آشنایی با قوانین

مالیات بر املاک و مستغلات + انواع مالیات بر املاک

مالیات بر املاک و مالیات مستغلات چیست ؟ در واقع این مالیت یکی از مسائلی هستند که طرح آن برای افراد موجب ناراحتی می شود. جالب است بدانید در کشورهای پیشرفته مالیات همواره گزینه اصلی دولت ها برای حفظ چرخه اقتصادی است. شهرداری ها با استفاده از منابع مالیاتی اقدام به زیباسازی یا نوسازی شهری می کنند.

از آنجایی که مالیات بر املاک و مستغلات نیز از موارد قانونی به حساب می آید، شاید همه درباره آنها اطلاعات کافی نداشته باش. لذا جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره به صفحه مشاوره حقوقی املاک در سایت املاک داران مراجعه فرمایید.

تا به این لحظه ما از اهمیت مالیات و نقش آن در مدیریت شهری و اقتصادی مطلع شدیم اما به طور مشخص برای آن که به علل و اهمیت وجودی مالیات بر درآمد اجاره پی ببریم، مجله املاک داران به شما پیشنهاد می دهد این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

مالیات بر املاک و مستغلات 

مالیات بر املاک و مستغلات و انواع آن!

به بیان ساده، مالیات بر املاک به مقدار پولی گفته می شود که یک نهاد دولتی برای خرید املاک از شما دریافت می کند. در واقع این مالیات می تواند بر املاک و مستغلات و یا سایر دارایی های شما وضع شود. این مالیات معمولا بر اساس موقعیت ملک و ارزش آن ارزیابی می گردد.

معمولا دولت ها برای تامین بودجه خود، اقدام به دریافت مالیات از اشخاص حقیقی یا حقوقی می نمایند. از آنجایی که مالیات شامل حال تمامی کسب و کار های می شود، بازار املاک نیز از این قاعده مستثنی نیست. چنانچه اطلاعات خود را درباره مالیات بر املاک و مستغلات افزایش دهید و بدانید چه کسانی باید این مالیات را پرداخت کنند، می توانید نگرانی ها و مشکلات را کاهش دهید.

به طور کلی، اگر شما صاحب ملک، مغازه، زمین و غیره باشید، بایستی برای درآمد حاصل از آن مالیات پرداخت کنید. بنابراین هر نوع فعالیتی در زمینه املاک مشمول مالیات خواهد شد. و اما انواع مالیات بر املاک و مستغلات چیست؟ در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت:

  • مالیات بر درآمد حاصل از اجاره املاک و مستغلات
  • مالیات بر املاک و مستغلات خالی از سکنه
  • مالیات بر نقل و انتقال املاک و مستغلات
  • مالیات بر ساخت و ساز املاک و مستغلات

مالیات بر در آمد اجاره

به طور مشروح پرداخت مالیات بر درآمد به چند دسته تقسیم می‌شود که یکی از آن ها، مالیات حاصل از درآمد املاک و مستغلات است.

اگر صاحبان املاک مسکونی و تجاری و… بخواهند ملک خود را در اختیار شخص دیگری با اهداف تجاری و سکونت قرار دهند که از این راه کسب درآمدی داشته باشند، این درآمد بر اساس نوع و میزان آن شامل پرداخت مالیات و ما به ازای آن خواهد شد.

این مسئله مربوط به مالک است و هیچ ربطی به مستاجر نخواهد داشت. با استناد به قانون مالیات بر اجاره خانه، صاحب املاک اجاره‌ای از نوع تجاری، مسکونی و اداری وظیفه دارند تا پایان تیر ماه هر سال اظهارنامه‌ای تهیه کنند و بر اساس این اظهارنامه مالیات تعیین شده را به اداره مالیاتی که ساختمان در آن واقع شده، پرداخت کنند.

اشکال مختلف مالیات بر درآمد

درآمدی که یک فرد در طول سال به دست می‌آورد، مبنای ارزیابی و مطالبه مالیات بر درآمد است که این نوع از مالیات در قانون به اشکال زیر تقسیم می شود:

  • مالیاتی که از درآمد خانه کسب می شود

  • مالیات هایی که از کشاورزی دریافت می شود (با استناد به ماده ۸۱ «قانون درآمد حاصل از کلیه فعالیت‌های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و پروش زنبور» از پرداخت مالیات معاف هستند)
  • مالیاتی که باید از دریافت حقوق پرداخت شود.
  • کسب کارها نیز شامل حال پرداخت مالیات خواهد شد.
  • وکلا و اشخاص حقوقی نیز شامل حال مالیات می شوند.
  • اگر به طور اتفاقی درآمدی کسب کردید شامل حال مالیات خواهد شد.

مقدار مالیات بر اجاره خانه

از انواع مالیات بر اجاره منزل، دو شکل کلی وجود دارد. اجاره نامه دست اول از مالیات بر اجاره خانه، اجاره دهنده خانه، صاحب آن است و در اجاره نامه دست دوم از مالیات بر اجاره منزل، شخص مالک خود خانه را اجاره کرده است که در قانون پرداخت متفاوت است.

مالیات بر املاک و مستغلات خالی از سکنه

از سال ۱۳۹۴ به بعد برای املاک و مستغلات خالی از سکنه مالیات در نظر گرفته شد. چرا که روز به روز شمار خانه های خالی در شهر و روستا رو به افزایش می رفت. بنابراین این قانون به منظور جلوگیری از احتکار املاک و مستغلات در نظر گرفته شد. 

بر اساس این قانون، اگر ملکی بعد از گذشت یک سال همچنان خالی از سکنه باشد، مالک از سال دوم بایستی مالیات پرداخت کند. در واقع در سال دوم تقریبا نیمی از درآمد حاصل از اجاره ملک و در سال سوم مبلغی معادل با اجاره ملک و در سال چهارم حدود یک و نیم برابر در آمد حاصل از اجاره از مالک دریافت می شود.

مالیات بر نقل و انتقال املاک و مستغلات

مالیات بر نقل و انتقال ملک نیز یکی دیگر از انواع مالیات بر ملک به شمار می رود. این نوع مالیات خود به دو دسته مالیات بر انتقال ملک و مالیات بر حق واگذاری ملک تقسیم می گردد که در اینجا به توضیح آن می پردازیم:

مالیات بر حق واگذاری ملک

در برخی موارد، مالک تصمیم به انتقال حق واگذاری ملک به دیگری دارد. در چنین شرایطی، به دلیل انتقال حق واگذاری به آن مالیات تعلق می گیرد. چنین مالیاتی بر اساس موقعیت تجاری ملک، نوع کاربری ملک و غیره ارزیابی و تعیین می شود.

مالیات بر انتقال ملک

همانطور که می دانید، فاکتورهای متعددی مثل مساحت زمین، قدمت، نوع تجهیزات، نوع کاربری ملک، موقعیت ملک و غیره بر میزان مالیات بر املاک و مستغلات تاثیر می گذارند. اما بر اساس قانون مالیات، هر گونه نقل و انتقال ملک شامل ۵ درصد مالیات بر ارزش معامله خواهد بود. 

معمولا سازمان های مختلف مثل شورای شهر، وزارت راه و جهاد کشاورزی، سازمان امور مالیاتی و سازمان ثبت اسناد و املاک ، قیمت روز ملک را مشخص می کنند. در نهایت بر اساس مبلغ تعیین شده، مالیات بر نقل و انتقال آن نیز مشخص می شود. 

مالیات بر ساخت و ساز املاک و مستغلات

سازندگان املاک نیز بایستی بر اساس قانون باید برای هر ساخت و ساز، حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد از سود حاصل را به عنوان مالیات پرداخت کنند. شرکت های تعاونی مسکن تقریبا حدود ۱۸درصد از سود حاصل از املاک نوساز خود را به سازمان های مالیاتی می پردازند. شرکت های ساختمانی نیز حدود ۲۵ درصد از سود ناشی از فروش واحدهای نوساز را به عنوان مالیات به دولت ارائه می کنند. 

اما در سال های اخیر قانون جدیدی برای مالیات بر ساخت و ساز املاک وضع نموده اند. بر اساس این قانون، اگر ساختمان حدود ۴ سال پس از صودر مجوز پایان کار به فروش برسد، سازنده معاف از پرداخت مالیات خواهد بود. 

شرایط معافیت از مالیات بر املاک

در شرایط خاص می توان از پرداخت مالیات فرار کرد و از نظر قانونی نیازی به مالیات دادن نیست! این مسئله در رابطه با مالیات املاک و مستغلات نیز صدق می کند و شما در برخی موارد معاف از پرداخت مالیات بر املاک و مستغلات هستید. در ادامه به این شرایط ویژه اشاره می کنیم:

  • چنانچه ملک در منطقه ای واقع شده باشد که جمعیت آن از صد هزار نفر کم تر تخمین زده شود، سازنده از پرداخت مالیات بر ساخت و ساز معاف خواهد بود.

  • اگر شخصی خانه خود را اجاره دهد و ملک دیگری را برای سکونت اجاره کند، با توجه به میزان اجاره بها از مالیات معاف یا به آن اضافه می شود. در صورتی که مبلغ کمتری برای اجاره بپردازد، بایستی مازاد مالیات را پرداخت کند. ولی اگر مبلغ بیشتری اجاره پرداخت می کند از مالیات معاف است.

  • در مواردی که املاک مسکونی دارای بیش تر از سه واحد تجاری باشند و تمامی واحد ها را اجاره دهند، از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.

  • چنانچه بودجه ساخت و ساز املاک و مستغلات از صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان تامین شده باشد، صاحب ملک معاف از مالیات خواهد بود.

  • در مواردی که تنها راه درآمد شخص از اجاره تنها ملک او باشد، با مطلع ساختن سازمان امور مالیاتی می تواند تا حدودی از مالیات معاف شود. 

  • اگر املاک مسکونی در تهران بزرگ تر از ۱۵۰ متر مربع و در شهرستان ها بزرگ تر از ۲۰۰ متر مربع باشند، در آمد حاصل از اجاره ملک شامل مالیات نخواهد شد.

جمع بندی 

پرداخت مالیات بر املاک و مستغلات مانند سایر اصناف اجتناب ناپذیر است. در واقع با توجه به شرایط مختلف، مالیات های متنوعی در حوزه املاک باید پرداخت شود. در این مقاله به توضیح مالیات بر املاک و مستغلات و انواع آن پرداختیم. همچنین شرایط معافیت از مالیات بر املاک را شرح دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و خواندن مقالات دیگری در حوزه هایی چون مشاور سرمایه گذاری در مسکن می توانید به مجله املاک داران مراجعه فرمایید.

همانطور که پیش تر گفتیم، اطلاع از شرایط پرداخت و معافیت مالیات بر املاک و مستغلات از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین برای این که بدانید چه کسانی بایستی مالیات بر املاک را پرداخت کنند و چه کسانی معاف از پرداخت آن هستند، از سرچ در فضای مجازی غافل نشوید. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مالیات املاک مسکونی و مستغلات با کارشناسان ما در املاک داران در ارتباط باشید.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا