شاسی کشی ساختمان
شاسی کشی یکی از مهم ترین فعالیت های ساختمانی است که به منظور تقسیم بار وارده بر سازه و افزایش استقامت آن در برابر این بارها انجام می شود. فرایند شاسی کشی که گاهی از آن با عنوان نبشی کشی یا آهن کشی مانند آهن کشی آسانسور انجام می شود، یک نوع زیر سازی محسوب می گردد. در ادامه با املاک داران همراه باشید تا بدانید شاسی کشی ساختمان چیست؟
تعریف نمای ساختمان
نمای ساختمان به عنوان پوسته خارجی در محافظت از سازه در برابر شرایط جوی مختلف نقش مهمی ایفا می کند. همچنین تاثیر زیادی در زیبایی سازه و نوع کاربری آن دارد. از دیگر مزایای نمای سازه، ایجاد یک عایق صوتی و حرارتی برای بنا است. این مسئله برای ساختمان های بلند از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که این نوع ساختمان ها بیشتر تحت تاثیر ارتفاع و بارهای وارده قرار می گیرند.
انبوه سازان ساختمان برای ساخت ساختمانهای کلاسیک و قدیمی معمولا از نماهایی با مصالح سنتی ماسه و سیمان بکار می بردند. به مرور زمان به دلیل عمر کوتاه این مصالح، سنگ ها و آجرها دچار ترک خوردگی می شدند و سقوط می کردند. همچنین اجرای نماهای سنتی برای طرح های پیچیده دشوار بود. از این رو امروزه با طراحی و نصب شاسی کشی روی نمای ساختمان، امکان استفاده از هر متریال و اجرای هر گونه طرحی برای مهندسان معمار امکان پذیر است.
شاسی کشی چیست؟
شاسی کشی ساختمان با نام آهن کشی نمای ساختمان و یا نبشی کشی نمای ساختمان نیز شناخته می شود. شاسی کشی یکی از خدمات ساختمانی است که باعث ایجاد سطحی صاف و نگهدارنده می گردد. در واقع شاسی کشی و رابیتس کاری معمولا برای نماهای سنگین ساختمانی کاربرد دارد. توجه داشته باشید که اجرای این فرایند باید حتما تحت نظر معمار و ناظر باشد.
نصب شاسی با توجه به نوع نمای ساختمان متفاوت است. به طور مثال برای نماهای سیمانی و سنگی بایستی شاسی کشی فولادی به همراه قوطی هایی با ابعاد ۴۰*۴۰، ۶۰*۴۰ و ۴۰*۸۰ به همراه با میلگردهای کمکی و رابیتس اجرا می شود. اما در شاسی کشی یا زیرسازی نماهای چوبی معمولا از چهار تراش های چوبی به عنوان ساز نگهدارنده چوب استفاده می کنند.
مراحل شاسی کشی نمای ساختمان
به منظور اجرای شاسی کشی ساختمان باید سه مرحله طراحی شاسی نما، اجرای آهن کشی یا نبشی کشی نما و اجرای پوسته نهایی نمای ساختمان پشت سر گذاشته شود. در ادامه توضیح هر یک از مراحل شاسی کشی می پردازیم:
طراحی شاسی کشی نما
یکی از اولین کارهایی که پیمانکار ساختمانی قبل از اجرای نمای سازه بایستی انجام دهد، طراحی شاسی کشی نما است. مهندس معمار موظف است برای طراحی شاسی کشی نما اقدام نموده و با توجه به معیارها، تمامی برون رفتگی ها، پیش آمدگی ها و مصالح ساختمانی را تعیین کند. سپس مهندس محاسب باید بر اساس وزن هر متر مربع از مصالحی مثل سنگ، چوب، کامپوزیت و غیره به تعیین اندازه پروفیل ها بپردازد.
مشخص کردن تراز عمودی و افقی شاسی یکی از بهترین بخش های اجرای شاسی کشی است. در صورتی که این بخش به درستی انجام نشود، باعث ایجاد مشکل در کل نما خواهد شد. در نماهای عریض باید تعیین نقاط با دقت بیشتری صورت گیرد. معمولا ابتدا انتها و ابتدای کار را تعیین می کنند و سپس برای ریسمان کشی اقدام می شود. در نهایت نیز نقاط میانی را مشخص می نمایند.
اجرای آهن کشی نماهای ساختمانی
آهن کشی نماهای سیمانی، نماهای سنگی و نماهای کامپوزیت با یکدیگر یا طراحی و اجرا نمای سفالی یا نمای تراکوتا متفاوت هستند. از این رو در ادامه به توضیح نحوه آهن کشی برای هر یک از این نوع نماها می پردازیم:
- آهن کشی و شاسی کشی نماهای سیمانی: معمولا برای نماهای سیمانی از ملات و دوغاب استفاده می شود. از این رو بایستی روی شاسی ها از یک رابیتس استفاده کنیم که توسط میلگرد به شاسی نما متصل شده است. رابیتس ها باید دو لایه باشند و ستون های رابیتس نیز بین یکدیگر قرار گیرند. در این صوت احتمال عبور ملات و دوغاب از بین شبکه های رابیتس کم تر خواهد بود.
- آهن کشی نماهای سنگی: از آنجایی که سنگ وزن بالایی دارد و احتمال سقوط آن هست، باید در جوشکاری و اتصالاتت دقت زیادی شود. اجرای شاسی کشی برای نمای سنگی می تواند یا با پیچ شدن سنگ ها به سازه زیرین باشد و یا با شیار زدن پشت سنگ ها و قرار دادن آن در ریل پشت شاسی صورت گیرد.
- آهن کشی و شاسی کشی نمای کامپوزیت: نمای کامپوزیت وزن چندانی ندارد و نصب آن در مقایسه با سایر متریال به سادگی انجام می شود. در این روش ورق های کامپوزیت با یک سری پیچ های سر مته ای به شاسی کشی نمای ساختمان متصل می گردند. سپس با کمک لاستیک، فاصله بین ورق های کامپوزیت پوشانده می شود تا از نفوذ رطوبت به پیج ها جلوگیری گردد. گاهی بین ورق های کامپوزیت را با فوم پر می کنند یا از چسب پلی یورتان برای آب بندی نمای ساختمان استفاده می نمایند.
دلیل استفاده از شاسی کشی و رابیتس کاری
نمای ساختمان یکی از مهم ترین قسمت های آن به شمار می رود که استادکار ساختمانی باید به آن دقت زیادی کند. ساخت نمای بی کیفیت می تواند به فروشنده و خریدار خسارت زیادی وارد کند. در واقع نمای ضعیف و سست، ظاهر ناخوشایندی به ساختمان می بخشد. از طرف دیگر بی کیفیت بودن نما می تواند باعث نفوذ رطوبت در اثر بارش برف و باران به داخل بنا شود. حتی در برخی موارد نمای ساختمان ریزش خواهد کرد.
انجام شاسی کشی نه تنها از بروز حوادثی مثل زلزله و تکان اختمان جلوگیری می کند، بلکه مانع نفوذ رطوبت به ساختمان نیز می شود. همچنین با شاسی کشی و رابیتس کاری و مراحل انجام آن می توان از آسیب به عابران پیاده نیز جلوگیری کرد. علاوه بر این، ساختمان در صورت نبود شاسی کشی باعث هدر رفتن سرمایه مالک می شود.
جمع بندی
همانطور که می دانید شاسی کشی ساختمان یکی از مهم ترین بخش های ساخت و ساز به شمار می رود و باید توسط افراد متخصص در این زمینه طراحی و اجرا شود. در این مقاله به توضیح تعریف نمای اختمان، شاسی کشی سازه، مراحل شاسی کشی و دلیل استفاده از آن پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.