راویز ( رابیتس ) چیست؟ آشنایی با مراحل راویز کاری

روح انسان نیاز به زیبایی دارد. برای همین بشر همواره برای داشتن زیباترین چیزها تلاش کرده است. این زیبایی می تواند ظاهری باشد یا درونی. مربوط به شخص وی باشد یا اینکه مربوط به اشیا و وسایلی باشد که متعلق به اوست. راویز کاری، جدیدترین ابداع بشر برای زیبا سازی خانه اش است. برای آشنایی بهتر با راویز کاری و نحوه کارکرد آن با ما همراه باشید.

وقتی انسان ها درون غارها زندگی می کردند، دیوارهای آن را با نقاشی های قرمز رنگ تزئین می کردند تا این بخش از وجودشان را سیراب کنند. بعدها که خانه را برای زندگی انتخاب کردند، شروع به زیباسازی فضای درون ساختمان کردند. درها، دیوارها، سقف ها و ...

برای همین در دوره های مختلف، هنری متفاوتی چون گچ بری، سنگ بری، منبت، منقش و ... پدید آمد که در صنعت ساختمان سازی استفاده می شدند. در عصر جدید، روح ناآرام بشر هنوز در پی جستن راه هایی برای زیباتر کردن فضایی است که در آن زندگی می کند.

راویز کاری

راویز کاری چیست؟

راویز کاری یا رابیتس کاری، مهم ترین فرایند نماسازی است که استفاده از آن می تواند زیبایی چشم گیری به فضا اعطا کند. این کار کمک می کند تا گچ کار رفته در سقف با طرحش کاملا حفظ شود.

راویز کاری محصولی فولادی و ساخته شده با ورق های گالوانیزه است. البته گاهی از پلیمرها نیز استفاده می شود. راویز کاری کاربردهای متفاوتی در ساختمان دارد. می تواند قبل از گچ بری در دیوار یا سقف و حتی ستون و نمای ساختمان استفاده شود.

کیفیت راویز در ثبات سقف و حفظ طرح آن بسیار موثر است. بنابراین در هنگام تهیه آن باید از کیفت محصول مطمئن بود.

راویز کاری یا رابیتس ساختار فلزی شبکه ای شکل داشته که موجب تسهیل اجرای انواع سقف کاذب می شود.

به اجرای عملیات نصب راویز، راویز کاری می گویند.

چرا در ساخت راویز از ورق گالوانیزه استفاده می شود؟

از راویز یا رابیتس برای زیر سازی و استحکام سقف کاذب استفاده می شود، در نتیجه مدام در معرض رطوبت خوردگی است. بنابراین از موادی ساخته می شود که در برابر رطوبت مقاوم باشد. همچنین چون راویز در داخل کار انجام می شود، به آسانی قابل تعویض و تعمیر نیست. برای همین جنس مقاومی چون گالوانیزه بسیار کاربردی است.

تفاوت راویز کاری با کناف سقف

راویز کاری تفاوت هایی با کناف سقف دارد که باعث ترجیح راویز کاری بر کناف می شود.

اولین تفاوت آن ها مواد تشکیل دهنده شان می باشد. راویز کاری از ورقه های فولای مشبک ساخته می شود؛ در حالی که کناف از صفحه های روکش دار گچی ساخته می شوند.

از دیگر تفاوت های آنها دوام شان است. کناف پس از مدتی دچار ترک می شود در حالی که این اتفاق در راویز کاری به مراتب کمتر رخ می دهد.

 راویز کاری وزن بیشتری نسبت به کناف داشته و باید از استحکام آن مطمئن بود.

راویز کاری در زمان هایی مانند آتش سوزی، از ایمنی بالاتری نسبت به کناف برخوردار هستند. همچنین راویز کاری با سرعت بالاتری اجرا و نصب می شود.

راویز کاری

مزایای استفاده از راویز کاری

راویز کاری جزو محصولاتی است که مزایایی زیادی دارد و در حال حاضر برای موارد مختلف از آن استفاده می شود. مهم ترین مزایای راویز کاری عبارتند از:

  • امکان استفاده از راویز کاری در مکان های مختلف

از اولین مزایای راویز کاری اماکن استفاده کردن از آن ها در جاهای مختلف ساختمان است. از جمله: سقف، راویز کاری سقف ساده، تزئین ستون و غیره

  • یک دست نمودن سطح

با راویز کاری یا رابیتس می توان سطح مورد نظر چه دیوار باشد چه سقف را یک دست نمود. راویز کاری از ایجاد ترک های کوچک و بزرگ جلوگیری کرده و برای اجرای گچ بری، گچ کاری، اجرای سقف کاذب، پوشش بتن سیمانی، ایجاد تغییرات در دکوراسیون و ترمیم ترک های ساختمانی بسیار مناسب است.

  • سرعت بالا در اجرای راویز کاری

راویز کاری را می توان با سرعت بالا اجرا نمود. این امکان در بسیاری دیگر از روش های زیباسازی دکوراسیون ساختمان ها وجود ندارد.

  • در دسترس بودن مصالح راویز کاری

از آنجایی که استفاده از راویز کاری در حال افزایش است، اغلب فروشندگان مصالح ساختمانی همواره سعی می کنند مواد مورد نیاز را تهیه نمایند. مصالح لازم برای راویز کاری ستون و سقف و ... همیشه در بازار وجود دارد.

  • طراحی ساده و زیبای راویز کاری

راویز کاری را می توان در طرح ها و قالب های متنوع و زیبایی اجرا کرد. امکان اجرای طرح هایی از جمله هندسی، منحنی، زاویه دار و ... می تواند با سلایق مختلف وفق داده شود.

  • تحمل وزن زیاد

از دیگر مزیت های راویز کاری، تحمل وزن بالا در گچ کاری است.

  • ماندگاری و مقاومت بالا

راویز کاری به دلیل اینکه از ورقه های گالوانیزه ساخته شده، مقاومت بالایی در زنگ زدگی و رطوبت خوردگی داشته و از طول عمر بالایی برخوردار است.

  • عدم اشتعال در هنگام آتش سوزی

ساخته شدن راویز کاری از ورق های گالوانیزه به صورت شبکه ای باعث می شود تا در آتش سوزی ها آسیبی به سقف وارد نشود.

  • عدم ترک خوردگی در گچ

از دیگر قابلیت های راویز کاری عدم ایجاد ترک های بزرگ و کوچک در ساختمان است.

  • عدم زنگ زدگی

ورق های گالوانیزه ضد زنگ هستند و در راویز کاری از ایجاد زنگ زدگی جلوگیری می نماید.

  • هزینه پایین اجرا

استفاده از راویز کاری در سقف، مصالح کمتری نیاز دارد که در نتیجه باعث صرف هزینه کمتر نیز می شود.

راویز کاری

معایب روایز کاری

راویز کاری مانند هر محصول دیگری معایبی دارد از جمله:

  1. برخی از انواع راویزها وزن بالایی داشته و می تواند مشکل ساز باشد.
  2. گچ زیادی در این روش استفاده می شود.
  3. اجرای راویز کاری سرعت نسبتا پایینی دارد.

انواع راویز کاری

راویز کاری نیز مانند دیگر محصولات از انواع مختلفی برخوردار است:

انواع راویز کاری بر مبنای وزن آن

چنان که گفته شد، راویز کاری با استفاده از ورقه های گالوانیزه فولادی ساخته می شوند. این ورقه ها ضخامت های مختلفی داشته که بر حسب وزن آن ها دسته بندی می شود. در حال حاضر 4 نوع از رابیتس کاری با وزن های مختلف وجود دارد: سبک، نیمه سبک، سنگین و فوق سنگین.

بدیهی است که قیمت هر محصول با توجه به وزن آن ها متفاوت است. ضمنا باید در نظر داشت که وزن راویز کاری تاثیری در کیفیت آن ها ندارد و قیمت آن به دلیل مقدار فولادی است که در آن وجود دارد.

از همین رو راویزهای کاری سنگین و فوق سنگین خیلی کاربردی نیستند.

انواع راویز کاری بر مبنای ستون

راویزهای کاری نمایی مشبک مانند دارند و گاهی در ورق های عمودی ساخته می شوند. این ورق ها ستون نام دارند که به چهار دسته تقسیم می شوند: گروه های 9 ستونی، 11 ستونی، 13 ستونی و 17 ستونی

گروه های 13 ستونی معمولا از کیفیت بالاتری برخوردارند. وزن بیشتر ستون ها در اجرای نمای گچ کاری مناسب تر هستند.

انواع راویز کاری بر مبنای چشمه

چشمه، روزنه های بین ستون های روایز کاری است. چشمه نوعی عایق است که از هدر دادن انرژی جلوگیری می کند. معمولا راویزها 2 یا 3 چشمه ای ساخته می شوند و هر اندازه تعدادشان بیشتر باشد، باعث هدر رفت بیشتر انرژی می شود. چشمه ها معمولا به اشکال لوزی، مربع و متوازی الاضلاع طراحی می شوند. که البته شکل متوازی الاضلاع آن کاربردی تر است.

راویز کاری

کاربردهای متفاوت راویز کاری

همان طور که گفته شد در حال حاضر راویز کاری را می توان در قسمت های مختلف ساختمان و با کاربردهای متفاوت استفاده کرد. برخی از مهم ترین کاربردهای راویز کاری عبارتند از:

  1. قابل استفاده در اجرای تمام سقف های کاذب
  2. استفاده برای اجرای گچ کاری و گچ بری با طرح ها و سبک های متفاوت
  3. قابل استفاده برای پوشاندن تیرآهن و آرماتورها
  4. قابل استفاده برای پوشش بتن در ساختمان سازی
  5. قابل استفاده برای ترمیم ترک های ساختمانی بزرگ و کوچک
  6. قابل استفاده برای اجرای تمامی طرح های متفاوت دکوراسیون و استفاده در بخش های مختلف خانه
  7. استفاده برای اجرای طرح نور مخفی در سقف و دیوار
  8. قابل استفاده جهت سر درها و فضاهای خارجی

نکات مهم در هنگام استفاده از راویز کاری

اگر قصد استفاده از راویز کاری را دارید این نکات را مد نظر قرار دهید:

  1. ابتدا وزن متناسب راویز را با کاربرد مورد نظرتان مشخص نمایید تا از هزینه های اضافی جلوگیری کنید.
  2. تعداد راویزها باید با متراژ کاری تناسب داشته باشد. رابیتس استاندارد در ایران 2.4 در0.6 سانتی متر است. بنابراین هر قطعه برای مساحتی حدود 1.44 متر کافی است. با مد نظر قرار دادن تلورانس، این مقدار معمولاً ¼ متر محاسبه‌ می‌ گردد. با تقسیم متراژ کاری بر این عدد تعداد رابیتس مورد نیازتان را به دست آورید.
  3. برای آن که راویز طول عمر بالا و کیفیت مناسب داشته باشد سعی کنید از رابیتس های استاندار استفاده نمایید.
  4. برای آن که رابیتس دچار زنگ زدگی نشود، مقاومت آن را نیز باید در نظر بگیرید.

چگونگی اجرای راویز کاری در سقف کاذب

استفاده از راویز کاری در سقف کاذب یکی از مهم ترین کاربردهای آن به شمار می رود. در ادامه با مراحل اجرای راویز کاری آشنا می شویم:

کلاف بندی

در ابتدا سقف مورد نظر باید کلاف بندی شده‌باشد. در این مرحله با رعایت اصول و با استفاده از میلگردهای مخصوص، سقف را ملاف بندی می کنند.

نصب توری راویز

در مرحله دوم باید توری مخصوص راویز کاری را روی کلاف نصب کرد.

اجرای گچ روی تور

در آخرین مرحله گچ کار، گچ را روی طرح از پیش آماده شده اجر می کند. این کار باید تا پر شدن و مسطح شدن سقف ادامه پیدا کند.

نکات مهم در هنگام اجرای راویز کاری

یک راویز کاری خوب، مستلزم رعایت نکاتی است که باید در حین اجرا به آن توجه شود. مهم ترین این نکات عبارتند از:

  1. توجه به شرایط جوی

شرایط جوی زمان اجرای راویز کاری بسیار مهم است. دمای محیط نباید از 5 درجه سانتی گراد بالاتر باشد. زیرا گچ با تاخیر خشک شده و باعث فروکش کردن سطوح می شود. در این شرایط گچ حالت پفکی پیدا کرده و از مقاوت فشاری آن کاسته می شود. نهایتا سازه تغییر شکل یافته و دیگر امکان اصلاح وجود ندارد.

  1. تراز بودن سقف

برای آنکه هنگام راویز کاری از ایجاد شیب در کار جلوگیری شود، باید مدام تراز بودن سقف جک شود. این کار به زیبایی کار بسیار کمک می کند.

  1. استفاده از نبشی مناسب برای راویز کاری و انجام درست جوشکاری

اگر در راویز کاری نبشی درست انتخاب نشود و یا در هنگام اتصال راویزها به میلگرد به درستی انجام نشود. سازه ها از استحکام کافی برخوردار نبوده و بعد از مدت افت می کنند.

لرزش هایی که در سازه ایجاد می شود سبب ایجاد قوس یا تغییر شکل آن ها می شود. و در نهایت به ایجاد ترک در سازه می انجامد. گاهی نیز گچ فروریخته و سازه نیز خراب می شود.

  1. انتخاب توری مناسب و رعایت اصول هنگام اورلپ کردن آن ها

برای آنکه از افزایش مصالح پرت در راویز کاری جلوگیری شود، بهتر است استاندارد اورلپ ها در زمان نصب رعایت شود. به این صورت ضخامت گچ را کاهش داده و در هزینه ها صرفه جویی می شود.

  1. استفاده از نیروی متخصص

برای نصب راویز کاری حتما باید از نیروی متخصص و ماهر استفاده کرد. تخصص کارگران باعث نصب درست سازه، اجرای طرح های هندسی پیچیده، تراز شدن سطح سازه شده و از هزینه های اضافی نیز جلوگیری می کند.

  1. ویانکی

یکی دیگر از مواردی که باید در هنگام نصب راویز کاری به آن توجه نمود کانال کولر است. ابتدا باید عملیات مربوط به نصب کولر انجام شده و سپس عملیات زیرسازی رابیتش را انجام داد.

راویز کاری

عواملی که به اجرای صحیح راویز کاری کمک می کنند.

برای آنکه راویز کاری در نهایت دقت و صحت انجام شود باید این موارد را رعایت کرد:

  • فاصله میان آویزها و جوش ها رعایت شود
  • تعداد گره های راویز کاری برای قبل از اندودکاری گچ چک شوند.
  • تمام سطوح باید تراز شده و اختلاف آن ها در نظر گرفته‌شود.
  • از هدر رفت گچ در زمان اجرای سفید کاری جلوگیری شود.
  • امتدادها یکنواخت باشد و هندسه طرح ها و صحت قوس ها نیز در نظر گرفته شود.
  • نورهای مخفی و پیشانی نیز باید یکنواخت باشند.

مراحل نصب و اجرای راویز کاری

برای داشتن یک راویز کاری زیبا و محکم باید تمامی مراحل ان به دقت و به ترتیب انجام شود. این مراحل عبارتند از:

  • نصب میلگردهای آویز
  • نصب توری فولادی
  • گچ کاری

شرایط نگهداری راویز کاری بعد از اجرا

زمانی که کار راویز کاری به اتمام رسید، دیگر نیازی به مراقبت خاصی ندارد و فقط نباید به تاسیسات ضربه ای وارد شود.

حرف آخر

همان طور که گفته‌شد، استفاده از راویز کاری در عرصه ساختمان سازی جدید است و قابلیت هایی که دارد سبب شده تا استفاده از آن افزایش یابد. راویز به زیبایی ساختمان و استحکام آن کمک زیادی می کند.

برای آنکه یک راویز کاری خوب و مناسب انجام شود نکاتی را باید در مرحله خرید و نصب و اجرا مد نظر داشت. در نهایت هرچند راویز کاری در ساختمان می تواند بسیار مفید باشد اما اگر به درستی اجرا نشود، چیزی جز هزینه اضافی نخواهد بود.