آشنایی با قوانین

نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان

پروژه های مربوط به ساخت و ساز ساختمان مانند مشارکت در ساخت یکی از فعالیت های پر درآمد در فضای کسب و کار است. چنین پروژه هایی به پیمانکاران ساختمانی واگذار می‌شود تا نتیجه کار از کیفیت کافی برخوردار شود. در واقع کارفرما برای اجرای پروژه های ساخت و ساز به پیمانکاران متخصص مانند پیمانکار اجرای زیربنا سازی، پیمانکار اجرای اسکلت بندی ساختمان، پیمانکار برق، پیمانکار آب و فاضلاب، پیمانکار تاسیسات و غیره نیاز دارد. به همین منظور، کارفرما و پیمانکار با تنظیم قرارداد پیمانکاری روابط و حدود خود را مشخص می کنند.

تفاوت اصلی قراردادهای پیمانکاری و قراردادهای عمومی این است که قرارداد پیمانکاری باید علاوه بر قوانین عام کشوری، از مقررارت حاکم بر این نوع قراردادها پیروی کند. در ادامه با املاک داران همراه باشید تا بدانید نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان چیست؟ در صورت نیاز نمونه قرارداد پیمانکاری را دانلود کنید.

قرارداد پیمانکاری ساختمان

قرارداد پیمانکاری چیست؟

قرارداد پیمانکاری، قراردادی است که در آن کارفرما یک پروژه را با شرایط، مدت زمان و مبلغ معین به شخص حقیقی یا حقوقی با اخذ رتبه پیمانکاری واگذار می کند. شما می توانید با مطالعه نمونه قراردادهای پیمانکاری ساختمان با نحوه تنظیم انواع قرارداد پیمانکاری آشنا شوید.

قرداد پیمانکاری باید بر اساس قوانین کشور بین طرفین معامله منعقد شود. معمولا مواردی مانند موضوع قرارداد، مدت زمان و مبلغ پیمان، مشخصات طرفین قرارداد، زمان پایان قرارداد، تعهدات طرفین و غیره در متن چنین قراردادهایی قید می گردد.

قبل از عقد قرارداد باید خدماتی که پیمانکار ارائه خواهد کرد و همچنین انتظارات کارفرما، به طور مفصل شرح داده شود. هر گونه اشتباه در تنظیم یک قرارداد پیمانکاری می‌تواند باعث فسخ قرارداد و یا دعوای بین طرفین و خسارات جبران ناپذیر شود. بنابراین قبل از تنظیم هر قرارداد پیمانکاری باید اقدامات زیر انجام شود:

  • مشخصات طرفین قرارداد یعنی کارفرما و پیمانکار ساختمان باید به طور دقیق ذکر شود.
  • رابطه کاری بین کارفرما و پیمانکار شفاف سازی شود.
  • ماهیت موضوع قرارداد کاملا واضح باشد.
  • نحوه‌ی پرداخت
  • نحوه‌ی فسخ قرارداد
  • وجه التزام و تضامین طرفین در صورت عدم انجام تعهدات

قرارداد پیمانکاری ساختمان چیست؟

قرارداد پیمانکاری ساختمان نوعی قرارداد مقاطعه کاری محسوب می شود. قرارداد مقاطعه کاری به قرارداری گفته می شود که در آن مقاطعه دهنده، اجرای پروژه با شرایط و وجه معین را به شخص حقیقی یا حقوقی به نام مقاطعه کار واگذار می کند.

قرارداد مقاطعه کاری در عرف با نام قرارداد پیمانکاری شناخته می‌شود. قرارداد پیمانکاری ساختمانی یکی از انواع آن به شمار می رود. این نوع قرارداد می تواند در حوزه تخریب ساختمان، خاکبرداری ساختمان و غیره اجرا شود.

برای تنظیم قرارداد پیمانکاری ساختمانی باید ابتدا طرفین قرارداد به طور شفاف معرفی شوند. ممکن است طرفین قرارداد اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند. در این شرایط حضور نمایندگان قانونی آن‌ها الزامی است. هر یک از طرفین قرارداد می توانند نسخه‌ای از مدارک احراز هویت یکدیگر را نزد خود نگه دارند. در صورتی که هر یک از طرفین قرارداد پیمانکاری، شخص حقوقی باشند، کنترل مدارک نماینده قانونی او و همچنین حدود اختیاراتش ضروی خواهد بود.

قرارداد پیمانکاری ساختمان

شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان

به منظور اجرای صحیح یک قرارداد پیمانکاری ساختمان بین کارفرما و پیمانکار باید یک سری شرایط و ضوابط معین شود. چنانچه این شرایط در متن قرارداد ذکر نشود، این عقد فاقد اثر حقوقی خواهد بود. در اینجا به توضیح شرایط قرارداد پیمانکاری می پردازیم:

  • در قرارداد پیمانکاری ساختمان باید شرایط صحت قرارداد رعایت شود. این شرایط شامل مشروعیت مورد قرارداد، معین بودن آن، تعیین حقوق و دستمزد، محل انجام و ساعات کار می شود.
  • شرایط عمومی پیمان در قراردادهای پیمانکاری مانند بیان و حدود تعهدات طرفین، فسخ قرارداد و غیره نیز باید رعایت شود. شرایط خصوصی پیمان به شرایطی گفته می شود که با توجه به موضوع قرارداد پیمانکاری متفاوت بوده و می توان آن را تغییر داد.

نحوه تنظیم قرارداد پیمانکاری ساختمان

قرارداد پیمانکاری ساختمان یکی از قرارداد های پر کاربرد در زمینه ساخت و ساز و اجرای عملیات ساخت به شمار می رود. برای این که بتوانید چالش ها و ریسک های احتمالی قرارداد را کاهش دهید، باید با چگونگی نحوه تنظیم قرارداد پیمانکاری ساختمان آشنا شوید.

  • در قرارداد پیمانکاری ساختمان مانند هر قراردادی، ابتدا به بیان موضوع قرارداد و مشخصات طرفین پرداخته می شود. بعد از آن باید مدت زمان پروژه و مسائل مالی مربوطه ذکر شود. از آنجایی که اغلب قراردادهای پیمانکاری ساختمان از نوع بلند مدت هستند، می توان بخش تمدید خودکار را به متن قرارداد اضافه کرد.
  • حقوق و تعهدات طرفین قرارداد در قسمت بعدی باید ذکر شود. در انتهای قرارداد نیز باید به موارد فسخ قرارداد و حل اختلافات پرداخته شود.

نحوه تنظیم قرارداد پیمانکاری ساختمان

انواع قرارداد پیمانکاری

قرارداد های پیمانکاری دارای انواع مختلفی از جمله قرارداد پیمانی مقطوع، قرارداد پیمانی امانی و قرارداد بر اساس مواد و دستمزد هستند. این قراردادها با توجه به نوع کار بین کارفرما و پیمانکار منعقد می شوند. در ادامه به توضیح انواع قرارداد پیمانکاری می پردازیم:

قرارداد پیمانکاری مقطوع

قرارداد پیمانکاری مقطوع به دو روش تنظیم می شود. در روش اول، پیمانکار تمامی عملیات قرارداد مربوطه را در ازای دریافت مبلغی به طور کامل بر عهده می گیرد. اما در روش دوم، پیمانکار در ازای هر واحد کاری ( در پروژه های ساختمانی به ازای هر یک متر مربع) مبلغی دریافت کرده و پروژه را پیش می برد.

قرارداد پیمانکاری امانی

در قراردادهای پیمانکاری به صورت امانی، کارفرما حقوق پیمانکار را در ازای خدماتی که ارائه می دهد، پرداخت می کند. همانطور که می دانید، خدمات پیمانکار شامل ساخت تجهیزات، مدیریت پروژه و غیره می شود.

قرارداد پیمانکاری بر اساس مواد و دستمزد

قرارداد پیمانکاری بر اساس دستمزد از نظر مفاد قرارداد مشابه قرارداد پیمانکاری امانی است. دستمزد پیمانکار در این نوع قرارداد معمولا به صورت ساعتی و بر اساس هزینه مصالح ساختمانی، دستمزد کارگر ساختمانی و هزینه های دیگر تعیین می شود. در این نوع قرارداد، پیمانکار دستمزد خود را با توجه به هزینه ها و سود دریافتی تعیین نموده و به کارفرما اعلام می کند.

قرارداد بازسازی ساختمان

یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری در زمینه ساخت و ساز، قرارداد بازسازی ساختمان است. از آنجایی که این روزها ساخت و ساز بسیار پر هزینه است، بازسازی ساختمان به گزینه ای رایج و پر طرفدار تبدیل شده است. از طرف دیگر، زمان مورد نیاز برای بازسازی بسیار کم تر از ساخت و ساز است. از این رو انواع قرارداد بازسازی ساختمان با کمک یک پیمانکار بازسازی ساختمان، بسیار مورد توجه قرار می گیرد.

قرارداد پیمانکاری با شخص حقیقی

قرارداد پیمانکاری حقیقی به قراردادی گفته می شود که طبق آن کارفرما، اجرای پروژه در ازای وجه معین در مدت زمان مشخص را به شخص حقیقی یا حقوقی (پیمانکار ساختمان) واگذار می کند. موضوع این نوع قرارداد پیمانکار می‌تواند در رابطه با ساختمان، حمل و نقل و تهیه و تدارک کالا باشد.

نمونه قرارداد پیمانکاری با شخص حقیقی

قرارداد پیمانکاری با کارخانجات

انبوه سازان ساختمان در قرارداد پیمانکاری کارفرما بر اساس آن، اجرای پروژه را تحت قوانین خاص به شخص حقیقی یا حقوقی به عنوان پیمانکار واگذار می کند. این یکی از رایج ترین انواع قرارداد پیمانکاری به شمار می رود. طرفین قرارداد پیمانکاری می توانند شخص حقوقی (شرکت‌ها) یا اشخاص حقیقی باشند.

در قرارداد پیمانکاری شرکت، یک یا هر دو طرف اشخاص حقوقی هستند. در واقع کارفرما یک شرکت است که به منظور اجرای پروژه های مد نظر خود، قرارداد پیمانکاری تنظیم می کند.

قرارداد پیمانکاری با شهرداری و ارگان های دولتی

شهرداری یکی از نهادهای عمومی غیر دولتی به شمار می رود. چنین نهادهایی وابسته به دولت نیستند ولی بخشی از خدمات عمومی را اجرا می کنند. در واقع بودجه شهرداری از طریق مواردی مثل عوارض بدست می آید. اما از طرف دولت نیز هر سال بودجه ای برای طرح های عمرانی به شهرداری تعلق می گیرد. در واقع قرارداهای پیمانکاری با شهرداری و ارگان های دولتی یک کار تخصصی است و برای عقد این نوع قراردادها، نیاز به همکاری وکلای تخصصی خواهید داشت.

نمونه قرارداد پیمانکاری با ارگان های دولتی

قرارداد پیمانکاری برق

یکی از اولین قراردادهایی که کارفرما باید با پیمانکار منعقد سازد، قرارداد پیمانکاری برق صنعتی است. چرا که سیم کشی اصولی برق ساختمان یکی از مهم‌ترین بخش های هر ساختمان تجاری، مسکونی و اداری به شمار می رود. در برقکاری صنعتی اقداماتی نظیر تنظیم سیستم های روشنایی هوشمند، رساندن برق به قسمت های مختلف ساختمان، تهیه سیستم های الکتریکی ضد سرقت، وصل برق ماشین های صنعتی یا رایانه های هوشمند انجام می شود. سیستم برق رسانی معیوب می تواند خسارت های جبران ناپذیری به دستگاه های ساختمان وارد کند و فعالیت روزانه را مختل نماید. از این رو انتخاب یک مهندس ساختمانی و پیمانکار معتبر از اهمیت بالایی برخوردار است.

انواع قرارداد پیمانکاری ساختمان

نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان

در صورتی که طرفین قرارداد برای تنظیم قرارداد پیمانکای ساختمان اقدام کنند، امکان استناد به آن در صورت بروز اختلاف وجود دارد. بهتر است قبل از تنظیم این نوع قراردادها، با دانلود نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.

هر چند نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان می‌تواند در جهت آشنایی با مفاد قرارداد به شما کمک کند، اما بهتر است قرارداد را صرفا بر اساس متن نمونه تنظیم نکنید. چرا که شرایط طرفین معامله در پروژه‌های مختلف با یکدیگر فرق می‌کند. باید با توجه به آنچه برای طرفین معامله اهمیت دارد، قراردادی جامع و کامل تنظیم کنید.

جمع بندی

کارفرما برای اجرای پروژه های ساخت و ساز به پیمانکاران متخصص مانند پیمانکار اجرای زیرسازی، پیمانکار اجرای اسکلت ساختمان و غیره دارد. بنابراین به منظور اجرای این خدمات با این افراد به قرارداد پیمانکاری نیاز دارد. در این مقاله به توضیح انواع قرارداد پیمانکاری پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه ساخت و ساز، املاک و مشاوره املاک با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا