ساخت و ساز

آب بندی نمای ساختمان چگونه انجام می شود؟

پوشش ساختمان رابط بین فضای داخلی و خارجی ساختمان را تشکیل می دهد و در نتیجه تحت فشار دائمی داخلی و خارجی قرار می گیرد. این پوشش باید تاثیر مثبتی بر مدیریت انرژی ساختمان داشته باشد و به عنوان یک مانع در برابر شرایط آب و هوایی عمل کند. نمای ساختمان یکی از بخش های ساختمان به شمار می رود که دارای قوانین نمای ساختمان است و در طول سالیان تغییرات زیادی کرده است. در واقع نما مانع نفوذ باد، باران، گرما، سرما و سر و صدای بیرون می شود و تاثیر زیادی در رفاه ساکنین ساختمان دارد. همچنین از نظر زیبایی یکی از عناصر مهم در طراحی ساختمان محسوب می شود. با املاک داران همراه شوید تا درباره آب بندی نمای ساختمان بیشتر آشنا شویم.

آب بندی نمای ساختمان

آب بندی نما چیست؟

آب بندی نمای سازه یکی از معیارهای مهم برای کیفیت ساختمان به شمار می رود و در برخی شرایط اقلیمی اهمیت بیشتری پیدا می کند. این فرایند معمولا به نوع نما از جمله نمای شیشه ای، نمای آجری، نمای بتنی، نمای سنگ طبیعی، نما با با مصالح ترکیبی و غیره بستگی دارد. چرا که متریال مختلف در برابر رطوبت و تاثیرات آب و هوایی متفاوت عمل می کنند. هدف از آب بندی نمای ساختمان جلوگیری از نفوذ رطوبت به درزها و ترک های نما، تغییر ظاهر ساختمان، تبله کردن گچ روی دیوار و خیس شدن لوازم منزل است. چنانچه در ساختمان از متریال حساس به آب استفاده شده باشد یا به هر دلیلی در گوشه و کنار سازه درزهایی وجود داشته باشد، آب بندی ضرورت می یابد. 

آب بندی پنجره

آب بندی پنجره یکی از مهم ترین خدمات ساختمانی برای آب بندی نمای ساختمان برشمرده می گردد. چرا که پنجره ها در معرض باد و باران قرار دارند و نشتی در اتصالات پنجره می تواند باعث نفوذ آب و رطوبت به داخل سازه شود. بنابراین هنگام آب بندی پنجره ها باید با توجه به نوع متریال یک درزبندی مطمئن انجام شود. 

مزایای آب بندی نمای ساختمان

در ادامه به توضیح برخی از مزایای آب بندی نمای ساختمان می پردازیم:

جلوگیری از اتلاف انرژی

یکی از مهم ترین مزایای آب بندی نمای سازه که یکی از انواع عایق ساختمان محسوب می‌شود، عایق نمودن بنا و جلوگیری از هدر رفتن انرژی است. در اغلب موارد اتلاف انرژی از طریق درزهای ساختمان رخ می دهد. از این رو می توان با آب بندی صحیح در مصرفه انرژی صرفه جویی کرد و هزینه های آن را کاهش داد.

جلوگیری از سقوط سنگ نما

سقوط سنگ نما یکی از خطراتی است که می تواند خسارت های مالی و جانی سنگینی برای ساکنین و عابرین ایجاد کند. در واقع رطوبت در اثر بارش برف و باران به پشت سنگ نمای سازه نفوذ می کند و منجر به کاهش مقاومت ملات نگهدارنده آن خواهد شد. آب بندی ساختمان می تواند باعث آبگریزی مصالح شود و از شل شدن ملات پشت سنگ نما جلوگیری کند. 

حفظ ظاهر ساختمان

نمای ساختمان تاثیر زیادی در زیبایی ظاهری بنا دارد. تمیز نگه داشتن نمای سازه در ساختمان های بلند کاری بسیار دشوار است و هزینه های زیادی را در بر دارد. معمولا آلودگی ها در درزها و شکاف های نما نفوذ می کنند و به سختی تمیز می شوند. آب بندی نمای ساختمان تاثیر زیادی در حفظ ظاهر بنا دارد و با وجود آن تا مدت ها نیازی به تمیز کردن نما نخواهید داشت.

جلوگیری از خسارات سازه ای

رطوبت می تواند به راحتی از طریق درزها و شکاف های ایجاد شده در نمای بنا به داخل سازه راه پیدا کند. این مسئله در مناطقی با آب و هوای مرطوب مانند شهرهای شمالی کشور بغرنج تر خواهد شد. چرا که رطوبت علاوه بر تخریب تدریجی مصالح می تواند باعث کاهش مقاومت اسکلت سازه، خوردگی فولاد و خسارات جدی در سازه شود. بنابراین بهتر است با آب بندی کردن نمای ساختمان از این اتفاقات جلوگیری کنید.

جلوگیری از شوره زدن

شوره، سفیدک یا کپک از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است در نمای ساختمان شما ایجاد شوند و ظاهری ناخوشایند به آن بدهند. مثلا ممکن است نمک موجود در ملات پشت سنگ هایی مثل تراورتن به سطح نما بیایند و ظاهر بدی ایجاد کنند. بنابراین باید با استادکار خدمات ساختمانی در این رابطه مشورت نمود تا بدانید برای چه مصالحی از روش آب بندی نمای ساختمان باید استفاده کرد.

روش های آب بندی ساختمان

همانطور که می دانید در نمای سازه از متریال مختلفی مثل شیشه، فلز، سیمان با انواع کاربرد، سنگ، آجر، مصالح کامپوزیت و غیره بکار می رود. برخی از روش های آب بندی ساختمان فقط برای یک سری مصالح کاربرد دارد. در ادامه به رایج ترین روش های آب بندی نما با توجه به نوع متریال می پردازیم:

آب بندی با آب گریز کننده پایه آب

معمولا از آبگریز کننده پایه آب در تمامی سطوح ساختمانی با قابلیت جذب آب استفاده می شود. با کمک این محصول می توان نفوذ آب به درون نماهای چوبی خام رنگ نشده، بتن، کاهگل، سنگ، انواع آجر و کاربرد آن در ساختمان، سیمان جلوگیری کرد. از جمله ویژگی های محلول آبگریز کننده پایه آب می توان به جلوگیری از ایجاد شوره، جلبک، رسوب، مقاومت در برابر پرتوهای فرابنفش، پایداری در برابر شوینده های اسیدی و بازی و خاصیت براق کنندگی اشاره کرد. 

آب بندی با آب گریز کننده پایه حلال

یکی از بهترین روش های آب بندی نمای ساختمان، استفاده از آبگریز کننده پایه حلال است. این نوع آبگریز کننده با کاهش نیروی چسبندگی سطحی بین مصالح نمای ساختمان و آب، از جذب رطوبت جلوگیری می کند. از ویژگی های این محلول می توان به افزایش دوام مصالح، جلوگیری از رنگ پریدگی و خاصیت تمیز شوندگی سطوح اشاره کرد. برای اعمال این محلول باید ابتدا سطح را از آلودگی پاک نموده و سپس خشک کنید. در نهایت به روش خیس رو خیس، محلول را بر روی سطح اسپری کنید. 

آب بندی با رنگ مخصوص نما

رنگ مخصوص آب بندی یک پوشش لایه ای بر روی سطح ایجاد می کند و مانع پوسته شدن نمای ساختمان می شود. برای آب بندی نماهای مختلف چوبی، آجری، سیمانی، فلزی و غیره از رنگ های ضد آب، رنگ های اکریلیک، رنگ چوب، روکش ضدآب بتنی استفاده می شود. به منظور اجرای این روش آب بندی باید ابتدا زیرسازی رنگ روی سطح نما را انجام دهیم. سپس تمامی سوراخ ها و درزهای سطح را پر کرده و بتونه پلیمری و پرایمر آستر اعمال می کنیم. در نهایت از رویه ضدآب استفاده خواهیم کرد.

البته ماندگاری این روش آب بندی به آب و هوای منطقه و متریال به کار رفته در نما بستگی دارد. در صورتی که تمامی موارد زیرسازی، رنگ آمیزی و غیرهبه درستی صورت گیرد، این روش می تواند به مدت ۳ تا ۷ سال پایدار بماند. از جمله ویژگی های این روش آب بندی عبارتند از اجرای سریع و آسان، مقاومت در برابر تغییرات شیمیایی و خوردگی، چسبندگی بالا به سطوح، عایق بندی و غیره.

آب بندی با چسب پلی اورتان

یکی از روش های آب بندی نمای ساختمان، پر کردن درزها و شکاف ها با کمک چسب پلی اورتان است. معمولا برای نمای کامپوزیت، نمای شیشه ای، ورق های فولادی از این روش برای آبندی نما استفاده می شود. از جمله مزایای آب بندی با چسب پلی اورتان می توان به عدم نیاز به زیرسازی، قدرت چسبندگی بالا، مقاومت در برابر پرتو فرابنفش، خاصیت لاستیکی، مقاومت در برابر پارگی اشاره کرد. 

به منظور اجرای این روش ابتدا اطراف درزها و سوراخ ها را با چسب کاغذی پوشانده و سپس زاویه قرار گیری کارتریج را با سطح تنظیم می کنیم. سپس درز میان کامپوزیت ها را به طور یکنواخت با چسب پر می کنیم. در آخر با کمک یک کاردک، سطح چسب را صاف می نماییم.

جمع بندی

همانطور که گفتیم هدف از آب بندی ساختمان افزایش ایمنی، حفظ کیفیت مصالح، بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش هزینه های جانبی است. خسارت های ناشی از نفوذ رطوبت در اثر عدم آب بندی نمای سازه می تواند بسیار گزاف باشد. بنابراین با اندکی هزینه برای آب بندی نما می توان تا حد زیادی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرد و هزینه های احتمالی را کاهش داد. شما باید آب بندی نمای سازه را با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، هزینه آب بندی، جنس مصالح ساختمانی انجام دهید. حتما قبل از هر کاری با پیمانکاران ساختمانی و افراد متخصص در این زمینه مشورت کنید. در این مقاله به توضیح برخی رایج ترین روش های آب بندی سازه و مزایای آب بندی نما پرداختیم. برای سب اطلاعات بیشتر با کارشناسان املاک اران در تماس باشید.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا