تعریف جامع نمونه قرارداد مشارکت در ساخت + PDF
یکی از بهترین راههای ساختمان سازی در وضعیت اقتصادی کنونی کشور ما مشارکت در ساخت است. این روش هم برای شرکت پیمانکار ساختمانی و هم برای مالک زمین مزیتهای زیادی را به دنبال دارد. پس در ادامه این پست با ما همراه باشید تا یک نمونه قرارداد مشارکت در ساخت را به صورت کامل بررسی کنیم.
قرارداد مشارکت چیست؟
همانطور که میدانید معمولا افراد به منظور شروع شراکتها در کسب و کارهای مختلف مانند ساخت و ساز، فعالیتهای تولیدی، خدماتی و غیره برای نوشتن قرارداد مشارکت در خرید و فروش اقدام میکنند. قراداد مشارکت انواع مختلفی دارد و در زمینههای متنوع قابل اجراست. به طور مثال ممکن است شما دانشجویی با ایدههای خلاقانه باشید که قصد شراکت با یک سرمایه گذار را دارید. یا شاید یک شخص عادی هستید و میخواهید برای مشارکت در ساخت اقدام کنید.
قراردادهایی که بیشتر در حوزه کسب و کار نوشته شوند، قرارداد مشارکت مدنی محسوب میگردند. برای نوشتن این نوع قراردادها بدون پرداخت هیچ هزینه اضافی و شرکت ثبتی میتوانید قرارداد بنویسید. در واقع هر رابطه تجاری از خرید و فروش ملک یا هر کالایی گرفته تا حمل و نقل، اجاره و غیره با تنظیم قرارداد آغاز میشوند. تعهدات هر یک از افراد تعیین میگردد و چارچوب روابط کاری مشخص میشود.
تعریف قرارداد مشارکت در ساخت
گاهی اوقات صاحب یک ملک قدیمی و یا زمین، تصمیم میگیرد با سازندگان املاک توافق کند و ملک خود را در اختیار آنها قرار دهد. از سوی دیگر هم سازندگان املاک هزینه ساخت ملک را به عهده میگیرند. به این کار مشارکت در ساخت میگویند. میتوان گفت که در این روش مالک ملک از یک طرف و سرمایه گذار از طرف دیگر با هم قرارداد مشارکت را میبندند.
قرارداد مشارکت در ساخت خانه یک نوع توافق دوطرفه است که در ادامه به نکات مهم آن اشاره شده است.
این پادکست به صورت جامع موضوع نمونه قرارداد مشارکت در ساخت را توضیح داده است پس با دقت گوش کنید. در تنظیم قرارداد باید به نکات زیر توجه کنید:
- یکی از بهترین موارد خرید خانه در اصفهان روش مشارکت در ساخت است. پس، باید مطمئن شوید شخصی که با شما وارد معامله شده حتما صاحب ملک دارای کد رهگیری املاک و یا دارای سند ملکی ثبتی باشد.
- میزان آورده دوطرف، سازنده و مالک مشخص باشد.
- میزان سود و ضرر طرفین باید تعیین شود.
- در زمان بستن قرارداد باید سازنده را ملزم به پرداخت هزینههای ساخت پروژه و همچنین هزینههای ادارهی پروژه نمود، علاوه بر این باید مبلغ بلاعوض و مبلغی به عنوان اجاره بها به مالک در حین مراحل ساخت پرداخت نماید.
شهر اصفهان هم جزو کلانشرهای رو به رشد و سازندگی است، اما با توجه به بازار اقتصادی ملک برای خرید خانه می توان به سراغ روشهایی رفت که به علاوه اینکه ایمن هستند و میتوان قراردادهای مکمی در آن ست و همچنین برای سرمایه گذری هم مناسب است مانند مشارکت در ساخت اصفهان که شرکت وافراد حقوقی بسیاری در حال کار با کیفیت در این پروژهها هستند.
نمونههای مختلف مشارکت در ساخت
- در حالت اول ابتدا مالک، زمین را ارائه میدهد و نفر دوم هزینه ساخت را به عهده میگیرد. در این حالت ممکن است قیمت زمین و ما به ازای آن در بیعانه ذکر نشود و فرد سازنده تعهد دهد، بنایی با مشخصات مورد نظر طرفین که در مورد آن توافق کرده اند در همان زمین بسازد و بعداز آن طرفین معامله شریک به حساب میآیند.
- دومین حالت این است که از مشارکت در ساخت طرفین معامله به توافق رسیدهاند که مالکیت بخشی از ساختمان پس از اتمام مرحله خاص انتقال پیدا کند. به عنوان مثال بعد از اتمام سفت کاری یک دانگ منتقل شود. در این مورد توافق میشود بعد از انجام کار برای تنظیم سند رسمی اقدام کنند.
- سومین حالت این مورد است که طرفین قرار بگذارند که اگر پروژه به مرحله مشخصی رسید، صاحب زمین وکالت بلاعزلی برای اقدام در جهت تنظیم سند انتقال رسمی به میزان سهم خود به فرد سازنده که طرف دوم است بدهد.
- گاهی ممکناست توافقشود که سه دانگ از ملک در آغاز به سازنده انتقال داده شود.
قبل از انجام قرارداد مشارکت حتما با کمک مشاورین املاک معتبر یک نمونه قرارداد مشارکت در ساخت اصولی و استاندارد تهیه کنید. البته میتوانید برای دانلود نمونه قرارداد مشارکت در ساخت به انتهای پست بروید.
نکات مهم
یک نکته مهم که باید به آن توجه داشت انتخاب فرد پیمانکار ساختمان یا شرکت مورد اعتماد است. گاهی برخی سازندهها به دلیل اینکه باید برای ساخت هزینه کنند، با توجه به آشنایی با انواع مصالح ساختمانی از مصالح ضعیف استفاده میکنند و با به کارگیری روشهایی برای کاهش هزینهها کیفیت نهایی ساخت را بسیار کاهش میدهند. علاوه بر این ممکن است ادعا کنند که ساخت ملک را با ویژگیهای مورد نظر، در یک زمان مشخص تمام میکنند اما در نهایت ساخت را رها میکنند و یا ملک را با کیفیتی که در مورد آن توافق شده تحویل نمیدهند. به همین منظور ضروری است که فرد معتمد و درستی انتخاب شود و قرارداد هم به صورت دقیق تنظیم شده و تمام جوانب امر نیز درنظر گرفته شود.
برای تعیین زمان پروژه نیز بهتر است از یک مدیر اجرایی پروژه ساختمانی باتجربه استفاده شود. در این صورت با برنامه ریزی دقیق میتوان کار ساخت را مرحله بندی کرد و زمان پایان هر مرحله را در قرارداد تعیین کرد. برای مثال تاریخ دقیق خاکبرداری ساختمان، اسکلتبندی، تاریخ دقیق و روز سفتکاری و نازک کاری و همچنین اخذ پایان کار و صورت جلسه تفکیکی.
در کنار همه این موارد نیاز است که ضمانت اجرایی را نیز تعیین کنند تا اگر در هریک از این موارد تاخیری رخ داد به شکل مقتضی عمل شود.
علاوه بر این همواره توجه داشته باشید که در قسمت بالایی همه صفحات قرارداد عبارت قرارداد مشارکت در ساخت را بنویسید. به هیچ عنوان از عبارتهای دیگر مانند قرارداد مشارکت مدنی، مبایعه نامه و یا معامله استفاده نکنید. همچنین حق دریافت وام مشارکت در ساخت مسکن و واگذاری قرارداد به غیر را سلب کنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که هرگز پس از امضای قرارداد، وکالت غیرضروری به سازنده ندهید. توجه داشتهباشید که در صورت نیاز تنها به جهت انجام امور اداری به صورت محدود و مدتدار بهسازنده وکالت کاریبدهید و در سایر موارد از وکالتدادن خودداری کنید.
خطرات مشارکت در ساخت
اگر قرارداد مشارکت در ساخت به طور صحیح تنظیم نشود میتواند مشکلات و خسارات زیادی برای هر یک از طرفین ایجاد کند. برای مثال سند ملک ممکن است مشکلی داشته باشد یا از کد رهگیری ملک استفاده نشده باشد و یا پیمانکار در موعد مقرر کار را تحویل ندهد و حتی سود وزیان به شکل عادلانه تقسیم نشود. به طور مثال ممکن است ملک ساخته شود و کار به اتمام برسد اما بعد از مدتی ساختمان دچار آسیب شود و به لحاظ فنی آن چنان ضعیف ساخته شده باشد که با مشکلات جدی روبرو شود. برای دانلود قرارداد مشارکت در ساخت روی لینک زیر کلیک کنید.
برای مشارکت در ساخت باید بسیار هوشمندانه و آگاهانه عمل کرد. ممکن است سازنده به مالک پیشنهاد دهد که برای تسهیل روند انتقال سند در مشارکت ساخت و کاهش مالیات ملک، در همان آغاز کار سهم ایشان را به طور یک جا به نامش در آورد و از شما وکالت فروش بلاعزل میخواهد که بعد از یک زمان مشخص این وکالت تمام شود. این کار به لحاظ حقوقی میتواند خطراتی برای مالک به همراه داشته باشد. درنتیجه بهتر است از پذیرش پیشنهادات این چنینی خودداری کنید.
از جمله مزایای این نوع از قرارداد آن است که مالک بدون هزینه برای ساختمان و تنها با میزان آورده خود که همان زمین است وارد قرارداد میشود. از طرفی پیمانکار نیز بدون پرداخت هزینه زمین، فقط برای ساخت و به صورت مرحله ای پول پرداخت میکند. درست است که مشارکت در ساخت سود زیادی را هم برای مالک زمین و یا خانه کلنگی و هم پیمانکار ساختمانی دارد، اما به لحاظ حقوقی میتواند مشکلات زیادی را ایجاد نماید.
نمونه قرارداد مشارکت در ساخت :
در ادامه تمامی مادههای حقوقی یک نمونه قرارداد مشارکت در ساخت را بررسی میکنیم همچنین برای دانلود قرارداد مشارکت در ساخت به پایان این پست مراجعه کنید.
ماده۱- طرفین قرارداد
۱-۱ آقای / خانم …………………….. فرزند………………… به شماره شناسنامه…………..صادره از……………کد ملی ………………….متولد ……………….. ساکن…………………………………..…………..……. تلفن ………………..
با وکالت / قیومیت / ولایت / وصایت …………………………….. فرزند …………………………….. به شماره شناسنامه…………………………….. متولد …………………………….. به موجب ……………………………..
که از این پس طرف اول قرارداد نامیده میشود .
۱-۲ آقای / خانم ………………………….. فرزند…………………………….. به شماره شناسنامه ……………… صادره از…………………………….. کد ملی …………………………….. متولد
ساکن ………………………………………………………………………….. تلفن ……………………………..
با وکالت / قیومیت / ولایت / وصایت …………………………….. فرزند ……………………….. به شماره شناسنامه ………………………. متولد ………………… به موجب…………………….……….. که از این پس طرف دوم قرارداد نامیده میشود .
ماده ۲- موضوع قرارداد مشارکت در ساخت
با موضوع مشارکت در جهت احداث بنا یا ساختمان
ماده۳- آوردههای طرفین معامله
۱-۳ آورده طرف اول عبارتست از…………………………….. قطعه زمین به مساحت ششدانگ …………………………….. متر مربع دارای پلاک ثبتی شماره ……………………………..
فرعی از …………………. اصلی قطعه …………… واقع در بخش ……………. حوزه ثبتی ………….. که سند مالکیت به شماره سریال ……………….. در صفحه …………………………….. دفتر…………………………….. به نام …………………………….. صادر و طبق سند رهنی شماره ……………….. دفتر اسناد رسمی …………………………….. مورد رهن بانک ………………… در تاریخ عقد قرارداد به مبلغ به عدد ( …………………………….. ریال ) و به حروف ( …………………………….. ریال ) توسط کارشناس رسمی / خبره محلی مورد توافق و تراضی طرفین تقویم شده و گزارش ممضی شده آن پیوست و جزء لاینکف این قرارداد است .
۲-۳ آورده طرف دوم عبارتست از آورده نقدی به میزان مجموع هزینههای به شرح ذیل که طرف دوم پرداخت آن را در طول مدت قرارداد ، تضمین نموده و این امر مورد پذیرش طرف اول قرار گرفت .
الف ) کلیه هزینههای مربوط به شهرداری بابت صدور پروانه و پایان کار احداث ساختمان و سایر عوارض متعلقه و همچنین حق بیمه تامین اجتماعی و غیره به مبلغ………………………………..ریال .
ب ) کلیه هزینههای مربوط به احداث موضوع قرارداد تحت هر عنوان که باشد . اعم از هزینههای مهندسی ، معماری ، بنایی ، کارگری و همچنین هزینههای ترسیم نقشه ، تامین مصالح ، اجرا و نظارت تا پایان مهلت قرارداد به مبلغ …………………………….. ریال .
پ ) کلیه هزینههای مربوط به خرید و نصب انشعابات آب ، فاضلاب ، برق ، گاز ، تلفن به مبلغ …………………………….. ریال .
ت ) هزینه تخریب کلیه مستحدثات موجود برای اجرای طرح ( چنانچه آورده طرف اول زمین مشتمل بر ساختمان باشد ) به مبلغ …………………………….. ریال .
ماده۴ – نسبت سهم الشرک دو طرف معامله
- طبق توافق فیمابین قبلی ، سهم الشرکه هر یک از دو طرف اعم از عرصه و اعیان و همچنین حقوق مربوط به فضاها ( اعم از تجاری ، انباری ، پارکینگ و مسکونی )وکیل قراردادها بر اساس آوردهها و تعهدات آنها به شرح ذیل تعیین میگردد :
- الف ) سهم الشرکه طرف اول …………………………….. درصد .
- ب ) سهم الشرکه طرف دوم ( مجری طرح ) …………………………….. درصد . نحوه افراز سهم الشرکه طرفین در بند ۲ فراز الف ماده ۶ مشخص گردیده است .
طرف دوم مکلف است فتوکپی کلیه اسناد هزینه را اعم از اسناد خرید اجناس یا دستمزدها امضا کرده در پایان هر هفته در اختیار طرف اول قرار دهد. همچنین مکلف است صورتحسابی در دو نسخه ترتیب دهد و در پایان هر هفته نسخه ثانی صورتحساب را امضا کرده در اختیار طرف اول بگذارد. مدارک و صورتحسابهای مذکور ملاک محاسبات و روابط مالی طرفین خواهد بود.
ماده ۵- مدت قرارداد
پس از آنکه هزینههای انجام شده از جانب طرف دوم طبق مدارک ماده ۴ به ارزش عرصه(طبق ماده ۲) پرداخت شد، مابقی هزینه ساختمان تا اتمام بنا به نسبت شراکت ایشان پرداخت خواهد شد. به این منظور طرفین حساب جاری مشترکی در بانک ……………… افتتاح کردهاند که برداشت از آن با دو امضا انجام میشود. طرفین مکلفند کلیه وجوهی را که برای مصرف در ساختمان لازم است به این حساب واریز کنند و کلیه پرداختها را نیز از این حساب انجام دهند.
مدت زمان شروع مشارکت و اجرای طرح از تاریخ با حروف …………………………….. لغایت تاریخ با حروف …………………………….. میباشد .
ماده ۶ – شرایط قرارداد مشارکت در ساخت تعهدات طرفین و ضمانت عدم اجرا
تعهدات طرف اول : ۱-۱- پس از اتمام بنا به شرح قرارداد حاضر , طرف اول قرارداد مکلف است نسبت به تنظیم سند رسمی انتقال …………………………….. دانگ مشاعی ملک اعم از عرصه و اعیان به نسبت سهم الشرکه طرف دوم به نامبرده اقدام کند . ۲-۱- طرف اول متعهد است که ضمن در اختیار قراردادن ملک ، اسناد لازم مربوطه از قبیل سند مالکیت , وکالتنامه کاری را جهت اجرای طرح ، تنظیم و به طرف دوم قرارداد تسلیم نماید. بطوریکه مانعی برای شروع طرح پیش نیاید . ۳-۱- طرف اول در صورت تأخیر در ایفای تعهد مبنی بر تنظیم سند انتقال ، مکلف است به ازای هر روز تأخیر در ایفای تعهد انتقال، مبلغ …………………………….. ریال بعنوان وجه التزام عدم ایفای تعهد به طرف دوم بپردازد و پرداخت وجه التزام فوق مسقط حق طرف دوم نبوده و رافع مسئولیت انتقال از طرف اول نیز نخواهد بود .
تعهدات طرف دوم :
۱-۲- در صورتیکه اجرای طرح مورد توافق در موعد مقرر به شرح ماده ۵ تکمیل نشود طرف دوم میبایست به ازای هر روز تأخیر در ایفای تعهد روزانه به مبلغ …………………………….. ریال بعنوان خسارت و ضرر و زیان دیرکرد و تکمیل بنا به طرف مقابل بپردازد . ۲-۲- طرف دوم قرارداد مکلف به بیمه نمودن کارگران و کارکنان در قبال حوادث کارگاهی خواهد بود . ۳-۲- طرف دوم در مقابل حوادث احتمالی ناشی از کار، بیمههای تامین اجتماعی و خسارت و آسیب به املاک مجاور مسئول بوده و در صورت تخلف متعهد به جبران آن خواهد بود ، و هیچگونه مسئولیتی از جهت بروز حوادث و ورود ضرر و زیان اعم از جانی و مالی متوجه طرف اول قرارداد نخواهد بود .
ماده هفتم :
حق الزحمه مشاور املاک طبق تعرفه کمیسیون نظارت شهرستان ……………………… به طور جداگانه به عهده طرفین است که همزمان با امضاء این قرارداد مبلغ ………………………….. ریال پرداخت شده و رسید دریافت نمایند. فسخ یا نمونه اقاله قرارداد مشارکت در ساخت تأثیری در میزان حق الزحمه نخواهد داشت.
ماده هشتم :
این قرارداد بر اساس مقررات و قوانین جاری در تاریخ با حروف ……………………. در دفتر مشاور املاک ………………….. به نشانی ………………………………………………………………………………………. در سه نسخه بین طرفین تنظیم ، امضاء و مبادله گردید و مشاور املاک مکلف است ضمن ممهور نمودن نسخ قرارداد به مهر مخصوص مشاور ، نسخه اول و دوم را به طرف اول و دوم تسلیم و نسخه سوم را در دفتر مخصوص بایگانی نماید و هر سه نسخه دارای اعتبار یکسان میباشند که با تنظیم سند رسمی از درجه اعتبار ساقط خواهد شد .
ماده نهم :
موضوع این قرارداد از لحاظ حقوقی و فنی تأیید میگردد کارشناس حقوقی فنی …………………………..
نام و نام خانوادگی
امضاء
ضمانت در قرارداد و اختلاف در آن
حتما از همان ابتدای عقد قرارداد به این موضوع توجه داشته باشید، چراکه بسیار مهم است، و میتوانید برای اختلافهایی که احتمال دارد پیش بیاید تدابیری را در نظر بگیرید. اگر یکی از طرفهای قرارداد تخلفی در انجام تعهدات قرارداد انجام دهد، میتوانید برای این تخلف وجه التزامی در نظر بگیرید. وجه التزام به این معنی است که طرفین قرارداد شرط میکنند که اگر یک طرف به دیگری خسارت بزند به میزان معین خسارت بپردازد.
اگر میخواهید از بندها و قوانین نمونه قرارداد مشارکت در ساخت آگاهی یابید، میتوانید دانلود رایگان نمونه قرارداد مشارکت در ساخت را انجام دهید. در این نوشتار نکات مهم قرارداد را مطرح کرده ایم. یکی از ابهاماتی که طرفین قرارداد برایشان پیش میآید، زمان بندی پیشرفت در کار است. برای تعیین زمان بندی پیشرفت کار تا جایی که میشود آن را مطابق با تعریفهای ارائه شده در دفترهای خدمات الکترونیک، قرارداد مشارکت در ساخت و یا طبق استاندارد تعیین کنید. بهترین کار این است که پیشرفت کار با صورت جلسه و امضای کارشناس فنی، مالک و سازنده انجام شده و در فاصله زمانی یک یا دو ماهه انجام گیرد.
با انجام این کار احتمال ایجاد اختلاف را میتوانید به حداقل برسانید. زمانبندی پیشرفت کار ساخت و ساز، در بیشتر موارد چالشهای حقوقی و نارضایتیهایی را برای طرفین به وجود آورده است. اما قرارداد با یک شرکت سهامی دارای جنبههای مهم تری است. در چنین حالتی اگر تخلفی از یکی از طرفین در روند کار سر بزند، خسارتی که به وجود آمده است را نمیتوان از شرکا درخواست کرد. البته استثنایی نیز وجود دارد و آن این است که از روز اول در قرارداد خلاف آن را بیان کرده باشید.
امکان بروز اختلاف در قرارداد با شرکتهای سهامی بسیار بیشتر است آنها نقش بسیار مهمی در این قرارداد دارند، اما برای پیشگیری از بروز اختلاف با این شرکتها چه باید کرد؟ شما میتوانید با دریافت نمونه قرارداد و فایل مشارکت در ساخت ملک و بررسی آن از بندهای آن مطلع شده و از بروز اختلافهای احتمالی در راستای قرارداد با این شرکتها جلوگیری کنید. در صورتی که بین طرفین اختلافی در انجام دادن تعهدات تعریف شده پیش آید، ثابت کردن ادعای آن بر عهده کسی است که متعهد قرارداد است، مگر اینکه در قرارداد چیز دیگری آمده باشد.
معمولا از چک، برای ضمانت فرم قرارداد مشارکت در ساخت pdf بین طرفین استفاده میشود، در واقع از این چک برای انجام تعهدات استفاده میشود. در صورتی که تخلفی بروز کند و خسارت ناشی از آن ثابت شود، میتوان چک ضمانت را برای جبران خسارت وصول کرد.
فسخ قرارداد مشارکت در ساخت
به تمامی مواردی که به فسخ قرارداد ملکی میانجامد توجه کرده و آنها را حتما پیش بینی کنید. از همان ابتدای در بستن قرارداد تصریح کنید که اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند حق فسخ قرارداد را خواهید داشت. از اول، اگر در قرارداد مشارکت در ساخت یکی از طرفهای قرارداد به صورت عمدی، موقعیتی در جهت فسخ قرارداد ایجاد کند، باید برای او جریمهای معین شود. اگر زمان قرارداد به پایان رسیده باشد ولی هنوز کار ساخت و ساز به اتمام نرسیده باشد، حق فسخ و یا ضرر برای هر دو طرف وجود ندارد.
مگر اینکه بر سر این مسئله در قرارداد توافقی صورت گرفته شده باشد. فسخ قراردادهایی که طرفین آن بیش از دو نفر بوده یا زیاد باشند، دشوارتر خواهد بود. در نتیجه در هنگام عقد قرارداد باید به این موضوع توجه شود که اگر یکی از طرفهای قرارداد مایل به فسخ قرارداد باشند و بعضی دیگر تمایلی نداشته باشند، حتما چارهای اندیشیده شود. برای اینکه از شرایط فسخ اینگونه از قراردادها بخواهید اطلاع کسب کنید، میبایست برای دریافت فرم خام قرارداد مشارکت در ساخت اقدام کرده و مفاد آن را بررسی کنید.
در صورت فوت یکی از طرفهای قرارداد باید چه کرد؟
این مسئله یکی از مسائل سخت در این حوزه است و صحبت راجع به آن خیلی آسان نیست. در عین حال این مسئله حقوقی بسیار مهم است، چراکه فوت هرکدام از طرفین قرارداد به یک اندازه محتمل است و هر موقع امکان وقوع آن هست. به همین خاطر در هنگام منعقد شدن قرارداد باید به این مسئله توجه کرد و احتمال آن را در نظر گرفت. پس از همان نخست فوت افراد را پیش بینی کنید و برای آن تدابیری بیاندیشید.
حال میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که اگر یکی از طرفهای قرارداد فوت کند، چه اتفاقی رخ میدهد؟ در این شرایط معمولا پس از فوت یکی از طرفهای قرارداد وارثان و فرزندان او امور را به دست میگیرند. شاید وارثان طرف قراردادی که فوت شده است تخصصی در ساخت و ساز نداشته باشند و یا علاقه ای به ادامه مشارکت نداشته باشند. بعضی اوقات هم پیش میآید که ورثه از تعهدات طرف مقابل با سازنده بی اطلاع باشند. این شرایط نیز بسیار مهم هستند و باید برای آن تدابیری اندیشید.
انواع قرارداد مشارکت در ساخت
انواع قرار دارد مشارکت در ساخت وجود دارد که یک حالت از مشارکت در ساخت به این شکل است که طرف اول زمینی را در اختیار سازنده قرار میدهد و طرف دوم که همان سازنده باشد هزینههای ساخت و ساز را بر عهده میگیرد. در چنین حالتی امکان دارد که قیمت زمین و ما به ازای آن در بیعانه آورده نشود و سازنده ابتدا متعهد شود که ساختمانی با مشخصات مورد نظر دو طرف که بر سر آن توافق کرده اند بسازد و سپس طرفین در آن شریک میشوند. حالت دیگری نیز وجود دارد و آن این است که طرفین توافق کنند پس از انجام هر عملیات، به صورت مرحلهای یک سهم از زمین منتقل شود.
مثلا طرفین توافق میکنند که پس از اتمام آرماتور بندی فندانسیون یک دانگ از زمین منتقل گردد. در این حالت توافق میشود که انتقالدهنده پس از به اتمامرسیدن کار، اقدام به تنظیم سند رسمی نماید. در حالت دیگری از قرارداد مشارکت در ساخت، طرفین قرار میگذارند که اگر پروژه به مرحله مشخصی برسد، صاحب زمین باید وکالت بلاعزلی جهت اقدام به تنظیم سند انتقال رسمی به اندازه سهم خود به سازنده که طرف دوم قرارداد است ارائه کند.
بعضی از اوقات هم پیش میآید که طرفین توافق کنند سه دانگ از زمین در همان ابتدا به سازنده منتقل شوند. قرارداد مشارکت در ساخت pdf به انواع مشارکت عادی، سهامی، تهاتر ملک، تکمیلی و معاوضه ای هستند که هرکدام را در ادامه توضیح میدهیم.
مشارکت در ساخت عادی
در این قرارداد مشارکت در ساخت، معمولا قدرالسهم بین ۴۰ تا ۶۰ درصد در قرارداد مشخص میشود که مورد توافق طرفین نیز قرار میگیرد. این نوع از مشارکت در ساخت معمول تر بوده و کاربرد بیشتری دارد.
مشارکت در ساخت سهامی
در این نوع از مشارکت در ساخت، سازنده به عنوان یکی از طرفهای معامله بخش از زمین و یا ملک فرسوده را خریداری کرده و قرارداد با احتساب سهم زمین خریداری شده امضا میگردد.
مشارکت در ساخت تهاتری
در قرارداد مشارکت در ساخت تهاتری، به غیر از اینکه تمام هزینههای اداری و تاسیساتی ساختمان پرداخت میشود، بخشی از سهم یا مبلغ بلاعوض به عنوان اقلام غیر ریالی به طرف مقابل واگذار میگردد.
مشارکت در ساخت تکمیلی
امکان دارد که پیش از تنظیم امضا قرارداد میان صاحب ملک و سازنده، مراحلی از ساخت پروژه انجام شده و نیمه کاره باقی مانده باشد. در چنین حالتی میزان کار انجام شده را حساب کرده و تقاضا کننده ساخت مالک بخشهای باقی مانده، بخشی از قدرالسهم ملک میشود.
مشارکت در ساخت معاوضهای
در این نوع قرارداد مطابق با قدرالسهم قسمتی از سهمآورده محاسبه و پرداختهمیشود. پس از آن نمونه قرارداد مشارکت در ساخت تنظیمشده و به امضا میرسد.
مراحل قانونی مشارکت در ساخت
در مورد مسائل حقوقی مشارکت در ساخت و پیش گیری از بروز هر اتفاقی که تخصصی است نیازمند مشاورت گرفتن از یک مشاور حقوقی ملک است. مراحل قانونی مشارکت در ساخت از یک تا چند سال به طول میانجامد. در اینجا میخواهیم این مراحل را معرفی کنیم. کلیت مراحل مشارکت در ساخت به شرح زیر است، اما در شرایط متفاوتی میتوانند تغییر یابند.
- امضا نمونه قرارداد مشارکت در ساخت
- ارائه وکالت کاری به سازنده از سوی مالک
- اخذ دستور نقشه
- تهیه نقشههای معماری، محاسبات، برق و مکانیک
- اخذ گواهیهای مورد نیاز از شهرداری، نظام مهندسی، آتش نشانی، فضای سبز، اوقاف (در صورتی که ملک وقفی باشد) و غیره.
- پرداخت کردن فیش عوارض توسط سازنده ساختمان
- اخذ جواز ساخت زمین
- تخلیه و تحویل زمین یا ملک فرسوده بهسازنده در زماندریافت کامل قرض الحسنه و بلاعوض
- تخریب سازی و تجهیز محل کارگاه
- اسکلت بندی
- انتقالدادن بخشی از سند زمین به سازنده
- انجام نازک کاری و اتمام عملیات ساخت و ساز و در نهایت تحویل آپارتمان
- منتقل کردن بخش دوم سند به سازنده
- اخذ سندهای تک برگی مالکیت توسط سازنده و تحویل آن به مالک
- شروع دوره تضمین قرارداد مشارکت در ساخت
بندهای قرارداد مشارکت در ساخت
در نمونه قرارداد مشارکت در ساخت pdf باید تمامی مشخصات به طور کامل نوشته شود، همچنین باید تعهدات هر دو طرف سازنده و مالک مشخص گردد وگرنه قطعا شبهات و اختلافاتی به وجود میآید. علاوه بر اینکه باید مشخصات طرفین اعم از نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، شماره شناسنامه و غیره در قرارداد مشارکت در ساخت ذکر شود، طرفهای قرارداد باید اصل مدارک هویتی یکدیگر را بررسی نمایند.
چراکه با این کار از به وجود آمدن بزهکاری و کلاهبرداری جلوگیری به عمل میآید و از معتبربودن هویت طرف مقابل خود میتوانید اطمینان پیدا کنید. از آنجایی که این قرارداد نیز همانند دیگر مسائل حقوقی به حساسیت و دقت بالایی نیاز دارد باید با یک مشاور حقوقی کاربلد کار خود را در میان بگذارید. همچنین تمامی مشخصات ملک یا نمونه قرارداد مشارکت در ساخت زمین مورد نظر را میبایست لحاظ کنید تا در صورت بروز اختلافی به مشکل برخورد نکنید.
میزان آورده نیز از دیگر مواردی است که باید دو طرف مالک و سازنده آن را در قرارداد ذکر کنند. اما مفهوم آورده یا سهم الشرکه چیست؟ آورده میزان سرمایه و آورده نقدی است که طرفین در قرارداد تزریق میکنند. مثلا سازنده میزان آورده نقدی خود را و مالک هم زمین یا ملک خود را به عنوان آورده در قرارداد وارد میکند.