اصول گودبرداری ساختمان؛ از سیر تا پیاز!

آنچه در این مقاله می خوانید:

برای ساختن یک سازه جدید در ابتدا به مهم ترین مرحله از احداث که توجه نکردن به آن باعث فاجعه می شود احتیاج داریم. گودبرداری ساختمان از جمله تلاش های عمرانی است که در اهداف متنوعی مثل تخریب یک سازه قدیمی، احداث کانال‌، احداث پارکینگ ها و مخازن زیر زمینی با شیوه های متنوعی انجام می‌ شود. از روش تاب‌دادن‌گرفته تا بیل های مکانیکی که اگر در روش تاب‌دادن روش غیر اصولی انجام‌شود باعث زیان بالا می شود.

گودبرداری به صورت کلی به دو نوع گودبرداری حفاظت‌نشده یا مهاربندی‌نشده و حفاظت‌شده یا مهار بندی‌شده تعریف شده‌است. در این مقاله از املاک داران قصد داریم یک سری منابع مفید در مورد گودبرداری ساختمان را شرح دهیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

 تعریف عملیات گودبرداری ساختمان 

گودبرداری ساختمان چیست؟

قبل از آنکه به خاک برداری ساختمان بپردازیم باید ببینیم گودبرداری چیست؟ در واقع گودبرداری یا پی کنی ساختمان یک کار برای خاک برداری ساختمان است که در همه مرحله ها، آن گونه از خاک‌ هایی که چسبندگی بهتری دارند، از لحاظ اقتصادی برای گودبرداری‌ مناسب تر نیز هستند.

گودبرداری باید طبق برنامه، ویژگی، دستورالعمل های ناظر و در ابعاد و اندازه‌ های در نظر گرفته شده انجام شود. این گودبرداری طبق هدف های متنوعی انجام می‌ شود. به عنوان مثال برای ساختمان یا حفاری کانال‌ ها استفاده می‌شود که هدف آن مخازن زیر زمینی و رسیدن به خاک حاصل خیز است.

اما گود برداری ساختمان به نوعی عملیات گفته‌می‌شود که در آن حفاری و خاک برداری برای برداشتن‌زمین انجام می شود. به عنوان مثال خاکبرداری به قصد تخریب کردن یک سازه قدیمی و ساخت ساختمان جدید است. اما از خطرناک‌ ترین کارهای عملیات خاکی، خاک برداری ساختمان در مهندسی است. در این مرحله، دیواره های گود باید به واسطه سازه نگهبان مهاربندی شوند؛ تا افراد و ساختمان های اطراف آن امنیت کافی داشته باشند.

خاکبرداری چیست؟

گودبرداری‌ که اصطلاحا به آن خاک برداری نیز گفته‌می‌‌شود، نوعی عملیات است که در آن خاک از رو و همین طور عمق زمین برداشته می‌ شود. هدف از خاک برداری در یک عملیات ساختمانی، برداشتن خاک‌ های اطراف و گودبرداری پی ساختمان‌ ها است که با استفاده از وسایل یا ماشین آلات انجام می شود.

 گودبرداری ساختمان 

هدف از گودبرداری ساختمان چیست؟

گودبرداری می‌ تواند با چندین منظور دنبال شود، مهم ترین آن رسیدن به خاک بکر و سفت است. اما این عملیات هدف های دیگری مانند پایین آوردن کانون سنگینی سازه، قرارگیری پی ساختمان در محلی ایمن و دور از یخبندان یا سیل دارد. به همین دلیل است که این کار، یک فعالیت ژئوتکنیکی محسوب می شود.

ارزیابی در گودبرداری

با دقت به اینکه با انجام عمل خاک‌برداری توازن اولیه خاک به هم می‌‌ریزد و با به وجودآمدن بحران در آن موجب تغییرات چشمگیری می‌ شود‌. بنابراین همزمان با ایجاد سازه نگهبان در گود، به چند گونه از گود رسیدگی می‌ شود که به شرح زیر است:

ارزیابی چشمی

در پایش چشمی بازدیدهای دوره‌ ای به قصد آگاهی از هر گونه تغییر، تحرک، جابجایی، نشت زمین و دیوار ساختمان‌ ها انجام می‌ شود. در این نوع، کارشناس ارزیابی در چند بازه زمانی و حدود اطراف گودبرداری را بازبینی کرده و درمورد خیابان‌ های هم جوار، ساختمان‌ های دور و اطراف، حیاط املاک هم جوار و دیواره‌ های آن گزارش می‌ دهد. همچنین در این دوره فرآوری عکس‌ های دوره‌ ای نیز می‌ تواند کمک شایانی کند.

ارزیابی چشمی 

ارزیابی رفتار سازه با استفاده از ابزار دقیق

در این روش برای تغییر شکل ابزار دقیقی ایجادشده و مقادیر آن در نقطه های مناسبی از سازه نگهبان و دیواره های گودبرداری متصل می‌شود. از جمله این ابزارها می‌توان به کرنش ‌سنج و انحراف سنج اشاره‌کرد که به طور پیوسته عملیات شناسایی را انجام می‌‌دهند.

گودبرداری غیر اصولی چگونه است؟

گودبرداری غیر اصولی همیشه و در طول سال های اخیر در صدر جدول اخبار حوادث روزنامه‌ ها بوده و این مطلب حاکی از رعایت نکردن  قوانین در عرصه گودبرداری اصولی است. در انجام خاک برداری ساختمان افراد زیادی مسئول هستند. در این میان کارفرما وظیفه دارد تا مشخصات املاک هم جوار را از شهرداری‌گرفته و در اختیار طراح ساختمان بگذارد.

طراح ساختمان بعد از در اختیار داشتن مشخصه های املاک هم جوار باید یک ارزیابی ابتدایی از خطر خاک برداری انجام‌داده و لیستی از این خطرات را کامل کند. این کار باعث می شود که عواقب ایجاد گودبرداری بر ساختمان هم جوار را ارزیابی کند و برنامه های اجرایی را در اختیار سازنده قرار دهد.

پس از ساخت سازه نوبت به سازنده می‌ رسد و سازنده باید بر اساس الگوهای طراح، گودبرداری را شروع کند و قانون موجود را رعایت کند. اگر گودبرداری به صورت غیر اصولی انجام شود و خساراتی به ساختمان های اطراف و افراد وارد کند، عوامل  دخالت داشته در این حادثه می توانند در مراجع حقوقی تشکیل پرونده بدهند.

از دیگر خطرات گودبردای غیر اصولی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افتادن‌کارگران یا عابر از ارتفاع
  • تضمین امنیت جانی افراد خارج و داخل گود
  • مسمومیت کارگران که معمولا به خاطر تنفس بخارها و گاز‌های سمی است
  • سقوط و ریزش دیواره ها
  • کمبود اکسیژن که سبب خفگی می شود.

گودبرداری غیر اصولی ساختمان و ریزش آن

برای آنکه در گودبرداری غیر اصولی، اتفاقاتی همچون ریزش ساختمان‌ های هم جوار پیش نیاید باید به موارد زیر برای ایمنی بیشتر توجه کنید:

از جمله این موارد شامل بازدید از ساختمان‌ های کناری، دیوارهای مشترک، نوع مصالح ساختمانی، نو یا قدیمی بودن، ترک خوردگی ها، سقف‌ یا تیر برق های مشترک، حالت اتصال دیواره ها، لوله دودکش‌ ها، داکت‌ های تاسیساتی در دیواره های مرزی و ساختمان های کناری می باشند.

همین طور با استفاده از داربست‌ های فلزی می‌ توانید سقف‌ های ایمن، قبل از تخریب و خاک برداری را بسازید. این کار از وسایل و افراد در برابر پرت شدن اجسام جلوگیری می کند.

 روش های گودبرداری ساختمان 

تخریب و خاک برداری ساختمان با روش های اصولی

مبحث امنیت در تخریب و گودبرداری بسیار مهم است و اجرای این مراحل، طبق نظر متخصصان امر از خطرات احتمالی پیشگیری می‌ کند. مهندسان در موقع تصمیم‌ گیری در مورد تعیین روش مناسب برای تخریب ساختمان، عوامل متنوعی را مورد بررسی قرار می دهند. از جمله این عوامل می‌توان به منطقه‌ ای كه ساختمان در آن ساخته‌شده، مصالح ساختمانی، تخریب و شیوه دفع آوار اشاره کرد.

خاک برداری ساختمان مجاور

کوچک‌بودن قطعات زمین و فاصله عرضی کم ساختمان‌ ها نسبت به هم در بسیاری از مناطق تهران سبب‌شده پایدارسازی گود کاری ترس آور و نگران‌کننده برای مالکان ساختمان‌ ها و همسایه ها باشد.

در این چند سال گذشته با افزایش تعداد طبقه ها و نیاز به تهیه پارکینگ و سایر خدمات در ساختمان‌ ها، عمق گودبرداری هم بیشتر شده‌است. اما در اکثر مواقع از همان روش‌ های سنتی در گود‌های کم عمق مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

روش انجام تخریب ایمن و اصولی

تخریب در اصطلاح به معنی ویران‌کردن سازه های یک ساختمان قدیمی و رسیدن‌به سطح زمین صاف می‌باشد. رعایت نکات زیر برای انجام یک تخریب اصولی و ایمن، ضروری است:

    1. قطع انشعاب های آب، برق و گاز ساختمان
    2. جدا کردن تجهیزات داخلی مثل شیرآلات بهداشتی، آبگرمکن، شوفاژ، بخاری، سینک ظرفشویی، لامپ ها یا آویزهای سقفی، بازکردن کلید و پریزها و در صورت امکان بیرون آوردن سیم های برق، شیشه و درهای ساختمان
    3. اخرین مورد پرکردن چاه های فاضلاب قدیمی با استفاده از آهک و خاک، به خاطر جلوگیری از آلودگی ها و تجمع حشرات موذی است. ولی دقت کنید که پر کردن چاه ها با پسماندهای تخریب درست نیست و بر خلاف مقررات می باشد.

 ایمنی در گودبرداری ساختمان 

کلام پایانی

امیدواریم با خواندن‌مقاله بالا اطلاعات مفیدی را کسب کرده‌باشید. اگر نظر یا پیشنهادی در رابطه با طریقه خاک برداری ساختمان دارید، می ‌توانید در بخش نظرات بنویسید. همچنین با راهنمایی کارشناسان مجموعه املاک داران می ‌توانید ضمن خرید و فروش خانه و ویلا در اصفهان، در اجاره مسکن نیز استفاده نمایید. اما شما از چه روش هایی برای گودبرداری ملک خود استفاده می کنید؟ خوشحال می شویم این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و تجربیات خود را در این زمینه با ما و دیگر خوانندگان در میان بگذارید.

برای استفاده از خدمات سایت املاک آنلاین املاکداران که شامل مشاوره حقوقی املاک تلفنی، تهاتر ملک، خرید آپارتمان در اصفهان، سفارش خرید ملک در اصفهان، خرید زمین و خانه کلنگی در اصفهان، خرید ملک اصفهان، مشارکت در ساخت و اجاره روزانه باغ و ویلا در اصفهان، رهن و اجاره آپارتمان در اصفهان، رهن و اجاره خانه ویلایی در اصفهان و غیره می شوند، می توانید به صفحه اصلی سایت مراجعه کرده و برای کسب اطلاعات بیشتر به برگه های مربوطه مراجعه فرمایید.