مصالح ساختمانی

عایق چیست؟ انواع عایق صدا و رطوبتی و حرارتی

عایق ها اشکال مختلفی دارند و انواع مختلف عایق برای کاربردهای مختلفی در نظر گرفته شده اند. از آنجایی که عایق به عنوان مانعی در برابر اتلاف گرما در زمستان یا افزایش گرما در تابستان عمل می کند، برخی از انواع عایق در مکان های خاص بهتر جواب می دهند!

اما چگونه می توان تشخیص داد که چه نوع عایقی مناسب شماست؟ و چرا این تصمیم مهم است؟ همانطور که می دانید در طول سال، هزینه های زیادی صرف سیستم های گرمایشی و سرمایشی می شود. عایق بندی مناسب ساختمان می تواند به کاهش این هزینه ها کمک کند. البته بایستی به طور همزمان، سایر تکنیک های صرفه جویی در مصرف انرژی بکار گرفته شود. با املاک داران همراه باشید تا بدانید عایق چیست و با انواع عایق صدا و رطوبتی و حرارتی نیز آشنا شوید.

عایق چیست و انواع عایق کدامند؟

عایق تعاریف مختلفی دارد، یکی از تعاریف معروف عایق، ماده ای است که برای جلوگیری از عبور رطوبت و صدا و حرارت و غیره از مکانی به مکان دیگر می شود. خانه شما یکی از بزرگ ترین سرمایه های شما به شمار می رود و بیشتر وقت خود را در آن سپری می کنید. بنابراین باید دمای آن در تمام طول سال مناسب باشد. عایق بندی می تواند مشکلات متعددی از جمله قبض های سرسام آور و هوای نامطبوع و نامناسب فضای داخلی را کاهش دهد. عایقکاری یکی از انواع خدمات ساختمانی در ساخت انواع ساختمان است که بایستی توسط استادکار انجام شود.

عایق ساختمان به ماده ای گفته می شود که مانع از انتقال حرارت از یک محیط به محیط دیگر می گردد. در واقع عایق یک مانع بین داخل و بیرون ساختمان به وجود می آورد و مانع از دست دادن گرما یا افزایش گرما در فضای داخلی خواهد شد. چه در زمستان و چه در تابستان، زمانی که خانه خود را گرم یا خنک می کنید، عایق بایستی دمای داخلی را ثابت نگه دارد. با استفاده از عایق بندی مناسب نه تنها در انرژی صرفه جویی می کنید، بلکه خانه شما مکانی دنج و راحت در تمام طول سال خواهد بود.

جابجایی هوا در داخل ساختمان معمولا از طریق شکاف ها و سوراخ های دیوارها، اتاق زیرشیروانی، درب ها و پنجره ها و انواع کلید و پریز برق اتفاق می افتد. این نشت هوا یک مشکل بزرگ در بسیاری از خانه ها به شمار می رود و باعث اتلاف انرژی می شود.

پیشنهاد می‌کنیم جهت شناخت بیشتر و آشنایی با انواع کلید و پریز، مقاله مربوط به آن را مطالعه نمایید.

عایق ها به سه دسته عایق رطوبتی، عایق حرارتی و عایق صوتی تقسیم می شوند. برخی از مواد عایق مثل پشم سنگ، فوم پی وی سی، مایع و غیره می توانند هر سه ویژگی را با هم داشته باشد. از طرف دیگر برخی عایق ها مثل عایق رطوبتی ایزوگام فقط برای عملکردی خاص تولید شده اند . در ادامه به توضیح انواع عایق ها می پردازیم:

عایق حرارتی چیست؟

عایق حرارتی برای جلوگیری از جریان گرما در ساختمان بکار می رود. مکان هایی با آب و هوای سرد باید داخل ساختمان را گرم نگه دارند. در نتیجه برای گرم کردن خانه از آتش، بخار آب، بخاری و غیره استفاده می کنند. برای این که انواع سیستم گرمایشی ساختمان کارامد باشد، در ساخت و ساز باید عایق حرارتی تعبیه شود. این باعث می شود گرمای داخل ساختمان به بیرون نرود و هزینه کم تری برای گرمایش خانه صرف نشود.

البته استفاده از عایق حرارتی در ساختمان فقط محدود به مناطق سردسیر نمی شود. در واقع این عایق با جلوگیری از ورود گرما به داخل ساختمان در تابستان و جلوگیری از خروج آن در زمستان مانع اتلاف انرژی خواهد شد.

کاربرد عایق حرارتی

هنگامی که بین بیرون و داخل ساختمان و همچنین بین واحدهای مختلف تغییر دما وجود دارد، گرما از یک مکان گرم به مکان خنک تر جریان می یابد. انتقال گرما از طریق مصالح ساختمانی یکی از راه های این جابجایی دما است. روش های دیگر انتقال حرارت، همرفت و تابش هستند. در همرفت، گرما توسط هوا منتقل می شود، در حالی که تابش برای انتشار نیازی به محیط ندارد.

عایق حرارتی باعث، عدم انتقال گرما و سرما از محیطی به محیط دیگر است.

انواع عایق حرارتی

برای عایقکاری ساختمان و جلوگیری از اتلاف انرژی، نیاز به متریال عایق حرارتی داریم. مواد مختلفی برای عایق حرارتی مثل پشت معدنی، سلولز، فایبرگلاس، فوم پلی اورتان، خاک اره و غیره وجود دارند.

انواع عایق حرارتی بر اساس عملکرد

عایق بلوکی

برای ساخت عایق بلوکی از پشم معدنی، تخته چوب پنبه، شیشه سلولی، خاک اره و غیره استفاده می شود. این ها برای به حداقل رساندن اتلاف گرما و حفظ دمای مطلوب، روی دیوارها و انواع سقف سازه های مختلف نصب می شوند. معمولا این نوع عایق در ابعاد ۶۰ در ۱۲۰ سانتی متر یا بیشتر با ضخامت ۲.۵ سانتی متر تولید می گردند.

عایق بلوکی

عایق لحافی

عایق های لحافی از متریال فیبری انعطاف پذیر مثل پشم معدنی، پنبه، الیاف چوب فراوری شده و خز حیوانات ساخته می شوند. این نوع عایق را می توان به شکل لحاف یا رول هایی شبیه کاغذ خریداری نمود. نصب عایق لحافی آسان است. می توان آن را روی دیوار یا سقف قرار داد و توسط بست های عایق در جای خود محکم کرد. این عایق ها قابل انعطاف هستند و ضخامت آن بین ۱ تا ۸ سانتی متر است.

عایق لحافی

عایق تخته ای

عایق های تخته ای ترکیبی از طبیعت و تکنولوژی هستند.  خمیر چوب، نیشکر یا سایر موادی در دمای مناسب برای ساخت این نوع عایق فشرده می شوند. در بازار می توانید این عایق ها را در اندازه های مختلف خریداری کنید.

 عایق های تخته ای نه تنها ویژگی های عایق خوب را دارند، بلکه از نظر ظاهری نیز قابل قبول هستند. معمولا برای پوشش داخلی دیوار یا ساخت پارتیشن ها از این نوع عایق استفاده می شود.

عایق تخته ای

عایق انعکاسی

عایق های حرارتی انعکاسی معمولا از ورق های آلومینیومی، تخته های گچی و ورقه های فولادی ساخته می شوند. این متریال از میزان انتشار کم تر و بازتاب بالاتری برخوردارند. بنابراین می توانند دمای بالا را به خوبی تحمل کنند. به همین دلیل در کنار عایق لحافی برای مصارف صنعتی بکار می روند.

 معمولا برای جلوگیری از ورود گرما به سازه در طراحی انواع نمای ساختمان قرار می‌گیرد. چرا که هنگام برخورد انرژی خورشیدی، آن را منعکس می کنند.

عایق انعکاسی

پانل عایق سازه ای

پانل های عایق سازه ای (SIP) یکی از انواع متریال پیش ساخته به شمار می روند که در ساخت آن از فوم برد، فوم مایع و غیره استفاده می شود. این عایق ها در ساخت دیوار، کف و سقف خانه بکار می روند.

عایق سازه ای

انواع عایق حرارتی بر اساس متریال سازنده

عایق حرارتی پشم شیشه

با بافتن رشته های بسیار نازک شیشه، پشم شیشه بوجود می آید که یکی از پر کاربرد ترین مواد عایق است. فایبرگلاس یا همان پشم شیشه از شیشه بازیافتی، ماسه، سنگ آهک و سایر مواد معدنی تولید می شود. این عایق باید حداقل ۳۵ درصد شیشه بازیافتی داشته باشد تا به عنوان محصول سبز در نظر گرفته شود.

عایق پشم و شیشه

عایق پشم و شیشه 1

عایق حرارتی پشم معدنی

پشم معدنی یا پشم سنگ که از سرباره تولید می شود، این عایق نیز یکی دیگر از انواع عایق حرارتی به شمار می رود. این عایق که مواد بازیافتی از منابع فراصنعتی است، با محیط زیست سازگاری دارد. عایق پشم معدنی غیر قابل احتراق است و ذوب نمی شود. با این حال برای استفاده در دمای بالا توصیه نمی گردد.

عایق پشم معدنی

عایق حرارتی سلولزی

برای تولید عایق سلولزی معمولا از محصولات کاغذی بازیافتی استفاده می شود. این عایق یکی از گزینه های کم هزینه برای عایق کاری ساختمان به شمار می رود. سلولز یک ماده متراکم بسته بندی شده است که در آن اکسیژن کمی وجود دارد. عایق سلولزی غیر قابل احتراق است و از مقاومت بالایی در برابر حرارت برخوردار می باشد.

البته برای افرادی که به گرد و غبار کاغذ حساسیت دارند، استفاده از متریال توصیه نمی شود. یکی دیگر از معایب عایق سلولزی، این است که با گذشت زمان منقبض می شود و کارایی آن کاهش می یابد.

عایق حرارتی سلولزی

عایق صوتی چیست؟

سر و صدا می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامتی افراد داشته باشد. کنترل صدای بیرون همیشه امکان پذیر نیست اما عایق صوتی با استفاده از انواع پنجره دوجداره در ساخت ملک می تواند راه حل مناسبی برای کاهش این سر و صدا باشد. طیف گسترده ای از محصولات از بافل عایق صدا گرفته تا پنل ها و پارتیشن ها توسط فروشندگان مصالح ساختمانی ارائه می شود.

در واقع به لطف عایق صوتی، می توان میزان صداهایی که از داخل یا خارج می آیند را کاهش داد. نوع عایق و تکنیک عایقکاری بستگی به سازه و علت صدا دارد. اما کاربرد عایق صوتی چیست و انواع آن کدامند؟

کاربرد عایق صوتی

به طور کلی هر چه دیوار ضخیم تر باشد، صدا بهتر مسدود می شود. اما همیشه نمی توان یک دیوار بسیار ضخیم ساخت. به همین دلیل معمولا هنگام نصب عایق صوتی از “قاعده جرم-فنر-جرم” استفاده می گردد. بدین معنا که فنر بین دو جرم ( دیواره داخلی و خارجی) قرار می گیرد. در بین این دو می تواند هوا یا یک ماده عایق قرار داده شود تا صدا کاهش یابد. معمولا یک لایه هوا بین عایق و دیوار نیز در نظر گرفته می شود.

به منظور جلوگیری از انتقال صدا تا حد امکان از فنر نرم استفاده می شود. به این ترتیب صدا بهتر جذب خواهد شد. عایق های صوتی مثل پشم سنگ که دارای مواد معدنی هستند، معمولا بهتر از عایق های صوتی تخته ای عمل می کنند. وزن و ضخامت مواد عایق باید بسیار زیاد باشد، به این ترتیب می تواند امواج صوتی را بهتر جذب کند.

انواع عایق صوتی

از سر و صدای ترافیک و هیاهوی محله گرفته تا پژواک های داخلی در ساختمان های مسکونی و تجاری می تواند آزار دهنده باشد. بهترین راه برای مقابله با این سر و صدا، استفاده از عایق صوتی است. طیف وسیعی از انواع عایق صوتی توسط تولید کنندگان مصالح ساختمانی ارائه می شود که برای جذب، انحراف و از بین بردن نویز طراحی شده اند. در واقع این متریال عایق به کنترل ورود صدا به ساختمان کمک می کنند. اما برای انتخاب عایق صوتی مناسب برای سازه، لازم است که ویژگی های آن ها را بدانید.

انواع عایق صوتی بر اساس محل نصب

عایق صوتی برای دیوارها

با استفاده از عایق صدا بر روی دیوار، می توانید تا حد زیادی از میزان صدای داخل و خارج بکاهید. اغلب برای ایجاد یک عایق صوتی، از یک دیوار کاذب استفاده می شود. در صورت وجود دیوار کاذب، در مقابل دیوار یک قاب تعبیه می شود. سپس یک متریال عایق روی قاب اعمال شده و روی آن یک لایه گچ کشیده خواهد شد. صدایی که از دیوار بیرونی عبور می کند، توسط عایق جذب می شود و در اینجا مشخص می‌شود گچ و خاک بهتر است یا سیمان. در نتیجه صدایی که از دیوار رد می گردد، بسیار اندک خواهد بود. 

عایق صوتی دیواری

عایق صوتی برای کف

نصب عایق صوتی برای کف ساختمان برای جلوگیری از صداهای ناشی از سازه مناسب است. هر چند تا حدودی برای رفع صداهای هوابرد نیز کاربرد دارد. پلی اتیلن یک متریال عایق پر کاربرد برای کفپوش به شمار می رود.

برای کفپوش های چوبی توخالی، فضای زیر کف را می توان با مواد عایق مثل پشم و شیشه پر کرد. گزینه دیگر نصب کف شناور است که خاصیت عایق صدا را نیز دارد. 

عایق صوتی برای کف

عایق صوتی برای سقف

اگر در یک آپارتمان زندگی می کنید، عایق صوتی سقف شما به همسایه بالا بستگی دارد. در چنین مواردی معمولا از سقف کاذب استفاده می شود تا بتواند از میزان عبور صدا به داخل کاهش دهد. مهندس سازه ساختمان یک لایه جاذب صدا بین سقف اصلی و سقف کاذب قرار می دهند. معمولا پشم شیشه بهترین گزینه برای این کار به شمار می رود.

عایق صوتی برای سقف

انواع عایق صوتی بر اساس متریال سازنده

عایق صوتی پشم سنگ

عایق پشم سنگ هم یک عایق حرارتی، عایق صوتی و ضد حریق به شمار می رود. این نوع عایق از سنگ بازالت که باقیمانده فعالیت های آتشفشانی است، تولید می شود. از جمله نقاط قوت این نوع عایق می توان به ضد حساسیت و عدم آسیب به سلامت انسان، وزن سبک و عدم بار اضافی روی سازه، نارسانا بودن، دوام و طول عمر بالا اشاره کرد. در تولید این نوع عایق صوتی از هیچ گونه مواد شیمیایی استفاده نمی شود و یکی از بهترین عایق های آکوستیک است.

عایق صوتی پشم سنگ

عایق صوتی پلی یورتان

فوم پلی یورتان یک عایق صوتی-حرارتی است که در ساخت آن مواد شیمیایی به کار می رود. در واقع دو ماده شیمیایی ایزوسیانات و پلی ال با هم ترکیب شده و این فوم را تشکیل می دهند. اسپری فوم پلی یورتان می تواند تا حد زیادی مانع عبور صدا شود.

عایق صوتی پلی یورتان

عایق صوتی فایبرگلاس

این نوع عایق یکی از قدیمی ترین عایق ها است که از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف ریز به دست می آید. عایق فایبرگلس یا پشم شیشه یک عایق آکوستیک است که هوا را در داخل خود به دام می اندازد. در نتیجه خاصیت ارتجاعی ایجاد می کند و مانع عبور صدا می شود.

با استفاده از عایق صوتی پشم شیشه می توان تا حد زیادی از اتلاف انرژی نیز جلوگیری کرد. معمولا در عایق کاری دیوار، سقف، مخازن، سوله و عایق بندی لوله های بزرگ صنعتی، عایق پشم شیشه بکار می رود.

عایق صوتی فایبر گلاس

عایق صوتی پشم سرباره

پشم سرباره یکی از انواع عایق صوتی و حرارتی است که از بازیافت ضایعات کوره ذوب آهن ساخته می شود. این پشم معدنی می تواند تا حد زیادی از عبور سر و صدا در ساختمان بکاهد. معمولا از عایق پشم سرباره در تجهیزات صنایع آهن و فولاد و تاسیسات تولید برق استفاده می شود.

عایق صوتی پشم سرباره

عایق صوتی الاستومری

عایق الاستومری یکی دیگر از انواع عایق صوتی ساختمان به شمار می رود که تا حد زیادی در برابر آلودگی، بخار آب، رطوبت و سر و صدا مقاوم است. این نوع عایق بسیار سبک وزن است و معمولا در عایق کاری تاسیسات ساختمان، لوله های بزرگ، سیستم گرمایشی و سرمایشی و صنعت خودرو مورد استفاده قرار می گیرند.

عایق صوتی الاستومری

عایق صوتی الاستومری

فوم عایق اکس پی اس (XPS)

یکی دیگر از انواع عایق صوتی که به عنوان عایق رطوبتی و حرارتی نیز عمل می کند، فوم اکس پی اس است. این فوم چند منظوره، با وجود ضخامت کم و وزن پایین در برابر سر و صدای بالا مقاومت بالایی دارد. از طرف دیگر بار اضافی به سازه وارد نمی کند و دارای سطح یکنواخت است. از دیگر مزایای فوم عایق XPS می توان به عدم رشد قارچ و کپک روی آن اشاره کرد.

به سادگی می توان این فوم را برش داد و به عنوان عایق صوتی دیوار استفاده نمود. عدم ایجاد حساسیت، امکان شستشو، جذب صدا، عدم نفوذ پذیری از دیگر نقاط قوت این نوع عایق هستند.

فوم عایق اکس پی اس

یونولیت

یونولیت های ورقه ای یا مکعبی شکل، یکی از انواع عایق صوتی هستند که هنگام سفت کاری ساختمان صب می شوند. این نوع عایق از چگالی بالایی برخوردار است و به خوبی صدا را جذب می کند. هرچه تراکم بیشتری داشته باشد، قابلیت جذب صدای بیشتری دارد. معمولا در سقف و دیوار از این نوع یونولیت استفاده می شود.

این پلاستو فوم ها از قیمت ارزان تری نسبت به سایر انواع عایق برخوردارند و به همین دلیل به وفور در ساخت و ساز بکار می رود. از ویژگی های مثبت یوولیت می توان به وزن سبک و جذب صدا اشاره کرد. همچنین ایمنی سازه در برابر زلزله را افزایش می دهد. این عایق های چند منظوره را می توان هم به عنوان عایق صوتی و هم عایق حرارتی و رطوبتی مورد استفاده قرار دارد.

عایق یونولیت

عایق صوتی فوم ریباند

عایق صوتی ریباند از کنار هم قرار دادن تکه های فوم پلی یورتان تشکیل می شود و در صنعت ساخت و ساز از محبوبیت بالایی برخوردار است. در واقع با جمع آوری ضایعات پلی یورتان، خرد کردن و ترکیب آن به صورت فشرده، اماده پخت می شود. در نهایت با برش دادن فوم در ابعاد مورد نیاز برای ساختمان سازی استفاده می شود. هر چقدر میزان کیفیت مواد اولیه، تراکم مواد، چسب بیشتر باشد، کیفیت ابر ریباند نیز بالاتر خواهد بود.

عایق صوتی فوم ریباند

عایق صوتی ایزوهم

عایق ایزوهم یکی دیگر از انواع عایق چند منظوره است که در برابر صدا، حرارت، رطوبت مقاوم است. از ویژگی های منحصر به فرد این نوع عایق می توان به عدم ایجاد حساسیت های پوستی و تنفسی، دوام بالا، عمر طولانی، قیمت مقرون به صرفه، مقاومت در برابر ضربه و سازگاری با محیط زیست اشاره کرد.

عایق صوتی ایزوهم

عایق رطوبتی  چیست؟

همانطور که گفتیم، به کمک عایق صوتی از ورود و خروج صدا از دیوارهای سازه جلوگیری می کنیم و یا با استفاده از عایق حرارتی مانع اتلاف انرژی می شویم. اما برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل دیوارها چه باید کرد؟ 

عایق رطوبتی استفاده از لایه ای ضخیم از متریال است که مانع نفوذ آب به داخل ساختمان می شود. ما به عایق رطوبتی در زیرزمین سازه، آشپزخانه، سرویس بهداشتی، استخر و هر جایی که امکان نفوذ رطوبت وجود دارد، نیاز داریم. در صورت عدم استفاده از عایق رطوبتی، به مرور زمان رطوبت در دیوارها نفوذ می کند و باعث فرسودگی سازه خواهد شد.

عایق رطوبتی ایزوگام

کاربرد عایق رطوبتی

گاهی ممکن است نفوذ آب باران و یا نفوذ آب های زیرزمینی از کف و دیوارهای ساختمان، خسارت های جبران ناپذیری به شما بزند. به همین منظور باید از قبل برای عایق کاری رطوبتی ساختمان اقدام کنید. چرا که نفوذ رطوبت منجر به پوسیدگی مصالح ساختمانی، زنگ زدگی فلزات و غیره می شود. حتی ممکن است در صورت مهیا بودن شرایط، کپک و قارچ نیز رشد کند.

در صورتی که از عایق رطوبتی در بخش های مختلفی مثل حمام، استخر، سرویس بهداشتی و غیره استفاده کنید، می توانید احتمال رشد قارچ ها را کاهش دهید. البته بهتر است در کنار آن از عایق حرارتی هم استفاده شود تا این احتمال به صفر برسد.

انواع عایق رطوبتی

عایق رطوبتی سازه را در برابر رطوبت و نفوذ آب تا عمق مشخصی مقاوم می سازد. معمولا این نوع عایق برای سازه های زیر آب، سازه هایی در مناطق مرطوب و یا بخش های مرطوب ساختمان بکار می رود. این سد غیر قابل نفوذ بر روی سطح اعضای سازه ای از آسیب های احتمالی جلوگیری می کند.

هزینه عایق رطوبتی فقط کسری از هزینه های ساخت و ساز را شامل می شود. با اینحال اگر نادیده گرفته شود، می تواند باعث آسیب های عظیم به سازه شود. نفوذ آب باعث توخالی شدن قسمت های تحت تاثیر و کاهش استحکام سازه و در نهایت طول عمر سازه خواهد شد.

انواع عایق رطوبتی بر اساس متریال سازنده

عایق رطوبتی سیمانی

عایق رطوبتی پایه سیمانی بیشتر در مکان های داخلی سازه مثل سرویس بهداشتی و حمام بکار می رود. یکی از کاربردهای سیمان در ساخت سدهای بتنی، پارکینگ ها، بنادر، اسکله، تونل ها، سیستم های راه آهن و مترو نیز از آن استفاده می شود. این ساده ترین روش عایق کاری رطوبتی در پروژه ساختمانی به شمار می رود، چرا که مکانیزم ساده تری دارد و متریال آن به راحتی در دسترس هستند.

عایق رطوبتی سیمان

عایق رطوبتی مایع

در این نوع عایق رطوبتی، ابتدا یک غشای نازک پرایمر و سپس دو لایه دیگر با اسپری، ماله یا غلتک اعمال می شود. از آنجایی که این نوع عایق از انعطاف پذیری بیشتری نسبت به عایق رطوبتی سیمانی برخوردار است، برای هر نوع سقفی از سقف های گنبدی گرفته تا شیب دار و مسطح استفاده می شود. دوام آن به نوع پلیمر مورد استفاده سازنده بستگی دارد.

عایق رطوبتی مایع با کمک متریال مختلف ساخته شود و سپس یک لایه ضد آب برای درزبندی و آب بندی بکار رود. در واقع این عایق رطوبتی شامل اعمال یک پوشش کاملا چسبیده، یکپارچه و مبتنی بر مایع بر روی سطح است. این پوشش مثل یک لایه لاستیک انطعاف پذیر عمل می کند. این پوشش پلاستیکی با الیاف شیشه تقویت می شود تا استحکام کششی بیشتری فراهم کند. عمر این پوشش گاهی تا ۲۵ سال هم می رسد. معمولا روی آسفالت، قیر، بتن و نمد اعمال می شود.

عایق رطوبتی مایع

عایق رطوبتی قیری

عایق رطوبتی قیری بیشتر در سطوح بتنی بکار می رود و معمولا برای سقف هایی با شیب کم ترجیح داده می شود. نباید برای سطوحی که در معرض نور خورشید هستند از عایق قیری استفاده شود. چرا که در طولانی مدت استحکام خود را از دست می دهد و آسیب پذیر خواهد شد. برای برطرف کردن این ایراد، معمولا عایق قیری به همراه پلیمر و اکریلیک اعمال می شود. عایق رطوبتی قیری معمولا شامل ترکیبات چسبنده نظیر پلیمر، قیر معدنی، و فیلر به همراه روغن و رزین هستند.

عایق رطوبتی قیری

عایق رطوبتی پلی یورتان

عایق رطوبتی پلی یورتان برای سقف های مسطح ترجیح داده می شود که می تواند در معرض اشعه ماوراء بنفش، نشت سوخت و شرایط آب و هوایی قرار گیرد. این نوع عایق رطوبتی به دلیل سهولت در کاربرد ترجیح داده می شود. چرا که نیاز به مهارت و نظارت نسبتا کمتری دارد. علاوه بر این، سرعت کار با این نوع عایق بالا می رود.

در این نوع عایق کاری، از عایق ورقه ای تشکیل شده از پلی اتیلن با چگالی بالا یا PVC استفاده کنید و سپس به کمک متریال چسبنده یا جوش حرارتی به هم متصل شوند. عایق پلی یورتان از زیبایی ظاهری و دوام بالایی برخوردار است. فقط تنها ایراد آن حساسیت به رطوبت است که استادکار خدمات ساختمان باید اقدامات پیشگیرانه را در نظر بگیرد. در غیر این صورت ممکن است پوسته پوسته شود.

عایق رطوبتی پلی یورتان

انواع عایق رطوبتی بر اساس موقعیت

عایق رطوبتی پی ساختمان

استحکام و عمر سازه، مستقیما به فوندانسیون بستگی دارد. رطوبت موجود در خاک اطراف پی یا زیرزمین در صورت نفوذ به داخل، شرایط ایده آلی برای رشد کپک و قارچ فراهم می کند. به همین منظور زهکش هایی در کناره های ترانشه برای جمع آوری آب پمپاژ به بیرون اعمال می شود.

عایق های رطوبتی پیش ساخته که با نام ایزوگام پی هم شناخته می شود، معمولا برای عایق کاری پی یا فوندانسیون ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی عایق پی معمولا یا ایزوگام یا قیرگونی انجام می شود.

عایق رطوبتی آشپزخانه، تراس و حمام

مکان هایی مثل آشپزخانه و تراس و حمام معمولا به طور تمام وقت تحت تاثیر رطوبت قرار دارند. به همین دلیل نوار آب بندی در طول لوله گذاری توصیه می شود. همچنین درزگیر اکریلیک پایه الاستیک یا درزگیر ضدآب در تمام لبه ها و گوشه های سینک و حمام اعمال می گردد.

عایق رطوبتی بتن

درزها و اتصالات بتنی یکی از مستعد ترین مکان ها برای نشت آب به شمار می روند. معمولا برای جلوگیری از نفوذ اب از طریق اتصالات، از نوار منعطف واتراستاپ بتن استفاده می شود. واتر استاپ ها نقش مهمی در آب بندی بتن و درزگیری دارند و مثل یک حائل مانع عبور آب خواهند شد.

عایق رطوبتی استخر

استخرها همیشه در معرض آب، کلر و شرایط جوی هستند. عایق کاری و آب بندی مهم ترین مرحله ساخت استخر به شمار می رود. عایق نانو پلیمر بهترین انتخاب برای عایقکاری استخر است. معمولا در استخرها از سیمان های اپوکسی استفاده می شود. چرا که هم لایه مقاومی دارند و هم به عنوان یک مانع جامد در برابر فشار متقابل عمل می کنند. رزین های ضد آب الاستیک حلال نیز از سطح در برابر عوامل تهاجمی محافظت می نمایند. 

عایق رطوبتی برای استخر

نکات مهم درباره عایق رطوبتی ساختمان

سازندگان و معماران می دانند که خشک و ایمن نگه داشتن یک ساختمان، کلید طول عمر بالای آن است. در مورد مقاوم سازی ساختمان در برابر رطوبت باید یک سری استراتژی و نکته را در نظر بگیرید تا بتوانید سازه ای محکم با عمر طولانی داشته باشید:

۱.لایه های اضافی، اضافی نیستند!

گاهی می توان از چندین روش عایق کاری برای جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت استفاده کرد. به خصوص زمانی که یک ماده به تنهایی توانایی محافظت از اعضای سازه را نداشته باشد. مهندس سازه ساختمان می تواند با توجه به نیاز سازه، چند روش عایق کاری رطوبتی را به طور همزمان بکار ببرد.

۲.ضد آب سازی و گرفتن نم با هم متفاوت هستند!

ضد آب کردن به معنای جلوگیری از نفوذ آب یا بخار آب به داخل سازه است، در حالی که ضد نم کردن به معنای گرفتن نم خاک می باشد. در واقع گرفتن نم قرار نیست از نفوذ آب و رطوبت به طور کلی جلوگیری کند، بلکه هدف آن به تاخیر انداختن نفوذ رطوبت با مسدود کردن شکاف های بتنی است.

۳.متریال با محافظت درجه بالا را بشناسید!

باید بدانید که کدام متریال از عملکرد بهتری برای آب بندی و عایق کاری برخوردار است. بنتونین خاک رس یک ماده ضد آب طبیعی ایده آل است که در تماس با آب متورم می شود. در واقع توانایی متورم شدن در هنگام تماس با آب، بتونیت را به ماده ای با درجه محافظت بالا تبدیل می سازد.

۴.موانع بخار تاثیر عایق کاری رطوبتی را افزایش می دهند!

بین موانع بخار و متریال عایق کاری رطوبتی تفاوت وجود دارد و هر دو محافظت قابل توجهی از ساختمان را ارائه می کنند. در واقع برای محافظت از ساختمان و افزایش طول عمر آن بایستی علاوه بر عایق کاری رطوبتی، از موانع بخار نیز استفاده نمود.

۵.نفوذ آب یکی از بزرگ ترین مشکلات ساختمانی است!

بزرگ ترین مشکل برای ساختمان ها، نفوذ آب به شمار می رود. متریال عایق کاری رطوبتی می توانند تاثیر بسزایی در کاهش چنین مشکلاتی داشته باشند و عمر مفید سازه را افزایش دهند.

۶.جلوگیری از نفوذ آب نسبت به تعمیر آن ارزان تر است!

هنگامی که مالک ساختمان برای عایق کاری و آب بندی سازه سرمایه گذاری می کند، از آسیب های بعدی جلوگیری می شود. هر چه از محصولات با کیفیت تری استفاده شود، هزینه نگهداری و تعمیرات کاهش می یابد.

فاکتورهای مهم هنگام انتخاب انواع عایق

در هر پروژه ساختمانی، عایق بندی نقش کلیدی در تضمین آسایش ساکنان و صرفه جویی در انرژی را دارد. عایق بندی ضعیف می تواند منجر به اتلاف حرارت زیاد، دمای نامناسب خانه و حتی کپک و قارچ شود. به یاد داشته باشید که اثر بخشی عایق ساختمان به نحوه نصب آن و نوع آب و هوای محل زندگی شما بستگی دارد. بنابراین قبل از بررسی انواع عایق، بهتر است که این نکات را در نظر بگیرید:

۱.چه بخشی از خانه را عایق می کنید؟

انواع مختلف عایق از جمله عایق پنلی، رولی، بلوکی و غیره برای قسمت های مختلف خانه شما مناسب هستند. عایق بندی سقف خانه از اهمیت بیشتری برخوردار است و باید با نهایت دقت انجام شود. البته عایق بندی در اتاق های زیر شیروانی باید به درستی  و با دقت انجام شود چرا که روند دشوارتری دارد. در صورتی که نصب عایق به درستی انجام نشود، می تواند خواص آن را نیز تحت تاثیر قرار دهد. در ضمن عایقکاری بایستی توسط استادکار خدمات ساختمان انجام شود.

۲.میزان عملکرد حرارتی عایق چقدر است؟

برای تعیین عملکرد حرارتی عایق باید دو شاخصه اصلی را در نظر گرفت. رسانایی حرارتی و مقاومت حرارتی. هر چه میزان رسانایی حرارتی کم تر باشد، خاصیت عایق ماده بیشتر است. میزان مقاومت حرارتی نیز به ضخامت ماده و رسانایی آن بستگی دارد. الیاف کنف و الیاف چوب پنبه از رسانایی حرارتی کمی برخوردارند.

۳.میزان کنترل رطوبت عایق چقدر است؟

کنترل رطوبت یک ماده عایق به توانایی آن در جذب و رهاسازی رطوبت به طور موثر گفته می شود. عایقی که از کنترل رطوبت برخوردار باشد، هوای خشک و سالم داخل را برای ساکنین تضمین می کند. الیاف چوب و سلولز این ویژگی را دارا هستند.

۴.غیر قابل اشتعال بودن عایق را بررسی کنید!

برخی از مواد عایق غیر قابل اشتعال هستند و حتی می توانند در صورت آتش سوزی باعث کاهش سرعت گسترش شعله شوند.  این مسئله برای برخی از متریال عایق معدنی ساخته شده از شیشه بازیافتی، خاک رس و غیره صدق می کند. شیشه فوم و پشم سنگ از جمله عایق های غیر قابل اشتعال هستند.

۵.آیا عایق در برابر جوندگان مقاوم است؟

جوندگان می توانند آسیب جدی به عایق ساختمان وارد کنند و ویژگی های آن را تغییر دهند. سعی کنید عایقی را انتخاب کنید که در برابر حشرات و جوندگان مقاوم باشد و به سادگی آسیب نبیند. چوب پنبه و کنف از جمله متریال عایق مقاوم در برابر جوندگان به شمار می روند.

۶.آیا متریال عایق برای سلامتی مضر است؟

برخی از مواد عایق مثل پشم سنگ می توانند مشکلات تنفسی ایجاد کنند. برخی دیگر از مواد عایق مثل پلی یورتان نیز در هنگام آتش سوزی از خود مواد سمی ساطع می کنند. به طور کلی باید بدانید عایقها نقش مهمی در هوای سالم خانه ایفا می کنند و باید به درستی انتخاب شوند. از جمله عایق های غیر مضر برای ساختمان های مسکونی، الیاف چوب و کنف هستند.

۷.دوام عایق چقدر است؟

مواد عایق باید در برابر تهاجم خارجی مثل حشرات، جوندگان و رطوبت مقاوم باشد. از طرف دیگر نباید به مرور زمان دچار نشست و از دست دادن ویژگی های خود شود. در این صورت می توان از آن به عنوان عایق با دوام و مناسب برای عیاق کاری ساختمان های مسکونی و تجاری استفاده کرد. از جمله عایق های با دوام می توان به الیاف چوب و نی اشاره کرد.

۸.عملکرد آکوستیک عایق چگونه است؟

اگرچه معمولا در هنگام عایقکاری به عملکرد حرارتی آن توجه بیشتری می شود ولی عملکرد صوتی آن نیز مهم است. چرا که با کاهش میزان آلودگی صوتی، فضای امن در خانه فراهم می سازد. چوب پنبه و الیاف نارگیل از بهترین عایق های صوتی هستند که مهندسین سازه در ساخت و ساز به کار می برند.

جمع بندی

همانطور که گفتیم عایق ها به سه دسته صوتی، حرارتی و رطوبتی تقسیم می شوند. هر یک از این عایق ها دارای انواع مختلفی هستند که کاربردهای متفاوتی نیز دارند. انواع عایق تاثیر زیادی در جلوگیری از اتلاف انرژی دارند و استفاده از آن در ساختمان ها می تواند به حفظ رفاه و آسایش ساکنین کمک کند. در این مقاله به توضیح انواع عایق های حرارتی، انواع عایق صوتی و انواع عایق رطوبتی پرداختیم. با کمک اطلاعات ارائه شده می توانید عایق مناسب برای هدف خود را تهیه و نصب نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا