راهنمای خرید شیشه برای ساختمان

یکی از مصالح ساختمانی که در کنار بقیه مصالح مورد استفاده قرار می گیرد شیشه است. شیشه به دلیل قابلیت بسیاری که دارد در زمینه معماری مورد توجه هستند. پس شناخت انواع شیشه های ساختمانی می تواند باعث افزایش زیبایی ساختمان و استفاده درست از شیشه شود.‌ شیشه برای مصارف مختلف مانند پنجره، درب ها وغیره کاربرد دارد. ما در این مقاله به معرفی انواع شیشه، کاربرد آن ها و راهنمای خرید شیشه برای ساختمان می پردازیم.

مراحل ساخت شیشه

قبل از اینکه به معرفی انواع شیشه ساختمانی بپردازیم بهتر است توضیح مختصری در مورد مراحل ساخت شیشه داشته باشیم. تولید شیشه به دو روش بوته ای و مخزنی انجام می‌شود. کوره های بوته‌ ای از جنس خاک رس و پلاتین هستند. این نوع کوره ها توانایی تولید ۲ تن خمیر شیشه را دارند و برای ساخت شیشه در مقدار کم گزینه بسیار مناسبی هستند. اما کوره های مخزنی از جنس بلوک های نسوز است که مواد از بالا (سر مخزن) وارد مخزن می شوند. دمای این نوع کوره ها با برق یا گاز بیشتر می شود. برای کاهش دمای آن از لوله های خنک کننده که در اطراف کوره وجود دارد، استفاده می شود. برای ساخت شیشه مراحلی طی باید صورت پذیرد که عبارتند از:

  • تهیه مواد اولیه و پودر کردن آن ها به دانه های ۱/۰تا 2 میلی متر
  • مخلوط کردن مواد با توجه به نسبت های مورد نظر با مقدار معینی آب
  • ذوب کردن مواد و مخلوط کردن آن ها تا مرحله شکل گرفتن خمیر شیشه

شیشه های ساختمانی

انواع شیشه

شیشه تخت

شیشه تخت که با نام شیشه فلوت نیز شناخته می شود حالت اولیه تولید شیشه است. این نوع شیشه در ضخامت های مختلف از ۲ میلی متر تا ۲۰ میلی متر تولید می شود. اما بیشترین ضخامتی که مورد استفاده قرار می گیرد ۴ تا ۸ میلی متر است. شیشه های تخت به خاطر روش تولید، بدون خمیدگی و موج هستند به همین دلیل در ساختمان ها و به ویژه پنجره ها زیاد استفاده می شود.

شیشه های ساختمانی

شیشه سکوریت یا حرارت دیده

یکی از شیشه هایی که از نظر ایمنی بسیار زبان زد است شیشه های سکوریت هستند، زیرا مقاومت نسبتا زیادی دارند. شیشه سکوریت در اثر حرارت دادن و سرد شدنِ ناگهانی تولید می شود. این نوع شیشه ها اگر بشکنند به قطعات بسیار ریزی تبدیل شده که لبه های تیزی ندارند و آسیبی ایجاد نمی کنند. شیشه های سکوریت بیشتر برای مغازها و درب های اتومبیل استفاده می شود. این شیشه برحسب ضخامت، اندازه، مات و غیر مات بودن به انواع مختلفی تقسیم می شوند.

شیشه های ساختمانی

شیشه دوجداره

همانطور که نام این شیشه مشخص است از قرار گرفتن دو قطعه شیشه در کنار هم و ایجاد فضای خلاء در بین دو شیشه به وجود می آید. شیشه های دوجداره عایق خوبی در برابر صدا و هوا هستند. این نوع شیشه در مکان های مختلف کاربرد دارد و می تواند از ترکیب شیشه فلوت، مشجر، آینه ای وغیره باشد.

شیشه های ساختمانی

شیشه خم

ای نوع شیشه به شکل قوسی شکل باعث افزایش فضا، زیبایی و جذابیت می شود. همچنین باعث ایجاد تنوع در فضا و ایجاد هماهنگی و هارمونی همه اجرا را به همراه دارد. شیشه خم در طراحی نمای ساختمان به کار گرفته می شود.

شیشه های ساختمانی

شیشه لمینت یا ضد گلوله

این شیشه یکی دیگر از شیشه های ایمن است. این نوع شیشه از دو یا چند لایه شیشه سکوریت یا فلوت درست‌شده که لایه میانی آن ها از جنس PVB هستند. شیشه لمینت مقاومت بسیار بالایی در برابر شکستن دارد، در زمان شکستن قطعات آن پخش نمی شود. معمولا از این شیشه ها در جاهای که نیاز به مقاومت بالایی است استفاده می شود. برای مثال آکواریوم، شیشه جلوی ماشین و پل های شیشه ای را می توان نام برد.

شیشه های ساختمانی

شیشه دکوراتیو

اصولا به شیشه هایی که برای استفاده در دکوراسیون داخلی مناسب باشد و از آن استفاده شود جزء شیشه های دکوراتیو به حساب می آید. این نوع شیشه ها تنوع زیادی دارند و به دو گروه شیشه لاکوبل رنگی ( نور را از خود عبور نمی دهند.) و شیشه های رنگی ترنسپرنت (نور را از خود عبور می دهند.) تقسیم می شوند.

شیشه های ساختمانی

شیشه رنگی

شیشه های رنگی به سبب تنوع بسیاری که دارند استفاده از آن ها بسیار زیاد است. با تلفیق نورهای مصنوعی و نورهای طبیعی می توان ترکیب مختلفی از رنگ را به وجود آورد. برای تولید شیشه رنگی به مواد اولیه آن ترکیبات شیمیایی اضافه می کنند. مثلا برای ایجاد رنگ آبی از اکسید مس و برای رنگ زرد از اکسید اورانیوم و کادمیوم استفاده می شود.

شیشه های ساختمانی

شیشه رفلکس

با ایجاد تغییراتی بر روی شیشه فلوت، خاصیت انعکاس را بر روی آن به وجود می آورند. این نوع شیشه بیشتر برای نمای ساختمان استفاده می شود و به خاطر اینکه نور را بازتاب می کنند باعث می شود نور کمتری به داخل ساختمان نفوذ کند. همچنین حالت آینه ای که شیشه رفلکس دارد از دیده‌شدن داخل ساختمان در طی روز جلوگیری می کند‌. اما در شب این ویژگی برعکس می شود و داخل ساختمان به راحتی قابل مشاهده است.

شیشه های ساختمانی

شیشه پیرکس یا ضد حریق

شیشه ضد آتش که با نام تجاری پیرکس در بازار شناخته می‌شود در برابر حرارت بسیار زیاد مقاوم است. برای ضد حریق کردن این نوع شیشه ها از مواد اکسید بوریک استفاده می شود. همچنین مقداری سیلیس به کار رفته در آن بیشتر از شیشه های معمولی است. شیشه پیرکس برای ساخت ظروف آزمایشگاهی، ظروف آشپزخانه، بخاری و شومینه استفاده می شود.

شیشه های ساختمانی

شیشه مشجر

این شیشه یکی از نمونه های شیشه مات است که بر روی سطح آن ناهمواری هایی وجود دارد. وجود این ناهمواری ها باعث شکسته‌شدن نور شده و داخل ساختمان دیده نمی شود. رنگ ها و طرح های متنوع باعث شده که این نوع شیشه ها کاربرد بسیاری داشته باشد. روش ساخت شیشه مشجر به وسیله نورد مذاب و از دو غلطک تولید می شود.

شیشه های ساختمانی

شیشه تاشو

شیشه تاشو یا آکاردئونی نمونه دیگر از شیشه ها هستند که از یک شیشه ثابت و تعدادی پنل تشکیل شده‌است. این شیشه ها را به راحتی می توان جمع کرد. بیشترین استفاده شیشه تاشو در تراس ها، بهار خواب و آلاچیق ها است.

شیشه های ساختمانی

ویژگی و خصوصیات شیشه ساختمان

  • شفافیت

یکی از مهم ترین ویژگی شیشه که باید به آن توجه داشت، شفافیت آن است. شفافیت شیشه در نمای بیرونی ساختمان تاثیر بسیاری دارد. شفافیت شیشه به صورت یک طرفه و یا دو طرفه است. اگر شفافیت از یک طرف شیشه باشد، شیشه شبیه اینه عمل می کند.

  • مقاومت و استحکام

استحکام شیشه یکی از خواص مکانیکی آن است. مقدار مقاومت شیشه به ضریب مقاومت آن در برابر شکستگی است. اصولا شیشه جزو محصولاتی است که ماهیت شکنندگی دارد؛ اما با افزودن موادی پایدار کننده مقاومت آن را در برابر شکستگی افزایش می دهند.

  • قابلیت بازیافت

همه شیشه های ساختمانی به طور صد در صد بازیافت می شوند. همچنین از آن به عنوان مواد خام در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود.

  • خاصیت انتقال گرمایی پایین (ارزش U)

اگر شیشه به خوبی عایق بندی شود میزان انتقال گرمای آن بسیار پایین خواهد بود. خاصیت انتقال گرمایی پایین شیشه یعنی میزان گرمایی است که از طریق شیشه انتقال پیدا می کنند.

کاربرد انواع شیشه های ساختمانی

استفاده از شیشه می‌تواند باعث به وجود آمدنِ فضای جدیدی شود. این متریال در هر دوره جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده‌است. کاربرد شیشه ها برای فضای داخل و خارج ساختمان مناسب هستند. از جمله کاربردهای شیشه عبارتند از:

  • استفاده از شیشه در نمای بیرون ساختمان استفاده از شیشه در کف سازه
  • به کارگیری شیشه در سقف ساختمان
  • کاربرد شیشه در حمام، استخر و سرویس های بهداشتی
  • انتخاب برای درب های شیشه ای
  • برای دکوراسیون مراکز تفریحی، تجاری، هتل ها وغیره
  • برای ساخت پلکان های ساختمان
  • استفاده از پنل های شیشه ای برای جدا کردن بخش های اداری
  • برای ساخت میزها، صندلی‌ ها، دکوراتیو، کانتر آشپزخانه
  • کاربرد شیشه در فضای خارج ساختمان

راهنمای خرید شیشه برای ساختمان

همانطور که می دانید تنوع در شیشه های ساختمانی بسیار زیاد هستند. این تنوع شامل میزان مقاومت، رنگ بندی و حتی کاربرد آن است. یکی از مهم ترین فاکتورهای که باید در هنگام خرید به آن توجه داشت نوع کاربرد آن است. شیشه ها در بخش های مختلف ساختمان استفاده می شود از جمله کفپوش، راه پله، درب، پنجره، پارتیشن ها و سایر، پس با توجه به نوع کاربری می توان گزینه مناسب را انتخاب کرد.

استحکام در برابر ضربه نیز جزو فاکتورهای مهم دیگری است که در هنگام خرید باید به آن دقت کرد. مثلا برای درب های ورودی نحوه شکستنِ آن اهمیت دارد. زیرا در صورت شکستن صدمه ای به کسی وارد نمی شود. در کنار تمامی فاکتورهای بالا قیمت هم می تواند به عنوان یکی از فاکتورهای مهم باشد. قیمت های شیشه بر اساس نوع برند، میزان ضخامت و وزن محصولات متفاوت است. بهترین گزینه برای خرید این محصولات از فروشندگان مصالح ساختمانی است که شیشه ها را با ضمانت به خریداران عرضه می کنند.

کلام پایانی

شیشه یکی از مصالح ساختمانی است که مقاومت زیادی در برابر مواد شیمیایی مثل بازها و اسیدها و زنگ زدگی دارد. این متریال به سبب شفافیت بالایی که دارد به راحتی نور را از خود عبور می دهد. در این مقاله به معرفی انواع شیشه ساختمانی، کاربردهای آن و راهنمای خرید شیشه برای ساختمان اشاره کردیم. امروز به کارگیری شیشه در معماری از اهمیت بسیاری برخوردار است. دلیل این جایگاه ویژه استفاده از این متریال در داخل و خارج ساختمان است. یکی از فاکتورهای مهم که قبل از خرید شیشه باید مدنظر قرار داد، کاربرد آن ها است. امیدوارم از این مقاله نهایت استفاده را کرده باشید.