برگه استحکام بنا چیست؟​​​​​​

 

برگه استحکام بنا یکی از تاییدیه های مهمی است قبل از بهره برداری از ساختمان بایستی آن را اخذ نمود. هزاران سال قبل انسان پس از یکجانشینی به ساخت سرپناه برای خود روی آورد.

سرپناه یا خانه های ابتدایی از استحکام کافی برخوردار نبودند. انسان های آن دوران در مدت کوتاهی پس از یکجانشینی و با بروز حوادث طبیعی و غیر طبیعی مثل سیل، زلزله،جنگ ها و غیره دریافتند که سازه های آن ها بایستی دارای استحکام باشند. به همین دلیل انسان در طول تاریخ همواره سعی نموده است که سازه های خود را با استحکام کافی بنا کند.

به همین دلیل امروزه ما شاهد آثار باستانی هستیم که با قدمت چند هزار ساله همچنان پای برجا و استوار هستند. اما در عصر جدید که ساختمان‌سازی با علم و قوانین ریاضی آمیخته‌شده‌است، ساختمان سازی با دانش مهندسی انجام می گیرد. امروزه به ندرت می‌توان ساختمانی یافت که خالی از ایده و تفکرات مهندسی ساخته‌شده‌ باشد.

خوشبختانه امروزه در کشور ما نیز اکثر بناها با تکیه بر دانش مهندسی ساخته می شوند. به همین دلیل در سالیان اخیر با بروز حوادث و بلایای طبیعی، میزان تلفات جانی ناشی از تخریب سازه ها نسبت به دهه های گذشته کاهش بسیار چشمگیری داشته است. در واقع امروزه ساختمان سازی تحت نظارت سازمان نظام مهندسی انجام می گیرد. در این سازمان قوانینی برای ساخت و ساز اصولی تعریف گردیده است که مالکان و ساختمان سازان مکلف به رعایت آن ها هستند. هنگام پایان کار ساختمان سازی گواهی های کیفیت ساخت بنا توسط این سازمان ارائه می شود که یکی از آن ها برگه استحکام بنا است.

برگه استحکام بنا

برگه استحکام بنا چیست؟ این برگه چه اهمیتی دارد؟

برگه استحکام بنا یکی از گواهی های مرتبط یا استحکام بنا است که از سوی سازمان نظام مهندسی کشور و به وسیله مهندسین ناظر مورد تایید این سازمان صادر می گردد. در واقع برگه استحکام بنا یکی از فاکتورها و پیش نیازهای شهرداری برای صدور پروانه پایان کار ساختمان و یا تغییر کاربری یک ساختمان است. برای صدور یا به عبارت بهتر دریافت این گواهی بایستی به شهرداری مراجعه نمود. سپس با در دست داشتن نامه شهرداری به سازمان نظام مهندسی مراجعه کرد.

پس از این اقدام، سازمان نظام مهندسی یکی از مهندسان مورد تایید خود را مامور و مسئول بازرسی از بنا می کند. مهندس بازرس استحکام بنا را به صورت حضوری و با توجه به نقشه، مواد و مصالح به کار رفته و همچنین قوانین تعریف‌شده سازمان بررسی می کند. در صورت تایید، برگه استحکام بنا را صادر می کند و در صورت وجود مشکل و نقص در ساختمان، مورد را جهت رفع اعلام می کند. زمانی که مشکل رفع شد دوباره از ساختمان بازدید کرده و در صورت تایید برگه استحکام بنا را صادر می کند‌.

در واقع فرد مهندس ناظر با صدور برگه استحکام بنا، کیفیت ساخت ساختمان را تایید می کند. بدیهی است در صورت بروز حوادث مرتبط با استحکام بنا، اولین فرد پاسخگو مهندس ناظر خواهد بود‌. خوشبختانه چنین مسئولیت سنگینی باعث شده که مهندسین ناظر نیز مالکان و معماران را مستلزم به رعایت قوانین ساخت و ساز تعیین شده از سوی سازمان نظام مهندسی کنند.

برگه استحکام بنا

نحوه  و مراحل دریافت برگه استحکام بنا به چه صورت می باشد؟

برگه استحکام بنا گواهی است که برای صدور آن بازرسی توسط مهندس ناظر قسمت های مختلف بنا لازم و ضروری است. در واقع یک مهندس ناظر برای صدور برگه استحکام یک بنا بایستی چند نکته مهم را در بازدیدهای خود مد نظر قرار دهد که این نکات عبارتند از:

  • بررسی جایگاه چاه های فاضلاب در ساختمان: امروزه اکثر بناها در ایران دارای چاه فاضلاب هستند. اگر این چاه ها در نقاط مناسب حفر نشده‌باشند می‌توانند در مدت کوتاهی باعث از بین بردن استحکام بنا، نشست و در نهایت ریزش آن شوند. مهندس ناظر چاه های ساختمان را بررسی کرده و در صورت نیاز دستور به رفع مشکل آنها می دهد‌.
  • بررسی مصالح و شیوه ساخت: یکی دیگر از مواردی که معمولا مهندسین ناظر در صدور برگه استحکام مد نظر قرار می دهند نوع مصالح به کار رفته در ساختمان و شیوه ساخت آن مثل شناژی، اسکلتی و غیره است.
  • چک کردن وضعیت نرده ها،پله ها و چارچوب ها: این قسمت ها نقش موثری در استحکام بنا دارند و به همین دلیل وجود مشکل و عیب در آنها به معنای وجود مشکل در استحکام بنا به شمار می رود.
  • بررسی پشت بام و خروجی های آب باران: یکی از موارد دیگری که می تواند باعث به خطر افتادن استحکام بنا شود، تجمع آب باران در سقف و یا اطراف ساختمان است. به همین دلیل یکی از نکات مهم در صدور برگه استحکام، مشخص بودن جایگاه و کارآمد بودن خروجی های آب باران است. البته مواردی مثل ایزوگام و آب بندی سقف نیز جز لازمه های صدور برگه استحکام بنا می باشند‌.
  • بررسی وضعیت برق،آب و گاز: برای ساختمان های خالی از سکنه بررسی وضعیت لوله های آب و گاز و همچنین وضعیت سیم کشی برق ساختمان لازم و ضروری است. زیرا بروز عیب در هر کدام از آنها می تواند باعث از بین رفتن استحکام بنا و تخریب آن شود.
 

برگه استحکام بنا

در چه مواردی برگه استحکام بنا صادر می شود؟

برگه استحکام بنا گواهی مطمئنی است که صدور آن در موارد متعدد انجام می شود و در بسیاری از اقدامات حوزه ساختمان بایستی این کار صورت گیرد و اگر مشکل خاصی در استحکام بنا وجود نداشته باشد این گواهی در مدت زمان کوتاهی صادر خواهد شد. اما از مهمترین مواردی که صدور گواهی استحکام در آن لازم است می توان به این موارد اشاره کرد:

  • تغییر کاربری ملک: زمانی که قرار است کاربری یک ملک تغییر یابد دریافت برگه استحکام لازم و ضروری است. برای مثال جهت تغییر کاربری یک ملک از مسکونی به تجاری یا اداری و غیره یکی از ابتدایی ترین مراحل دریافت برگه استحکام است.
  • اخذ مجوز فعالیت در ساختمان برای موارد خاص: اگر ملک مورد نظر برای مواردی مثل مهد کودک، مدرسه، آموزشگاه، دانشگاه، باشگاه و دیگر مکان های مشابه در نظر گرفته شده باشد دریافت برگه استحکام جهت اخذ مجوز لازم است.
  • تغییر در شالوده اصلی ساختمان: گاهی برای توسعه یا حذف بخشی از ساختمان نیاز به تخریب و یا اتصال سازه است. در این موارد جهت هرگونه تغییر بایستی استحکام بنا چک شود تا ایستایی آن در برابر تغییرات بررسی شود.
  • خرید و فروش ملک: گاهی برای خرید و فروش ملک نیز بنا به نظر طرفین دریافت برگه استحکام نیاز می شود. در این صورت فروشنده بایستی برگه استحکام را اخذ و در اختیار خریدار قرار دهد.
  • عدم تطبیق ملک با نقشه: در مواردی ممکن است ساخت و ساز بنا بر خلاف نقشه طراحی شده انجام شده‌باشد. در این صورت قطعا تغییراتی در ابعاد قسمت های مختلف ساختمان صورت گرفته‌است و بایستی مجددا استحکام بنا جهت صدور پروانه اصلاحی انجام گیرد.
 

تعرفه و مدارک لازم جهت اخذ برگه استحکام بنا

برگه استحکام بنا، تاییدیه ای است که برای دریافت آن بایستی مدارک لازم را در اختیار مرجع صادر کننده این برگه قرار گیرد. به طور کلی این برگه زمانی صادر می شود که یک بنا دارای استحکام استاندارد باشد. اگر برای صدور این تاییدیه نقصانی وجود داشته باشد  مالک بایستی آن ها را رفع کند. اگر این موارد قابل رفع نباشند، در موارد خاص حتی امکان صدور دستور تخریب از سوی نهادهای قضایی وجود دارد. اما در حالت کلی مدارک مورد نیاز برای اخذ برگه استحکام بنا عبارتند از:

  • رفع نواقص استحکام ساختمان و یا تکمیل مراحل ساخت
  • تهیه عکس از وضعیت ساختمان
  • کپی از سند ساختمان
  • کپی مدارک شناسایی مالک و یا وکیل او در اخذ برگه استحکام
 

برگه استحکام بنا

برگه استحکام بنا یک تاییدیه مهم است که به مانند پروانه و سند ساختمان دارای تعرفه است. مالک برای اخذ آن بایستی نسبت به پرداخت تعرفه به سازمان نظام مهندسی اقدام نماید. میزان تعرفه این برگه به صورت سالانه تغییر می کند. اما در حالت کلی، مواردی مثل متراژ زیر بنا، تعداد طبقات، دفعات بازدید و نوع کاربری ملک در میزان تعرفه دریافتی تاثیرگذار هستند. همچنین این تعرفه برای بناهایی مثل مدارس، مهد کودک ها، خانه سالمندان، دانشگاه و مراکز مشابه نسبت به بناهای مسکونی و تجاری کمتر است.

توجه به برگه استحکام بنا در خرید و فروش ملک

برگه استحکام بنا در واقع به منزله سندی برای کیفیت و استحکام بنا به شمار می رود. امروزه خرید و فروش در حوزه ملک به عنوان یک سرمایه گذاری محسوب می شود. کسانی که برای سرمایه گذاری و نیاز، اقدام به خرید ملک و ساختمان می کنند تمایل دارند ساختمانی را خریداری کنند که بر طبق اصول مهندسی و با رعایت استانداردهای لازم ساخته شده باشد تا سرمایه گذاری آن ها با مخاطره مواجه نگردد.

به همین دلیل توصیه می شود برای خرید یک ملک، قبل از هر گونه اقدامی از فروشنده درخواست برگه استحکام بنا شود تا بتوان ملکی را با استانداردهای لازم را خریداری نمود. ما در مجموعه املاک داران در زمینه خرید و فروش خانه در اصفهان فعالیت داریم و املاکی را در اختیار مشتریان قرار می دهیم که از لحاظ قانونی و کیفیت ساخت، مورد تایید مهندسین ناظر می باشند. شما عزیزان برای خرید و فروش خانه در اصفهان و هر نقطه دیگر از کشور می توانید از اطلاعات موجود در وب سایت مجموعه املاک داران استفاده نمایید.

اگر به مقالاتی مرتبط با این موضوع علاقه داشتید، می توانید به مجله املاک داران مراجعه کنید. علاوه‌براین مجموعه املاک داران خدمات بسیاری را به مشتریان خود عرضه می کند و در بسیاری از زمینه ها از جمله مشارکت در ساخت، ثبت ملک، تهاتر ملک با ملک و غیره خدمات بسیاری را ارائه می کند.