نحوه محاسبه درصد مشارکت در ساخت چگونه است؟

قطعا هر یک از ما در زندگی خود مشارکت در ساخت را شنیده‌ایم. بسیاری از افراد امروزه با استفاده از این روش خانه های به اصطلاح کلنگی خود را برای نوسازی به سازنده های ساحتمانی واگذار می کنند و سپس بعد از مدتی آپارتمانی نوساز تحویل می گیرند.

مشارکت در ساخت، چندین سال است که با استقبال خوب صاحبان املاک قدیمی و فرسوده مواجه شده‌است. به همین دلیل است که قراردادهایی برای این کار استفاده می شوند.

امروزه به ‌ویژه در شهرهای بزرگ، افراد کمی ممکن است صاحب زمین، سرمایه و حتی تخصص برای ساخت ساختمان جدید شوند. از همین رو نوشتن قراردادهای مشارکت در ساخت اگر به درستی و با رعایت حقوق طرفین نوشته شوند، رضایت خاطر را به همراه خواهد داشت.

محاسبه درصد مشارکت در ساخت

مشارکت در ساخت چیست؟

مشارکت در ساخت در واقع نوعی قرارداد قانونی میان مالک خانه و سازنده های ملک است. در این معامله پر سود، مالک دارای زمین یا ملک کلنگی و سازنده دارای تخصص و سرمایه در ساخت و ساز است. هر دو طرف قرارداد با کنار هم قرار دادنِ سرمایه های خود، آپارتمانی نوساز را جایگزین خانه قدیمی و کلنگی می کنند و در نهایت در سود حاصل از این آپارتمان نیز با یکدیگر شریک می شوند.

فرمول دقیق تعیین درصد مشارکت در ساخت

سهم سازنده و مالک در مشارکت در ساخت برای در واقع طبق میانگین قیمت هر متر مربع آپارتمان (نوساز) در منطقه، محاسبه می شود. در این فرمول سهم مالک از سازنده های ساختمان بیشتر است و معمولا به صورت 55 درصد در برابر 45 درصد یا 60 درصد به 40 درصد است.

با توجه به بهای املاک، دستمزد نیروی کار و متریال ساخت‌ و ساز در شهرهای مختلف کشور، در اینجا تهران را مبنا قرار می دهیم و محاسبه درصد مشارکت را برای این شهر انجام می دهیم.

فرمول محاسبه سود مشارکت در ساخت به شرح زیر است:

  1. (سود سپرده کوتاه مدت × مدت پروژه) × ارزش زمین= آورده مالک
  2. (سود ماهیانه سپرده کوتاه مدت × C) تقسیم بر B تقسیم بر A= آورده سازنده
  3. A= سود سپرده کوتاه مدت × مدت پروژه × مبلغ بلاعوض
  4. B=سود سپرده کوتاه مدت × مدت پروژه × هزینه پروانه و عواض ساخت
  5. C= هزینه کرد سازنده در هر ماه از مدت پروژه × مدت تا پایان پروژه

محاسبه درصد مشارکت در ساخت

همانطور که می دانید میزان سهم هر یک از طرفین قرارداد مشارکت در ساخت، بستگی به نرخ نوسانات بازار مسکن در آن سال دارد. با در نظر گرفتنِ قیمت ‌های کنونی مسکن محاسبه سود مشارکت در ساخت به صورت 60 به 40 انجام می ‌شود. علاوه بر این مبلغی نیز به عنوان بلاعوض در نظر می‌گیرند:

(ارزش کارشناسی‌شده ملک×قدرالسهم سازنده) - (هزینه های ساخت × قدرالسهم مالک)= مبلغ بلاعوض

این مبلغ در ابتدای بستنِ قرارداد مشارکت از طرف سازنده به مالک پرداخت می ‌شود تا بتواند در طول زمان ساخت و آماده ‌سازی ساختمان جدید، در منزل دیگری ساکن شود. لازم به ذکر است که درصد مشارکت در ساخت می‌ تواند با توجه به ارزش زمین و مصالح در همان سال محاسبه شود.

مزایای مشارکت در ساخت چقدر است؟

همانطور که می دانید بستن قرارداد مشارکت در ساخت کاری بسیار حساس و مهم بوده و نیاز است قبل از آن به تمامی قوانین و مزایای مربوط به آن آگاهی داشته باشید. این قرارداد که امروزه بیشتر در کلان شهرها و شهرهای بزرگ مورد استقبال سازنده ها و مالکین قرار گرفته‌است، مزایای زیادی دارد.

اولین و مهم ترین مزیت این قرارداد به دست آوردن سود بالا در مدت زمانی کوتاه برای هر دو طرف قرارداد است. این کار سبب می شود مالک صاحب خانه ای نوساز شود و سازنده نیز بدون نیاز به زمین، توانایی ساخت و دستیابی به خانه را پیدا می کند.

یکی از دلایلی که سبب‌شده عده زیادی از قرارداد مشارکت در ساخت استفاده کنند بهتر شدن مقاومت ساختمان نوساز نسبت به بنای قدیمی است. بهترین و سریع ترین راهی که می توانیم برای نوسازی خانه های قدیمی از آن استفاده کنیم استفاده از قرارداد مشارکت در ساخت است.

 دانلود نمونه قرارداد مشارکت در ساخت 

درصد مشارکت در ساخت

واگذاری خانه های کلنگی و جایگزینی آن ها با خانه های نوساز سبب‌شده تا عده زیادی به این قرارداد روی آورند. با تبدیل ساختمان های قدیمی به نوساز با بستن قرارداد، می توان استانداردهای مقاومت در برابر زمین لرزه، استحکام را اجرا و رعایت اصول نوین و مدون مهندسی برای ساخت بنا را نیز مشاهده کرد.

ایجاد فضای مسکونی به تعداد بیشتر از مزیت های دیگر قراردادهای مشارکت است. این کار سبب می‌شود عده بسیاری صاحب خانه شوند و امکان ساختِ برای عده بسیاری فراهم می شود.

علاوه بر این ها زیبایی ساختمان با توجه به سلیقه و استانداردهای روز و استفاده از مصالح، روش ها و ماشین آلات مدرن برای ساخت بنا دو ویژگی دیگر هستند که با بستن قرارداد مشارکت در ساخت عملی می شوند. این کار سبب می شود شرایط زندگی برای خانواده ‌ها نیز در بهترین وضعیت قرار ‌گیرد و بسیاری از مشکلات شهری نیز از میان برداشته شود.

مشارکت در ساخت، معامله ای پر سود برای مالک یا سازنده؟

اینکه در قراردادهای مشارکت در ساخت مالکان سود بیشتری به دست می آورند یا سازندگان، سوالی است که بسیاری از افراد سعی در فهمیدن آن دارند. مالکان از آن جایی که مالک خانه یا زمین هستند توقع بیشترین سود و بالاترین امتیاز را برای خود دارند.

نکته خیلی مهم در ارتباط با این موضوع این است که معامله مشارکت در ساخت یک برد دو طرفه است و در این معامله اصلا قرار نیست کسی ضرر کند و بر عکس هدف اینکار، سود و بردی مشترک است. 

صاحبان خانه معمولا به دلیل علاقه شدیدی که به خانه خود و خاطرات بچگی موجود در این خانه ها دارند، تصمیم به تعمیرات و بازسازی این خانه ها را می گیرند اما با توجه به هزینه های زیاد و شرایط اقتصادی موجود، کمتر کسی می تواند چنین کاری را انجام دهد. از طرفی اغلب خانه های قدیمی و کلنگی بعد از چندین سال عمر مفید خود را از دست می دهند و تعمیرات و یا بازسازی آن ها نیاز به هزینه های بالایی دارد.

سپردنِ خانه به دست مهندسین جهت ساخت و ساز، راه حلی است که مالکین برای رسیدن به خانه ای نو و زیبا از آن استفاده می کنند؛ زیرا معمولا تخصصی در زمینه ساخت و ساز و ساختمان سازی ندارند.

بنابراین بستن چنین قراردادی با سازندگانی متخصص، کار بلد و متعهد سود قابل توجهی را نصیب مالک و سازنده می کند. علاوه بر این قراردادهای مشارکتی باعث نوسازی بافت‌های فرسوده منازل و ایجاد نمایی زیبا برای ساختمان های شهر می شود.

همانطور که پیش از این نیز بیان کردیم مشارکت در ساخت و ساز می تواند ارزش خانه شما را چندین برابر کند. علاوه بر آن خاطرات به یاد ماندنی دوران کودکی و زندگی که در یک دوره در آن خانه داشته اید را برای شما حفظ کند.

درصد مشارکت در ساخت

ویژگی های یک سازنده خوب و متعهد

برای انجام هر معامله ای از جمله قرارداد مشارکت در ساخت و ساز داشتن یک شریک قابل اعتماد و متعهد امری ضروری است. بنابراین اگر شما هم قصد مشارکت در ساخت و ساز را دارید بهتر است ابتدا ویژگی های یک سازنده خوب را بدانید.

به طور کلی سازنده های ساختمانی معمولا افرادی متخصص و با سابقه کار زیاد هستند. این افراد به صورت یک شرکت پیمان کاری کار می کنند. به طوری که با یک سرچ و دقت کافی می توانید آدرس محل کار آن ها را پیدا کنید. نکته حائز اهمیت این است که دقت کنید دفتر آن ها رسمی باشد و همیشه افراد در آن قابل دسترس باشند.

علاوه بر این ها توجه به رزومه کاری افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت های پیمان کاری که چندین سال سابقه کار دارند، معمولا نمونه کارهای خود را در قالب، سایت یا کاتالوگ در اختیار مشتریان و مالکین قرار می دهند.

با توجه به نکات گفته‌شده زمان برخورد با سازنده ها حتما از نمونه کارهای قبلی آن ها دیدن کنید و در صورت لزوم تحقیقی از مالکین سابق داشته باشید تا بتوانید به درستی تصمیم گیری کنید.

مهم ترین چیزی که باید آن را در روند بستنِ قرارداد مشارکتی مورد توجه قرار دهید این است که قبل از بستنِ قرارداد و امضا کردن آن با کمک گرفتن از یک وکیل قانونی یا فردی که بسیار با تجربه و قابل اعتماد باشد خیال خود را آسوده کنید.

همچنین در زمان امضا قرارداد، لازم است که آن را به درستی مطالعه کنید و مطمئن شوید که همه چیز به صلاح هر دو طرف است.

مهم ترین تعهد سازنده ملک پرداخت تمامی هزینه های ساخت و ساز و رعایت نکات ایمنی است. بنابراین دقت کنید تا علاوه بر چک کردن این موارد، وکالت های لازم جهت اخذ مجوز و شروع کار را نیز به سازنده بدهید.

بهتر است بدانید که قرارداد مشارکت در ساخت بعد از امضا لازم به اجرا بوده و مالک و سازنده مسئول پذیرش عواقب آن هستند. بنابراین به خوبی تمام عوامل را بررسی کنید و چشم انداز آینده را در نظر بگیرید.

چند نکته مهم در ارتباط با مشارکت در ساخت

با اینکه فرمول مشارکت در ساخت نوعی راهکار خوب و دقیق برای ساخت مشارکتی املاک است اما می تواند تحت تاثیر عوامل خارجی زیادی نظیر متراژ زمین کلنگی، تراکم مجاز ملک، قیمت منطقه ای زمین، کیفیت ساخت پروژه و … قرار گیرد.

علاوه بر این ها توجه به این نکات نیز حائز اهمیت هستند:

در ابتدا باید بدانید که قدرالسهم مالک با توجه به مبلغ بلاعوض، می تواند کمتر یا بیشتر باشد. نکته بعدی در خصوص قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز این است که سازندگان خوش نام و معتبر، مبلغ کمتری به عنوان بلاعوض می پردازند.

سومین نکته در خصوص مشارکت در ساخت آگاهی از شرایط نوشتن قرارداد است. این به آن معناست که توافق بین طرفین ممکن است با توجه به تغییرات بازار مسکن دستخوش تغییر شود. به همین دلیل است که تاکید می شود حتما قبل از ثبت و بستن قرارداد، تمامی بندها را به دقت مطالعه کنید و نسبت به عادلانه بودن آن مطمئن شوید.

 دانلود نمونه قرارداد مشارکت در ساخت 

درصد مشارکت در ساخت

نتیجه گیری

در سال‌ های اخیر و با توجه به محدود بودنِ منابع مالی عموم مردم، قراردادهای مشارکت در ساخت با استقبال بسیار خوبی مواجه شده‌اند. با اجرای پروژه‌ های مشارکت در ساخت، ارزش یک ملک چندین برابر خواهد شد که این خود، یک سرمایه گذاری مالی برای آینده است.

این قراردادها با صرفه ‌جویی در وقت، انرژی و بودجه مالی صاحب ملک موجب پیشرفت پروژه های مشارکتی می شوند.

در خصوص تعیین میزان سهم مالک و سازنده از پروژه نیز فرمول هایی وجود دارد که از آن ها استفاده می شود. تعیین این سهم معمولا به صورت توافقی است و برای آن قانونی وجود ندارد. اما در هر صورت، اکثر افراد سعی می ‌کنند در این زمینه از عرف و آنچه رایج است پیروی کنند.

در آخر نیز به یاد داشته‌باشید که یافتنِ مشتری برای خانه های قدیمی یک کار بسیار سخت است که نیاز به زمان زیادی دارد. به علاوه این کار نیاز به تخصص و افراد با تجربه نیز دارد. با نوسازی ملک خود می توانید شانس نقدینگی و ارزش ملک تان را بالاتر ببرید و صاحب خانه ای جدید شوید.