عرصه و اعیان ملک چه تفاوتی دارند؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

عرصه و اعیان ملک چه تفاوتی دارند؟ حتما تا کنون اسم عرصه و اعیان در قراردادهای ملکی را شنیده اید. ایا می دانید عرصه و اعیان چیست؟ چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ صاحب عرصه و مالک اعیان چگونه مشخص می شود؟ در زمین های اوقافی عرصه و اعیان کیست؟ با املاک داران همراه شوید تا بدانید عرصه و اعیان ملک چه تفاوتی دارند؟

عرصه و اعیان ملک

عرصه و اعیان چیست؟

عرصه به معنای زمین و اعیان به معنای ساختمان روی زمین می باشد. این ساختمان میتواند شامل مجتمع های ویلایی، آپارتمان، برج یا غیره شود. در واقع عرصه به مکانی گفته می شود که بنایی روی آن ساخته می شود.

اعیان نیز به همان بنایی گفته می شود که بر روی عرصه می سازند. کاربری عرصه و اعیان با توجه به جوازهای کسب به مسکونی، اداری، تجاری و غیره تقسیم می شود.

 

جهت اطلاع از قوانین ملکی و تبدیل شدن به یک مشاور املاک حرفه‌ای، املاک داران به عنوان آموزشگاه املاک اصفهان در این مسیر همراه شماست.

 

هنگام خرید ساختمان های مسکونی و یا آپارتمان ها هر یک از مالکین واحدها به میزان سهم خود به صورت مشاعی صاحب عرصه می باشند. در واقع نسبت به اعیان، صاحب عرصه خواهند شد. چنانچه معامله ملکی به صورت شش دانگ صورت گیرد، عرصه و اعیان با هم به فروش می رسد.

اگر ملک شخصی باشد، عرصه و اعیان از آن یک نفر است ولی در مورد آپارتمان ها و مجتمع های چند واحدی ، هر یک از مالکان صاحب اعیان و بخشی از عرصه هستند.

سند ملکی عرصه به سند زمینی گفته می شود که ساختمان در آن بنا شده است. از طرف دیگر به سند واحدهای آپارتمان نیز سند ملکی اعیان می گویند. این اصطلاحات ملکی معمولا در مورد ساختمان ها و آپارتمان های بزرگ صدق می کند.

عرصه و اعیان چیست

عرصه و اعیان چه تفاوتی دارند؟

مسائل حقوقی در معاملات ملکی تا حدودی پیچیده می باشد. بنابراین هنگام خرید و فروش ملک باید اطلاعات خود را افزایش دهید و یا از یک وکیل حقوقی کار کشته کمک بگیرید. همانطور که اشاره کردیم، عرصه به زمین و اعیان به بنای روی عرصه گفته می شود.

در برخی موارد عرصه و اعیان هر دو متعلق به یک نفر می باشد. اما در اغلب موارد اعیان صاحب بخشی از عرصه هستند. سهم هر شخص از اعیان به اندازه سهمی می باشد که از اعیان می برند.

در واقع سند ملکی عرصه یک آپارتمان در اداره ثبت اسناد به سندهای تفکیکی شش دانگ تبدیل می شود. سهم اعیان از عرصه در چنین اسنادی ذکر می شود. بنابراین هر یک از مالکین واحدهای آپارتمان دارای سندی جداگانه از سهم خود هستند. ساختمان ها می توانند دارای کاربری اداری، مسکونی یا تجاری باشند.

گاهی ممکن است خریدار از بی اطلاعی شما استفاده کند و ساختمان مسکونی را به جای تجاری یا بلعکس به فروش برساند. از این رو مسئله ای که در هنگام خرید و فروش این زمین ها باید در نظر گرفت، وضعیت کاربری آن می باشد.

عرصه

قدر السهم یا سهم اعیان از عرصه چیست؟

قدر السهم یا سهم اعیان از عرصه به سهم هر واحد از زمینی که در آن ساخته شده نسبت به کل واحدهای آپارتمان، گفته می شود. سهم اعیان از عرصه هنگام تعیین قیمت آپارتمان اهمیت می یابد.

خرید یک واحد از آپارتمانی واقع در زمین چند صد متری یا چند هزار متری از نظر قیمت با هم تفاوتی ندارد. اما هر چه وسعت و مساحت زمین بیشتر و تعداد واحد ها کمتر باشد، قدر السهم عرصه از اعیان خریدار نیز بیشتر خواهد بود. معمولا این مسئله هنگام تقسیم ارث و یا نوسازی ساختمان مورد توجه قرار می گیرد.

در واقع هنگام تعیین قدر السهم یک آپارتمان، تمامی بخش ها حتی انباری و بالکن نیز حساب می شود. چنین محاسباتی را معمولا به عهده کارشناسان مربوطه قرار می دهند. چرا که متراژ واحدها و انباری های هر واحد متفاوت است و محاسبه سهم عرصه و اعیان وارثین یا مالکین نیز دشوار می باشد.

تفکیک عرصه و اعیان

تفکیک عرصه و اعیان چگونه انجام می شود؟

هنگام تقسیم ارث و یا نوسازی ملک باید عرصه و اعیان تفکیک شود. چرا که هر یک از ورثه یا مالکین باید بداند که چه سهمی از زمین را میتواند به فروش برساند و یا نوسازی کند.

معمولا سهم اعیان هر یک از مالکان یک آپارتمان یا مجتمع مشخص است و سندی مبتنی بر آن دارند. اما سهم عرصه معمولا مشخص نیست و همین مسئله باعث ایجاد یک سری درگیری ها می شود. برای جلوگیری از چنین مشکلاتی افراد باید برای تفکیک عرصه اقدام کنند.

به منظور تفکیک عرصه، مالک یا وکیل قانونی موظف به ارائه تقاضای نقشه تفکیک پلاک می باشد. سپس با ارائه مدارک لازم، نقشه مصوبه را دریافت نموده و نسخه ای از آن نیز به اداره ثبت ارسال می گردد.

 

در مراحل بعدی نیز با بررسی های بیشتر توسط نقشه بردار، گواهی عدم تجاوز به معابر و شوراع و صورت جلسه تفکیکی صادر می شود. در اینجا به طور خلاصه به مراحل تفکیک عرصه اشاره می کنیم:

  1. ارائه تقاضای نقشه تفکیک پلاک به شهرداری
  2. آماده سازی مدارک لازم برای ثبت درخواست به شهرداری
  3. صدور نقشه مصوبه توسط شهرداری
  4. ارسال یک نسخه از نقشه مصوبه به اداره ثبت و اسناد
  5. بررسی نقشه شهرداری و تطبیق دادن آن با سند مالکیت و محل ملک توسط نقشه بردار
  6. دریافت گواهی عدم تجاوز به معابر و شوارع
  7. صدور صورت جلسه تفکیکی توسط اداره ثبت و اسناد

و اما درباره تفکیک اعیان نیز مالک یا نماینده قانونی باید برای دریافت گواهی پایان کار اقدام نماید. در مرحله بعدی نماینده قانونی و یا نقشه بردار موظف به تفکیک بخش های مشاعی و مفروزی هستند. سپس صورت مجلس تفکیکی تنظیم شده و تفکیک صورت می پذیرد.

مراحل تفکیک اعیان را نیز برای شما شرح می دهیم:

  1. دریافت گواهی پایان کار توسط مالک و نماینده قانونی و ارسال آن به اداره ثبت و اسناد
  2. تفکیک بخش های مشاعی و مفروزی توسط نقشه بردار
  3. ارائه صورت جلسه تفکیکی توسط نقشه بردار

منظور از عرصه و اعیان

عرصه و اعیان در زمین های موقوفی چگونه مشخص می شود؟

صاحب عرصه و اعیان در زمین های موقوفی با هم متفاوت هستند. در واقع از آنجایی که عرصه در مالیکت صاحب اعیان نیست، باید هر سال به سازمان اوقاف اجاره پرداخت شود.

پس از گذشت 99 سال باید مجددا برای پرداخت اجاره تصمیم گیری شود. خرید و فروش چنین زمین هایی بر عهده سازمان اوقاف می باشد. در مواردی مثل زمین های وقف شده، عرصه را نمی توان واگذارد نمود و تنها صاحب سند اعیان ملک، مالک می باشد.

مجموعه املاک داران خدمات متعددی در زمینه خرید و فروش املاک به شما عزیزان ارائه می کند، این خدمات شامل اجاره روزانه باغ و ویلا در اصفهان، مشاوره حقوقی املاک تلفنی، تهاتر ملک، خرید آپارتمان در اصفهان، فرم سفارش خرید ملک در اصفهان، خرید زمین و خانه کلنگی در اصفهان، مشارکت در ساخت و غیره می شوند. در صورتی که می خواهید اطلاعات خود را در حوزه مشاوره املاک و موضوعات مرتبط گسترش دهید، به بخش مجله املاک داران مراجعه نمایید.