این کار به مرور سبب کم شدن تعداد پشهها و در نتیجه کاهش آفت میشود.
۳- استفاده از عصاره تنباکو و سیر
از دیگر راهکارهای از بین پشه گیاهان، استفاده از ترکیب سیر و تنباکو است. برای اینکار ابتدا برشهای سیر و تنباکو را چند ساعت در آب خیس کنید، سپس آب آن را با صافی جدا کرده و روی برگ و ساقه گیاه اسپری کنید. این روش باعث دوری پشه از گیاه میشود.
۴- استفاده از چای بابونه
چای بابونه از دیگر روشهای کاربردی در دفع حشره گیاه است. برای اینکار ابتدا مقداری چای بابونه را دم کرده و بگذارید کاملا سرد شود. سپس به مقدار ۱ به ۳، چای را با آب مخلوط کنید و خاک گیاه را آبیاری کنید. همچنین مقداری از آن را روی برگ و ساقه گیاه اسپری کنید. با تکرار این عمل شاهد کم شدن حشرات به مرور خواهید شد.
۵- عدم آبیاری زیاد
این پشهها در محیط مرطوب تخم گذاری میکنند، بنابراین با کاهش آبیاری میتوانید این حشرات را نابود کنید. البته به نوع گیاه خود توجه کنید چون برخی از گیاهان به آبیاری زیاد احتیاج دارند و در صورت کمبود آب از بین میروند. انتخاب گلدانی که زهکشی مناسبی دارد، در کاهش رطوبت موثر است چون باعث خروج سریع تر آب میشود. بعلاوه از گذاشتن خزه در گلدان جلوگیری کنید زیرا باعث جذب رطوبت میشوند و بستر را برای رشد بیشتر حشرات مهیا میکنند.
۶- استفاده از سیر
سیر یکی از مواد موثر در دفع حشرات گیاه است. بطوری که با قرار دادن تکههایی از سیر درون خاک گلدان، حشرات را با بوی خود دور میکند. همچنین ترکیب پودر سیر و ذغال یکی دیگر از راهکارهای عالی برای از بین بردن این حشرات آزار دهنده است. برای اینکار پود سیر را با ذغال آسیاب شده مخلوط کنید و ترکیب آن را روی سطح خاک بریزید. ذغال باعث جذب رطوبت اضافی و بوی سیر نیز باعث دوری پشهها از گیاه میشود.
۷- استفاده از شن
تخم گذاری این حشرات معمولا در عمق نیم سانتی متری خاک انجام میشود. با اضافه کردن مقداری شن در سطح رویی خاک، رطوبت کاهش پیدا میکند. شن سریع خشک میشود، بنابراین باعث کاهش رطوبت بستر تخمها شده و ادامه این چرخه را توقف میکند.
۸- استفاده از دارچین
دارچین بعنوان یک سم طبیعی برای لاروها عمل میکند، بطوری که با خوردن آن به مرور زمان از بین میروند. با پاشیدن دارچین آسیاب شده روی سطح خاک و تکرار هر چند هفته یک بار، حشرات گیاه را از بین ببرید.
۹- ترکیب فلفل، پیاز و سیر
ترکیب فلفل، پیاز و سیر، سمی را به شما میدهد که باعث از بین بردنِ پشه گیاهان میشود. برای اینکار ابتدا یک قاشق چای خوری فلفل، یک عدد پیاز کوچک و یک حبه سیر را در مخلوط کن ترکیب کنید. سپس این ترکیب را با مقداری آب به مدت یک ساعت خیس کنید. مخلوط را از صافی رد کرده و با اضافه کردن یک قاشق غذا خوری صابون مایع، سم موثری تولید کردهاید. برای تاثیر در نابودی حشرات، هفتهای یک بار آن را روی برگ و ساقه گیاه اسپری کنید.
۱۰- استفاده از سرکه سیب
ترکیب سرکه سیب و مایع ظرفشویی، مخلوطی جادویی برای نابودی پشهها به ما میدهد. به این صورت که پشهها روی سطح آب یا سرکه به خوبی میمانند اما اگر چند قطره مایع ظرفشویی را به سرکه اضافه کنیم، به دلیل کاهش کشش سطحی در آن غرق میشوند. برای اینکار مخلوطی از این دو مواد را در ظرفی کنار گلدان قرار دهید.
۱۱- تعویض خاک گلدان
اگر برای انجام روشهایی که در بالا ذکر شد به اندازه کافی صبور نیستید تا نتیجه را ببینید، میتوانید خاک گلدان را تعویض کنید. ولی در برخی موارد نیز تخم گذاری بسیار پیشرفت کرده است و اگر دیرتر خاک را تعویض کنید، گیاه کلا نابود میشود. برای اینکار ابتدا گیاه را از خاک جدا کرده و ریشههای آن را به آرامی تمیز و ضدعفونی کنید. سپس گیاه را درون یک خاک سالم و غنی بگذارید.
۱۲- سم پاشی شیمیایی
سم پاشی از دیگر روشهای نابودی حشرات است که خیلی سریع تر از روشهای خانگی تاثیر میگذارد. بنابراین اگر صبر و حوصله برای انجام روشهای خانگی را ندارید، از سم پاشی شیمیایی استفاده کنید. برای خرید سم میتوانید از مراکز گل و گیاه و کارشناسان کشاورزی کمک بگیرید و متناسب با گیاه خود، سم مخصوص را خریداری کنید. برای تاثیر سم شیمیایی باید روشهای سمپاشی گیاهان آپارتمانی و کدام سم کارایی بهتری دارد را آشنا باشید.
گیاهان ضد پشه
با انتخاب عاقلانه گیاهان خود، ممکن است دیگر از حمله پشهها و حشرات در امان باشید. در ادامه به چند گیاه ضد پشه برای رشد در باغ، گلخانه، بالکن و گلدان میپردازیم.
رزماری راهکاری موثر برای از بین بردن پشه گیاهان
رزماری از جمله گیاهان بسیار موثر ضد پشه است، به دلیل بوی تندش حشرات از آن متنفر هستند.رزماری گیاهی معطر که این درختچه معطر در آشپزی برای طعمدادن به بعضی از غذاها استفاده میشود. همچنین رزماری تا زمانی که به خوبی ریشه دار باشد نیازی به مراقبت خاصی ندارد. علاوه بر دفع پشهها و سایر حشرات گزنده، گلهای آبی کم رنگ زیبای رزماری، پروانهها را به خود جذب میکنند.
آویشن لیمویی
آویشن گیاهی عالی برای مناطق بسیار آفتابی است و خاک خشک را دوست دارد. بعلاوه آویشن یک ماده دفع پشه است که از قدیم الایام به دلیل کارایی خود شناخته شده است.
علف لیمو
علف لیمو به دلیل اسانس بسیار مؤثر آن که ناراحتی های ناشی از نیش پشه را از بین میبرد، شناختهشده است. شاخ و برگ آن بوی لیمو میدهد و زمانی که برگها را بین انگشتان خود مچاله میکنید، این رایحه قوی تر میشود.
اسطوخودوس
اسطوخودوس درختچه ایست که به خاکهای خشک، فقیر و هوای آفتابی علاقه دارد. با وجود زیبایی بینظیری که دارد، دفع کننده قوی در برابر حشرات است.
نعنا
رایحه قوی نعنا باعث دفع پشه ها میشود. از این رو نعناع را بدون اعتدال کشت میکنند، به خصوص که میتوان از آن در آشپزی استفاده کرد یا به عنوان دم کرده نوشید.
ریحان
اگر ریحان یک لذت خالص برای جوانههای چشایی ما است، برای پشهها یک گیاه آزار دهنده خواهد بود. این گیاه معطر یک ساله هم در گلدان و هم در زمین کشت میشود. ریحان علاوه بر دفع پشهها، خارش ناشی از نیش آنها را نیز برطرف میکند.
شمعدانی
گل شمعدانی یک گل زینتی زیبا با رنگهای پر زرق و برق زیبا، دارای خاصیتی است که پشهها را دور نگه میدارد. علاوه بر این، این گیاه با کمی تلاش به راحتی رشد میکند.
گل همیشه بهار
گل همیشه بهار یک گیاه زینتی است که زیبایی خیره کنندهای دارد. این گیاه دارای خاصیت شناخته شدهای به عنوان یک حشره کش طبیعی قوی است که پشهها را دفع میکند.
بادرنجبویه
بادرنجبویه یک گیاه دارویی معطر از خانواده نعناع است. گیاهی که طعم لیمویی و عطری شیرین میدهد و در دفع پشهها بسیار موثر است.
حال با این همه روشهای مختلف و معرفی این گیاهان موثر می توانید با گلها حس طراوت به خانه خود بیاورید.
نتیجه گیری
نگهداری از گل و گیاه به مراقبت زیادی احتیاج دارد و کار سادهای نیست. پرورش گیاهان بسیار لذت بخش بوده و مزایای بسیاری دارد. دیدن طراوت و سرسبزی گیاهان به ما حس نشاط و شادابی میدهند و تاثیر شگرفی در روحیه ما میگذارند. میتوانید در گوشه اتاق خود، روی تراس، و حتی داخل پنجره گیاهان مورد علاقه خود را پرورش دهید. در این مقاله به بیان روشهای دفع حشرات گیاهان پرداختیم، امیدوارم به شما در نابودی این پشهها کمک کرده باشد.