قرارداد مشارکت در ساخت یکی از قراردادهای مدنی بوده که بین اشخاص حقیقی و یا حقوقی بسته می شود. در این قرارداد حتما باید به مسائل حقوقی و نکات مختلفی اعم از مشخصات طرفین، تعهدات آنها، آورده ها و غیره توجه ویژه ای شود.
یک طرف قرارداد مشارکت در ساخت سازنده ساختمان یا پیمانکار بوده و طرف دیگر آن مالک است. در ادامه به هریک از مشخصات و نکاتی که باید در قرارداد مشارکت در ساخت نوشته شود، اشاره می کنیم.
قراردادی که برای ساخت و احداث ساختمانی بین مالک و سازنده منعقد می شود، قرارداد مشارکت در ساخت نامیده می شود و باید در مفاد و تعهدات این قرارداد توجه بسیاری کرد، چراکه عدم توجه به آنها می تواند اختلافاتی بین طرفین به وجود آورد.
مجموعه املاک داران خدمات متعددی را در زمینه مشارکت در ساخت ارائه می دهد که ما در اینجا می خواهیم به آنها بپردازیم.
کارشناسان ما از ملک شما بازدید به عمل آورده و پتانسیل های ساخت و ساز را در خانه یا زمینتان بررسی می کنند.
مجموعه املاک داران علاوه بر اینکه اقدام به انعقاد و تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت می نماید، در صورت نیاز مالکین به معرفی مدیر پیمان و عقد قرارداد با وی نیز اقدام می کند.
بررسی مدارک و مستندات از نظر حقوقی و مباحث شهرداری.
برای تهیه و تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت مراحلی باید طی شده و به موارد مورد نیاز این قرارداد رسیدگی شود.
موارد و مراحل مورد نیاز برای تنظیم و تهیه قرارداد مشارکت در ساخت شامل موارد زیر می شوند:
مشخص کردن :
قرارداد مشارکت در ساخت یکی از قراردادهای مدنی بوده که بین اشخاص حقیقی و یا حقوقی بسته می شود. در این قرارداد حتما باید به مسائل حقوقی و نکات مختلفی اعم از مشخصات طرفین، تعهدات آنها، آورده ها و غیره توجه ویژه ای شود.
یک طرف قرارداد مشارکت در ساخت سازنده ساختمان یا پیمانکار بوده و طرف دیگر آن مالک است. در ادامه به هریک از مشخصات و نکاتی که باید در قرارداد مشارکت در ساخت نوشته شود، اشاره می کنیم.
قراردادی که برای ساخت و احداث ساختمانی بین مالک و سازنده منعقد می شود، قرارداد مشارکت در ساخت نامیده می شود و باید در مفاد و تعهدات این قرارداد توجه بسیاری کرد، چراکه عدم توجه به آنها می تواند اختلافاتی بین طرفین به وجود آورد.
در قرارداد مشارکت در ساخت طرفین بر سر خیلی از مسائل مانند تعداد واحدها می توانند توافق کنند و این به منزله همکاری است. در مواردی پیش می آید که مالک از پس هزینه های ساخت برنمی آید و برای همین به دنبال کسی می رود که در این ساخت و ساز با او مشارکت کند. البته مشارکت در ساخت در بعضی اوقات بین چند نفر منعقد می شود. قرارداد مشارکت در ساخت هنگامی که بین چند نفر بسته می شود از پیچیدگی های بیشتری نیز برخوردار می گردد. برای اینکه در هنگام عقد این قرارداد بتوانید از بروز اختلافات و مشکلات احتمالی جلوگیری کنید، بهتر است که با یک مشاور حقوقی در این باره مشورت کنید. این همکاری که بین یک طرف سازنده و یک طرف مالک انجام می گیرد، هرکدام از آنها دارای یک آورده هستند، آورده طرف مالک زمین و یا ملک اوست و آورده سازنده سرمایه نقدی و استطاعت او در ساخت و ساز است.
قرارداد مشارک در ساخت یکی از موضوعات پیچیده و مهمی است که در دادگاه ها همواره مطرح بوده است. همچنین اختلاف نظراتی هم در بین قضات درباره مفاد و قوانین این قرارداد وجود دارد. بنابراین می بایست تا انتهای این به تعهدات و نکات قرارداد عمل کرده و توجه نمود.
هر اشتباهی در این قرارداد می تواند تبعات و خسارت های کلانی را به دنبال داشته باشد. عقد قرارداد مشارکت در ساخت نیاز به داور نیز دارد. یعنی اینکه دو طرف باید داورانی را انتخاب کنند تا وقتی به مشکلی برخورد کردند با داوری و قضاوت آنان بتوانند به مشکلات فائق آیند. داوران باید سه یا پنج نفر باشند و براساس اعداد فرد باشند، چونکه در این صورت دیگر تعداد آراء برابر در نمی آید و احتمال برابر شدن نظرات دیگر در کار نخواهد بود.
نکته مهم دیگر در این باره این است که این است که، نمونه قرارداد مشارکت در ساخت به طور کلی دارای یکسری اصول و تعهدات کلی و پایه ای است و در اکثر مواقع دارای مشکلات و اشتباهات فاحشی است که برای برطرف کردن آنها بهتر است با یک وکیل یا مشاور حقوقی دست به انعقاد قرارداد بزنید. در مجموع می بایست براساس نیازهای خود قرارداد را شخصی سازی کرده و به آن مواردی که به نظرات مهم و اساسی می آیند را اضافه کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر دراین باره و اصول مهمی که در شخصی سازی قرارداد باید به آنها توجه کنید، می توانید از مشاورین ما در املاک داران کمک بگیرید و سوالات خود را در آخر مقاله، فرم مشاوره برای ما ارسال کنید.
پس از اینکه قرارداد مشارکت در ساخت را با نیازهای خود مطابقت دادید، از نقش داورانی که انتخاب می کنید مطلع شوید و آنان را نیز از این جایگاه مطلع سازید. داورانی که انتخاب می کنید نقش میانجی را ندارند و از آنها برای گرفتن طرف های معامله استفاده نمی شود، بلکه آنها مانند یک قاضی عمل می کنند که مورد قبول هر دو طرف سازنده و مالک واقع شده اند.
صدور رای نیز توسط داوران نباید تحت تاثیر دوستی و یا نزدیکی به اشخاص معامله قرار گیرد. پس هم خودتان و هم طرف یا طرف های دیگر قرارداد و اشخاصی را که به عنوان داور انتخاب کرده اید،لازم است بدانند که، داوران نقش ریش سفیدی ندارند و رای آنها براساس مقبولیتی که شما و شریکتان برای آنها قائل شده اید به مثابه رای قاضی است.
به جز تعیین داور، انتخاب کارشناس مرضی الطرفین در قرارداد مشارکت در ساخت بسیار کارگر خواهد بود. علاوه بر موارد گفته شده بسیاری از اختلاف هایی که بین طرف های قرارداد به وجود می آیند نیازی به رجوع به داوران و دادگاه ندارند و با اظهار نظر کارشناس حل و فصل می شوند. نظر کارشناسان به قدری اهمیت دارد که می توان از آن در دادگاه و نزد داوران نیز استفاده کرد، به علاوه کارشناس فنی حتما لازم نیست کارشناس رسمی باشد.
بعضی اوقات پیش می آید که اشخاص موقع عقد و تنظیم قرارداد داور تعیین نمی کنند، این کار بسیار اشتباه است و به هیچ وجه نباید پس از بروز اختلاف به تعیین داوران دست زد.
نکته مهم دیگر درباره تعیین داور این است که در قرارداد مشارکت در ساخت، پذیرش نقش داوری از طرف ایشان را به وی ابلاغ کرده و مستند این پذیرش را نیز از او دریافت کرده و در قرارداد آن را ذکر کنید. مورد دیگر درباره زمانی است که داوران باید در طی آن اظهار نظر کنند، این زمان را نیز باید در قرارداد مشخص کنید. پیش بینی طریق ابلاغ رای داور به طرفین دعوا در قرارداد نیز می بایست انجام شده و در قرارداد لحاظ گردد.
وجوه التزام و تضامین از مهمترین موارد در هنگام عقد و تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت است، وجه التزام به این منظور در نظر گرفته می شود که از تخلف هر یک از طرفین قرارداد جلوگیری شود. به طور مثال می توان در قرارداد مشارکت در ساخت خسارتی تعیین نمود تا در صورتی که یکی از طرفین قرارداد از تعهدات خود سرپیچی کرد و باعث ایجاد خسارت شد بتوان آن را وصول کرد.
در قرارداد مشارکت در ساخت معمولا از چکی به عنوان ضمانت استفاده می شود تا طرفین به انجام تعهدات خود پایبند شوند. در صورتی که تخلفی از سوی یکی از طرفین سر بزند و خسارت ناشی از آن نیز ثابت گردد طرف مقابل می تواند از آن چک ضمانت برای جبران خسارت خود استفاده کند.
تا جایی که امکان دارد زمانبندی پیشرفت کار را مطابق با زمانبندی و تعریف های ارائه شده در دفترهای خدمات الکترونیک یا دیگر تعریف های استاندارد روشن گردد.
تفاوت نظر طرفین قرارداد از فازهای پیشرفت کار مثل فوندانسیون، اسکلت بندی و غیره، می تواند معضلاتی را به وجود آورد.
اگر طرف قرارداد شما یک شخص حقوقی باشد (یعنی شرکت سهامی یا با مسئولیت محدود)، حتما توجه کنید که در صورت بروز تخلف او از قرارداد، نمی توانید خسارت وارد شده بر خود را از شرکای آن شرکت مطالبه نمایید، مگر اینکه خلاف این مسئله در قرارداد ذکر شده باشد.
لازم به ذکر است که برای عقد قرارداد مشارکت در ساخت، حتما لازم نیست که سازنده چک روز و یا پولی بپردازد. قرارداد به محض اینکه به امضا رسید قانونی بوده و عمل به آن واجب است.
برای نامگذاری قرارداد مشارکت در ساخت از اصطلاحاتی مانند مشارکت مدنی و یا شرکت مدنی استفاده نکنید، توافق های طرفین در قرارداد مشارکت در ساخت قاعدتا با باب شرکت در قانون مدنی ارتباطی ندارند.
حق فسخ خود را در قرارداد مشخص کنید. در قرارداد مشارکت در ساخت، پیش بینی کنید که چنانکه طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند شما حق دارید که قرارداد را فسخ کنید. با این کار دیگر مجبور نخواهید بود که برای استفاده از حق فسخ خود نخست الزام طرف مقابل قرارداد برای انجام دادن تعهداتش را از دادگاه طلب کنید.
هنگامی که قرارداد مشارکت در ساخت بیش از دو طرف داشته باشد، حتما این مسئله را مشخص کنید که اگر یکی از طرف های قرارداد بخواهد دست به فسخ قرارداد بزند و بقیه خلاف این را بخواهند، نتیجه چه خواهد بود.
هنگامی که شرایط فسخ قرارداد بین دو طرف و یا چند طرف را در معامله مشخص کردید، حتما شرایط و پیشبینی های لازم را برای اقدامات پس از فسخ قراراداد نیز انجام دهید. همچنین اقدامات پس از فسخ قرارداد را هم دقیقا پیشبینی کنید.
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به شرکت نیکو شمیم سپاهان است.