نحوه محاسبه و پرداخت عوارض نوسازی شهرداری!

مالیات یکی از ارکان اساسی زندگی اجتماعی بشر است. انسان ها با پرداخت مالیات کمک می کنند تا جامعه ای بهتر و پیشرفته تر داشته باشند. یکی از انواع مالیات هایی که وجود دارد مالیات مربوط به عوارض نوسازی است. قوانین مربوط به پرداخت عوارض نوسازی در سال 1347 تدوین شده‌است. برای آن که از انواع عوارض نوسازی و نحوه پرداخت، محاسبه و اعتراض به آن آگاه شوید، با املاک داران همراه شوید.

مستندات قانونی عوارض نوسازی شهرداری

قوانین مربوط به نوسازی و عمران شهری برای اولین بار در سال 1347 تصویب شد و به مرور اصلاحات و الحاقاتی به آن اضافه شد. هدف این قانون تامین نیازمندی های شهری، اصلاح و توسعه معابر، ایجاد پارک های درون شهری، ساخت پارکینگ، توقفگاه ها، میادین و غیره و همچنین حفظ و نگهداری از آن ها بوده است. وظیفه دریافت این عوارض طبق قانون بر عهده شهرداری است. شهرداری ها مکلفند برای اجرای این قوانین برنامه های اجرایی و نقشه های جامعی تهیه نمایند.

مقدار عوارض نوسازی و عمران شهری اولین فروردین هر سال یا از زمانی که وزارت کشور تعیین می نماید به ملک تعلق می یابد. عوارض نوسازی تمامی اراضی، ساختمان ها و مستحدثاتی که در محدوده قانونی شهر قرار دارند، 5/1 درصد قیمت آن ها است. شهرداری ها باید این عوارض را طبق قانون دریافت کرده و برای مصارف معین اختصاص دهند. نرخ عوارض نوسازی هر ملکی بر اساس ممیزی یا برداشت از اراضی، ساختمان ها و مستحدثات مشخص خواهد شد.

عوارض نوسازی شهرداری

عوارض نوسازی شهرداری چیست؟

بنابر آنچه در بالا گفته‌شد عوارض نوسازی مبلغی است که شهروندان برای ارائه خدمات شهرداری پرداخت می کنند. خدمات شهرداری شامل ایجاد خیابان و کوچه، نظافت شهر و حفظ و توسعه خدمات شهری می شود. در پرداخت عوارض نوسازی تفاوتی میان املاک مسکونی و تجاری وجود ندارد. همچنین تنها به املاک نوساز تعلق نمی گیرد و دیگر املاک نیز مشمول پرداخت عوارض قرار می گیرند. در یک کلام تمامی املاکی که در محدوده یک شهر قرار دارند باید عوارض نوسازی را پرداخت نمایند.

بر اساس قانون نوسازی، شهرداری ها می توانند برای تامین هزینه های اداری، وصول عوارض و تجهیزات کادر فنی حداکثر 10 درصد از درآمد حاصل از عوارض نوسازی را مصرف کنند. البته این مقدار باید طبق بودجه تصویب‌شده مصرف شود. مالکان مغازه ها و خانه ها موظفند این مبلغ را هر ساله پرداخت نمایند. اگر از پرداخت سالانه آن خودداری شود، هنگام انتقال سند و فروش ملک باید حتما این عوارض پرداخت گردد. که در صورت تاخیر با جریمه 9 درصدی محاسبه می شود. عوارض نوسازی را می توان در 5 قسط نیز پرداخت نمود و پرداخت به موقع آن شامل 10 درصد تخفیف در قبض ها بعدی خواهد بود.

انواع عوارض نوسازی شهرداری

عوارض نوسازی شهرداری در سه دسته جای می گیرد:

عوارض نوسازی و عمران شهری: این عوارض برای تمامی اراضی و ساختمان هایی که در محدوده قانونی یک شهر قرار دارند، تعیین می گردد.

عوارض خدمات مدیریت پسماند: این عوارض برای مدیریت زباله و بر اساس شاخصه های مختلفی مشخص می شود.

عوارض کسب و پیشه: عوارضی است که مربوطه به شغل بوده و مستاجر موظف است آن را پرداخت نماید.

عوامل مؤثر در عوارض نوسازی

میزان عوارض نوسازی که توسط شهرداری دریافت می شود، در کلان شهرها و شهرهای کوچک متفاوت است. همچنین مقدار آن در هر استان متفاوت از دیگر استان هاست.

عواملی وجود دارند که بهای عوارض را تحت تاثیر قرار می دهند. این عوامل عبارتند از:

  • موقعیت ملک
  • مساحت زمین
  • پهنه ملک
  • مساحت جبهه و پشت جبهه. (تا سال 1391) جبهه عمان عمق است که عمیق ترین خطوط خط ممتدی می باشد که حداکثر پنجاه یا بیست متر از بر خیابان یا کوچه یا معبر می توان به داخل ملک پیشروی نمود.
  • مشخصات ساختمان مانند سن، تعداد طبقات، متراژ و نوع کاربری ساختمان.
  • اراضی که در محدوده شهر واقع شده‌اند و دارای آب لوله کشی و بر هستند، اگر ایجاد به ساختمان اساسی نموده ولی ساختمان نداشته‌باشند، باید دو برابر میزان مقرر شده را پرداخت نمایند.

عوارض نوسازی شهرداری

عدم پرداخت عوارض نوسازی چه پیامدهایی دارد؟

پرداخت به موقع عوارض نوسازی باعث می شود تا خدمات شهری بهبود یافته و در قبض های بعدی از تخفیف برخوردار شوید.

بر اساس قانون، شهرداری می تواند برای عدم پرداخت به موقع عوارض نوسازی اقداماتی را برای وصول آن انجام دهد. مهم ترین این اقدامات افزایش جریمه 9 درصدی به مبلغ اصلی در عوارض نوسازی است.

اگر این روند ادامه یابد شهرداری می تواند اخطاریه ای برای اداره برق فرستاده و مانع از خدمات رسانی آن ها به ملک شود. شرکت برق 2 ماه به مالک مهلت می دهد تا عوارض را بپردازد. اگر مالک از پرداخت عوارض نوسازی خودداری کرد، برق ملک به مدت 2 ماه قطع می شود.

شهرداری می تواند از عین ملک برای تامین مطالبات خود استفاده نماید. سپس با تقاضای وی ادارات اجرای ثبت، اجرائیه را صادر و عملیات اجرایی اسناد رسمی آغاز می شود.

پرداخت عوارض نوسازی شهرداری با کیست؟

پرداخت عوارض نوسازی شهرداری کاملا بر عهده مالک است. مستاجر هیچ وقت مشمول پرداخت عوارض نخواهد بود. البته اگر میان آن ها توافق شده باشد که مستاجر عوارض شهرداری را پرداخت نماید، وی مکلف به پرداخت است.

نحوه اعتراض به مبلغ عوارض نوسازی شهرداری

در ماده 77 قانون شهرداری آمده است که اختلاف بین مودی و شهرداری به کمیسیونی متشکل از از نماینده دادگستری استان محل سکونت، نماینده شهرداری محل سکونت و نماینده شورای شهر ارجاع داده می شود. کمیسیون این ماده در مرجع اداری غیر قضایی بوده و به اختلافات رسیدگی می کند.

مالک حداکثر 4 ماه فرصت دارد تا به مبلغ عوارض اعتراض نماید. سپس باید با ارائه مدارک خود به این کمیسیون مراجعه نماید. اگر مالک در ظرف 4 ماه اعتراض خود را ثبت نکند، برداشت ممیزی قطعی خواهد بود.

بعد از ممیزی کمیسیون ماده 8 تشکیل شده و به اعتراض مالک رسیدگی می شود.

برای اعتراض به مبلغ عوارض نوسازی شهرداری باید با داشتن شماره پیگیری به این کمیسیون مراجعه نمود. البته به غیر از شهروندان، شهرداری ها هم می توانند برای عدم پرداخت عوارض نوسازی به این کمیسیون شکایت کنند.

عوارض نوسازی شهرداری

چگونگی تعیین عوارض نوسازی

تعیین عوارض نوسازی به شرح زیر است:

مبلغ عوارض به موجب آیین نامه ای که وزارت کشور تنظیم کرده، مشخص می شود. این مبلغ باید ابتدا به تصویب هیات وزیران رسیده و سپس اعلام شود.

فرمول محاسبه عوارض را وزارت کشور اعلام نموده و سپس شورای اسلامی شهر آن را تأیید می نماید. این عدد هر ساله به روز می شود.

فرمول های محاسبه عوارض دارای نرخ پایه هستند. مثلا در حوزه پسماند، تولید زباله در شهر تهران 750 گرم می باشد. هنگام محاسبه عوارض نوسازی، هزینه فرمول تابع قیمت ارزش منطقه ای املاک یا ضریب p می باشد. بنابراین اگر قیمت منطقه ای تغییر نماید، به تبع آن قیمت قبوض هم تغییر خواهد کرد.

ممیزی انجام‌شده توسط شهرداری تا 5 سال ملاک عمل و وصول عوارض است. مگر اینکه ملک بیش از 50 درصد افزایش یا کاهش داشته‌باشد. در این صورت مالک موظف است مراتب را به شهرداری اعلام نماید.

فرمول محاسبه عوارض نوسازی

عوارض نوسازی شهرداری با فرمول زیر محاسبه می شود:

 ۱.۵% ارزش ملک = عوارض نوسازی

ارزش زمین + ارزش ساختمان= ارزش ملک

قیمت منطقه‌ای * مساحت زمین= ارزش زمین

(قیمت بنا + ۳۰ درصد ارزش معبر) * مساحت مشمول ساختمان= ارزش ساختمان

بعد از تعیین کردن ارزش نهایی عرصه و ارزش اسکلت برابر دفترچه سال مورد نظر و با توجه به ساخت و قیمت های در نظر گرفته‌شده، قیمت آن در دفترچه متراژ اسکلت ضرب می شود.

اگر مقداری از ساختمان تجاری باشد، به ارزش آن اضافه می شود. همچنین حاشیه، میدان، آسانسور و تاسیسات نیز به آن اضافه می گردد.

ارزش ملک مسکونی با توجه به قیمت منطقه و خیابانی که ملک از آن رفت و آمد دارد محاسبه می شود. در حاشیه به عمق 20 متر با بالاترین قیمت آن، بعد با دو سوم قیمت پشت حاشیه قیمت گذاری می شود.

پس از تعیین قیمت عرصه با توجه به تذکرات دفترچه ارزش معاملاتی، اگر زمین بیش از هزار متر باشد، به آن تخفیف داده‌می‌شود.

عوارض نوسازی شهرداری

مواردی که به عوارض نوسازی اضافه می شوند

استخر، گلخانه، چاه آب و گاز به ارزش ساختمان اضافه می شود.

اگر مرحله ساخت ملک در پی کنی باشد، 5 درصد ارزش اعیانی یا اسکلت در آن محاسبه می گردد.

اگر ساخت در مرحله اسکلت، سفت کار و یا نازک کاری باشد؛ در هر مرحله به نسبت درصدی که در دفترچه آمده محاسبه می شود.

بعد از ساخت ساختمان، در ازای هر سالی که از عمر ساختمان می گذرد 2 درصد به عنوان قدمت یا سال ساخت از ارزش ساختمان کم می شود.

وظایف شهرداری هنگام وصول عوارض نوسازی

شهرداری موظف است 15 روز بعد از مراجعه مؤدی، مبلغ بدهی وی را مشخص نماید.

شهرداری بعد از دریافت مطالبات خود، باید مفاصا حساب را صادر نماید.

طبق قانون شهرداری موظف است هر 5 سال یک بار، با اطلاع رسانی عمومی و فرم های خاص همچنین درج اطلاعات به طور کامل ممیزی و برداشت به روز را انجام دهد.

شهرداری باید پرونده مرتبط را تشکیل داده و اطلاعات ممیزی را به اطلاع عموم برساند.

شهرداری موظف است برگ ممیزی را به مالکان ابلاغ نماید.

مقدار عوارض نوسازی چقدر است؟

پیش تر بهای عوارض نوسازی 5 در هزار درصد مبلغ کل ملک بود. البته در چند سال گذشته اصلاحاتی در محاسبه عوارض نوسازی و ضریب آن انجام شد و این مبلغ از 5 هزار درصد به یک درصد افزایش یافت. از سال 89 نیز این مبلغ مجددا افزایش یافته و به 5/1 درصد از کل بهای ملک رسیده‌است.

نحوه پرداخت عوارض نوسازی

برای پرداخت عوارض نوسازی می توانید از روش های مختلفی همچون مراجعه به بانک، دستگاه AMT، سامانه تلفنی 137 و یا به صورت آنلاین استفاده کنید.

پرداخت عوارض نوسازی به صورت آنلاین

در حال حاضر تمامی ارگان ها خدمات خود را در بستر اینترنت به شهروندان ارائه می نمایند. شهرداری نیز یک سامانه برای پرداخت عوارض نوسازی معرفی کرده است.

سازمان امور مالیاتی کل کشور سامانه payments.tax.gov.ir را برای پرداخت قبوض مالیاتی راه اندازی نموده است. برای پرداخت عوارض می توانید به این سایت مراجعه نمایید.

البته برخی شهرداری ها از جمله شهرداری شهر تهران خود نیز اقدام به راه اندازه سامانه اختصاصی به آدرس tehran.ir کرده است.

برای استفاده از این سایت مراحل زیر را انجام دهید:

  1. از بخش خدمات الکترونیک پر کاربرد، گزینه پرداخت بهای عوارض نوسازی شهر را انتخاب نمایید.
  2. سپسشماره شناسایی ملک را وارد کنید.
  3. در مرحله بعد با وارد کردن شماره موبایل، کد پیامکی برای شما ارسال می‌ شود.
  4. در این مرحله اطلاعات بدهی شما نمایش داده‌شده و می ‌توانید نسبت به پرداخت آن اقدام نمایید.

عوارض نوسازی شهرداری

پرداخت عوارض نوسازی به روش حضوری

اگر می خواید عوارض خود را به صورت حضوری پرداخت نمایید باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کنید. همچنین می توانید از دستگاه های خود پرداز هم برای پرداخت عوارض نوسازی استفاده نمایید.

جمع بندی

عوارض مربوط به نوسازی گونه ای از مالیات است که توسط قانون تعیین شده‌است. این عوارض شامل تمامی املاک و اراضی که در محدوده یک شهر قرار دارند می شود.

دریافت عوارض نوسازی به عهده شهرداری است و از آن برای ایجاد خیابان، کوچه و توسعه فضای شهری استفاده می کند. تمام شهروندانی که صاحب املاک و اراضی هستند، موظفند عوارض مربوط به نوسازی را پرداخت نمایند. در غیر این صورت شهرداری با اختیاراتی که قانون به وی اعطا کرده می تواند برای وصول آن اقداماتی انجام دهد.

عوامل متعددی در میزان عوارض و محاسبه آن تاثیر دارد که ابتدای فروردین هر سال توسط وزارت کشور تعیین شده و به تصویب هیات وزیران می رسد. سپس در اختیار عموم قرار می گیرد.