معماری و دکوراسیون داخلی

۱۲ روش نورپردازی سقف

نورپردازی ملک یکی از پرسه‌های حرفه است که در هر مکانی به سبک خود اجرا می‌شود، نورپردازی سقف آنقدر مهم است که بر روی چشم، اعصاب، تفکر، تمرکز و غیره تاثیر دارد. نورپردازی سقف در صورتی می‌تواند یک پروژه موفق را در پی داشته باشد که از روش مناسب و به جا استفاده شود. بنابراین برای نورپردازی سقف هر پروژه بایستی ایده‌های هوشمندانه و خلاقانه بکار برد. ترکیبی از ایده‌های نورپردازی سقف از spotlight گرفته تا downlight و چراغ‌های آویز و لوسترها، به منظور روشنایی خانه ضروری است.

نورپردازی در هر خانه یکی از مهم ترین بخش‌های طراحی به شمار می‌رود. می‌توان از طریق نور، فضایی کسل کننده را به اتاقی جذاب و دلپذیر تبدیل نمود. اما نورپردازی زمانی اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند که ملک دارای سقف‌های طاقدار یا بلند باشد. با املاکداران همراه باشید تا روش‌های نورپردازی سقف برای ایجاد فضایی دلچسب را برای شما شرح دهیم:

از کجا شروع کنیم؟

در واقع کاربرد هر اتاق یا مکان به شما نشان می‌دهد که باید چه روشی برای نورپردازی آن بکار ببرید. به طور مثال آشپزخانه معمولا بیش از هر جای دیگری نیاز به نور دارد، به این علت که در این مکان باید آرامش کامل حاکم باشد. در حالی که اتاق نشیمن به نور محیطی عادی نیاز دارد تا حس راحتی بدهد. اتاق مطالعه باید پر نور باشد به این علت که نور خوب تمرکز بر نوشته را بیشتر می‌کند و می‌تواند یادگیری را افزایش دهد. در انواع سقف، روش‌های نور پردازی مختلفیو متعددی لازم است. به طور مثال در سقف پایین یک کلبه یا ارتفاع کم، باید نورپردازی توکار استفاده شود. در حالی که در سالن بزرگ با ارتفاع سقف دو برابر میتوان چراغ آویز بزرگ نصب کرد. در روش نورپردازی سقف باید آینده نگری کرد و حتی باید بدانیم چگونه نور بیشتری به خانه خود اضافه کنیم.

عملکرد و هدف استفاده از مکان یا اتاق بر انتخاب نوع نورپردازی سقف تاثیر می‌گذارد. امروزه صاحبان خانه با مشاغل مختلف تمایل دارند جزئیات فضای مسکونی خود را مطابق با سلیقه و شخصیت منحصر به فرد خود انتخاب کنند.

لوستر

اگر ارتفاع سقف خانه شما زیاد است، لوستر گزینه مناسبی برای نورپردازی سقفی به شمار می‌رود. احتمالا با خواندن کلمه لوستر ذهن شما به سریعا به سمت لوسترهای تزئینی و فانتزی رفت. چراغ آوزی شیک با طراحی ظریف و لامپ‌های متعدد که می‌تواند نمای پیچیده‌ای به اتاق شما ببخشد. در بازار انواع لوستر و چراغ‌های آویز وجود دارد.

اگر به دنبال نورپردازی سقف بدون سقف کاذب برای اتاق نشیمن هستید، می‌توانید چیزی سنتی و تزئینی یا شیک و امروزی با توجه به اولویت‌های خود انتخاب نمایید. نوع مصرف برای هر لوستر با توجه به تعداد لامپ‌های آن متفاوت است.

نکته: برای نصب لوستر مطمئن شوید که سقف خانه شما بیش از ۱۰ فوت باشد. در غیر این صورت می‌تواند باعث اختلال دید گردد.

نکته: اگر خانواده شلوغ و پر جمعیت یا بچه‌ی زیاد هستید، سعی کنید از لوسترهای غیر تزیینی استفاده کنید.

چراغ توکار سقفی

این نوع چراغ‌ها را می‌تواند در هر قسمتی از خانه نصب شوند. چراغ‌های سقفی توکار به آن دسته از چراغ‌هایی گفته می‌شود که نزدیک به سقف آویزان می‌شود. روشن کردن یک منطقه بزرگ از چراغ توکار، کمترین توجه را به خود جلب می‌کند. این روش نورپردازی سقف برای خانه‌هایی با ارتفاع سقف کم توصیه می‌شود. همچنین اگر بچه‌ها یا حیوانات خانگی شما به چراغ‌های آویز بزرگ در خانه جذب می‌شوند، چراغ توکار میتواند گزینه مناسبی باشد. البته این نوع نورپردازی را می‌توان برای هر اتاقی با هر ارتفاعی استفاده کرد.

حتی میتوان چراغ توکار سقفی را با لامپ‌های LED، CFl و حتی چراغ هالوژنی نصب نمود. سعی کنید گزینه‌ای را مد نظر قرار دهید که کمترین مصرف برق را داشته باشد.

نکته: ما این سبک نورپردازی همه کاره را برای روشن کردن کمد‌ها، اتاق خواب‌ها، راهروها، ورودی‌های ساختمان، حمام‌ها و یا اتاق‌هایی که ارتفاع آن‌ها زیر ۸ فوت است توصیه می‌کنیم.

چراغ سقفی نیمه توکار

چراغ‌های سقفی نیمه توکار برای اتاق‌هایی با سقف بسیار بلند برای طراحی نور سقف بدون سقف کاذب مناسب هستند. این چراغ‌ها ترکیبی از لوستر و چراغ توکار است که تقریبا در فاصله ۴ تا ۸ اینچی سقف آویزان می‌شوند. این چراغ‌های سقفی بدون سقف کاذب زمانی ایده آل هستند که نیازی به لوستر نداشته باشید. ولی اگر می‌خواهید نورپردازی منحصر به فرد با چراغ‌های برجسته ایجاد کنید. این روش نورپردازی سقف برای سالن‌های بزرگ یا اتاق‌های مشترک می‌تواند گزینه خوبی باشد.

این چراغ‌ها، مانند چراغ سقفی توکار بسیار مقرون به صرفه است و با هر لامپی میتوان آن را نصب نمود. با اینحال، با توجه به نور مورد نیاز می‌توانید لامپ ۱۵ تا ۱۰۰ واتی را انتخاب کنید.

نکته: این روش نورپردازی سقفی برای ارتفاع سقف ۹ تا ۱۰ فوت مناسب است. می‌توانید آشپزخانه یا اتاق غذا خوری را با این روش نورپردازی کنید.

چراغ‌های آویز

هر چند چراغ‌های آویز چندین دهه پیش ابداع شدند، ولی همچنان یکی از ارکان اصلی جذابیت طراحی داخلی خانه‌ها به شمار می‌رود. در صورتی که سایز بزرگ آن را برای نشیمن، آشپزخانه یا سالن‌های بزرگ انتخاب کنید، می‌تواند جسور بودن شما را نشان دهد. این نوع چراغ بدون اشغال فضای زیادی حس هنری ایجاد می‌کند.

چراغ‌های آویز این قابلیت را دارند که تاریک ترین گوشه‌های خانه را روشن کنند. چراغ آویز مثل یک لوستر به عنوان منبع روشنایی بدون سقف کاذب در اتاق شما آویزان می‌شود. شما می‌توانید طرح‌های مینیمال یا بزرگ انتخاب کنید و میزان نور فضا را تعیین نمایید. اگر حس می‌کنید در اتاق مورد نظر به نور بیشتری نیاز دارید، مجموعه‌ای از نورها را انتخاب کنید و به جذابیت اتاق خود بیافزایید.

نکته: چراغ‌های آویز بهترین گزینه برای اتاق‌هایی که ارتفاع سقف آن بیش از ۱۰ فوت است. البته باید این را هم گفت که انتخای نوع چراغ و روش نورپردازی سقف به انواع سقف و سازه‌های مختلف و نکات اجرایی آن بستگی دارد.

چراغ‌های آویز معکوس

چراغ‌های آویز معکوس یکی دیگر از روش‌های نورپردازی سقف است که برای روشنایی عمومی عالی است. این چراغ‌ها تا حدودی مشابه چراغ سقفی نیمه توکار است با این تفاوت که مستقیما روی سقف نصب می‌گردد. این چراغ‌ها در ورودی، معابر یا اتاق نشیمن نصب می‌شود و در برخی موارد نیز گزینه مناسبی برای بالای جزیره در آشپزخانه به شمار می‌رود.

نکته: چراغ‌های آویز معکوس نور را یکنواخت و نرم ساطع می‌کند. اگر به دنبال پذیرایی از میهمانان یا ایجاد فضایی برای گفتگو هستید، چراغ‌های آویز معکوس یکی از روش‌های نورپردازی و گزینه مناسب است.

چراغ‌های ردیفی

به منظور تمرکز نور روی قسمت خاصی از دیوار، از چراغ‌های ردیفی استفاده کنید. این روش نورپردازی زمانی کاربرد دارد که شما می‌خواهید یک نقاشی یا آویز یا نمایی از دیواری را به به نمایش بگذارید. این چراغ‌ها فضایی تزئینی به بخش خاصی از خانه شما می‌بخشند. می‌توانید این چراغ‌ها را در اتاق نشیمن یا راهروهای نمایشگاه نصب کنید. اگر می‌خواهید دیوار یا بخش خاصی از خانه را برجسته سازید، چراغ ردیفی بهترین گزینه است. همچنین یکی از روش‌های استفاده از چراغ های LED بدون استفاده از سقف کاذب است.

از آن جایی که این نوع چراغ‌ها معمولا با لامپ‌ها ۳ تا ۹ وات عرضه می‌شوند، فقط به عنوان چراغ‌های برجسته قابل اجرا هستند. با اینحال می‌توانید چراغ‌های جهت دار، تابش نقطه و یا چراغ‌های ریلی را برای ظرافت محیط اضافه کنید. برای استفاده از چراغ ریلی باید برسی انواع چراغ ریلی و کاربرد هر کدام آشنا باشید.

نکته: چراغ ردیفی باید به موازات دیوار نصب شود. اگر ارتفاع سقف ۹ فوت یا کمتر است، چراغ‌های ردیفی را در فاصله ۲ تا ۳ فوتی دیوار قرار دهید. اما در صورتی که ارتفاع سقف بین ۹ تا ۱۱ فوت است، چراغ‌های ردیفی را با فاصله ۳ تا ۴ فوتی دیوار نصب نمایید.

چراغ سقفی فرو رفته

هنگام نورپردازی سقف با ارتفاع کم بهتر است از چراغ‌های بزرگ استفاده نکنید. چرا که باعث می‌شود اتاق کوچکتر به نظر برسد و اغلب نقاط تاریکی ایجاد می‌کند. بنابراین برای ارتفاع کم بهتر است از چراغ‌های فلاش، تابش نقطه‌ای و یا چراغ سقفی فرو رفته استفاده کنید.

این نوع نورپردازی سقف برای روشنایی محیطی استفاده می‌شود. چراغ‌های فرو رفته سقفی معمولا در یک حفره‌ای در سقف نصب می‌گردند. به طوری که هنگام روشن شدن در یک نقطه متمرکز یا بیشتر پخش می‌شود. از آنجایی که منبع نور قابل مشاهده نیست، باعث نورپردازی ملایم تری در خانه شما خواهد شد. این‌ها انواع چراغ‌های سقف کاذب برای ایجاد حال و هوای مناسب هستند.

نکته: به جای تکیه بر نور فرو رفته به عنوان گزینه نورپردازی خود، به نورپردازی لایه‌ای روی بیاورید. ترکیب درست نورها می‌تواند درخشش زیبایی به اتاق شما ببخشد.

نورپردازی غیر مستقیم

همان طور که انواع چراغ‌های سقف‌های کاذب وجود دارد، نورپردازی غیر مستقیم نیز روشی عالی برای برجسته ساختن سقف کاذب است. نورپردازی غیر مستقیم در داخل فرو رفتگی‌های سقف تعبیه می‌شود تا هم دیوار‌های مجاور و هم سقف را روشن کند. این نوع از چراغ‌های سقفی معمولا نور ملایم و پراکنده‌ای را ارائه می‌دهند. اگرچه همیشه اینطور نیست! چه بخواهید درخشش ملایمی ایجاد کنید، چه خواهان تابش خیره کننده باشید، این روش نورپردازی سقف گزینه مناسبی برای هر قسمتی از خانه شما است.

نکته: اگر روی یک سقف کاذب فانتزی سرمایه گذاری کرده‌اید، از این روش نورپردازی سقف کمک بگیرید.

نکات مهم برای نورپردازی سقف

همانطور که می‌دانید، نورپردازی اصولی باعث می‌شود تا محیط کاربردی تر، راحت تر و جذاب تر ایجاد شود. نورپردازی داخلی یکی از مهم ترین جنبه‌های دکوراسیون داخلی به شمار می‌رود. اگر این نورپردازی مناسب باشد، حس آرامش به افراد القا می‌شود. اگر می‌خواهید نور پردازی سقفی مناسب داشته باشید، باید عملکرد ابزار روشنایی را بدانید. از این رو در بالا به طور کامل برای شما کاربرد هر یک را شرح دادیم. در ادامه به نکات مهم برای نورپردازی سقف اشاره می‌کنیم:

ترکیب spotlight و downlight

دو روش محبوب برای نورپردازی سقف استفاده از تابش نقطه‌ای و نور رو به پایین است. نورپردازی اسپات لایت قابل تنظیم است و پرتویی از نور را به سمت یک نقطه خاص ارائه می‌کند. در حالی داون‌لایت معمولا نورپردازی توکار است که نور محیطی را فراهم می‌کند. تابش نقطه‌ای در سالن و راهرو و آشپزخانه معجزه می‌کند. اما برای اتاق خواب و اتاق نشیمن کمی خشن به نظر می‌رسد.

تصور نکنید که بایستی در یک محیط فقط از یک نوع نورپردازی استفاده کنید. گاهی می‌توان با ترکیب دو سبک، یک طرح نورپردازی متعادل در سقف ایجاد کرد.

در نظر گرفتن دما و رنگ

برای انتخاب روش نورپردازی سقف صحیح، عملکرد هر اتاق را در نظر بگیرید و از نور طبیعی روز پیروی کنید. به طور مثال نور زرد گرم برای استراحت بهتر است چرا که شبیه نور افتاب هنگام غروب است. نور سفید سرد اثر محرک بیشتری دارد و باید در اتاق‌های کار از آن استفاده شود. نور سفید میتواند رنگ پوست شما را خاکستری تر نشان دهد. بنابراین برای اتاق نشیمن و خواب به دنبال رنگ‌های گرم تر باشید.

استفاده از متریال طبیعی

استفاده از مواد طبیعی مثل سنگ و چوب در خانه یکی از طرح‌های قدیم و جدید و به روز است، این متریال هیچ گاه از رونق نمی‌افتد. شما میتوانید برای نورپردازی این عناصر را نیز در طراحی ترکیب کنید.

نورپردازی اتاق خواب

اتاق شخصی یا اتاق خواب معمولا برای خوابیدن، مطالعه، آماده شدن، دیدن داخل کمد لباس یا آرایش کردن و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد، برای همین موضوع نیاز به نور محیطی خوب دارد. در حالی که برای رفتن به رختخواب نیاز به نور ملایم تری نیاز دارید. باید از لامپ‌های LED استفاده کنید تا نور به طور یکنواخت در اتاق پخش کند. نورپردازی اتاق خواب باید به گونه‌ای باشد که بتوانید در ساعات مختلف روز در آن به کارهای مختلف بپردازید.

جمع بندی

نورپردازی درست میتواند ظاهر خوبی به خانه شما ببخشد. در واقع در صورت نورپردازی اشتباه، فضای داخلی آنگونه که باید مورد توجه قرار نخواهد گرفت. چه خانه شما جمع و جور باشد چه بزرگ، انواع چراغ‌های سقفی می‌توانند فضای جذابی ایجاد کنند. هر چند چراغ‌های لوله‌ای و انواع رایج آن میتواند خانه شما را در نور غرق کند، ولی خانه شما سزاوار یک نوپردازی منحصر به فرد است.

به طور مثال می‌توانید برای اتاق خواب از چراغ‌های سقفی توکار استفاده کنید تا حس آرامش را القا نمایید. از طرف دیگر اگر به دنبال فضایی دلنشین برای گفت و گو‌های صمیمی هستید، یک جفت چراغ آویز زیبا می‌تواند معجزه کند. با طیف گسترده‌ای از گزینه‌های موجود در بازار، اگر گیج نشوید تعجب می‌کنیم! در این مقاله به معرفی انواع روش‌های نورپردازی سقف پرداختیم.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا