آیین نامه مقاوم سازی با FRP

آنچه در این مقاله می خوانید:

اگر یک پروژه مقاوم سازی در ذهن دارید و قصد انجام آن با بالاترین قدرت و کیفیت ممکن برای شما از اهمیت بالایی برخوردار است، لازم است که آن را طبق آیین نامه مقاوم سازی با FRP انجام دهید. یکی از مهمترین مواردی که هنگام ساخت و ساز باید مورد توجه مهندسان حرفه ‌ای و شناخته شده قرار بگیرد، افزایش یافتن مقاومت سازه مورد نظر است. باید به توضیح این موضوع بپردازیم که امروزه مقاوم سازی ساختمان ها را با استفاده از روش های مختلف و گوناگونی انجام خواهند داد. برخی از آن ها نوع جدید و برخی دیگر نیز به صورت قدیمی هستند.

FRP چیست؟

یکی از جدیدترین و بهترین روش هایی که برای مقاوم‌سازی سازه‌ها بسیار حائز اهمیت و مورد توجه قرار می‌گیرد، آیین نامه مقاوم سازی با FRP است. با توجه به مزیت های فوق العاده ای که دارد به عنوان یک جایگزین مناسب برای روش های قدیمی مورد استفاده قرار می گیرد. شاید شما هم به خوبی از این موضوع اطلاع داشته‌باشید که در طی سالیان اخیر با توجه به رخ دادنِ برخی از بلایای طبیعی یا حتی عوامل انسانی و... آمار تخریب سازه‌ها به شدت افزایش پیدا و مهندسان نیز جهت جلوگیری از چنین مشکلاتی سعی کرده‌اند که روش های مناسبی را برای آن پیدا کنند یا مانع از بروز آن شوند. اما به دلیل ساخته‌شدن سازه‌ها تنها یک راه آن هم مقاوم سازی وجود داشت.

مقاوم سازی با FRP

شما این امکان را دارید که مقاوم سازی ساختمان ها را با وسایلی همچون فولاد، چوب و... انجام دهید. اما امروزه و در حال حاضر بهترین روش که نسبت به آن اطمینان بسیار زیادی نیز وجود دارد، مقاوم سازی با اف آر پی است.

جهت اجرای آیین نامه مقاوم سازی با FRP باید استفاده از الیاف مخصوص به آن این کار صورت بگیرد. اما با توجه به این موضوع که اف آر پی از نمونه‌ های مختلفی برخوردار بوده و به مواردی همچون نوع مصالح، نوع اسکلت و نوع فوندانسیون بستگی دارد باید بر اساس این موارد الیاف اف آر پی و چسب اف آر پی را تهیه کنید. حتی یکی از موارد مهم موجود در آیین نامه مقاوم سازی با اف آر پی انتخاب درست الیاف و زرین است. اگر قصد دارید در رابطه با آیین مقاوم سازی FRP مطالب لازم و جامعه را بدانید، به شما پیشنهاد می دهیم حتماً در ادامه ما را همراهی کنید.

FRP چه کاربردی دارد؟

بهتر است قبل از هر چیزی ابتدا مختصر توضیحی راجع به خود FRP داشته باشیم تا آن دسته از کاربرانی که در این باره آشنایی ندارند به خوبی با آن آشنا شده و ادامه ی مطالب را بهتر متوجه شوند.

FRP که کوتاه‌شده کلمه Fiber Reinforced Polymer به معنای پلمیرهای تقویت‌شده با استفاده از فیبر است. اگر بخواهیم کمی بیشتر آن را بررسی کنیم باید بگوئیم که FRP دارای دو جزء شامل ماتریس یا رزین FRP و فیبر یا الیاف FRP است. بنابراین FRP در صنایع و همچنین ساختمان سازی کاربردهای متفاوتی دارد. عمده کاربرد آن استفاده در مقاوم سازی سازه ها، ترمیم، تقویت و مقاوم سازی ساختمان های بتنی است. نحوه به کار بردنِ الیاف FRP بدین صورت است که آن را روی سطوح بتنی مثل دال ها، تیرها، ستون ها، دیوارهای بتنی و فوندانسیون ها به کار می برند. از این رو به مقاوم سازی هر چه بیشتر ساختمان کمک می کند.

از آن جایی که مقاومت آن در تمامی موارد ثابت‌شده، جالب است بدانید که حتی برای ساخت سازه‌های آبی مانند سد و کانال نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

مقاوم سازی با FRP

چه مواردی بر بهره وری فیبر و الیاف FRP تاثیر مستقیم دارند؟

همانطور که گفتیم این سازه از ترکیب دو مواد به دست می آید. اما گاهی بهره وری آن ها آن طور که باید نیست. عواملی در این میان وجود دارد که روی بهره وری تاثیر مستقیم دارد از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • نوع الیافی که در FRP مورد استفاده قرار می گیرد.
  • میزان درصد الیاف به کار برده‌شده در آن
  • چگونگی قرار گیری الیافی که در آن وجود دارد.
  • میزان ضریب انتقال حرارت

عوامل ذکرشده همگی می‌توانند در نتیجه نهایی تاثیر داشته‌باشند. به بیان دیگر عوامل فوق در مقاومت کششی، خمشی، برشی، خستگی و حتی مقاومت در برابر الکتریسیته تاثیر دارند. علاوه بر بحث مقاومت حتی در تعیین هزینه ها نیز بی تاثیر نیستند از این نظر که هر چه مواد به کار برده شده کیفیت بالاتری داشته باشد قیمت نهایی FRP نیز بیشتر خواهد شد.

معمولا این الیاف از موادی خاصی تولید می شوند که به شرح زیر است:

  • الیاف فایبر گلاس یا الیاف شیشه
  • الیاف کربن
  • الیاف ارامید
  • الیاف بازالت

با توجه به این که FRP قرار است در کجا و برای چه کاری مورد استفاده قرار بگیرد، امکان دارد میزان هر یک از موارد ذکر شده در ساخت آن، کم و زیاد شود.

مقاوم سازی با FRP

مقاوم سازی با FRP چه مزیت هایی به همراه دارد؟

در آیین نامه مقاوم سازی با FRP استفاده از این مصالح، بسیار مورد تاکید قرار گرفته‌است. دلیل آن هم وجود ویژگی های مثبتی است که به همراه دارد. از سری مزیت های مقاوم سازی با FRP می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روش فوق به نسبت سایر روش های مقاوم سازی از سرعت بالاتری برخوردار است.
  • مقاوم سازی با این روش بدون نیاز به تجهیزات کارگاهی صورت می گیرد.
  • از نظر اقتصادی بسیار باصرفه تر از سایر روش هاست.
  • در آیین نامه مقاوم سازی با FRP به عملیات تمدید، نگهداری و حفاظت خاصی نیاز نیست.
  • در آیین نامه مقاوم سازی با FRP اعضایی که مقاوم سازی برای آن ها انجام شده‌است را می‌توان در مدت زمان کوتاهی سرویس دهی کرد. از آن گذشته به توقف کاربری نیز نیازی ندارد.
  • در مناطقی که حساس به امواج مغناطیسی و الکتریکی هستند به شکل عایق مغناطیسی و الکتریکی به کار برده می شوند.
  • از دیگر مزیت های FRP در آیین نامه مقاوم سازی با FRP می توان به میزان خوردگی آن اشاره کرد که برابر با صفر است.

در فرآیند مقاوم سازی با FRP از چه مصالح دیگری استفاده می شود؟

همانطور که می دانید FRP برای بالا بردنِ میزان مقاومت مورد استفاده قرار می گیرد. اما قطعا به تنهایی کافی نیست و باید از مصالح دیگری نیز همراه با آن استفاده شود. از جمله این مصالح می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مقاوم سازی با FRP

  1. مقاوم سازی با میلگرد FRP

میلگرد را به منظور مقاوم کردن سازه در برابر حوادث طبیعی مثل زلزله و زمین لرزه مورد استفاده قرار می دهند. میلگردی که همراه با FRP استفاده می شود از ترکیب سه الیاف CFRP،  GFRP و AFRP ساخته می شود که باعث بالا رفتن هر چه بیشتر محصول می شوند.

  1. مقاوم سازی با مصالح پوششی اف آر پی

در مکان های قدیمی که نمی توان تخریب انجام داد و تنها باید برای ترمیم آن ها اقدام کرد، از این نوع مصالح استفاده می کنند. البته این بدان معنا نیست که نمی توان در ساختمان های جدید از مصالح پوششی استفاده کرد. نحوه به کار بردنِ آن ها بدین صورت است که روی سطح خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. سطوح بتنی از جمله مواردی است که می توان از مصالح پوششی FRP برای آن استفاده کرد.

منظور از آیین نامه مقاوم سازی با FRP چیست؟

در حالت کلی آیین نامه مقاوم سازی با FRP به عنوان یک روش کاملا اصولی و استاندارد برای اجرا، مقاوم سازی با اف آر پی را در اختیار شما قرار داده‌است و آن را به طور کامل شرح می‌دهد. در ضمن این امکان نیز برای شما فراهم است تا با استفاده از داده های موجود در داخل این آیین نامه و پروژه اجرایی اف آر پی خود را با بهترین موارد و به صورت کاملا منظم انجام دهید. در این آیین نامه یکسری روش‌های قابل اجرا برای اف آر پی موجود است که می تواند به عنوان یک عکس نقشه راهنما برای شما عمل کند و تمامی راه و روش های صحیح را نشان دهد. برخی از این آیین نامه های مهم و ضروری عبارتند از:

  • آیین نامه مقاوم سازی با FRP در تمامی مناطق لرزه خیز
  • آیین نامه مقاوم سازی در رابطه با اعضای بتنی با مصالح FRP یک سطح خارجی
  • آیین نامه مقاوم سازی مربوط به تاسیسات و همچنین سازه های موجود در صنعت نفت با استفاده از FRP

برای انجام مقاوم‌سازی ساختمان با در نظر گرفتنِ این آیین ‌نامه معمولا از یکسری الیاف مختلف مانند کربن، شیشه یا آرامید استفاده خواهدشد. معمولا الیاف را با یک ماتریس پلیمری که شامل اپوکسی، پلی استر و وینیل استر می شود به طور کامل به هم متصل می کنند. این ترکیبات یک طیف وسیع مانند استحکام را برای طرح را به وجود می ‌آورد‌‌. علاوه بر موارد گفته‌شده کامپوزیت های موجود دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی هستند و حمل آن ها بسیار ساده است. به کارگیری این کامپوزیت ها پس از وقوع زلزله اثرات مثبت بسیار زیادی به همراه دارد.

مقاوم سازی با FRP

مزیت های اطلاع داشتن از آیین ‌نامه مقاوم سازی با FRP

اطلاع داشتن از آیین‌ نامه مقاوم سازی با FRP از این جهت مهم و حائز اهمیت است که این امکان را فراهم می سازد تا بتوانید با استفاده از آن پروژه خود را با حداکثر میزان بهره وری و همچنین یک عملکرد فوق العاده عالی انجام دهید.

همچنین به شما کمک می‌ کند که پروژه مورد نظر خود در رابطه با اف آر پی به بهترین شکل ممکن اجرا و همچنین از مقاومت و استحکام متریال ‌ها بالاترین استفاده را ببرید. رعایت کردن تمامی موارد در رابطه با آیین نامه مقاوم سازی با FRP در نهایت باعث می‌شود نتیجه تست های انجام‌شده روی پروژه مورد نظر قبول واقع شود و هیچگونه تست منفی روی آن نباشد. این امکان فراهم است تا از آیین نامه مقاوم سازی در تمامی مراحل اجرای سازه استفاده کنید و با توجه به آنچه که در این آیین نامه وجود دارد پروژه های بسیار بزرگ را نیز به اجرا برسانید.

باید بیان کنیم که انبوه سازان در این زمینه می تواند تمامی مشاوره های لازم را در اختیار شما قرار دهند. همچنین امکان انجام پروژه با رعایت آیین نامه مقاوم سازی با FRP نیز برای شما وجود دارد.

موارد مهم و حائز اهمیت در بررسی آیین نامه مقاوم سازی با FRP

برای بررسی آیین نامه مقاوم سازی با FRP لازم است حتما این نکته را بدانید که هدف از انجام این مطالعه تجزیه و تحلیل دقیق تر است. این امکان فراهم شده‌است تا برخی سازه های بنای میراثی تا حدی در برابر ویژگی های هندسی مقاومت بالایی داشته‌باشند. روش هایی که برای تقویت سازه با ورقه های FRP در نظر گرفته می شود دارای مشخصات مکانیکی و هندسی و بر اساس گروه های زیر است.

  • افزایش پیدا کردن ظرفیت باربری در رابطه با اعضای سازه
  • یافتنِ ظرفیت لرزه ای مربوط به کل ساختمان که شامل پیوندها اتصالات بین اجزا و تقویت آن می شود.
  • کاهش یافتنِ آسیب ایجادشده
  • محدود کردن باز شدن برخی ترک ها و ترمیم نقاط محلی

تمامی دستورالعمل ها بیان کننده این موضوع هستند که هدف اولیه از تقویت سازه‌های تاریخی FRP تنها برای افزایش یافتنِ ظرفیت مربوط به اعضای سازه و همچنین ظرفیت کلی آن است. زمانی که برای یک سازه اقدام می شود لازم است در وهله اول بررسی استحکام سازه های تاریخی به صورت کامل با ارزیابی تکنیک مقاوم سازی جهت حفظ و مرمت آن صورت بگیرد‌.

هنگام بررسی آیین نامه مقاوم سازی با اف آر پی لازم است حتما این نکته را در رابطه با مقاوم سازی لرزه ای ساختمان های موجود بدانید که به عنوان یک فرآیند چالش برانگیز بسیار خاص به حساب می‌آید. چرا که هر یک از ساختمان ها دارای ساختار خاص و منحصر به فردی نسبت به دیگری بوده و از هندسه، جزئیات ساختاری، کیفیت مصالح و مقدار مشخصی برخوردار هستند.

نتیجه گیری

FRP به نوعی الیاف گفته می شود که به منظور مقاوم سازی مورد استفاده قرار می گیرد. این الیاف از ترکیب دو ماده با نام های ماتریس و فیبر تشکیل می شود که کاربردهای متفاوتی دارند. به طور کلی در انواع صنایع و ساختمان سازی هر کجا که نیاز به مقاوم سازی خاصی باشد می توان از FRP یا همان پلیمرهای تقویت شده استفاده کرد. بیشترین میزان استفاده از آن در ساختمان سازی است که باعث می شود سازه در برابر زلزله از مقاومت بالایی برخوردار شود. درست است که روش های دیگری نیز در مقاوم سازی مورد استفاده قرار می گیرند، اما هزینه کم و سرعت اجرای بالا باعث شده که استفاده از FRP از سایرین پیشی بگیرد. همین موضوع باعث شده تا یک آیین نامه جدا تحت عنوان آیین نامه مقاوم سازی با FRP نوشته شود.