انواع سقف سازه های مختلف و نکات اجرایی آن
سقف یکی از مهم ترین قسمت های سازه است که روش های مختلفی برای اجرای آن بکار می رود. در واقع این قسمت از سازه بایستی از مقاومت بالایی در برابر نیروهای وارده برخوردار باشد تا به راحتی دچار خرابی نشود. سقف ها دارای انواع مختلفی هستند و سیستم های مختلفی برای اجرای آن استفاده می شود. با املاک داران همراه باشید تا با انواع سقف سازه های مختلف و نکات اجرایی آن آشنا شوید.
سقف ساختمان چیست؟
سقف قسمتی از ساخت گفته می شود که بالا سَر ساختمان را می پوشاند، به تعریفی دیگر سقف به بخشی از ساختمان گفته می شود که سطح زیرین سقف یا کف طبقه بالا را پنهان می کند. انتخاب سقف بر اساس عواملی مانند شرایط جغرافیایی، موقعیت ساختمان، در دسترس بودن مصالح ساختمانی، هزینه مصالح و غیره انجام می شود. سقف ها دارای انواع مختلفی هستند که در ساختمان سازی توسط پیمانکار ساختمانی انتخاب شده و توسط مهندس سازه ساختمان تایید شده، سپس مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع انواع سقف بر اساس فاکتورهای مختلفی نظیر متریال به کار رفته در آن و یا شکل ظاهری سقف تقسیم بندی می شوند. در ادامه به توضیح انواع سقف بر اساس متریال و استایل آن می پردازیم.
برای اطلاع از نحوه محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.
انواع سقف ساختمان بر اساس متریال سازنده
مصالح سقفی مختلفی در بازار وجود دارد که انبوه سازان ساختمان می توانند با آن سقفی مطمئن و ایمن بسازند. برخی از این مصالح ساختمانی از زمان های قدیمی مورد استفاده قرار می گرفته اند و برخی جدید تر هستند. اما یک سری از متریال سقف ساختمان، ترکیبی از مصالح قدیمی و مدرن هستند که منجر به خلق فضایی شیک و منحصر به فرد خواهند شد. در ادامه به توضیح انواع سقف ساختمان بر اساس متریال سازنده می پردازیم:
سقف دال بتنی
سقف دال بتنی یکی از انواع سقف ساختمان است که از ترکیب بتن و آرماتور تشکیل می شود. منظور از دال در این نوع سقف، بخشی از سازه است که از بتن و فولاد به صورت یکپارچه ساخته می شود. ضخامت دال بتنی بین ۱۰ تا ۵۰ سانتی متر است و معمولا در ساخت سقف طبقات سازه استفاده می گردد.
یکی از معایب سقف دال بتنی، وزن سنگین آن است که باعث هزینه بالای آن در مقایسه با سایر انواع سقف می شود. اما از مزایای این نوع سقف می توان به دوام بالا، عمر طولانی، مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله، مقاومت در برابر حرارت، ویژگی های آکوستیک و همچنین صرفه جویی در مصالح ساختمانی اشاره کرد.
سقف تیرچه بلوک
در سقف تیرچه بلوک از تیرچه ها به عنوان تیر فرعی استفاده می شود و فاصله بین آن ها با بلوک پر می گردد. در واقع بلوک ها در این نوع سقف نقش سازه ای ندارند. معمولا در ساختمان های اسکلت فلزی، بتنی و آجری از این نوع سقف بکار می رود. از مزایای این نوع سقف می توان به وزن سبک آن اشاره کرد که باعث مقاومت آن در برابر نیروهای افقی می گردد.
برای اجرای سقف تیرچه بلوک نیازی به جک سقفی نیست. در واقع سقف و اسکلت این سقف ها یکپارچه اجرا خواهند شد. از آنجایی که در این نوع سقف به جای بتن از بلوک استفاده می شود، یکی از انواع سقف ساختمانی مقرون به صرفه به شمار می رود.
سقف تیرچه کرومیت
سقف تیرچه کرومیت یک نوع سقف تیرچه بلوک است. برای اجرای این نوع سقف از تیرچه فلزی با جان باز، یک تسمه در بال تحتانی و یک میلگرد خم در جان استفاده می شود. فضای بین تیرچه ها نیز با بلوک سیمانی، کامپوزیت و یا پلی استایرن پر می گردد.
از مزایای این نوع سقف می توان اجرای سریع آن به دلیل عدم نیاز به شمع بندی اشاره کرد. همچنین از صلبیت بالایی برخوردارند. از آنجایی که تیرچه کرومیت وزن کم تری نسبت به تیرچه بلوک دارد، وزن کلی سازه کاهش می یابد.
سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی از ورق گالوانیزه، فلاشینگ، گل میخ، و بتن ساخته می شود. مزایای این سقف، وزن سبک، ایمنی حین کار و ارزان بودن آن است. معایب عرشه فولادی نیز اجرای دشوار آن و لرزش شدید ورقه های فولادی به شمار می رود. سقف عرشه فولادی جایگزین مناسبی برای سقف تیرچه بلوک به شمار می رود.
برای اجرای عرشه فولادی باید مراحل نورد سرد ورق های فولادی به محل پروژه، نصب ورق های فولادی و ثابت کردن آن ها، نصب گل میخ، میلگرد گذاری و بتن ریزی پشت سر هم انجام شوند.انواع عرشه فولادی که در بازار وجود دارند، عبارتند از عرشه فولادی دهانه بلند، عرشه فولادی کامپوزیتی و عرشه های سلولی.
سقف وافل
سقف وافل با استفاده از سیستم دال قابلمه ای تولید می شود که به آن سقف مشبک یا سقف قابلمه ای نیز گفته می شود. از آنجایی که هزینه اجرای این نوع سقف پایین است در ساخت بیمارستان ها، پارکینگ های مسقف، فرودگاه ها و سوله های صنعتی از آن استفاده می شود.
از طرف دیگر این نوع سقف نیازی به میلگرد تقویتی ندارد و در نتیجه زمان کم تری برای اجرای آن لازم است. در ضمن بتن ریزی در سقف وافل به صورت یکپارچه و بدون نیاز به روان کننده انجام می شود. باید بدانید که اجرای سقف وافل شامل زیرسازی سقف، چینش قالب های وافل، آرماتوربندی، بتن ریزی و قالب برداری می شود.
سقف یوبوت
سقف یوبوت دارای شکل ظاهری مشبک است و به منظور سبک نمودن دال های سقف مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع به منظور حذف بتن در ساخت و ساز او ایجاد حفره درون دال، یوبوت بکار می رود. مراحل اجرای یوبوت شامل بستن قالب تخت زیرین دال، چیدن قالب های یوبوت طبق نقشه اجرایی، آرماتوربندی، بتن ریزی و در نهایت باز کردن قالب های کف می شود.
یکی از معایب سقف یوبوت، احتمال شکستگی قالب های آن است. بنابراین نصب دشواری دارد و بایستی توسط نیروی کار حرفه ای انجام شود.
سقف کامپوزیت
سقف کامپوزیت از ترکیب بتن و فلز تولید می شود و اجزای سازنده آن شامل آرماتور حرارتی، تیر فرعی، بتن و برش گیر هستند. معمولا برای ایجاد سطح یکپارچه در زیر سقف کامپوزیت از سقف کاذب استفاده می شود. گل میخ ها به عنوان برش گیر در این نوع سقف بکار می روند و ورق های پوششی را به تیرهای فرعی متصل می سازند.
سقف تیرودال
سقف تیرودال درست مانند سقف کامپوزیت اجرا می شود. با این تفاوت که در سقف تیردال از تیرهای فرعی بتنی استفاده می گردد. در ضمن این نوع سقف در اسکلت های فلزی پیش ساخته اجرا می شوند. شما می توانید برای خرید انواع سقف ساختمانی از جمله تیردال از تولید کنندگان مصالح ساختمانی به طور مستقیم خرید کنید.
سقف کوبیاکس
سقف کوبیاکس نیز یکی از انواع سقف است که شباهت زیادی به سقف دال دو طرفه دارد. با این تفاوت که در آن از گوی های توخالی سبک وزنی استفاده می شود تا هنگام بتن ریزی، این قسمت ها خالی بماند. البته این نوع معایبی دارد که باعث شده نتواند جایگاه چندان مناسبی در بین خریداران پیدا کند. چرا که نه تنها هزینه بالایی دارد، بلکه اجرای آن سخت و زمان بر است.
سقف پیش تنیده
در سقف پیش تنیده به جای آرماتور از کابل با مقاومت کششی بالا استفاده می شود. معمولا این کابل های تحت کشش در دو سمت تیر ثابت می گردند. این کابل ها بایستی بارهای ثقلی را خنثی سازند. می توان در این نوع سقف با استفاده از کم ترین ستون، بیشترین دهانه ها را اجرا نمود.
معمولا در ساخت پل ها و اجرای تونل ها از سقف های پیش تنیده استفاده می شود. چرا که میزان مصرف مصالح ساختمانی در آن اندک است و باعث سبک وزن شدن سازه خواهد شد.
سقف کاذب
یکی از سبک ترین انواع سقف، سقف های کاذب هستند که پس از نصب سیستم لوله کشی، اجرا می شوند. از جمله سقف های کاذب می توان به سقف کناف، پی وی سی، رابیتس و غیره اشاره کرد. از مزایای سقف کاذب می توان به مقاومت در برابر رطوبت، وزن سبک، نصب آسان و ایمنی بالای آن اشاره کرد. این نوع سقف به سادگی بین تیرچه ها اجرا می شود. در ادامه به انواع سقف کاذب اشاره می کنیم:
سقف گچی (Gypsum Ceiling)
از گذشته تا به امروزه همواره برای ساخت برخی از انواع سقف، از گچ استفاده می شود. می توان آن را با رنگ و گچبری تزئین نمود و سطحی سخت، صاف و جذاب ایجاد کرد. تخته گچ نسبت به گچ ارزان تر و مقرون به صرفه تر است، چرا که دیگر لازم نیست منتظر بمانید تا چند لایه گچ روی هم خشک شوند. تخته گچ معمولا به صورت ورقه هایی از پیش ساخته می شوند و با پیچ به سقف متصل می گردد. سپس آب بندی آن بایستی انجام شود.
سقف گچی که معمولا برای ساخت و سازهای مدرن استفاده می شود، در دسته سقف های کاذب قرار می گیرد. این سقف کاذب گچی به کمک میله رزوه ای به قطر ۸ تا ۱۰ میلی متر آویزان می شود. سقف گچی یک سطح تمیز و براق ایجاد می کند. شما می توانید با انتخاب طرح و رنگ های مختلف، آن را به فرم دلخواه خود در بیاورید. از این نوع سقف برای روش های نورپردازی سقفی مانند نورپردازی نقطه ای، ردیفی، غیر مستقیم، متمرکز و غیره استفاده می گردد.
سقف آکوستیک (Acoustical Ceiling)
سقف آکوستیک برای کنترل صدا در ساختمان ساخته می شود و معمولا در محیط های پر سر و صدا مثل سالن سینما، تالار کنفرانس، استودیو و غیره بکار می رود. در ساخت این نوع سقف از فیبر استفاده می شود تا بتواند صدا را جذب کند و به بیرون منتقل نشود. از طرف دیگر، مانع اکو صدا در محیط خواهد شد. برای اجرای این نوع خدمات ساختمانی بایستی از افراد ماهر کمک بخواهید. در غیر این صورت ممکن است خسارت زیادی ببینید.
سقف مشبک ( Wire Mesh Ceiling)
سقف کاذب مشبک یکی از جدید ترین انواع سقف کاذب به شمار می رود. این نوع سقف دارای تنوع زیادی در طراحی است. هزینه کمی دارد و از اکو صدا در ساختمان جلوگیری می کند. به طور کلی از سقف های کاذب مشبک در ساختمان های صنعتی استفاده می شود. سقف مشبک هم کاربردی و هم بسیار شیک است. توری فلزی این سقف ساختمان منجر به تهویه مناسب می گردد و باعث انتشار زیبای نور از میان سوراخ های آن خواهد شد. این سقف نسبت به انواع سقف ساختمان از طراحی جذاب تری برخوردار است و طرفداران زیادی دارد.
سقف چوبی (Wooden Ceiling)
تخته های چوبی را می توان برای ساخت یک سقف محکم، بادوام و جذاب استفاده کرد و یا حتی آن را با سایر متریال سقفی ترکیب نمود. شما می توانید یک سقف چوبی کنده کاری شده داشته باشید که با کاشی های آجری پوشیده شده است. این ترکیب متریال می تواند مقاومت سازه در برابر بارش برف و باران را افزایش دهد.
شما می توانید با سقف چوبی، ظاهری گرم و فریبنده به خانه خود ببخشید. سقف های کاذب چوبی نه تنها بسیار محکم هستند، بلکه ظاهری لوکس و مدرن به فضا می دهند. یکی دیگر از مزایای سقف چوبی برای ساختمان ها این است که از نظر آکوستیک نیز کاربردی هستند.
سقف آلومینیومی (Aluminum Strip Ceiling)
سقف های آلومینیومی که یکی از سقف های کاذب به شمار می روند، معمولا در حمام و توالت مورد استفاده قرار می گیرند. از مزایای سقف کاذب آلومینیومی می توان به مقاومت آن در برابر رطوبت و آب اشاره کرد. از طرف دیگر این نوع سقف به راحتی قابل تعویض است.
سقف سمنت برد (Cement Board Ceiling)
سقف کاذب سمنت برد برای محافظت دال در برابر آب بکار می رود. در واقع سمنت برد به صفحه های سیمانی گفته می شود که از ترکیب الیاف سلولزی، افزودنی های بدون آزبست و الیاف شیشه تولید می گردد. این پنل های سیمانی معمولا در ساختمان های اداری، مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار می گیرند. جای گذاری و نصب ورق های سمنت برد حداقل به ۴ کارگر ساختمانی نیاز دارد.
سقف وینیل (Vinyl Ceiling)
سقف وینیل یا سقف کاذب پی وی سی که اغلب از پلاستیک ساخته می شود، از وزن بسیار سبکی برخوردار است. از مزایای سقف وینیل می توان به مقاومت آن در برابر رطوبت نام برد. سقف های وینیل مانند تخته های سیمانی معمولا برای بخش بیرونی ساختمان بکار می رود.
سقف فایبرگلاس (Fiberglass Ceiling)
ساخت سقف فایبرگلاس به دلیل هزینه کم و نصب آسان، تقاضای زیادی دارد. این سقف یکی از انواع سقف کاذب به شمار می رود، یک سری پنل سقفی دست ساز هستند که از الیاف مصنوعی و برخی مواد معدنی طبیعی ساخته می شوند. این نوع سقف در شکل و اندازه های مختلفی تولید می گردد.
سقف شیشه ای (Glass false ceiling)
این نوع سقف از جنس مواد غیر کریستالی، شکننده و شفاف ساخته می شود. البته می توان با افزودن یک سری مواد به ترکیبات این نوع سقف، به آن خاصیت غیر شکننده و غیر شفاف بخشید. شیشه عایق خوبی برای گرما به شمار می رود. و می توان از این نوع سقف به عنوان سقف کاذب استفاده کرد. از مهم ترین مزایای سقف کاذب شیشه ای می توان به ظاهر زیبای آن اشاره کرد.
سقف با کاشی (Tiles ceiling)
کاشی هایی که برای ساخت انواع سقف ساختمان بکار می روند، معمولا سبک وزن هستند. این کاشی ها از مواد مختلفی مثل پلاستیک، فلز، فایبرگلاس، الیاف، چوب، گچ با روکش وینیل، و حتی چوب پنبه ساخته می شوند. این کاشی ها سطح سر و صدای یک اتاق را کنترل می کنند.
سقف کاذب فلزی (Metal Ceiling)
فلز یکی دیگر از انواع متریالی است که در ساخت سقف بکار می رود. معمولا از فلز در سقف های کاذب استفاده می شود و می توان لوله کشی ساختمان را توسط آن پنهان نمود. این نوع سقف معمولا حالت مشبک دارد و از کاشی تزئینی هم در آن استفاده می شود. از مزایای سقف فلزی می توان به هزینه پایین ساخت و ساز آن اشاره کرد. از طرف دیگر تعمیرات و نگهداری این نوع سقف آسان است و شما را به دردسر نمی اندازد.
سقف کاذب چرمی (Synthetic leather ceiling)
سقف کاذب چرمی که دست ساز است و می توان آن را به هر طرح و فرم دلخواه ساخت. این نوع سقف کاذب فضایی خاص و منحصر به فرد به خانه شما خواهد بخشید. از معایب این نوع سقف کاذب می توان به عدم انتشار نور به داخل فضا و همچنین تجمع گرد و غبار روی آن اشاره کرد.
انواع سقف ساختمان بر اساس شکل ظاهری
سقف ها دارای انواع مختلفی هستند که از نظر استایل با هم فرق دارند. در ادامه به توضیح انواع سقف بر اساس شکل ظاهری می پردازیم:
سقف معمولی (Conventional Ceiling)
رایج ترین و استاندارد ترین نوع سقف معمولا با ارتفاع متوسط ۸′-۱۰′ ساخته می شود. این نوع سقف یک سطح صاف با ارتفاع استاندارد و قابل دسترسی است که هیچ ویژگی خاصی جز چراغ های سقفی ندارد. در واقع سقف های معمولی یکی از مقرون به صرفه ترین انواع سقف به شمار می روند. سقف معمولی را می توان با افزودن قرنیز در گوشه ها یا گچبری در مرکز، تزئین نمود.
سقف آویخته (Dropped Ceiling)
این نوع سقف که به سقف معلق یا سقف کاذب هم معروف است، یکی دیگر از انواع سقف ساختمان به شمار می رود. سقف آویخته به سقف ثانویه ای گفته می شود که از سقف اصلی آویخته می گردد! بنابراین یک فضای خالی بین سقف اصلی و سقف کاذب ایجاد می شود. این به شما امکان می دهد تا به راحتی تجهیزات سیستم تهویه، لوله کشی یا برقی و اطفاء حریق را پنهان کنید. معمولا برای ساختمان های تجاری و صنعتی و همچنین املاک مسکونی از این نوع سقف استفاده می شود.
سقف صندوقی (Coffered Ceiling)
سقف صندوقی یک مجموعه از پنل های فرو رفته در اشکال مختلف (مربع، مستطیل، هشت ضلعی) شبکه ای مانند است. اغلب از این نوع سقف به عنوان یک ویژگی تزئینی استفاده می شود و استحکام ساختاری را فراهم می کند. سقف های صندوقی یک فضای کلاسیک بی نظیر خلق می کنند. این سقف های صندوقی در گذشته با استفاده از سنگ ساخته می شدند. اما در دنیای مدرن، پنل های PVC و چوب برای ایجاد سبک سنتی در این سقف ها بکار می رود.
سقف گنبدی شکل (Cathedral Ceiling)
سقف های گنبدی شکل یک سقف بلند مشابه کلیساهای قدیمی هستند. این نوع سقف معمولا متقارن است و به شکل یک V وارونه ساخته می شوند. معمولا ارتفاع آن ۱۵ اینچ به بالا است. این سقف های کلیسایی یک فضای دلباز و شیک ایجاد می کنند. افزودن نورگیر به سقف های گنبدی می تواند ظاهر جذاب تری به آن ببخشد و همچنین اتاق را روشن کند.
سقف نیم قوس ( Coved Ceiling)
سقف نیم قوس به جای لبه های تیز دارای لبه های خمیده است. در واقع یک قالب، یک منحنی مقعر بین دیوار و سقف ایجاد می کند. این نوع سقف معمولا با سقف های معمولی ترکیب می شود و ظاهر جذابی به بنا می بخشد. سقف های نیم قوس دارای طرح های متنوعی هستند.
سقف طاق ضربی (Barrel Vault Ceiling)
سقف طاق ضربی یکی از سنتی ترین انواع سقف در ایران است. این نوع سقف دارای یک برآمدگی گرد و قوس دار است که در تمام طول اتاق اجرا می شود. در واقع سقف طاق ضربی مانند استوانه ای است که از وسط بریده شده و به سقف متصل می گردد. در گذشته برای ساخت این سقف از سنگ و آجر استفاده می شد. اما امروزه از چوب با رنگ روشن یا سفید ساخته می شود. سقف های آجری تلفیقی از معماری سنتی و اروپایی را به تصویر می کشند و طرفداران زیادی دارد. معمولا در ورودی سالن ها یا راهروهای طولانی، این نوع سقف بکار می رود.
طاق متقاطع (Groin Vault Ceiling)
طاق متقاطع دارای یک سری قوس ها و گنبدهایی است که در مرکز به هم می رسند. این نوع سقف را معمولا در سقف شیروانی با ویژگی سقف مانسارد به کار می برند و جلوه ای منحصر به فرد به فضا می بخشد. البته در آشپزخانه ها نیز از این سبک استفاده می شود.
سقف شیبدار یکطرفه ( Shed Ceiling)
سقف شیبدار یک طرفه که به آن بام یکشیبی هم گفته میشود، از یک نقطه در ارتفاع پایین شروع می شود و به سمت بالا می رود. این نوع سقف معمولا در خانه هایی با فضای زیرشیروانی دیده می شود. افزودن نورگیر به سقف با شیب یکطرفه به آن ظاهر بهتری می بخشد و همچنین کل فضا را روشن می سازد.
سقف متحرک
سقف متحرک یکی از انواع سقف برقی است که در کافه ها یا استخرهای روباز استفاده می شود. این نوع سقف می تواند از جنس آلومینیوم و پارچه باشد یا متریال دیگری در ساخت آن بکار رود. سقف متحرک پارچه ای به کمک نیروی یک موتور برق باز و بسته می گردد.
بررسی سقف ساختمان ها
به طور کلی لازم است که حداقل دو بار در سال برای بررسی سقف ساختمان ها اقدام نمایید. در واقع بایستی اطمینان حاصل کنید که آسیبی به سقف نرسیده و رطوبت به آن نفوذ نکرده باشد. بهتر است زمان این تعمیرات و مراقبت ها را به اوایل بهار و اواخر پاییز موکول کنید. چرا که در این صورت می توانید ساختمان خود را برای بارش های برف و باران آماده سازید.
باید مطمئن شوید که هیچ گونه تکه چوب، شاخه درخت و چیز اضافی روی سقف وجود نداشته باشد. در ضمن آب داخل ناودان ها نباید سرریز شود. چرا که به مرور زمان باعث تخریب خانه خواهد شد. در صورتی که متوجه قارچ و کپک روی سقف شدید، سعی کنید آن را با مواد سفید کننده و شوینده از بین ببرید.
از طرف دیگر در صورت نفوذ رطوبت به سقف، احتمال بروز مشکلات زیادی برای ساختمان وجود دارد. بنابراین باید سقف ساختمان را از نفوذ رطوبت مصون بدارید. از طرف دیگر، برف های سنگین می توانند باعث فرو ریختن سقف ساختمان شوند. بنابراین باید اقدامات پیشگیرانه برای چنین شرایطی انجام شود.
شما می توانید با عایق بندی سقف خانه از نفوذ بخار آب به داخل خانه جلوگیری کنید و دمای داخلی را نیز ثابت نگه دارید. در صورت وجود درزها و شکاف ها، آن را برطرف نمایید. اگر مصالح ساختمانی روی سقف انباشته شده، آن را جمع آوری کنید. چنانچه از داخل ساختمان متوجه بروز لکه های آب روی سقف شدید، برای تعمیرات آن به سرعت اقدام کنید.
در صورتی که تخریب های ناشی از برف و باران و نفوذ رطوبت به سقف را جدی نگیرید، می تواند مشکلات بزرگ تری برای شما بوجود آورد. بنابراین از یک استادکار ساختمانی کمک بخواهید و هر چه سریع تر مشکلات سقف ساختمان خود را رفع نمایید.
نتیجه گیری
همانطور که گفتیم سقف ساختمان پوششی مناسب برای جلوگیری از نفوذ برف و باران و اشعه های خورشید به داخل ساختمان است. سقف ها دارای انواع مختلفی هستند که هر یک کاربرد مختص به خود را دارد. در اینجا به توضیح انواع سقف بر اساس متریال سازنده و شکل ظاهری آن پرداختیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.