آشنایی با قوانین

چگونه قرارداد مشارکت در فروش را بنویسیم؟

قرارداد مشارکت در فروش نوعی قرارداد شراکتی است که آن را به عنوان یکی از مهم ترین قراردادهای قانون مدنی به شمار می آورند. امروزه عده ای از افراد محصولات مختلفی را با قیمت مناسب خریداری می کنند و سپس آن را برای کسب سود بیشتر در زمان دیگری می فروشند. مشارکت در فروش یکی از انواع قراردادهای سرمایه گذاری است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.

قانون تجارت بند ۱ ماده ۲ این دسته افراد را تاجر به شمار می آورد و معاملات آن ها را تجاری می داند. گاهی اوقات به دلایل مختلفی افراد تصمیم می گیرند تا در فرآیند خرید و فروش وارد رابطه شراکتی شوند. به عنوان مثال همواره افرادی را مشاهده می کنیم که فروش پوشاک را انجام می دهند و یا فروش اینترنتی کالایی را آغاز می کنند که اغلب آن ها قرارداد مشارکت در فروش کالا را تنظیم می کنند.

هر کدام از این افراد از طریق تنظیم این قرارداد می توانند آینده روشنی را برای کسب و کارشان ایجاد کنند. اما برای تنظیم این قرارداد باید یکسری نکات و قوانینی را رعایت کرد. به عبارت دیگر قبل از وضع قرارداد شما باید در ارتباط با همه اطلاعات حتی جزئی ترین آن ها آگاه باشید که بتوانید به موفقیت برسید. ما در ادامه به توصیف تمامی موارد مربوط به این قرارداد خواهیم پرداخت. پس در ادامه املاک داران همراه ما باشید.

قرارداد مشارکت در فروش

معرفی قرارداد مشارکت در فروش

به قراردادی که توسط دو الی چند نفر برای کسب سود بیشتر انجام می شود، قرارداد مشارکت در فروش گفته می شود که بنابر ماده ۱۰ قانون مدنی جزو مهم ترین قرار ایران است. البته گاها این قرارداد با هدف فروش آسان کالا وضع می شود.

همچنین با تنظیم این قانون سهامداران و فروشندگان سود بیشتری را کسب می کنند و منفعت آن ها نیز افزایش می یابد. قرارداد مشارکت در فروش مربوط به صنف خاصی نیست و هر دسته از افراد می توانند با تنظیم آن آینده کسب و کار خود را تحت تاثیر قرار دهند.

روشن است که قرارداد مشارکت فروش کالا تنها در حالتی که با رعایت قوانین و مقررات وضع گردد، منجر به موفقیت می شود. با رعایت نکات و قوانین حقوقی می توان آینده کاری خود را تضمین کرد. قطعا تا الان متوجه شدید که این قرارداد از چه اهمیتی برخوردار است و برای یک کسب و کار پر سود بسیار ضروری است. ولی این موضوع را هم در نظر داشته باشید که این وضع قرارداد حتما باید با رعایت تمام نکات حقوقی و قانونی باشد تا نه تنها در کسب و کار افراد مشکلاتی را ایجاد نکنند، بلکه باعث کسب سود برای آن ها شود.

کاربرد قرارداد مشارکت در فروش

همانطور که گفته شد تنظیم این قرارداد فقط برای یک صنف خاص نیست و همه افراد را در بر می گیرد. در گذشته نیز کالاهای بسیاری وجود داشت که از طرف افراد یا حوزه های مختلف به خرید و فروش می رسیدند. اما امروزه نسبت به گذشته این خرید و فروش ها گسترده تر شده است‌. چون در گذشته تنها محصول ضروری گندم و برنج و غیره بود، اما امروزه حتی شاهد خرید و فروش نرم افزارها نیز هستیم. به این صورت قراردادهای مشارکت در فروش نرم افزار بین افراد مختلف تنظیم می شود.

از طرف دیگر افراد با سرمایه های متفاوتی که دارند این قرارداد را با شکل های خاصی تنظیم می کنند. به عنوان مثال فردی که به تعداد زیاد لباس خریداری می کند و قصد فروش آن را دارد می تواند با فرد دیگر شریک شود. این گونه هم منفعت بیشتری را کسب می کند و هم سریع تر می تواند محصولات خود را به فروش برساند.

قرارداد مشارکت در فروش

البته اگر بخواهید با فردی شریک شوید او نیز باید یک کار مهمی در خرید یا فروش را بر عهده بگیرد. به عنوان مثال اگر شما وظیفه خرید را بر عهده گرفته اید باید فرد مقابل از امکاناتی چون انبار گردانی برخوردار باشد. به این صورت هم می تواند از محصولات مراقبت کند و هم آن ها را سریع تر به فروش برساند.

اعتبار فردی که به عنوان شریک انتخاب می کنید از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین شریک منتخب باید مهارت بالایی در ارتباط برقرار کردن با مشتری یا به عبارت دیگر مهارت فروش عالی را داشته باشد. در ادامه به بررسی بیشتر نحوه انتخاب شریک خواهیم پرداخت.

نحوه انتخاب شریک برای قرارداد مشارکت در فروش

انتخاب شریک بیشترین تاثیر را در کسب و کار شما دارد. چرا که نیمی از کارهای خرید یا فروش بر عهده وی است. بر این اساس باید فرد ماهری را به عنوان شریک انتخاب کنید. همچنین فردی که در کنار مهارت، امکانات زیادی هم داشته باشد. ایجاد شرایط خاص برای انتخاب شریک باعث می شود که بین دو نفر قرارداد مشارکت در فروش موفقی وضع گردد و هر دو طرف از این قرارداد سود ببرند. اما برای انتخاب یک شریک مناسب باید به اعتبار او هم توجه کنید.

با وجود انتخاب شریک مناسب یکی از طرفینی که مهارت بالایی در جذب توجه مشتری داشته باشد می تواند این مسئولیت را بر عهده بگیرد. در این صورت شریک او می تواند به خرید محصولات بپردازد و دیگری ناظر بر فروش واقع شود. البته این موارد را باید به هنگام وضع قوانین مشخص کرد. در هر حالت می توان از این قرارداد شراکت در فروش برای یک کسب و کار پر رونق و ایجاد یک کار پول ساز استفاده کرد.

نکاتی که قبل از تنظیم قرارداد مشارکت در فروش باید بدانید

در ابتدای مقاله هم ذکر کردیم که شما برای وضع قرارداد باید حتما از نکات و قوانین مربوط به آن آگاه باشید. دانستن این قوانین برای انجام این کار بسیار ضروری است که در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت:

اختیار دو طرف در وضع قرارداد

بنابر ماده ۱۰ قانون مدنی هر کدام از شرکاء می توانند هر آنچه را که در نظر دارند را در متن قرارداد ذکر کنند. البته با توجه به این ماده از قانون این افراد خواسته های خود را باید در چهارچوب قوانین اعلام کنند. اگر موارد ذکر شده در قرارداد بر خلاف قوانین کشوری بود، این قرارداد باطل می شود.

در نظر گرفتن قواعد آمره برای تنظیم قرارداد مشارکت در فروش

منظور از قواعد آمره، قواعدی هستند که قانون گذار آن ها را برای حفظ نظام عمومی ضروری می داند و مشارکت افراد هم بر طبق آن انجام می شود. در نتیجه توافق افراد در یک چهارچوب انجام می شود و طرفین نمی توانند بر خلاف قوانین فوق مذاکره کنند. برای درک سریع تر، بهتر است که به این مثال توجه کنید.

در صورتی که دو طرف قرارداد، در فروش کالا شریک شوند و توافق کنند که کالای قاچاق خرید و فروش کنند، کار ممنوعی است. چرا که این کار باعث از بین رفتن نظام عمومی می شود و به این صورت توافق آن ها باطل است.

قرارداد مشارکت در فروش

تعیین مشخصات طرف قرارداد

یکی از مهم ترین نکاتی که طرفین قرارداد باید آن را در نظر بگیرند ،تعیین مشخصات افراد آن هم به طور کامل و واضح است. این مسئله اهمیت بالایی را دارد. مثلا در زمانی که بین شرکاء اختلافی ایجاد شود، ابلاغ اوراق قضایی به قسمت نوشته شده در این قسمت ارسال می شود. از طرف دیگر دادگاه تمام اظهارنامه ها را به نشانی نوشته شده ارسال می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانید به مطالعه مقاله اظهارنامه قضایی چیست و نحوه تنظیم آن چگونه است؟ در مجله املاک داران بپردازید.

تعیین موضوع قرارداد شرکت

انجام این مرحله برای وضع قرارداد خیلی مهم است. مخصوصا برای این نوع قرارداد، شما باید حتما موضوع قرارداد را انتخاب کنید. موضوع آن باید با نوع فعالیت شما متناسب باشد. به عبارت دیگر موضوع قرارداد باید با مشارکت در فروش کالای مورد نظر هماهنگی داشته باشد. البته بهتر است که با جزئیات بیشتر در ارتباط با این قرارداد صحبت کنید. پس حتما این موضوع را جدی بگیرید، چون هویت و کار شما را تعیین می کند.

تعیین زمان دقیق آغاز و پایان قرارداد مشارکت در فروش

این را در نظر داشته باشید که قرارداد بالاخره روزی باطل می شود که هر کدام هم موعد خاص خود را دارند. در نتیجه در هنگام وضع قرارداد زمان پایان مشارکت را مشخص کنید. این موضوع را در نظر داشته باشید که این مسئله در هنگام ایجاد اختلاف بین شرکاء مهم است. چون باعث اثبات حقانیت ادعاها در دادگاه می شود.

تعیین میزان سود و سهم هر کدام از شرکاء در قرارداد مشارکت در فروش

در قرارداد شما باید میزان آورده هر کدام از طرفین را مشخص کنید تا به دنبال آن سهم شرکاء مشخص شود. به عنوان مثال اگر یکی از طرفین وب سایت اینترنتی برای فروش محصولات داشته باشد به عنوان سرمایه یا آورده محسوب می شود. پس باید این مسئله در قرارداد ذکر شود. یا حتی اگر قصد داشته باشید که قرارداد مشارکت در فروش نرم افزار را تنظیم کنید و مهارت بالایی هم در تولید نرم افزار دارید باید حتما در قرارداد به آن اشاره کنید. همچنین در این قسمت از قرارداد باید حتما به سهام هر یک از شرکاء اشاره شود. میزان ضرر احتمالی هم بین دو طرف با توجه به درصد سهامشان تقسیم می شود.

قرارداد مشارکت در فروش

تعیین شرایط و تعهدات هر یک از افراد در قرارداد مشارکت در فروش

همانطور که از اسمش بر می آید در این بخش از قرارداد باید تعهدات هر فرد را مشخص کرد که این قرارداد توافق بین دو طرف را نشان می دهد. به عنوان مثال ممکن است که یکی از افراد در قرارداد مشارکت در فروش پوشاک ذکر کند که ماهانه تعداد معینی از لباس را به فروش می رساند. اگر این تعهدات او محقق شود، او می تواند سود بیشتری را دریافت کند. در برابر تعهدات می توان ضمانت اجرای مناسبی را در نظر گرفت. چون این گونه هر یک از شرکاء نسبت به آن پایبند خواهند بود.

تعیین مسئولیت پرداخت هزینه ها در قرارداد مشارکت در فروش

هر کسب و کاری نیاز به یکسری کارهای اداری و پرداخت هزینه هایی دارد. برخی از هزینه ها در شرکت باید به موقع پرداخت شوند. پس باید فردی را مسئول انجام آن در قرار داد. به عنوان مثال حتما باید هزینه هایی به دولت پرداخت شود که این هزینه ها شامل پرداخت قبوض خدماتی، تعمیرات و هزینه های مربوط به تجهیزات مثل انبار گردانی، انبار محافظت از محصولات و غیره است. پس باید مسئولیت هر کدام از افراد نسبت به پرداخت هزینه ها را در قرارداد ذکر کرد.

تعیین محرمانه بودن اطلاعات مربوط در قرارداد مشارکت در فروش

هر اطلاعاتی که در ارتباط با قرارداد وجود دارد باید بین طرفین قرارداد بماند و هر کدام از طرفین از افشای آن خودداری کنند. این مسئله را باید به هنگام وضع قرارداد مشارکت در فروش در بخش تعهدات و شرایط آن ذکر کرد. در صورتی که هنگام وضع قرارداد این موضوع را فراموش کردید، می توانید یک قرارداد محرمانگی یا عدم افشای اطلاعاتی را تهیه کرده و آن را به قرارداد اصلی اضافه کنید.

تعیین تعداد نسخه های قرارداد مشارکت در فروش و امضاء و اثر انگشت

تمام صفحات مربوط به قرارداد مشارکت در فروش باید امضا شوند. برخی از افراد تصور دارند که امضای صفحه آخر کافیست. اما این اشتباه است و شما باید تمام صفحات را امضا کنید. اهمیت این موضوع بسیار بالا است و به شما توصیه می کنیم که حتما هنگام وضع قرارداد این موضوع را در نظر داشته باشید. چون امکان دارد یکی از طرفین مدعی شود که یک صفحه اضافه یا کمتر است. از طرف دیگر امضا کردن تمام صفحات می تواند یک حس اطمینان ناخودآگاهی را در ارتباط با تمام محتویات آن قرارداد به طرف مقابل دهد.

قرارداد مشارکت در فروش

نکات مهم درباره قرارداد مشارکت در خرید

باید بدانید که برای تنظیم قرارداد مشارکت در خرید و فروش ملک یا هر مال دیگر بایستی به یک سری نکات توجه ویژه داشته باشید. در بخش قبلی به توضیح دانستنی ها برای قرارداد مشارکت در فروش اشاره کردیم. اما برای نوشتن قرارداد مشارکت در خرید چه چیزهایی باید بدانیم؟

  1. یکی از مهم ترین نکاتی که برای قرارداد مشارکت در خرید باید بدانید، این است که اگر ملک یا مال غیر منقول ابتیاع شود، هر یک از شرکا به نسبت سهم و آورده خود شریک هستند. در نتیجه ملک مورد قرارداد مشاع خواهد بود. طبق قانون، هر یک از مالکان مشاع بدون کسب اجازه از سایر شرکا امکان اعمالی از قبیل خرید و فروش و اجاره سهم خود را دارد. به این اقدامات تصرفات حقوقی گفته می شود. اما تصرفات مادی باید با اذن سایر شرکا انجام گیرد.

  2. در صورتی که بین شرکا اختلافی ایجاد شود و تصمیم به لغو قرارداد مشارکت در خرید داشته باشند، باید بر اساس آنچه در قرارداد درباره نحوه تقسیم ملک مشخص شده عمل کنند. اما اگر در متن قرارداد در این رابطه چیزی ذکر نشده باشد، هر یک از شرکا می تواند برای تقسیم ملک طبق قواعد حاکم بر اموال غیر منقول یا همان افراز اقدام کند.

  3. در این قراداد مثل سایر قراردادهای مشارکت در خرید و فروش بایستی ترتیبات و نحوه تقسیم سود و حتی ضررهای احتمالی تعیین شود. 

  4. در این قراداد بایستی مانند سایر قراردادها، مدت اعتبار قرارداد، زمان شروع و خاتمه آن مشخص شود. 

  5. در ضمن هرگز نباید تعیین داور را به زمان بعد از بروز اختلافات موکول کنید. بهتر است در حین انعقاد قرارداد شخص یا اشخاصی را به عنوان داور به منظور حل اختلافات قراردادی و غیر قراردادی مشخص کنید.

سخن پایانی

از آنجایی که این مقاله در رابطه با موضوع سرمایه گذاری در املاک است، به شما پیشنهاد می کنیم که پیش از اقدام به عقد قرارداد سرمایه گذاری، حتما با متخصصین ما در صفحه مشاوره سرمایه گذاری ملک در ارتباط باشید و از ایشان مشاوره تلفنی یا آنلاین دریافت کنید.

مشارکت در کسب و کار طی چندین سال اخیر در تمام کشورها رشد چشمگیری داشته است. در نتیجه عده ای از افراد که هیچ آگاهی از مباحث قانونی و حقوقی ندارند فقط با هدف کسب منفعت بیشتر، این قرار را وضع می کنند. در نتیجه به علت ناآگاهی این دسته از افراد در ارتباط با مسائل حقوقی نه تنها حق شریک ضایع می شود، بلکه زمینه برای کلاهبرداری هم فراهم خواهد شد.

بنابراین قبل از اینکه به تنظیم قرارداد بپردازید باید حتما با یک متخصص صحبت کنید تا شما را در جریان تمامی اطلاعات حقوقی قرار دهد. چون قطعا یک مشاور حقوقی در حوزه مسکن هم از تجربیات بالایی برخوردار است و هم در ارتباط با این موضوع اطلاعات بیشتری دارد. در نتیجه نسبت به هر فرد دیگری بهتر و بیشتر می تواند به شما کمک کند.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا