معرفی کامل محله تهران پارس + امکانات و مراکز تفریحی
تهران پارس یکی از محله های قدیمی در شمال شرق تهران که جزو بهترین شهر ایران برای زندگی است، قرار دارد. این محله در محدوده منطقه ۴ و ۸ شهرداری تهران قرار دارد که در حال حاضر به دو قسمت تهران پارس شرقی و غربی تقسیم می شود. این منطقه دارای ۶۰ خیابان بلند و افقی و ۱۱ خیابان عمودی است. برای آشنایی بهتر با محله تهران پارس، با املاک داران همراه باشید.
پیشینه تهران پارس
در منطقه ای که هم اکنون تهران پارس نام دارد، سال ها قبل از تقسیم اراضی و انجام خیابان کشی های مدرن، چندین روستا از جمله مهدی آباد و مجید آباد قرار داشت. روستای مهدی آباد چندین سال قبل از ساخت و سازهای شهری متروکه و مخروبه شده بود. اما روستای مجید آباد با نام قدیمی خود هم چنان در این محله وجود دارد. در حال حاضر پارک پلیس یا باغ اناری سابق در این محله قرار دارد که سریال قدیمی باغ گیلاس در این عمارت قدیمی ساخته شد.
در ابتدا ابوالقاسم خان بختیاری که یکی از بزرگ ترین و قدرتمند ترین خوانین ایل بختیاری بود این زمین ها را خریداری کرد. او در دوره پهلوی اول و دوم مناصب مختلف حکومتی مانند فرمانداری اصفهان، شهرکرد، کاشان و کردکستان را به عهده داشت.
در سال ۱۳۱۰ شخصی زرتشتی به نام هرمز آرش این زمین ها را از خانواده ابوالقاسم خان بختیاری خرید و تهران پارس را ساخت. در ابتدای خیابان نیز یک مدرسه زرتشتی را بنا کرد. از آن جایی که هرمز آرش برای بنای تهران پارس از طراحان فرانسوی استفاده کرده بود، این محله به نام تهران پاریس نام گذاری شد. قبل از انقلاب در این محله تعداد زیادی از تابعین آمریکایی سکونت داشتند که با وقوع انقلاب از آن جا خارج شدند.
موقعیت مکانی تهران پارس
تهران پارس در منطقه ۴ و ۸ شهرداری تهران قرار گرفته است. و به دو قسمت تهران پارس شرقی و غربی تقسیم شده است. این محله دارای بهترین پارک های تهران برای کودکان است و سه طرف به پارک ملی خجیر، بوستان های جنگلی سرخه حصار، بوستان پلیس، یاس فاطمی و لویزان محدود شده است. تهران پارس غربی از غرب به بزرگراه شهید باقری، از شرق به بلوار شاهد یا پروین، از جنوب به خیابان دماوند و از شما به بزرگراه شهید زین الدین منتهی می شود. تهران پارس شرقی نیز از شرق به خیابان های ۱۳۹ و بخشی از خیابان شهید شفیعی مکرم، از غرب به بلوار پروین، از جنوب به خیابان طالقانی و از شمال به بزرگراه شیده زین الدین منتهی می شود.
خطوط حمل و نقل عمومی در تهران پارس
محله تهران پارس از لحاظ دسترسی به حمل و نقل عمومی در وضعیت خوبی است. در این محله چندین خط مترو وجود دارد از جمله:
- ایستگاه مترو شهید باقری در تقاطع بزرگراه رسالت و باقری
- ایستگاه مترو تهران پارس: تقاطع بزرگراه رسالت و خیابان ۱۲۳
- ایستگاه مترو فرهنگسرا: خیابان جشنوار، مقابل فرهنگسرای اشراق
همچنین خطوط شرکت اتوبوسرانی همچنان در این منطقه فعال است. خط ۱۰۱ اتوبوس های تندرو، خط ۲۰۷، خط ۲۲۳، خط ۲۲۴، خط ۳۸۳، خط ۳۹۶، خط ۳۹۸ و ۳۹۹، خط ۴۰۰ و ۴۰۰ از جمله خطوطی است که در مسیرهای مختلف فعال هستند. همچنین ترمینال شرق که یک ترمینال اتوبوس رانی بین شهری است، در منطقه تهران پارس قرار دارد. مقصد این ترمینال شهرهای اصفهان، اراک، مشهد، شیراز و غیره است. این ترمینال خیابان دماوند سه راه تهران پارس قرار دارد و از تمامی امکانات یک ترمینال مسافربری برخوردار است.
تقسیم بندی تهران پارس
همان طور که گفته شد، تهران پارس به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده است. هر کدام از این محله ها ویژگی های خاص خود را دارند که سبب شده تا قیمت خانه های مسکونی در آن متفاوت باشد.
تهران پارس شرقی
تهران پارس شرقی قسمت شرق این محله را دربر دارد. این محله از ترکیب محله های خاک سفید و جوادیه به وجود آمده و کوچک تر از تهران پارس غربی است. این محله ساکت و دنج بوده و ترافیک کمتری نیز نسبت به تهران پارس غربی دارد. در نتیجه آلودگی صوتی کمتری نیز دارد.
تهران پارس غربی
تهران پارس غربی با محله های نارمک و هفت حوض همسایه است و از امکانات رفاهی زیادی برخوردار است. در این قسمت مراکز خرید، رستوران ها، مراکز دولتی قرار دارد که سبب ایجاد ترافیک سنگین در آن می شود. ۴ فلکه اصلی تهران پارس نیز در این منطقه قرار دارد. تهران پارس غربی بسیار مدرن تر و شیک تر از تهران پارس شرقی است که همین مسئله باعث شده تا قیمت خانه ها بالاتر باشد. همچنین امکانات رفاهی تهران پارس غربی بیشتر است و مناسب کسانی است که دوست دارند در محله ای با امکانات رفاهی بالا زندگی کنند.
آب و هوای تهران پارس غربی به دلیل اینکه از بزرگراه باقری فاصله دارد، پاک تر است و آلودگی کمتری دارد. در این منطقه شهرک امید، شهرک پارس و شهرک فرهنگیان قرار دارد.
محله های همسایه با تهران پارس
تهران پارس از سمت شمال با کوهسار و مجید آباد همسایه است. از قسمت غربی با محله اوقاف، ده نارمک، دردشت و علم و صنعت هم مرز است. از سمت جنوب با محله آشتیانی و از شرق با محله گلشن و جوادیه همسایه است.
خیابان ها و میادین تهران پارس
همان طور که گفته شد، تهران پارس دارای ۶۰ کوچه بلند افقی است: از شماره ۱۰۲ در بالای خیابان دماوند تا شماره ۲۵۰ در بالای بزرگراه زینالدین، خیابان استخر به صورت شمارههای زوج طبقهبندی شدهاند. همچنین ۱۱ خیابان عمودی دارد که با شماره های فرد از ۱۰۳ تا ۱۳۹ شماره گذاری شده است. خیابان های شهید شادالویی، شهید شبستری، شهید شفیعی مکرم و شهید سلطانی از جمله خیابان های این قسمت است. این خیابان ها دارای یک سری خیابان های فرعی است که شامل فرعی های کادوس (شهید سجدهای)؛ عادل (شهید آهنی آمینه)؛ زرین (شهید گلشنی)؛ رشید؛ رستم؛ گیو (برادران شهید مظفری)؛ پارسیان (شهید کمیل میرزازاده) می شود.
بلوار اصلی تهران پارس نیز از یک خیابان شمالی- جنوبی تشکیل شدهاست. این بلوار از فلکه چهارم زیر بزرگراه زین الدین در شمال شروع شده و تا سه راه تهران پارس در خیابان دماوند امتداد دارد. این خیابان به یاد هرمز آرش، خیابان تیرانداز آرش شناخته می شد. اما بعد از انقلاب به خیابان حجر بن عدی و سپس به خیابان آیت الله خوشوقت تغییر کرد. هر چند در میان مردم همچنان به خیابان تیرانداز معروف است.
خیابان های اصلی و مهم تهران پارس عبارتند از:
بلوار پروین: از بزرگراه زین الدین شروع شده و بعد از رسیدن به میدان پروین (تقاطع بلوار پروین و خیابان ۱۹۶ شرقی)، چهارراه سیدالشهدا در تقاطع بلوار پروین و خیابان جشنواره، به دلیل داشتن تقاطع با بزرگراه رسالت به انتهای جاده آبعلی و در ادامه به سه راه تهران پارس منتهی می شود.
خیابان شهید ستانی، شهید حسینی، شهید خوشوقت، شهید بابا یوسفی، شهید امیری طائمه، شهید رمضانی و شهید قانع نیز از دیگر خیابان های معروف این محله هستند.
محله تهران پارس همچنین دارای ۴ فلکه اصلی است که در امتداد این خیابان قرار دارد.
فلکه اول تهران پارس: در منطقه ۸ تهران قرار گرفته و امروزه به اسم فلکه قمر بنی هاشم شناخته می شود.
فلکه دوم تهران پارس: در منطقه ۴ تهان است. این فلکه مدتی قبل تغییر کرده و به نام چهار راه اشراق شناخته می شود.
فلکه سوم تهران پارس: بر اساس مصوبه شورای شهر تهران به فلکه سجادیه تغییر کرده و در منطقه ۴ واقع شده است.
فلکه چهارم تهران پارس: بعد از احداث بزرگراه شهید زین الدین به صورت کامل تخرب و حذف شد. در حال حاضر به دلیل عبور بزرگراه رسالت از میان فلکه اول و دوم خیابان تیرانداز به تقاطع تیرانداز معروف است.
معروف ترین مجتمع های مسکونی تهران پارس
معروف ترین مجتمع های مسکونی که در تهران پارس وجود دارد عبارتند از:
مجتمع مسکونی کوثر، آرامیس، نگین، مجتمع مسکونی زرتشتیان رستم باغ و ساختمان عقیق.
مهم ترین اماکنی که در تهران پارس قرار دارد
پاساژ سپید
پاساژ سپید یک مرکز خرید معروف و ایده آل در تهران پارس است. این مجموعه مغازه های مختلفی از جمله جواهر فروشی، خدمات موبایل، آرایشی و بهداشتی و غیره را در خود جای دادهاست.
همچنین دارای سه تالار پذیرایی، یک تالار فود کورت و یک شهر کتاب است. این پاساژ مطابق با استانداردهای روز دنیا ساخته شده و به تمامی وسایل حمل و نقل عمومی دسترسی دارد. پاساژ سپید در فلک اول تهران پارس قرار دارد.
بیمارستان تهران پارس
در سال ۱۳۷۴ بیمارستان تهران پارس در فلکه سوم آن احداث شده تا خدمات تخصصی و فوق تخصصی را به ساکنان این محله ارائه دهد.
در حال حاضر این بیمارستان با تجهیزات پیشرفته پزشکی همچنان مشغول خدمت رسانی است.
بیمارستان تهران پارس دارای ۱۳۵ تخت خواب فعال است و همچنین بخش ها مختلفی از جمله بخش جراحی، زنان و زایمان، دیالیز، آنژیو گرافی، کت لب، جراحی قلب و غیره را در خود جای داده است. بیمارستان تهران پارس در نبش فلکه سوم این محله قرار گرفته است.
درمانگاه تهران پارس
این محله علاوه بر بیمارستان تخصصی دارای چندین درمانگاه نیز مباشد. درمانگاه گلبرگ مرکز جراحی سرپایی است، درمانگاه خیریه ابا عبدالله الحسین و چندین مرکز تخصصی دندان پزشکی از جمله دندان پزشکی سپیتا و لبخند سپید در این محله قرار دارند.
اماکن گردشگری تهران پارس
محله تهران پارس خیابان های مختلفی دارد که برخی دوست دارند برای تفریح و خرید به آن مراجعه کنند. این خیابان ها عبارتند از:
خیابان رشید، خیابان تیرانداز حد فاصل فلکه اول تا فلکه چهارم، خیابان ۱۹۶ غربی، خیابان فرجام شرقی، گلبربگ شرقی، سه راه تهران پارس ابتدای خیابان دماوند برج تفریحی آناهید.
باغ پرندگان تهران
این باغ از جمله بزرگ ترین باغ های تهران است که در پارک جنگلی لویزان قرار دارد. مساحت باغ پرندگان ۲۳ هکتار است و انواع پرندگان اهلی و وحشی در آن نگهداری می شوند.
این باغ شامل قسمت های مختلفی است:
- دشتجر برای پرندگانی که فاقد توانایی پرواز کردن هستند.
- آبچر برای پرندگانی که پرواز می کنند.
این باغ در بزرگ راه شهید بابایی شرق تهران پارس، بعد از خرجی هنگام، لاین کندرو شهر امید، خیابان کوهستان واقع شدهاست.
پارک جنگلی یاس فاطمی
پارک جنگلی یاس فاطمی واقع در خیابان جشنواره نبش خیابان اسفندانی، فلکه دوم تهران پارس است. به دلیل افتتاح آن همزمان با ایام فاطمینه در سال ۱۳۹۴، به این اسم نامیده می شود.
پارک لویزان
این پارک در قسمت های شرقی و شمالی تهران پارس واقع و بسیار سرسبز و خوش آب و هواست. پارک لویزان در خیابان هنگام بالاتر از چهار راه استقلال تهران پارس قرار دارد.
رستم باغ
رستم باغ از جمله باغ های مهم تهران پارس است که در سال ۱۳۳۶ شمسی به دست رستم گیو ساختهشد. این باغ در حوالی میدان دوم تهران پارس قرار گرفتهاست. باغ رستم گیو سکونت گاه زرتشتیان تهرانی است که در زمان پهلوی آتشکده کوچکی در آن قرار گرفته و زرتشتیان برای انجام مراسم دعا و نماز به آن جا می روند. این باغ در چهار راه اشراق، خیابان دکتر جشنواره تهران پارس واقع شدهاست.
دیگر اماکن تهران پارس
این منطقه دارای اماکن مختلفی بوده که در ادامه ذکر خواهد شد.
برای آشنایی با محله ولنجک تهران که یکی دیگر از محله های به نام و مهم برای سکونت در تهران است توصیه میکنیم مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.
لیست مراکز خرید تهران پارس
- مرکز خرید سیوان
- مرکز خرید پارسیان: تهران پارس، فلکه دوم، مرکز خرید پارسیان.
لیست مساجد و مراکز مذهبی- فرهنگی تهران پارس
- مسجد الاقصی: تهران، تهران پارس غربی، خیابان صد و نود شش غربی، خیابان طاهری
- مسجدجامع امیرالمومنین: محله تهران پارس غربی تهران
- مسجد حضرت فاطمه الزهرا: تهران، تهران پارس غربی، خیابان شاهد
- مسجد محمد رسول الله: تهران پارس غربی، خیابان برادران مظفری
- مسجد صاحبالزمان: شهر تهران محله تهران پارس غربی خیابان آرش تیرانداز خیابان دویست و دوازده غربی پلاک ۲۷
- مسجد احرار: تهران پارس غربی، خیابان خیری
- مسجد شهید آیت الله بهشتی: تهران پارس غربی، خیابان خوشوقت
- مسجد جامع فاطمه الزهرا: تهران پارس فلکه سوم تهران پارس ،میدان پروین
- فرهنگسرای اشراق: فلکه دوم تهران پارس، انتهای خیابان جشنواره.
لیست مراکز درمانی تهران پارس
- بیمارستان آرش
- بیمارستان فوق تخصصی تهران پارس
- داروخانه تهران پارس: خیابان خوشوقت، فلکه سوم
- مجتمع دارویی درمانی هلال ایران: فلکه دوم تهران پارس، خیابان جشنواره.
لیست مدارس تهران پارس
- مدرسه روشنگران، متوسطه دوره اول دخترانه غیردولتی: بین اتوبان باقری و فلکه سوم تهران پارس، خیابان ۱۹۶، پلاک۲۲
- مدرسه یاس، دبستان دخترانه غیردولتی: تهران پارس، ضلع غربی فلکه چهارم، وفادار غربی، جنب درمانگاه ایران، پلاک ۱۱۴۰
- مدرسه روشنگر، هنرستان دخترانه غیردولتی: اتوبان باقری شمالی، بعد از فرجام، بعد از دومین پل هوایی، هنرستان دخترانه روشنگر (۱۸۴ غربی)
- مدرسه روشنگر، متوسطه دوره اول پسرانه غیردولتی: اتوبان باقری شمالی، بعد از فرجام، بعد از دومین پل هوایی، هنرستان دخترانه روشنگر (۱۸۴ غربی)
- مدرسه انرژی برتر، دبستان پسرانه غیردولتی: تهران پارس، خیابان ۲۰۶ شرقی، خیابان خبازی، نبش خیابان مظفری
- مدرسه دارالفنون، هنرستان پسرانه غیردولتی: بالاتر از فلکه سوم تهران پارس، خیابان ۲۰۲ شرقی (خدابنده) ، بین مظفری و خیری، پلاک ۵۰
- مدرسه دارالفنون هنرستان پسرانه غیردولتی: بالاتر از فلکه سوم تهران پارس، خیابان ۲۰۲ شرقی (خدابنده) ، بین مظفری و خیری، پلاک ۵۰
- مدرسه ندای سیدالشهداء(ع)، متوسطه دوره اول غیردولتی: بین فلکه دوم و سوم تهران پارس، خیابان ۱۸۲ غربی، نبش خیابان طاهری
- مدرسه ندای سیدالشهداء(ع)، متوسطه دوره دوم دخترانه غیردولتی: بین فلکه دوم و سوم تهران پارس – خیابان ۱۸۲ غربی – نبش خیابان طاهری
- مدرسه سلام سایه سرو، دبستان دخترانه غیردولتی: فلکه سوم تهران پارس خیابان ۱۹۶ غربی نبش آهنی امینه (عادل) پلاک ۴۴
- مدرسه آیندگان دانش، متوسطه دوره اول پسرانه غیردولتی: تهران پارس، خیابان ۱۸۸ غربی، تقاطع طاهری
- مدرسه پیشتازان کامپیوتر ایران، دبستانه پسرانه غیردولتی: تهران پارس، بزرگرراه رسالت، حدفاصل اتوبان باقری و خیابان عبادی، خیابان احدزاده، پلاک ۸۱
- مدرسه شایستگان، دبستان دخترانه غیردولتی: بین فلکه دوم و سوم تهران پارس، ۱۸۲ غربی، نبش گلشنی، پلاک ۷۲
- مدرسه پردیس، متوسطه دوره دوم دخترانه غیردولتی: تهران پارس، بزرگراه رسالت (شهید سلیمانی)، روبه روی پمب بنزین رشید، پ ۲۴۵
- مدرسه زینبیه، دبستان دخترانه غیردولتی: تهران پارس، خیابان جشنواره، خیابان درختی، نبش قاسمی، پلاک ۲۲
- مدرسه مهر، متوسطه دوره دوم دخترانه غیردولتی: قنات کوثر، بلوار مطهری، انتهای سوم شرقی، پلاک ۱
- مدرسه لاله، پیش دبستانی غیردولتی: فلکه چهارم تهران پارس،خیابان توحید،خیابان ۹ شرقی،پلاک ۱۶،دبستان محمدرضاهوایی دختران
- مدرسه نقش نو، متوسطه دوره دوم دخترانه غیردولتی: بالاتر از فلکه سوم تهران پارس، خیابان حجربن عدی، خیابان ۲۱۲ غربی (جوادیان فرد)، پلاک ۸
- مدرسه انرژی برتر، متوسطه دوره اول پسرانه غیردولتی: تهران پارس، تقاطع خیابان مظفری و خیابان ۲۰۶ (خبازی)
- مدرسه شادآموز، پیش دبستانی مختلط غیردولتی: تهران پارس غربی، بین خیابان گلشن و خیابان باغدارنیا، پلاک ۲۴۷
- مدرسه شادآموز، دبستان پسرانه غیردولتی: تهران پارس غربی، بین خیابان گلشن و خیابان باغدارنیا، پلاک ۲۴۷
- مدرسه آذین علم، دبستان پسرانه غیردولتی: فلکه دوم تهران پارس، خیابان ۱۷۴غربی، پلاک ۹
- مدرسه مهر، دبستان دخترانه غیردولتی: تهران پارس، قنات کوثر، نبش نهم مرکزی، پلاک ۹۳
- مدرسه حکیم، دبستان پسرانع غیردولتی: فلکه چهارم تهران پارس، خیابان ۲۲۰ غربی، (کوچه داداشی)، پلاک ۲۲
- مدرسه فرهنگ، دبستان پسرانه غیردولتی: تهران پارس، خیابان ۱۹۶شرقی، خیابان ۲۰۲شرقی، تقاطع ۱۳۳، پلاک ۳۰۸
- مدرسه آسیه، متوسطه دوره اول دخترانه شاهد: فلکه چهارم تهران پارس، خیابان توحید، خیابان ششم غربی
- مدرسه نخبگان علم و ادب، دبستان پسرانه نخبگان علم و ادب غیردولتی: تهران پارس، خیابان ۱۸۰ غربی، نبش عادل، پلاک ۱۳
- مدرسه نور علوی، دبستان پسرانه غیردولتی: تهران پارس، ضلع غربی پارک پلیس، خیابان توحید، ۶ شرقی
بهترین منطقه تهران پارس
بسیاری از مشاورین املاک و ساکنان منطقه تهران پارس معتقدند که قسمت غربی این محله به دلیل داشتن معابر بزرگراهی، بافت مدرن و تراکم بخش های تجاری و خدماتی، بهتر از قیمت شرقی این منطقه است. اما اگر بخواهیم بین این دو منطقه یکی را انتخاب کنیم، باید از لحاظ موقعیت و بافت ساختمانی با هم مقایسه شوند. مرز مشترک بین این دو قسمت تهران پارس، بلوار شاهد است. هر دو محله از شمال به بزرگراه زین الدین و از جنوب به خیابان دماوند منتهی می شوند.
قسمت شرقی کوچک تر بوده و ترافیک کمتری دارد. در نتیجه امکانات رفاهی کمتری نیز در این قسمت وجود دارد و برای کسانی مناسب است که دنبال زندگی آرام و بدور از ترافیک هستند. اما تهران پارس غربی امکانات بیشتر و در نتیجه ترافیک بیشتری دارد.
اما از لحاظ بافت ساختمانی و شهری تفاوتی بین این دو قسمت تهران پارس وجود ندارد. بیشتر آپارتمان های و مجتمع های مسکونی آن تازه ساز بود برخی از خانه هایی ویلایی با توجه به نکات انتخاب ویلا در تهران در ایام عید دارای بافت قدیمی و کلنگی هستند. تفاوت دیگر آن ها در مقدار آلودگی هوا و آلودگی صوتی است که از این لحاظ تهران پارس غربی برتری دارد.
جمع بندی
تهران پارس یکی از بهترین و معروف ترین مناطق که بهترین دیدنی های تهران در آن است، به حساب می آید که پیشینه آن به دوره پهلوی اول برمی گردد. این منطقه به دو بخش شرقی و غربی تقسیم می شود که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. با توجه به ساختار متفاوتی که این دو بخش از تهران پارس دارند، قیمت خانه و ملک در آن متفاوت است. به طوری که در تهران پارسی غربی به دلیل داشتن بافت مدرن تر، وجود اماکن مختلف تجاری و اداری قیمت خانه و زمین نسبت به قسمت شرقی آن بیشتر است. بنابراین اگر تمایل به سکونت در این منطقه را دارید بهتر است ابتدا شرایط هر دو محله را بررسی کرده و سپس برای خرید اقدام نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.