تعلیق قرارداد پیمانکاری چه مواقعی اتفاق می‌افتد؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

امکان پیشبرد پروژه های پیمانکاری ساختمان بدون هیچ مشکل و پیش آمد تقریبا غیر ممکن است. همیشه امکان بروز یک سری چالش ها وجود دارد که ممکن است پروژه را از روند طبیعی خارج نموده و منجر به توقف یا خاتمه آن شود. به همین دلیل معمولا در قرارداد پیمانکاری ساختمان، احتمالات و همچنین چگونگی برخورد با اتفاقات غیر منتظره، پیش بینی می شود.

یکی از بحث برانگیز ترین موضوعات پروژه ها، موضوع تعلیق قرارداد پیمانکاری است. در واقع همیشه ممکن است یک سری وقایع پیش بینی نشده رخ دهد و باعث توقف موقتی پروژه شود. در ادامه با املاک داران همراه باشید تا بدانید تعلیق قرارداد پیمانکاری ساختمان چه مواقعی اتفاق می افتد؟

تعلیق قرارداد پیمانکاری به چه معناست؟

توضیح موضوع تعلیق قرارداد پیمانکاری را می توانید در شرایط عمومی پیمان سازمان برنامه و بودجه بخوانید. در واقع تعلیق قرارداد پیمانکاری به معنای توقف عملیات پیمانکاری به دلایل مختلف و غیر قابل پیش بینی است. در قانون، شرایط تعلیق قرارداد، وظایف هر یک از طرفین قرارداد در زمان تعلیق، امکان تمدید مدت تعلیق و موارد دیگر مورد بررسی قرار گرفته اند. 

دانلود نمونه قرارداد پیمانکاری

چه عواملی منجر به تعلیق قرارداد پیمانکاری می شوند؟

به طور کلی نمی توان در شرایط عمومی پیمان، فاکتورهایی که باعث تعلیق قرارداد پیمانکاری می شود را به طور اختصاصی ذکر نشده اند. اما با بررسی کلی قانون، می توان به شرایط تعلیق قرارداد پی برد.

با توجه به ماده 43 در شرایط عمومی پیمان، می توان شرایط قهری مثل سیل، زلزله، شیوع بیماری همه گیر مانند کرونا و غیره را علت تعلیق قرارداد پیمانکاری معرفی نمود. از آنجایی که هیچ کدام از این موارد قابل پیش بینی نیستند، هیچ تقصیری متوجه کارفرما یا پیمانکار در این اتفاقات نخواهد بود. بنابراین آن ها هیچ تعهدی مبنی بر جبران خسارت تعلیق ندارند.

بر اساس ماده 26 در شرایط عمومی پیمان، پیدا شدن عتیقه جات یکی دیگر از مواردی است که منجر به تعلیق قرارداد پیمانکاری می شود. در صورتی که پیمانکار در طول عملیات اشیاء عتیقه یا آثار باستانی پیدا کند، باید فورا به مهندس مشاور اطلاع دهد. سپس کارفرما به دستگاه انتظامی اطلاع داده و در طول مدت حفر آثار باستانی، پروژه تعلیق شده و به اصطلاح می خوابد.

نمونه های تعلیق قراداد در شرایط عمومی پیمان

طبق ماده 49 شرایط عمومی پیمان می توان این طور برداشت نمود که تنها کارفرما می تواند دستور تعلیق پیمانکاری را صادر کند. بر اساس بند الف همین ماده، این تعلیق تنها یک بار در طول مدت پیمان و به مدت سه ماه انجام می شود. البته طبق بند دال همین قانون، در صورتی که تعلیق بیش از سه ماه ضروری باشد، کارفرما می تواند با موافقت پیمانکار سه ماه دیگر به این مدت اضافه کند. چنانچه پیمانکار با تمدید مدت زمان تعلیق موافقت نکند، می تواند برای خاتمه پیمانکاری درخواست بدهد.

وظایف کارفرما در دوران تعلیق

پس از ابلاغ تعلیق از سمت کارفرما به پیمانکار، هر یک از آن ها وظایفی را بر عهده دارند. بنابراین باید درباره وظایف هر یک از طرفین در طول دوران تعلیق اطلاعات کسب کنید. همانطور که گفتیم، اولین وظیفه کارفرما اطلاع زمان شروع تعلیق به پیمانکار است.

دومین وظیفه کارفرما به هزینه های پرداختی به پیمانکار مرتبط می شود. بر اساس قانون باید هزینه های بالا سری پیمانکار در طول دوران تعلیق با توجه به اسناد و مدارک، به پیمانکار پرداخت شود. در برخی موارد، ممکن است تعیین هزینه های مذکور به زمان ابلاغ تعلیق موکول شود. در چنین شرایطی باید پیمانکار و کارفرما درباره آن با یکدیگر توافق کنند. معمولا کارفرما مبلغی معادل ده درصد از متوسط کارکرد فرضی ماهانه را به پیمانکار پرداخت می کند.

در واقع بر اساس آنچه در قانون آمده، در صورت تعلیق بخشی از کار ساخت و ساز باید حدود 10 درصد از متوسط دریافت ماهانه پیمانکار به تناسب همان بخش متوقف شده پرداخت شود. یکی دیگر از موارد درباره هزینه های پرداختی، احتمال تعلیق پروژه قبل از آغاز عملیات است. در چنین شرایطی باید حدود 80 درصد از هزینه هایی که در زمان تعلیق به پیمانکار پرداخت می شود را به او بپردازند.

و اما سومین وظیفه کارفرما به ماشین آلات مورد نیاز برای ساخت و ساز مربوط می شود. چنانچه پیمانکار بخواهد برخی از تجهیزات و ماشین آلات را از سایت پروژه خارج کند، نیاز به توافق با کارفرما دارد. اجاره مربوط به توقف ماشین آلات نیز باید بر اساس توافق طرفین به پیمانکار پرداخت شود.

چهارمین وظیفه کارفرما در دوران تعلیق پروژه، برطرف نمودن عوامل تعلیق است. پس از برطرف نمودن این موارد، کارفرما موظف است کارگاه را آماده سازد و تاریخ شروع مجدد کار را به پیمانکار اعلام کند.

وظایف پیمانکار در دوران تعلیق

با توجه به ماده 49 شرایط عمومی پیمان، پیمانکار در دوران تعلیق تنها یک وظیفه بر عهده دارد. پیمانکار باید به طور کامل و دقیق از کارهای اجرا شده، تجهیزات و مصالح ساختمانی در محل پروژه، تاسیسات و سازه های موقت در دوران توقف کار محافظت کند. بنابراین از وارد آمدن خسارت بیشتر به کارفرما جلوگیری خواهد شد.

جمع بندی

تعلیق قرارداد پیمانکاری به معنای توقف عملیات پیمانکاری به دلایل مختلف و غیر قابل پیش بینی است. در این مقاله به توضیح مفهوم تعلیق قرارداد پیمانکاری، مواردی که منجر به تعلیق می شود و وظایف هر یک از طرفین پرداخته شد. برای اطلاعات بیشتر با همکاران ما در مجموعه املاک داران تماس بگیرید.