راهنمای ساخت حوضچه خانگی

آنچه در این مقاله می خوانید:

منظره و صدای آب حس آرامش را به حیات خلوت خانه و باغ ها می بخشد. اگر منبع طبیعی آب در ملک خود ندارید، بهتر است کمی به ساخت حوضچه خانگی خود فکر کنید؛ چرا که حوضچه ها می توانند به همان اندازه که زیبا هستند کاربردی نیز باشند و زیستگاهی برای حیات موجودات در منطقه شما فراهم کنند. در این متن از مجله املاک داران قصد داریم تا درباره نحوه ساخت و معماری حوضچه ها صحبت کنیم.

مرحله اول ساخت حوضچه خانگی

تصمیم بگیرید چه نوع حوضچه ای می خواهید و حوضچه شما باید چه عملکردی را داشته باشد. به ویژگی هایی فکر کنید که با شروع ساختن بیشتر از آن ها لذت خواهید برد. متداول ترین حوضچه های حیات خلوت در یکی از دسته بندی های زیر قرار دارند:

 حوضچه خانگی

  1. حوضچه حیات وحش

یکی از راحت ترین انواع حوضچه ها برای ساخت، حوضچه حیات وحش است زیرا نیازی به پمپ ندارد پس از نظر مکان ساخت محدودیتی ندارد که حتما نزدیک به منبع برق باشد. این حوضچه طوری ساخته می شود که شبیه بخشی طبیعی از منظره باشد و برای قورباغه ها، لغزنده های آبی و راب ها و سایر حیوانات که ممکن است برای نوشیدن آب یا حمام به آن جا بیایند جذاب است.

  1. حوضچه حیاط و باغ

این حوضچه از نظر ظاهری تزیینی تر است، دارای پدهای سوسن و سایر گیاهان آبزی هستند که برای تکمیل طراحی باغ ساخته می شوند. در این نوع حوضچه ها، سنگ ها چیدمانی هنرمندانه دارند و آبشارهایی کوچک مبتنی بر پمپ داریم، وجود انبوه ماهی های قرمز از ویژگی بارز حوضچه های باغ است.

مرحله دوم ساخت حوضچه

اولین اقدام در این مرحله انتخاب مکانی مناسب است معمولا حوضچه ها در مناطقی که با آفتاب و سایه مخلوط می شوند کارایی بهتری دارند؛ چون این محیط به گیاهان اجازه رشد می دهد و جلبک ها را دور نگه می دارد.
گاهی ممکن است بخواهید حوضچه را در مکانی بسازید که بتوانید آن را از خانه خود ببینید و در هر فصلی از منظره آن لذت ببرید. پس حتما علایق خود را قبل از شروع ساخت در نظر بگیرید.

اگر حوضچه را در حیات خلوت خود می سازید باید با شرکت گاز و برق تماس بگیرید و بخواهید به خانه شما بیایند و خطوط گاز و برق خانه را علامت گذاری کنند تا بدانید در کدام مناطق نباید حفاری کنید.

اگر ملک بزرگی دارید ملاحظات دیگری نیز باید انجام دهید. با وزارت کشاورزی تماس بگیرید تا ببینید آیا در ملک شما مکان هایی وجود دارد که حوضه آب خیز حفاظت شده اند یا نه. همچنین درباره قوانین محلی دیگری که باید قبل از حفاری بدانید بپرسید. مکان حوضچه را نزدیک به درختان انتخاب نکنید؛ چون ممکن است به سیستم ریشه آن ها آسیب برسانید.

مرحله سوم ساخت حوضچه خانگی

در نظر گرفتن اندازه و عمق حوضچه مهم ترین اقدام در این مرحله است. اگر در منطقه ای مرطوب زندگی می کنید، حوضچه شما می تواند تنها چند فوت عرض و عمق داشته باشد. اگر در مناطق خشک زندگی می کنید، یک حوضچه کم عمق به سرعت تبخیر می پس عمق و عرض شود بیشتری باید در نظر گرفته شود. حوضچه های بزرگ تر نگه داریشان راحت تر است. آن ها پایدار تر هستند و گیاهان و سایر حیات وحش شانس بیشتری برای بقا دارند.

از طناب استفاده کنید تا شکل حوضچه خود را مشخص کنید و اندازه مورد نظر خود را درک کنید. آن را در جای خود نگه دارید تا در هنگام شروع حفاری شما را راهنمایی کند.

 حوضچه خانگی

مرحله چهارم ساخت حوضچه

حفاری و خط کشی از اقدامات مهم مرحله چهارم به شمار می رود. حوضچه باغ معمولا دارای سطوح متعددی است تا آبشار را تسهیل کند و مکانی برای پمپ فراهم شود.

اگر می خواهید وسایل برقی نصب کنید، حوضچه نزدیک خانه باشد تا به برق دسترسی داشته باشید. با توجه به اندازه و عمق مد نظر خود از بیل برای حفر سوراخی بزرگ استفاده کنید. اگر می خواهید پمپ نصب کنید، دومین سوراخ را عمیق تر و به عمق 10 اینچ در مرکز حوضچه حفر کنید.

با حفر یک قفسه کم عمق در اطراف محیط حوضچه یک سطح دوم برای گیاهان آبزی ایجاد کنید. همچنین می توان از شکل حوضچه از پیش ساخته شده در فروشگاه های باغ استفاده کرد که اغلب لوبیا شکل هستند و سطوح متعدد دارند. در این صورت حتما سوراخ حفاری خود را به نسبت آن تنظیم کنید.

برای خط کشی، یک لایه ماسه روی حوضچه بپوشانید و مطمئن شوید که هر شکافی را پوشاندید سپس از مواد زیست تخریب پذیر مثل روزنامه اضافه کرده و این لایه را با یک تکه آستر حوضچه ضد آب بپوشانید و باید حوض و لبه های اطرافش پوشانده شود.

مرحله پنجم ساخت حوضچه

نصب پمپ و سایر دستگاه ها در این بخش ضروری است. اگر از پمپ استفاده می کنید آن را در گودال مرکزی عمیق تر نصب کنید که شلنگ تا سطح حوضچه گسترش یابد. همین طور می توانید یک فیلتر یا یک اسکیمر نصب کنید.

پیشنهاد می کنیم برای دستورالعمل های دقیق تر در مورد نحوه نصب، با سازنده دستگاهی که استفاده می کنید مشورت کنید. همیشه مطمئن شوید که پمپ در مدار خودش قرار دارد و به یک پریز متصل است.

پمپ را مستقیما روی زمین قرار ندهید زیرا این کار پمپ را در معرض خاک و زباله هایی قرار می دهد که به حوضچه می ریزند و همچنین در عمیق ترین منطقه قرار دارد. پس پمپ را با یک سطل یا گلدان باغچه حداقل 3 اینچ یا تقریبا 9 سانتی متر بالا ببرید.

 حوضچه خانگی

مرحله ششم ساخت حوضچه

آستر حوضچه را طوری بچینید که 8 اینچ یا حدود 20 سانتی متر با لبه حوض همپوشانی داشته باشد. یک قفسه کم عمق زیر آستر حفر کنید، لبه های آستر را صاف بگذارید و سنگ های سنگین و صاف را در بالای آستر و در اطراف لبه حوض قرار دهید. برای این کار سنگ های بزرگ و سنگ فرش ها انتخاب خوبی هستند.

باید سنگ ها چند اینچ بالای سطح زمین قرار بگیرند به طوری که در هنگام پر شدن حوضچه با سطح آن هم سطح شوند. اگر سنگ ها بزرگ و سنگین باشند نیازی نیست آن ها را ملات کوبید. اما اگر از سنگ های کوچک تر استفاده می کنید، ممکن است لازم باشد ملات اضافه کنید تا از شل شدن آن ها در هنگام ایستادن افراد در لبه حوضچه جلوگیری کنید.

مرحله هفتم ساخت حوضچه خانگی

پرکردن حوضچه حیاط و ایجاد باغ آبی مرحله بعدی است. برای جلوگیری از سرریز شدن آب، از یک شلنگ برای پر کردن حوض در حدود سه چهارم استفاده کنید. پمپ و سایر دستگاه های الکتریکی که نصب کرده اید را تست کنید تا مطمئن شوید که درست کار می کنند.

برای ایجاد باغ آبی، پدهای زنبق، نی و سایر گیاهان آبزی را به حوضچه خور اضافه کنید. هر گیاهی نیازهای فردی دارد پس مطمئن شوید محیطی که ایجاد کرده اید و گیاهان انتخاب شده، گزینه مناسب هستند. به عنوان مثال گیاهان نباید مستقیما در جریان آبشار قرار داشته باشند.

به فروشگاه حیوانات خانگی محلی خود بروید و مقداری ماهی قرمز بگیرید تا به حوضچه اضافه کنید. کمی تحقیق کنید تا بدانید ماهی ها با چه گیاهانی همزیستی خوبی دارند. زیاد اضافه نکنید که در غیر این صورت ممکن است باعث خراب شدن گیاهان شوند.

اگر تعادل مناسبی بین گیاه و ماهی برقرار شود به فیلتر در حوضچه خود نیاز ندارید. اگر ماهی زیادی دارید بهتر است فیلتری برای مراقبت از ضایعات آن ها داشته باشید.

 حوضچه خانگی

فرایند هوادهی حوضچه

فرایند افزایش یا حفظ مقدار اکسیژن محلول در حوضچه است. جزء کلیدی یک اکوسیستم آبی سالم باد، باران شدید و منابع طبیعی هوادهی در دریاچه یا برکه هستند. اگر این ها وجود نداشتند، از گردشگرهای مکانیکی و فواره هوادهی برای حفظ اکسیژن محلول در سطوح بهینه استفاده می شود.

برای هوادهی و اکسیژن رسانی مناسب حوضچه یک فواره هوادهی، سیرکولاتور یا دیفیوزر نصب می شود.
فواره های هوادهی از موتوری الکتریکی و مجموعه توربین استفاده می کنند. این کار سبب می شود که آب خنک تری از کف حوض به بیرون بکشند و آن را بصورت فواره ای مانند طرح تزیینی به سطح فشار دهند که می توان در حوضچه های کم عمق استفاده کرد. انواع مختلفی از سیستم های هوادهی حوضچه وجود دارد:
1. آسپیراتورها، اکسیژن را از سطح به ستون آب از طریق یک لوله ونتوری منتقل می کنند.
2. هوادهی با حجم بالا، مقادیر زیادی آب را به بالای سطح پمپ می کند که معمولا در محیط های صنعتی استفاده می شود.

  1. میکسرها، آب را به صورت افقی به گردش در می آورند تا آب راکد را بشکنند.

 چرا هوادهی امری مهم است؟

توده های آبی که به درستی در گردش نیستند، براساس دما، سطح اکسیژن و چگالی به لایه هایی تقسیم می شوند. در این زمان آب به لایه ای از آب گرم و غنی از اکسیژن در سطح، یک لایه تقسیم کننده و آب سرد و فاقد اکسیژن در نزدیکی پایین جدا می شود.

این چینه بندی می تواند باعث خرابی حوضچه شود و مشکلاتی را ایجاد کند. مهم تر از همه، حوضچه های مناطق معتدل می توانند با سرد شدن هوا در پاییز شاهد فروپاشی ترموکلاین باشند که منجر به اختلاط سریع ستون آب می شود. همچنین باعث کاهش اکسیژن خواهد شد که می تواند باعث مرگ ماهی درمقیاس بزرگ شود.

علاوه بر این، طبقه بندی لایه عمیقی از گل و لای بدبو در کف حوضچه ایجاد می کند. بدون هوادهی، باکتری های هوازی در کف حوض اکسیژن لازم برای تجزیه مواد آلی را ندارند. در نتیجه لایه غنی از اکسیژن بالا می رسد و باعث می شود رسوبات غلیظی از گل ایجاد شود که اساسا مواد آلی پوسیده می شوند.

 حوضچه خانگی

مشکلات ناشی از هوادهی ضعیف

کلید حفظ سلامت یک حوضچه هوادهی است و همانطور که گفته شد هر حوضچه ای که هوادهی کافی نداشته باشد دچار مشکلات متعددی می شود و احتمالا با افزایش حرکت آب و تماس با هوا می توان به تبدیل یک آب راکد به یک سیستم پر رونق و سالم کمک کرد. مشکلات ناشی از هوادهی ضعیف عبارتند از:

  • بوی بد، معمولا به عنوان تخم مرغ فاسد یا گوشت فاسد تولید می شود.
  • تشکیل یک لایه ضخیم گل در پایین.
  • رشد ناخواسته گیاه یا شکوفه جلبک در آب.
  • شفافیت آب ضعیف می شود.
  • ماهی ها ناسالم یا در حال مرگ هستند.
  • غلظت فسفر و نیتروژن در آب بالاست.

تاثیرات آب نما در حوضچه ها

در این بخش می خواهیم کمی از فواید وجود آب نما در فضای خانه صحبت کنیم که وجود آن باعث افزایش حس طراوت و آرامش در خانه ها می شود. اما نکته مهم این است که نوع آب نمای انتخابی شما متناسب با فضایی باشد که قرار است در آن آب نما اعمال شود؛ مثلا وجود یک آب نمای کوچک رومیزی جلوه زیادی به فضای خانه ها می بخشد.

همچنین در فضاهای بزرگ می توان از آب نما ها به منظور جدا کردن فضای ورودی ساختمان از دیگر فضا های خانه و یا ساختمان استفاده کرد و یا حتی می توانید دقیقا به همین منظور (جداسازی محیط های خانه از هم) از آب نما در محیط های نشیمن خانه بهره گرفت که برای این کار از دیوار های آبی یا آب نما های پرده ای استفاده کرد که در وسط محیط خانه قرار می گیرد.

 حوضچه خانگی

کلام پایانی

امروزه به دلیل فوکوس مردم بر روی تاثیر وجود آب روی جنبه روحی و روانی مردم و وجود آن در نزدیکی فضای خانه، سعی داشتیم تا طی ارائه متنی خلاصه و مفید بتوانیم در جهت ساخت حوضچه ای در نزدیکی خانه و محیط زندگی تان شما را یاری کنیم.