ساخت و ساز

عوامل پشت پرده گرانی آهن

آهن پرایس: بازار آهن آلات ایران در ماه‌های اخیر نوسانات قیمتی قابل توجهی تجربه کرده است؛ قیمت‌ها به طور چشمگیری افزایش یافته و این موضوع نگرانی بسیاری از فعالان این صنعت را به همراه داشته است. این افزایش قیمت به عوامل متعددی از جمله افزایش قیمت ارز، قطعی گاز کارخانه‌های فولادی، کاهش عرضه، افزایش تقاضا و انتظارات تورمی مربوط می‌شود. اگر قصد دارید تا قیمت آهن آلات در ساختمان سازی را برآورد کرده یا به طور کلی برای محاسبه تراکم ساختمان اطلاعات بیشتری به دست آورید، به مطالعه مقاله آن در مجله املاک داران بپردازید. در ادامه به بررسی ۶ عامل اصلی و تأثیر آنها بر قیمت آهن آلات پرداخته می‌شود.

افزایش قیمت ارز

یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت آهن آلات، افزایش قیمت ارز است. قیمت ارز در سال‌های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته و این موضوع باعث افزایش قیمت مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز برای تولید فولاد شده است.

نخستین روز هفته با افزایش چشمگیر قیمت دلار همراه بود به طوری که در ابتدای روز هر دلار در بازار آزاد به ۶۰ هزار تومان رسید اما در پایان روز کمی عقب نشینی کرد و روی ۵۹ هزار و ۴۵۰ تومان بسته شد. این میزان از افزایش قیمت دلار طی دو ماه اخیر بسیار عجیب و چشمگیر است.

قطعی گاز کارخانه‌های فولادی

قطعی گاز کارخانه‌های ساخت سازه فولادی در فصل زمستان، یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند به کاهش عرضه و افزایش قیمت آهن آلات منجر شود. در سال‌های اخیر، قطعی گاز در فصل زمستان باعث شده تا تولید فولاد در کشور کاهش یابد و این موضوع به نوبه خود باعث افزایش قیمت آهن آلات شده است.

کاهش عرضه

علاوه بر قطعی گاز، عوامل دیگری نیز می‌توانند به کاهش عرضه آهن آلات منجر شوند. از جمله این عوامل می‌توان به کمبود مواد اولیه، فرسودگی تجهیزات و ناتوانی در تامین قطعات اشاره کرد.

افزایش تقاضا

از جمله عواملی که می‌تواند به افزایش تقاضا برای آهن آلات منجر شوند می‌توان به افزایش قیمت مسکن، افزایش سرمایه‌گذاری در صنعت ساخت و ساز و افزایش پروژه‌های عمرانی اشاره کرد.

در چنین شرایطی انبارداران برای حفظ موجودی انبار و تکمیل محصولات خود به خرید میلگرد و آهن روی می‌آورند که موجب افزایش تقاضا و به تناسب آن افزایش قیمت روز میلگرد و تیرآهن و … می‌شود.

انتظارات تورمی

انتظارات تورمی نیز می‌تواند به افزایش قیمت آهن آلات منجر شود. زمانی که مردم انتظار دارند که قیمت‌ها در سال ۱۴۰۳ افزایش یابد، برای خرید آهن آلات در حال حاضر اقدام می‌کنند و این موضوع به افزایش تقاضا و به تبع آن افزایش قیمت‌ها منجر می‌شود.

برای بررسی وضعیت تورم ملک و تاثیر این تورم بر هزینه های ساخت و ساز و معاملات ملکی، حتما به مطالعه مقاله مربوطه در مجله املاک داران بپردازید.

کاهش عوارض صادراتی

کاهش عوارض صادراتی زنجیره فولاد پارامتر دیگری است که به افزایش قیمت آهن دامن می‌زند؛ به این صورت که کاهش عوارض صادراتی به افزایش صادرات موارد اولیه و کاهش عرضه داخلی منجر می‌شود که به ‌تبع آن افزایش قیمت روز آهن آلات نیز افزایش می‌یابد.

با توجه به عواملی که ذکر شد، پیش‌بینی می‌شود که قیمت آهن آلات تا پایان سال وهمچنین در سال ۱۴۰۳نیز با افزایش قابل توجهی روبه‌رو باشد.

کارشناسان توصیه می‌کنند که مصرف‌کنندگان و فعالان صنعت ساخت و ساز ساختمان برای خرید آهن آلات در سال ۱۴۰۳ برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشند و از نوسانات قیمت در بازار آهن آلات آگاه باشند.

گزارش‌ها از اوضاع بازار آهن داخلی ایرانی حاکی از افزایش قابل توجه قیمت آهن آلات در دومین هفته اسفند ماه است.

نوسانات قیمت آهن آلات

همانطور که می دانید، رکود در بازار ساخت و ساز مساوی است با تورم در بازار مسکن. نوسانات قیمت آهن نیز یکی از مولفه هایی است که منجر به رکود بازار ساخت و ساز و تغییر وضعیت بازار مسکن خواهد شد. در ادامه بیشتر به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

قیمت میلگرد آجدار در اکثر کارخانه‌ها با افزایش ۲۰۰ الی ۱۰۰۰ تومانی همراه بود به این صورت که قیمت میلگرد میانه ۲۶.۶۰۰ تومان اعلام شد، قیمت میلگرد نیشابور ۲۶.۱۱۰ تومان و قیمت میلگرد ۱۴ ذوب آهن اصفهان ۲۷.۲۰۰ تومان اعلام شد. طبق آمار قیمت میلگرد آجدار روز گذشته از کف ۲۵.۷۰۰ تومان تا محدود ۲۷ هزار تومان اعلام شد.

قیمت روز تیرآهن در اکثر کارخانه‌ها ۵۰ الی ۱۵۰ هزار تومان افزایش را تجربه کرد. قیمت تیرآهن ۲۲ که جزو پرمصرف‌ترین سایزهای تیرآهن به شمار می‌رود روز گذشته در هر کیلو حدود ۳۷ هزار تومان اعلام شد و قیمت تیرآهن ۱۴ هم در هر کیلو ۳۴ هزار تومان به فروش رسید.

قیت روز ورق سیاه در کارخانه‌های اکسین و گیلان ثبات داشت، اما قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه و کاویان در برخی ضخامت‌ها ۵۰۰ الی ۷۰۰ تومان افزایش داشت همچنین قیمت ورق گالوانیزه، قیمت ورق روغنی و ورق شیروانی در اکثر کارخانه‌ها ۵۰۰ تومان افزایش داشتند.

قیمت روز پروفیل، قیمت پروفیل مبلی، قیمت پروفیل آلومینیوم و انواع پروفیل آهنی در برخی کارخانه‌ها ۱۰۰ الی ۱۰۰۰ تومان افزایش قیمت را تجربه کرد؛ قیمت قوطی آهن ۲ میلیمتر ورق فولاد مبارکه در برخی مبادی فروش بین ۴۳.۵۰۰ تا ۴۴.۰۰۰ تومان برآورد شد.

گفتنی است به تبعیت از روند کلی بازار آهن قیمت لوله مانیسمان، قیمت لوله داربستی، قیمت لوله صنعتی و انواع لوله‌ها در اکثر کارخانه‌های تولیدکننده ۱۰۰ الی ۱۰۰۰ تومان افزایش را تجربه کردند.

قیمت روز نبشی و قیمت ناودانی در اکثر کارخانه‌ها ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ تومان افزایش داشتند، به جز کارخانه جاوید بناب که ثبات قیمت را اعمال کرد.

معاملات آهن اسفنجی در بورس کالا: کاهش عرضه و تقاضا، ثبات قیمت

گزارش‌ها از بورس کالای روز شنبه حاکی از معاملات ۴۹ هزار تنی آهن اسفنجی بود. این حجم عرضه، کمترین میزان عرضه در دو سال اخیر محسوب می‌شود که دلیل آن قطعی گاز بسیاری از واحدهای احیای مستقیم عنوان شده است.

از سوی دیگر، تقاضای آهن اسفنجی نیز در این روز با محدودیت‌هایی روبه‌رو بود و به کمترین میزان در دو سال اخیر رسید. این محدودیت‌ها به دلیل بخشنامه‌های جدید وزارت صمت در خصوص عرضه و تقاضای محصولات فولادی در بورس کالا اعمال شده بود.

با وجود کاهش عرضه و تقاضا، قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا با ثبات نسبی همراه بود و به طور میانگین ۰.۴ درصد نسبت به هفته گذشته کاهش یافت. قیمت میانگین موزون هر کیلو آهن اسفنجی در این روز ۱۳.۴۴۹ تومان بود، در حالی که این رقم در هفته گذشته ۱۳.۴۹۹ تومان بود.

تحلیلگران معتقدند که ثبات قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا در این روز، به دلیل تعادل بین عرضه و تقاضا علی‌رغم کاهش هر دو شاخص بوده است. با این حال، به نظر می‌رسد که در صورت ادامه قطعی گاز و اعمال محدودیت‌های بیشتر در عرضه و تقاضا، قیمت آهن اسفنجی در روزهای آینده با افزایش روبه‌رو خواهد شد.

علاوه بر این، تحلیلگران به این نکته نیز اشاره می‌کنند که قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا به طور مستقیم به قیمت مواد اولیه، نرخ ارز و سایر عوامل اقتصادی مرتبط است. بنابراین، هرگونه تغییر در این عوامل می‌تواند بر قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا تاثیرگذار باشد.

در نهایت، فعالان بازار فولاد منتظرند تا ببینند که با رفع قطعی گاز و لغو محدودیت‌های عرضه و تقاضا، قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا چه مسیری را در پیش خواهد گرفت.

منبع : https://ahanprice.com/Blog/6-عامل-پشت-پرده-گرانی-آهن/Post/5768

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا