هزینه اخذ پروانه ساختمان چقدر است؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

با گذشت زمان، برای ساخت و سازهای مسکونی و تجاری قوانین و مقرراتی مخصوصی به وجود آمد. یکی از این قوانین مربوط به حوزه شهرسازی، گرفتن پروانه ساختمان است. مالک یا متقاضیان ساخت و ساز باید قبل از هر گونه عملیات اجرایی، پروانه ساخت را دریافت کنند در غیر این صورت از حقوق قانونی خود مانند گواهی پایان کار یا سند رسمی محروم می شوند. در این مقاله ابتدا به بررسی پروانه ساختمان و مراحل صدور پروانه ساخت (شناسنامه ساختمان) می پردازیم و سپس هزینه اخذ پروانه ساختمان برای ساخت و ساز را شرح می دهیم. با ما همراه شوید.

پروانه ساختمان چیست؟

پروانه ساختمان سند یا جواز ساخت که شهرداری ها و مراجع صدور پروانه آن را صادر می کنند و در اختیار مالک یا مالکان قرار می دهند. پروانه ساخت و ساز برای احداث هر گونه سازه یا بازسازی مورد نیاز است. انجام هر گونه عملیات بدون این مجوز غیر قانونی بوده و توسط مراجع مرتبط ساخت و ساز متوقف می شود.

البته در برخی از بازسازی های ساده نیاز به اخذ پروانه نیست و مالک و پیمانکاران می توانند ساخت سازه را انجام دهند. اما پروژه‌ هایی که تغییرات اساسی مانند نما و دیوارهای باربر باشد، نیاز به داشتن مجوزهای لازم از شهرداری ها هستند. پروانه ساختمان شامل اطلاعاتی از قبیل مساحت زیر بنا، تعداد طبقات، مشخصات مالک حقیقی و حقوقی، نوع اسکلت سازه، شماره پلاک ملک، کروکی زمین، نام مهندسین ناظر و تاریخ صدور پروانه ساخت است.

آیا تمامی پروژه ها برای عملیاتی شدن نیاز به اخذ پروانه ساختمان دارند؟

اگر هدف از آغاز یک پروژه تعمیرات و یا بازسازی باشد نیازی به دریافت مجوز و یا پروانه ساختمان نیست. در این راستا پیمانکاران می توانند تمام مراحل بازسازی و تعمیرات را بدون پروانه ساختمان انجام دهند. در صورتی که قصد ساخت یک ساختمان جدید و یا بازسازی ساختمان خود را داشته باشید لازم است از سوی شهرداری مجوزهای موردنیاز را دریافت کنید. در این راستا متخصصین و افرادی که صلاحیت دارند به بررسی دقیق پروژه پرداخته و تاییده ارائه مجوز را صادر خواهند کرد.

شرایط دریافت پروانه ساخت

برای دریافت پروانه ساخت بایستی شرایط خاصی داشته باشید تا در نهایت موفق به دریافت این مجوزها شوید. از جمله شرایط این امر موارد زیر را می توان تشریح کرد:

  • پروانه ساخت نیز تفاوتی به دیگر اقدامات اداری ندارد؛ بنابراین باید اقدامات لازم نسبت به جمع آوری مدارک، پرداخت هزینه صدور مجوز، هزینه اصلاح پروانه ساختمان و غیره را انجام دهید.
  • برای دریافت مجوز ساخت نیاز به ارائه سند ملکی است تا اثبات کنید مالکیت ملک موردنظر را به طور رسمی دارید.
  • نقشه های ساختمانی باید توسط شهرداری و مهندس طراح تایید شوند.
  • عوارض مربوط به شهرداری بایستی به طور کامل پرداخت گردند.

 

هزینه اخذ پروانه ساختمان

مراحل اخذ پروانه ساخت از شهرداری

برای گرفتنِ پروانه‌ساخت از شهرداری باید مراحل مختلفی را طی کنید که در ادامه به اختصار توضیح می دهیم. مراحل گرفتن پروانه ساخت به شرح زیر است:

  • مراجعه به شهرداری
  • تشکیل پرونده
  • بازدید کارشناسان
  • بررسی گزارش مامور فنی
  • دریافت دستور نقشه
  • طراحی نقشه معماری
  • پرداخت عوارض شهرداری
  • تهیه مدارک پیش نویس
  • صدور پروانه

 

تشکیل پرونده

اولین قدم برای گرفتن پروانه ساخت و ساز، تشکیل پرونده است. ابتدا باید مالک یا نماینده قانونی مجوز ساخت را در شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک ثبت کند. مدارک لازم برای ثبت درخواست شامل اصل و کپی سند مالکیت، اصل و کپی کارت ملی یا شناسنامه و برگه تسویه عوارض نوسازی و عوارض شهرداری سال جاری و سال های قبل است.

دستور بازدید کارشناسان

بعد از تشکیل پرونده توسط مالک، کارشناس مربوطه از طرف شهرداری جهت بازدید همراه مالک به مکان احداث ملک مراجعه می کنند. کارشناس ابعاد ملک و عرض خیابان ساختمان های مجاور ملک را بررسی می کند.

گزارش مامور فنی و کاربری ملک

در برخی از مناطق کشور مانند تهران، شهرداری ها ملزم به اجرای طرح تفصیلی هستند. یعنی قوانین و مقرارت ساخت و ساز در هر نقطه از شهر مشخص شده‌است. کارشناس طرح تفصیلی وظیفه دارد که کاربری ملک را در طرح تفصیلی مورد بررسی قرار دهد؛ یعنی ملک در طرح های شهرداری و پروژه های عمرانی قرار نگرفته باشد.

دستور نقشه

بعد از طی کردن مراحل فوق دستور تهیه نقشه به مالک صادر می شود و اطلاعاتی همچون ابعاد باقی مانده ملک پس از اصلاحات شهرداری، تعداد طبقات و سطح اشغال برای هر طبقه در دستور تهیه نقشه ذکر می شود. سپس بر این اساس متراژ سند و عرض گذر مشخص شده و بعد از دستور نقشه به مهندس معمار ارجاع داده می شود تا طراحی نقشه شروع شود.

طراحی نقشه

یکی از مهم ترین مراحل صدور پروانه ساختمان طراحی نقشه است. مرحله نقشه کشی بر اساس مقرارت شهرداری و دستور نقشه طراحی می شود. طراح باید با تمام مهارت خود نقشه ای بکشد که از مساحت زمین حداکثر استفاده را ببرد. نقشه طراحی شده برای بررسی به شهرداری فرستاده می شود. اگر نقشه نیاز به اصلاح داشته باشد دوباره به طراح نقشه ارجاع داده می شود تا نواقص را رفع کند و مجددا به شهرداری ارسال می شود تا نقشه تایید شود.

هزینه اخذ پروانه ساختمان

پرداخت عوارض شهرداری

بعد از تایید شدن نقشه، عوارض نوسازی و شهرداری با توجه به متراژهای هر طبقه و نوع کاربری توسط مراجع مربوطه محاسبه و در آخر هزینه اخذ پروانه ساختمان تعیین می شود.

تهیه مدارک پیش نویس و چاپ پروانه

  • بعد از پرداخت شدن عوارض و گرفتن تاییدیه اداره درآمد باید مدارک پیش نویس آماده شود. برای این کار مالک باید به صورت حضوری به دفاتر خدمات شهری مراجعه کند و فرم درخواست ناظر را کامل کند. بعد از تکمیل فرم باید منتظر تماس و معرفی ناظر مربوطه باشد. پس از تعیین ناظر، بین ناظر و مالک قراردادی منعقد می گردد.
  • مدارک مورد نیاز که مالک باید به دفاتر خدماتی ارائه کند شامل برگه سبز مهر شده ۴ رشته (سازه، معماری، برق و مکانیک)، سهمیه ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر، برگ تعهد اصلاحیه و تاییدیه نما، نقشه (نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک)، لیست مبحث ۶ و ۱۹ زلزله و بارگذاری، برگه مشاوره ژئوتکنیک و تاییدیه خاک است.
  • بعد از طی کردنِ مراحل بالا و گرفتنِ تمامی تاییدیه ها، به تایید رئیس صدور پروانه‌ساخت و معاون شهرسازی و در آخر تاییدیه شهرداری نیاز است. تمامی مراحل فوق به صورت سیستمی انجام می شود و در نهایت بعد از پرداخت هزینه اخذ پروانه ساختمان، مجوز چاپ می شود.

 

سامانه مربوط به دریافت پروانه ساخت

براساس مطالبی که بیان شد می توان گفت که برای ساخت و ساز در گام اول نیاز به پروانه ساخت دارید و تا زمانی که این پروانه را دریافت نکنید امکان سند رسمی ملک و گواهی پایان کار وجود نخواهد داشت. در این راستا سامانه هایی راه اندازی شده اند که به واسطه آن ها می توانید مراحل مربوط به دریافت پروانه ساخت را پشت سر بگذارید.

یکی از مهم ترین مزیت های استفاده از این سامانه ها ارائه خدمات غیر حضوری است که می تواند به شما عزیزان کمک های شایانی کند. هر شهر دارای یک سامانه مجزا است و شما به واسطه شهرداری می توانید به این سامانه ها دسترسی یابید. با ورود به این سامانه ها می توانید اقدامات لازم برای دریافت مجوز ساخت را انجام دهید. به عنوان مثال می توان سامانه مربوط به شهر اصفهان را نام برد که با عنوان سامانه ثبت درخواست پروانه ساختمانی شهرداری اصفهان شناخته می شود.

در این سامانه تدابیر لازم جهت طی کردن مراحل دریافت مجوز و پرداخت هزینه صدور پروانه ساختمان در اصفهان اندیشیده شده اند که شرایط بهتری را تجربه کنید. برای دریافت هر کدام از خدمات این سامانه ها باید نام کاربری و رمز عبور شهروندی داشته باشید. برای دریافت نام کاربری و رمز عبور ابتدا در سامانه ثبت نام کرده سپس اقدام به ورود کنید.

 

مدارک موردنیاز جهت اخذ پروانه ساخت

همچون هر اقدام اداری دیگری برای دریافت مجوز و پروانه ساختمان باید مدارکی را تحویل دهید که آشنایی با آن ها الزامی است. این مدارک شامل موارد زیر می شوند:

  • مدارک هویتی مالک مانند کارت ملی و شناسنامه
  • اصل سند مالکیت
  • برگه مربوط به تسویه حساب عوارض شهرداری و ساختمان
  • نقشه های تهیه شده از سوی مهندس معمار

 

چگونگی استعلام پروانه ساخت

چگونه می توان استعلام پروانه ساخت را دریافت کرد؟ استعلام پروانه را می توان یکی از اقدامات ضروری حین دریافت پروانه ساخت دانست که نباید نسبت به آن بی توجه بود. بر این اساس هر شهر دارای یک سامانه متفاوت جهت استعلام پروانه ساخت است. آدرس این سامانه برای شهر تهران www.tehran.ir بوده و با ورود به آن می توان به اطلاعات لازم در این باره دست یافت.

فرمول محاسبه هزینه اخذ پروانه ساختمان

یکی از سوالات متداول در بین افراد این است که هزینه اخذ پروانه ساختمان چگونه محاسبه می شود؟ هزینه های مربوط به پروانه ساختمان تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله کاربری ملک، مساحت زمین، تعداد طبقات، تعداد واحدها ساختمان و پارکینگ، میزان ناخالصی زمین و قیمت ساختمان در آن منطقه است. این هزینه ها طبق فرمول زیر محاسبه می شود:

هزینه اخذ پروانه ساختمان برای یک ساختمان مسکونی یک طبقه = قیمت منطقه × (تعداد پارکینگ ها × 20) _ (مساحت ناخالص زیر بنا) × ضریب

اما فرمول نحوه هزینه اخذ پروانه ساختمان و ساز برای مجتمع های مسکونی به این صورت است:

ضریب × قیمت منطقه ای × (مساحت کل زیر بنا × زیربنای مورد تقاضا/ تعداد کل واحد‌های مسکونی × ۱۰۰)

فرموش نشود، در صورتی که مراحل صدور پروانه به صورت الکترونیکی از طریق سایت انجام شود، می توانید پس از محاسبه هزینه پروانه ساختمان وجه را به صورت اینترنتی پرداخت کنید.

مراحل محاسبه هزینه اخذ پروانه ساختمان

گرفتن پروانه‌ساخت شامل هزینه هایی است که در ادامه مراحل آن را شرح خواهیم داد:

  • محاسبه بر اساس ارزش معاملاتی ساختمان یکی از موارد تعیین کننده هزینه گرفتن پروانه بوده که این هزینه توسط شهرداری در هنگام صادر کردن پروانه دریافت می شود.
  • محاسبه زیر بنای پایه؛ یعنی مقدار متراژی که می توانید در آن ساخت و ساز انجام دهید.
  • تعیین بلوک درآمدی در واقع در نظر گرفتنِ ارزش هر منطقه است.
  • عوارض پایه مسکونی به این صورت محاسبه می شود که باید کلیه ضریب های به دست آمده را در هم ضرب کرده تا هزینه نهایی پایه به دست آید.
  • محاسبه عوارض مازاد زیر بنا، به عبارتی هزینه نوسازی برای زیر بنای مازاد با عوارض پایه یکسان است.
  • بیشترین هزینه ای که در موقع اخذ پروانه باید پرداخت شود، به بالکن و پیش آمدگی های سازه مربوط می شود.

 

هزینه اخذ پروانه ساختمان

مراحل پس از پرداخت هزینه پروانه ساختمان

پس از محاسبه هزینه جواز ساخت و پرداخت آن اقدامات لازم در راستای تعیین ناظر صورت خواهد گرفت. در این مرحله به برگه مربوط به سهمیه، برگه تعهد رعایت اصلاحی و قرارداد بین طرفین نیاز خواهید داشت.

هزینه پایان کار ساختمان چقدر است؟

در پاسخ به این پرسش نیز باید بگوییم نوع عملیات و شهر موردنظر می توانند هزینه های مربوطه را تغییر دهند. علاوه بر مواردی که نام برده شد باید تمام مدارکی را که در دفترچه پروانه ساختمان از آن ها نام برده شده تا به دفتر خدمات الکترونیک ارائه دهید.

اعتبار پروانه ساختمان چقدر است؟

اخذ پروانه ساخت از ۲ تا ۶ ماه زمان می برد. برای همین زمان مشخصی نمی توان برای آن تعیین کرد. پروانه ساختمان از زمانی که صادر می شود تا ۲ سال اعتبار دارد. همچنین ۲ سال دیگر نیز می توان آن را تمدید کرد. پس هر پروانه ساخت تا ۴ سال اعتبار دارد و با توجه به متراژ، کاربری و تغییرات آن ممکن است زمان اعتبار بیشتر شود.

زمان مورد نیاز برای ساخت و ساز بر حسب متراژ زمین اعلام شده و اگر مالک و انبوه سازان ساختمان نتوانند در این مدت زمان پروژه را به پایان رسانند؛ ابتدا به او اخطار داده می شود. سپس عوارض تعویق به آن سازه تعلق می گیرد‌. همچنین اگر در حین ساخت و ساز نقشه اولیه تغییر کند باید تمامی مراحل از اول شروع شود. پرونده ای در دفاتر خدمات الکترونیک تشکیل تا پروانه جدید صادر شود.

در صورتی که بنایی، مازاد بر متراژ پروانه ساخت مشاهده شود؛ ابتدا جلوی ادامه کار گرفته خواهد شد. سپس مالک باید مراحل گواهی عدم تخلف را طی کنید و در صورت عدم تجاوز، عوارض متراژ اضافه را بپردازد تا گواهی عدم تخلف برای ساختمان صادر شود. این عمل موجب افزایش هزینه اخذ پروانه ساختمان می شود.

هزینه گرفتن جواز ساخت

برای بررسی هزینه گرفتن پروانه ساخت بایستی به عامل ها و فاکتورهای خاصی توجه داشته باشید. این عوامل می توانند تاثیرات قابل توجه ای بر هزینه نهایی داشته باشند. دریافت مشاوره از سوی شرکت هایی که اعتبار بسیار زیادی در این زمینه دارند می تواند اطلاعات مهمی را در اختیار شما قرار دهد. هزینه پروانه ساخت در شهرستان ها نسبت به استان تهران متفاوت بوده و در این باره نمی توان نظر قطعی داد.

هزینه تمدید پروانه ساخت 1401

همان گونه که در بخش های قبل نیز بیان شد مجوزی که به عنوان پروانه ساخت دریافت می کنید دارای 2 سال اعتبار است. پس از پایان این مدت می توانید اقدام به تمدید آن کنید. پرداخت هزینه تمدید پروانه ساختمان 1401، 1402 و ... یکی از الزامات این امر به شمار می رود. توجه داشته باشید بدون پرداخت این هزینه امکان تمدید مجوز وجود نخواهد داشت.

مزایای اخذ پروانه ساختمان

  • استفاده از قوانین نظام مهندسی همچون، اطمینان از ساخت و ساز قانونی با توجه به مشخصات فنی و رعایت اصول شهرسازی طبق آیین نامه
  • بهره گیری از تسهیلات بانکی
  • بیمه شدن ساختمان و افراد مشغول به کار در برابر حوادث مختلف
  • حضور ناظرین ساختمانی و دادن راهکارهای لازم در صورت بروز مشکل
  • صرفه جویی در هزینه ساخت و ساز به خاطر استفاده از مهندسین در طراحی و نظارت

 

مدت زمان لازم برای دریافت مجوز ساخت

حال که با هزینه جواز ساخت مسکونی و مراحل آن آشنا شدید قصد داریم تا به بررسی مدت زمانی که بایستی صرف دریافت مجوز شود بپردازیم؟ به طور معمول نمی توان زمان مشخصی را برای این امر اعلام کرد اما در شهر تهران حدود 2 تا 6 ماه زمان جهت دریافت مجوز نیاز است.

 

اطلاعات مندرج در پروانه ساختمان

پروانه ساختمانی که صادر می شود دارای مشخصاتی است که از روی آن می توان درباره ویژگی های عمومی ساختمان اطلاعات خوبی را کسب کرد. این موارد عبارتند از:

  • مشخصات مالک و متقاضی صدور پروانه ساختمان
  • نوع مالکیت
  • تاریخ صدور پروانه ساختمان
  • اعتبار پروانه ساختمانی
  • نوع اسکلت بنا
  • مشخصات مهندسین ناظر
  • مساحت زیر بنا
  • جنوبی یا شمالی بودن ملک
  • طراح ساختمان
  • تأسیسات موجود در سازه
  • مشخصات و تعداد طبقات
  • وضعیت پارکینگ
  • آدرس دقیق ملک و کروکی
  • گواهی نداشتن خلافی و همچنین گواهی پایان ساخت

 

سخن آخر

برای شروع ساخت و ساز، گرفتن پروانه ساخت لازم خواهد بود که با گرفتن پروانه عملا کار ساخت و ساز آغاز می شود. مدت اعتبار پروانه ساختمان ۴ سال بوده که با توجه به متراژ و تغییرات آن این زمان متغیر است. هزینه اخذ پروانه ساختمان در هر استان و شهری، با توجه به قیمت منطقه ای توسط شهرداری محاسبه می شود. حتی برای دو منطقه متفاوت نیز نمی توان یک قیمت واحد در نظر گرفت. اما هزینه نظام مهندسی بر اساس تعرفه سازمان نظام مهندسی تعیین می شود و در تمامی کشور به یک اندازه است. در این مقاله سعی کردیم هزینه اخذ پروانه ساختمان را به طور جامع توضیح دهیم. امیدوارم نهایت استفاده را کرده باشید.