تاسیسات

راهنمای نصب انواع بخاری گازی و کاربرد هرکدام

با وجود اینکه بسیاری از سازندگان و انبوه سازان ساختمان در چند سال اخیر بیشتر به استفاده از انواع سیستم های گرمایشی هوشمند روی آورده اند، اما همچنان استفاده از بخاری های گازی قدیمی طرفداران خاص خود را دارد. طراحی ساختمان های قدیمی همچنان اجبار می کند از این سیستم استفاده شود. آیا می دانید چگونه بخاری گازی را در خانه خود نصب کنید؟ با املاک داران همراه باشید تا طریقه نصب بخاری گازی را برای شما شرح دهیم:

روش نصب بخاری گازی

نصب بخاری گازی روند ساده ای دارد ولی در صورت عدم رعایت یک سری نکات جزئی، می تواند خطرناک باشد. بنابراین بایستی حتما از یک استادکار ساختمان در این زمینه کمک بخواهید. اندازه لوله بخاری، دودکش بخاری، شیلنگ گاز استاندارد و غیره از جمله مواردی هستند که توجه ویژه می طلبند. در اینجا طریقه نصب بخاری گازی را برای شما شرح می دهیم:

  • مطمئن شوید مسیر دودکش بخاری کاملا باز است و جسم خارجی در آن قرار ندارد.
  • قبل از هر چیز بایستی خروجی لوله بخاری را با کلاهک T شکل استاندارد بپوشانید.
  • پس از تعیین محل نصب بخاری، آن را با فاصله از دیوار و زمین قرار دهید. می توانید از پایه های پلاستیک فشرده در زیر آن استفاده کنید.
  • به منظور اطمینان از سالم بودن لوله خروجی، از شعله کبریت در دهانه آن استفاده کنید. چنانچه شعله به بالا کشیده شود، مشکلی وجود ندارد. در غیر این صورت نیاز به بررسی آن توسط یک فرد متخصص در این زمینه وجود دارد.
  • از یک شیلنگ گاز استاندارد با اندازه مناسب استفاده کنید. طول این شیلگ نباید کم تر از ۱۲۰ سانتی متر باشد. به طور کلی، شیلنگ گاز نباید بسیار کوتاه یا بسیار بلند در نظر گرفته شود. این شیلنگ ها معمولا لاستیکی هستند و برای محکم کردن آن از بست های فلزی استفاده می شود.
  • توسط بست های فلزی، شیلنگ گاز را از دو طرف به گاز اصلی و ورودی گاز بخاری متصل کنید. در صورتی که از شیلنگ یا بست غیر استاندارد استفاده کنید، خطرات متعددی متوجه شما خواهد شد.
  • نصب لوله بخاری گازی نیاز به دقت و توجه بالایی دارد. تعداد تکه های لوله دودکش بخاری نباید زیاد باشد. اگر چند تکه لوله را به هم متصل می کنید، مطمئن شوید که به خوبی چفت شده اند. در ضمن بهتر است این لوله را از پنجره یا درب عبور ندهید ولی در صورت اجبار باید لوله دودکش را به صورت عمودی نصب کنید. شیب لوله دودکش باید در چنین شرایطی به سمت بالا باشد و باید از عایق بندی مناسب در برابر سرما برخوردار شود.
  • سپس گاز را متصل کنید. قبل از روشن کردن بخاری، با کمک کف صابون مطمئن شوید که نشتی گاز وجود ندارد. اگر کف صابون را مقابل درزبندی لوله ها قرار دادید و حباب ایجاد شد، بنابراین باید اتصالات را مجددا بررسی نمایید.
  • در آخر طبق دفترچه راهنما به روشن کردن بخاری گازی خود بپردازید.
  • مطمئن شوید که لوله بخاری پس از مدتی داغ شود. در غیر این صورت مشکلی در خروجی آن وجود دارد. همچنین رنگ زرد شعله هم نشان دهنده مشکل در خروجی بخاری است.

مشکلات ناشی از بخاری گازی خراب

یک بخاری گازی معیوب می تواند مشکلات جدی برای سلامتی شما ایجاد کند. مونوکسید کربن بی رنگ و بو است و سطوح بالا آن در هوا بسیار خطرناک است. گاهی می تواند باعث بیهوشی یا حتی مرگ افراد شود. کودکان، زنان باردار، افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های مزمن قلبی و ریوی بیش از هر قشر دیگری احتمال مسمومیت با این گاز را دارند.

از علائم مسمومیت با گاز مونوکسید کربن می توان به خستگی، تنگی نفس، سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، ضعف، گیجی و درد قفسه سینه اشاره کرد. اگر به طور طولانی مدت در معرض مونوکسید کربن کم هم قرار بگیرید، می تواند منجر به اختلال در تفکر و تمرکز، تحریک پذیری و… شود.

گاهی برخی علائم مسمومیت با مونوکسید کربن را با آنفولانزا یا حتی مسمومیت غذایی اشتباه می گیرند. سطح بسیار بالای مونوکسید کربن می تواند باعث از دست دادن هوشیاری، تشنج و مرگ شود.

اگر مشکوک هستید که در معرض مونوکسید کربن قرار گرفته اید، پنجره ها و درب ها را باز کنید. بخاری را خاموش کنید و برای تنفس به فضای آزاد بروید. در اولین فرصت نیز برای تعمیر بخاری گازی خود اقدام نمایید.

مشکلات ناشی از بخاری گازی خراب

نکات ایمنی در نصب بخاری گازی

بخاری گازی بایستی توسط یک استادکار ساختمان نصب گردد و توسط یک متخصص آزمایش شود. یک بخاری نا ایمن می تواند باعث آتش سوزی در خانه شما شود یا خانه شما را با مونوکسید کربن آلوده کند. بنابراین باید حداقل هر دو سال یکبار به سرویس بخاری گازی بپردازید تا امنیت خانواده خود را تضمین کنید. برای استفاده ایمن از بخاری گازی، همیشه دستورالعمل های مربوط به بخاری گازی را از طریق دفترچه راهنما دنبال کنید.

  • استفاده از سیستم تهویه هوشمند هوا می تواند به تازگی هوا کمک کند. بنابراین از تهویه اتاق های مختلف اطمینان حاصل کنید.
  • در صورت استفاده از بخاری گازی بدون دودکش، از روشن کردن فن آشپزخانه و حمام خودداری کنید. چرا که باعث نشت مونوکسید کربن به داخل می شود.
  • زمانی که بخاری گازی خاموش است، آن را با جاروبرقی تمیز کنید و گرد و غبار آن را پاک کنید.
  • هنگام خشک کردن لباس ها مراقب باشید و مواد قابل اشتعال را در فاصله یک متری بخاری قرار دهید.
  • هرگز بخاری را موقع رفتن به رختخواب روشن نگذارید.

نکات ایمنی در نصب بخاری گازی

سرویس کردن بخاری به طور منظم

انواع بخاری گازی باید حداقل هر دو سال یکبار توسط متخصص سرویس و از نظر نشت مونوکسید کربن تست شوند. فقط در چنین شرایطی حتما از فردی متخصص در این زمینه کمک بخواهید که درباره چگونگی تشخیص و برطرف کردن نشتی گاز مونوکسید کربن اطلاعات کافی داشته باشد. علائمی که نشان می دهد بخاری گازی شما نیاز به تعمیر دارد عبارتند از:

  • ۲ سال از آخرین سرویس بخاری گازی گذشته باشد.
  • شعله آن به رنگ زرد یا به حالت دوده ای باشد.
  • پیلوت به طور غیر منتظره ای خاموش می شود یا صدای پت پت به گوش می رسد.
  • دیواره ها یا پنل بخاری گازی تغییر رنگ داده باشد.
  • دیواره های بخاری گازی بسیار داغ شود.
  • لکه دوده در اطراف بخاری وجود داشته باشد.

استفاده از آلارم مونوکسید کربن

با خرید یک آلارم مونوکسید کربن می توانید در صورت نشت این گاز در هوای اتاق با خبر شوید. این زنگ هشدار یک اقدام احتیاطی مفید است اما در عین حال باید نصب بخاری گازی به طور صحیح انجام و به طور منظم سرویس شود. سازندگان زنگ هشدار گاز CO ، توصیه می کنند آن را داخل هر اتاقی که بخاری گازی قرار دارد، نصب کنید. هنگام انتخاب مکان نصب آلارم، مطمئن شوید که صدای زنگ آن در همه اتاق ها شنیده می شود.

نشت یابی گاز

تعویض بخاری گازی قدیمی

بخاری ها عمر طولانی ندارند. برخی از آن ها به دلایل ایمنی قابل تعمیر نیستند و گاهی اوقات، قطعات یدکی آن ها در بازار پیدا نمی شود. اگر بخاری گازی شما بیش از ۱۵ تا ۲۰ سال دارد، تعمیر آن هزینه بر خواهد بود. بنابراین بهتر است بخاری گازی جدید و مدرن تری مثل اسپیلت های گازی را جایگزین کنید.

محل نصب بخاری گازی

زمان نصب بخاری گازی بایستی مطمئن شوید آن را در مکانی قرار می دهید که از همه لحاظ ایمن است. در واقع بخاری گازی باید در بخشی از خانه تعبیه شود که هوا به خوبی جریان داشته باشد. همچنین لازم است که فاصله آن با دیوار و سایر وسایل حفظ شود و به طور مستقیم روی زمین قرا نگیرد. به طور کلی باید فاصله آن تا دیوار ۳۰ سانتی متر و تا زمین ۵ سانتی متر باشد. در ضمن سعی کنید هیچ ماده قابل اشتعالی در فاصله یک متری آن قرار ندهید. محل بخاری باید جایی باشد که لوله ی بخاری به صورت عمودی قرار بگیرد.

محل نصب بخاری گازی

نکات مهم در انتخاب بخاری گازی و انواع آن

قطعا نمی خواهید زمستان را بدون سیستم گرمایشی مناسب سپری کنید. بخاری گازی یکی از وسایل گرمایشی است که باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شود و گرمای آنی و قابل کنترلی را ارائه می کند. چه به دنبال ارتقاء یا حتی نصب بخاری گازی جدید باشید، بایستی در مورد آن اطلاعات کافی کسب کنید.

اندازه اتاق

فضای خانه یا اداره شما از اهمیت بالایی برخودار است. در واقع ظرفیت گرمایش بخاری گازی هم به اندازه اتاق و هم به سرعت گرم شدن فضای خانه بستگی دارد. به طور کلی، خروجی ۱ کیلو وات ساعت، حدود ۱۰ متر مربع را گرم می کند. اما می تواند با توجه به ارتفاع سقف، عایق، نور خورشید، نوع و سایز پنجره متفاوت باشد.

دودکش

دودکش لوله ای است که گازهای خروجی را از بخاری به بیرون منتقل می کند. بخاری های تزئینی، سیستم های گرمایشی کانالی و غیره همگی دارای دودکش هستند. در برخی مناطق نصب بخاری گازی بدون دودکش مجاز نیست.

در واقع بخاری با دودکش برای استفاده در خانه و مکان های بسته گزینه بهتری است. بخاری های بدون دودکش نیز به درد فضای باز و مغازه هایی با رفت و آمد بالا مناسب هستند.

دودکش بخاری

بخاری گازی مخصوص فضای آزاد

بخاری گازی مخصوص گرم کردن فضای آزاد در اشکال و اندازه های مختلفی وجود دارد. این بخاری ها با استفاده از همرفت یا حرکت هوا، گرما ایجاد می کنند. معمولا علاوه بر مشعل گازی، دارای یک فن هستند که به توزیع یکنواخت گرما در فضا کمک می کند. برخی از این بخاری ها از هر دو گرمای همرفتی و تابشی استفاده می کنند. همچین فردی که مقابل بخاری ایستاده را گرم کرده و هم گرما را با یک فن به بقیه اتاق می برد. اگر از این نوع بخاری در فضای بسته استفاده شود، باید تهویه مناسب وجود داشته باشد.

بخاری گازی مخصوص هوای آزاد

بخاری گازی تزئینی

بخاری تزئینی دارای یک سری الوار تزئینی است که گرمایش لازم برای خانه را ایجاد می کند. این شومینه های گازی دارای ویژگی هایی مثل تایمر، قفل کودک، کنترل از راه دور، شیشه دوجداره، فن های چند سرعته و محافظ های مشبک هستنند.

بخاری گازی تزینی

بخاری گازی دیواری

اگر چه بخاری های گازی دیواری کوچک هستند، ولی قابلیت گرم کردن فضای بزرگ را دارند. این نوع بخاری ها نسبت به بخاری فضای آزاد گرمای بیشتری تولید می کنند و نسبت به اسپیلت کانالی ارزان تر هستند.

بخاری گازی دیواری

اسپیلت کانالی

اسپیلت کانالی یک سیستم گرمایشی است که معمولا در بیرون یا زیر زمین نصب می شود و دریچه هایی به داخل اتاق دارند. معمولا اغلب افراد این نوع بخاری گازی را انتخاب می کنند. چرا که توسط کانال ها بدون هیچ مزاحمتی، فضای خانه گرم می شود. هرچند اسپیلت کانالی هزینه بیشتری دارد ولی در طولانی مدت از نظر مصرف انرژی به صرفه تر است. معمولا اسپلیت ها به موتورخانه ها متصل هستند.

اسپلیت کانالی

تست بخاری گازی

برای اطمینان از ایمن بودن بخاری گازی خانه خود، بایستی حداقل هر دو سال یک بار آن را سرویس و تست کنید. تا زمانی که بخاری گازی به طور منظم سرویس شود، کاملا ایمن است. مهندس تاسیسات ساختمان با توجه به نوع بخاری به بررسی و تست بخاری گازی شما می پردازد. برای اطمینان در کار از استادکار خدماتی سرمایش و گرمایش ساختمان در اصفهان استفاده کنید. در ادامه به طور خلاصه، مراحل بررسی و تست بخاری گازی را شرح می دهیم:

  • ابتدا پنل های بخاری را برای تمیز کردن قسمت های داخلی جدا سازید.
  • فن را تمیز کنید و مطمئن شوید که بدون هیچ مانعی می چرخد.
  • قسمت های قابل مشاهده مبدل حرارتی را بررسی کنید و مطمئن شوید دچار خرابی یا ترک خوردگی نشده باشد.
  • از طریق دستگاه مخصوص، خرابی شعله را تست کنید.
  • وضعیت لوله دودکش و نحوه نصب بخاری گازی را چک کنید. در صورتی که هر یک از مراحل نصب به درستی انجام نشود، امکان بروز خسارت وجود دارد.
  • تست مونوکسید کربن را انجام دهید.

جمع بندی

طریقه نصب بخاری گازی از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که در صورت عدم رعایت یک سری نکات ایمنی برای نصب بخاری گازی، امکان بروز خطرات جانی و مالی وجود دارد. بنابراین حتما برای نصب لوله های بخاری، دودکش و اتصال گاز از یک متخصص کمک بگیرید. در این مقاله به توضیح روش نصب بخاری گازی و نکات ایمنی مهم در رابطه با آن اشاره کردیم.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا