آشنایی با انواع چک های بانکی و موارد استفاده از آن ها

انواع چک های بانکی برای زمان هایی که قرار است حجم زیادی از پول در معاملات جابجا شوند مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین چه خوب است انواع چک های بانکی و کاربرد هر یک در زمان خاص آن را بشناسیم. انواع چک های بانکی در نوع عادی، تضمین‌شده رمزدار و چک بین بانکی رمزدار عرضه می‌شود که هر یک شرایط خاص خود را دارند.

انواع چک های بانکی

معرفی انواع چک های بانکی

می دانیم که وقتی انواع چک های بانکی معرفی شوند و تعریف درستی از آن ها در ذهن ایجاد شود، افراد می توانند در معاملات ملکی بهترین گزینه را انتخاب کنند و به این ترتیب وضعیت معاملات آنها به خوبی پیش می رود. انواع چک های بانکی شامل موارد زیر است:

چک عادی

چک های بانکی عادی از مرسوم ترین چک ها محسوب می شوند. شرایط به این صورت است که صاحب چک، از حساب جاری خود، چکی را برای شخص گیرنده صادر می کند. البته او می تواند چکی در وجه حامل نیز صادر نماید. برای اینکه این چک ها نقد شوند، می بایست شخص گیرنده به یکی از شعبه های بانکی که چک توسط آن ها صادر شده‌است مراجعه نماید.

بگذارید یک مثال ساده در این راستا بزنیم. فرض کنید که چک بانکی مربوط به بانک ملی باشد به این ترتیب شما به عنوان گیرنده برای نقد کردن این چک به سراغ یکی از شعب بانک ملی مراجعه نمایید.

حال سوال اینجاست آیا نقد شدن چک عادی تضمینی است؟ خیر! در بین انواع چک های بانکی، هیچ ضمانتی برای نقد شدن چک عادی وجود ندارد. یعنی اگر موجودی حساب صاحب چک کافی نباشد او نمی تواند پول خود را نقد کند و در نهایت قادر به گرفتنِ پول نخواهد بود. به خاطر همین موضوع معمولاً توصیه می شود که چک های معمولی به خصوص چک هایی که در وجه حامل هستند را برای معاملات خود قبول نکنید.

انواع چک بانکی 

چک تضمین شده رمز دار

در بین انواع چک ، مورد دوم شامل چک های تضمین‌شده رمزدار هستند. شما برای صدور چک های تضمینی نیازی به داشتن دسته چک ندارید. یعنی هر فردی می تواند به بانک مورد نظر مراجعه کند و درخواست دهد تا برای او چک تضمین‌شده صادر شود.

این مدل از چک های تضمین‌شده رمزدار در وجه حامل صادر می شوند. البته این چک ها را نیز می‌توان در وجه درخواست‌کننده صادر کرد. اعتبار این چک ها از سوی بانک تضمین می شود. در واقع زمانی که چک تضمینی صادر می شود مبلغ مورد نظر از حساب شما برداشته می شود و در نهایت چک حکم پول نقد را ایفا می کند. در واقع شخص می‌تواند این چک را به یکی از شعبه های بانک صادرکننده بردهِ و پول را نقد کند.

البته جالب اینجاست که در بین انواع چک های بانکی، چک های تضمین‌شده رمزدار شرایط نقدشدن در سایر بانک ها را نیز دارند. با این تفاوت که معمولاً یک روز کاری زمان نیاز است تا پول در حساب شما بنشیند. در بین انواع چک های بانکی، چک های تضمین‌شده رمزدار به نسبت مدل های عادی قابل اعتماد تر هستند و پول به صورت حتمی نقد می شود.

چک بین بانکی رمزدار

چک های بین بانکی رمزدار نیز در لیست انواع چک های بانکی قرار گرفته‌اند. این چک ها برای انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر استفاده می شوند. برای داشتن این چک ها می بایست به شعبه بانکی که در آن حساب دارید بروید اما نیازی به داشتن دسته چک ندارید.

این مدل از انواع چک های بانکی، مانند چک های تضمین‌شده، از سوی بانک تضمین می شوند و به نوعی مانند پول نقد هستند. یعنی گیرنده دست خالی از بانک بیرون نمی آید.

موضوع مهم در خصوص چک بین بانکی این است که چک باید حتماً در وجه شخص گیرنده نوشته شده باشد و صدور آن در وجه حامل ممنوع اعلام می شود. یعنی شماره حساب و کد شعبه بانکی شخصی گیرنده باید در چک نوشته شود.

برای نقد کردنِ این چک ها باید به شعبه مورد نظر که روی چک درج شده‌است مراجعه نمایید. به این ترتیب همان روز پول به حساب شما واریز خواهد شد. برای خرید و فروش آپارتمان در اصفهان می بایست از انواع چک های بانکی تضمین شده رمزدار و یا چک های بین بانکی استفاده کرد تا خیال فروشنده از بابت دریافت پول جمع باشد و خوشبختانه مشاوره حقوقی املاک این موارد را به دقت مدنظر قرار می دهد. حتی برای مشارکت در ساخت نیز بهتر است چک های عادی را در بین انواع چک های بانکی قبول نکنید چون مشکل ساز می شود.

چک مسافرتی چیست؟

چک های مسافرتی به واسطه بانک صادرشده و در وجه آن در شعب همان بانک یا توسط نمایندگان آن بانک دریافت‌می‌شود. این چک ها بسیار مناسب برای مسافرت بوده و دیگر نیازی به حمل پول نخواهید داشت.

انواع چک بانکی 

در صورت برگشت خوردن چک، بانک چه می کند؟

یکی از سوالاتی که بسیار در خصوص انواع چک های بانکی به خصوص چک های عادی می‌پرسند، این است که اگر مبلغ آن در حساب شخص وجود نداشته‌باشد و برگشت بخورد، بانک چه عملکردی خواهد داشت؟

زمانی که وجه چک به هر دلیلی پرداخت نشود بانک وظیفه دارد که در برگ مخصوصی، مشخصات مربوط به چک و همینطور هویت و نشانی صادرکننده را ذکر نماید. به طور کلی علت عدم پرداخت نیز مشخص‌شده و نوشته و امضا و مهر شود و به دارنده چک تسلیم شود.

یکی از موارد مهم اینست که در برگه مذکور نیاز است که امضا صادرکننده چک با نمونه امضا موجود در بانک مطابقت داده‌شود.

بانک مکلف است که اطلاعات صادرکننده چک را در نسخه دیگری به نشانی صاحب حساب ارسال نماید.

چه مواردی باعث می شود که چک نقد نشود؟

حال که اطلاعات شما در خصوص انواع چک های بانکی تکمیل شد چه خوب است بدانید که چطور می شود چک نقد نشود.

یک سری دلایل وجود دارد که باعث می شود چک عادی نقد نشود البته این دلایل حالت کلی داشته و شامل همه افراد نمی شود.

  •     مثلاً اگر چکی تاریخی برای روز قبل از تعطیلات یا روز پنج شنبه داشته باشد احتمال نقد نشدن آن زیاد است.
  •     چکی که در ان تاریخ، مبلغ یا امضا صادرکننده مخدوش شده‌باشد.
  •     چکی که صادرکننده به صورت آماده آن را از گاو صندوق در میاورد و به شما ارائه می‌دهد نیاز به بررسی دارد. به طور کلی باید روی امضا و تنظیم چک دقت داشته‌باشید. در غیر این صورت احتمال پاس‌نشدن وجود دارد.
  •     در صورتی که چکی در بخش حروف و عدد همخوانی نداشته‌باشد نیز احتمالاً دچار مشکل‌شده و نقد نمی شود.
  •     چک شرکت ها و سازمان هایی که با یک امضا به شما تحویل داده‌می‌شود نیز معمولاً پاس نمی شود.
  •     چک اشخاصی که از بانک های فاید نظام اعتبار سنجی دسته چک می گیرند، فاقد اعتبار است و احتمالاً مشکلساز می شود.

انواع چک بانکی 

جمع بندی

با توجه به اینکه انواع چک های بانکی در سال های مختلف ارائه شده‌است و شرایط به شکلی است که شخص می‌تواند مورد نظر را تهیه کند چه خوب است در معاملات ملکی به سراغ چک های تضمین شده رمزی بروید. یا چک های بین بانکی را قبول کنید. به هر صورت این موضوع بستگی به خودتان دارد. اما انواع چک های بانکی عادی تضمینی برای نقد شدن نداشته و برگشت خوردنِ چک مشکلات زیادی به همراه خواهد داشت. پس چه خوب است بتوانید در همین ابتدای کار روال تضمین شده و معتبر را انتخاب کنید.