آهن کشی آسانسور چیست و چه مراحلی دارد؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

این روزها با پیشرفت صنعت ساختمان سازی و افزایش آپارتمان ها و برج های مرتفع، استفاده از آسانسور بیش از هر زمان دیگری احساس می شود. امروزه آسانسورها جزو اجرایی ساختمان های تجاری و مسکونی شده و هدف از ساخت آسانسور افزایش رفاه و ایمنی در ساختمان است. نصب آسانسور نیاز به مهارت و تخصص دارد؛ زیرا با سلامتی و جان افراد ارتباط دارد. در این مقاله سعی داریم اطلاعاتی را در مورد آهن کشی آسانسور و مراحل آن ارائه دهیم پس تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.

آهن کشی اسانسور

انواع آهن کشی آسانسور

عملیات اجرای سازه در چاه آسانسور را آهن کشی آسانسور می گویند. نام دیگر آهن کشی ساختمان، نبشی کشی آسانسور است این سازه، همه بارهای آسانسور را تحمل می کند و وزنه را ثابت نگه می دارد. فاکتورهای اصلی آهن کشی ستون ها (چهار گوشه از نبشی ۱۰)، کلاف بندی و کلاف آخر (سقف چاه) آسانسور هستند. کابین آسانسور باید بتواند به آسانی از ستون ها بالا و پایین شود. تمامی مراحل کار آهن کشی با ابزارهای لازم، توسط افراد مجرب و طبق نقشه مورد نظر اجرا می شود. کلیه عملیات و مراحل کار از قبل مشخص هستند. ایمنی آسانسور و کم شدن لرزش آن حین بالا رفتن نشان از کیفیت بالای آهن کشی آن است.

آهن کشی آسانسور در ساختمان های با اسکلت فلزی

در ساختمان های که اسکلت فلزی دارند پل گرفتن از سازه برای آهن کشی ساده تر است. چنانچه یکی از ستون های خود ساختمان در گوشه چاه آسانسور قرار گرفته باشد، می توان به عنوان یکی از ستون های آسانسور استفاده کرد. همچنین از حلقه کلاف بندی طبقه ها می توان برای کلاف بندی آسانسور بهره گرفت.

آهن کشی آسانسور در ساختمان های با اسکلت بتنی

آهن کشی برای آسانسور در ساختمان های که اسکلت بتنی دارد متفاوت است و تفاوت آن مربوط به قرارگیری پلیت ها است. سازندگان ساختمان باید در زمان بتن ریزی، محل قرار گرفتن پلیت ها که مربوط به طبقات اتصال است را مشخص کنند. بهترین حالت ممکن برای پلیت ها، قرار گرفتن آن ها در چهار کنج چاه آسانسور بوده؛ زیرا بار حاصل از ستون ها را به خوبی تحمل می کند. برای اینکه در هزینه ها صرفه جویی شود بهتر است قبل از انجام کار بتن ریزی با یک شرکت خدمات آسانسور درباره این موضوع مشورت کنید.

جهت پل گرفتن از ساختمان، پلیت ها در هر چهار گوشه و در هر طبقه لازم است. پلیت ها باید دارای ابعاد ۱۰×۱۵ با ضخامت ۱۰ میلی متر باشند و بر روی بتن در کنار چهار گوشه جانبی چاله در زمان آرماتوربندی به سازه ساختمان متصل شود. اگر به هر دلیلی این اتفاق نیفتد، پلیت ها باید در چهار گوشه چاه بولت شوند. قبل از آهن کشی باید سیمان ها از روی پلیت ها پاک شوند، همچنین شاقول بودن آن مورد بررسی قرار گیرد که قبل از آن باید چاه تمیز شود.

آهن کشی اسانسور

مراحل کار آهن کشی آسانسور

آهن کشی آسانسور نیز مانند تمامی کارهای ساختمانی دارای مراحل مختلفی است. انجام آهن کشی نیاز به ایمنی و رعایت اصول اولیه است. مراحل نبشی کشی به ترتیب شامل مراحل زیر هستند:

  • نقشه آهن کشی آسانسور

اولین قدم در آهن کشی نقشه آن است که توسط افراد متخصص و نرم افزارهای مختلف انجام می شود. نقشه کشی یکی از مهم ترین مراحل اجرای کار است. نقشه آهن کشی تمامی جزییات و نحوه اجرای آن را نشان می دهد. به همین خاطر این امکان وجود دارد که خطاهای احتمالی توسط مهندسین طراح سریعا حدس زده شود و برای رفع آن اقدام کنند.

  • شاقول ریزی آسانسور

برای محاسبه میزان خطای چاه آسانسور باید شاقول ریزی انجام شود. برای این کار باید داخلی ترین دیوار را ملاک قرار دهیم. جهت رفع خطای آن، دو نفر و یک ریسمان لازم است به این صورت که یک نفر در بالایی چاه آسانسور و نفر دیگر در طبقه های دیگر مستقر می شود. مقدار اختلاف آن یادداشت برداری می گردد. چهار گوشه چاه باید اندازه گیری انجام شود تا خطایی چاه به دست آید. اما اگر چاه آسانسور دیوار چینی شده باشد، باید بالایی ناودانی را معیار قرار داد و از اندازه های چاه در اطراف و پشت آن کسر شود؛ چون کلاف ها درون چاه قرار می‌گیرند.

  • خطای تراز

خط تراز یا مبنا به خطی گفته می شود که آهن کشی آسانسور از سمت ورودی آن باید با آن موازی باشد. برای این کار چهار آرماتور مسطح یا ناودانی ۶ را در چهار گوشه چاه روی هم می گذارند. آرماتورهای دو طرف، سمت در ورودی باید نسبت به خط تراز اندازه گرفته شده و به صورت موازی ثابت شود.

آرماتورهای استفاده شده باید عمود شوند و برای جلوگیری از حرکت آن ها بهتر است به وسیله گچ یا جوش دادن ثابت شود. اصولا برای عمود کردن آرماتورها از قانون ۸۰-۶۰ استفاده کرد. سیم های شاقول از چهار گوشه یک الگوی مستطیلی آویزان و در بین راه باعث رفع موانع می شود. جهت ثابت نگه داشتن شاقول باید دستک ها را به طبقات جوش داده و روی آن یک آرماتور قرار دهند. سپس سیم شاقول را دور آرماتور می پیچید.

  • تعیین میزان آهن مورد نیاز

ابتدا باید ارتفاع کل سازه گرفته شود، بعد از این مرحله ارتفاع طبقات اندازه گیری شده تا میزان آهن مورد نیاز برای آهن کشی آسانسور به دست بیاید. حین اندازه گیری فاصله کف چاه آسانسور تا فضای آخرین توقف آسانسور در میزان آهن آلات مورد نیاز موثر است. همچنین پس از محاسبه میزان آهن مورد نیاز ارتفاع آن چهار برابر می شود. زیرا برای آهن کشی به چهار ستون با این ارتفاع نیاز داریم.

آهن کشی اسانسور

  • تعیین نقاط اتصال و نحوه جوشکاری

مراحل جوشکاری اتصالات نیاز به دقت بسیاری دارد به همین خاطر توسط متخصصین این امر تعیین می شود. همیشه برای اتصال دو نبشی، نباید لبه ها را به هم جوش داد بلکه باید از ورق های فولادی بدین منظور استفاده شود. انجام این کار این اطمینان را می دهد که نبشی ها بر اثر حرکت مدوام آسانسور از هم جدا نخواهند شد.

جوشکاری آهن کشی آسانسور به صورت سربالا انجام می گیرد که یکی از سخت ترین روش های جوشکاری است. جوشکاری سربالا باید توسط افراد حرفه ای انجام شود؛ زیرا جوشکاری اصولی و استاندارد باعث بالا رفتن ایمنی و استحکام آسانسور می شود.

  • کلاف

بعد از طی کردنِ مراحل بالا و گرفتن اندازه دقیق چاه، آهن آلات کلاف را برش می دهند. وزنه پشت کلاف که برای آسانسور استفاده می کنند به این صورت می باشد، یک ناودانی پشت چاه به اندازه و ابعاد عرض چاه، دو عدد نیز برای طرفین چاه به عمق چاله در نظر گرفته می شود. کلاف را باید به صورت تراز اجرا کنند. همچنین ورودی آسانسور نیاز به کلاف ندارد. نحوه قرارگیری کلاف شامل موارد زیر هستند:

  • اولین کلاف در فاصله ۳۰ سانتی متری از کف چاه
  • دومین کلاف به فاصله ۳۰ سانتی متری از سقف چاله
  • بقیه کلاف ها میانی در فاصله حداقل ۱۲۰ و حداکثر ۲۵۰ سانتی متر از یکدیگر فاصله دارد.

مهم ترین کلافی که در چاه آسانسور قرار می‌گیرد کلاف دال است. جنس ناودانی و تیرآهن آن شماره ۱۸ بوده که دور تا دور چاه آسانسور کشیده می شود. هنگام اجرای کلاف دال فرورفتگی کلاف باید به سمت داخل چاه باشد. همچنین برای محکم شدنِ کلاف دال باید به غیر از جوش دادنِ از نبشی نیز استفاده کرد.

نکات آخر در زمان آهن کشی آسانسور

اجرای نبشی کشی و امنیت در چاله های که دیوار چینی شده، نیاز به نصب داربست دارد. همچنین بالابری که آهن آلات را جا به جا می کند باید بالای چاه قرار گیرد. دیوار چینی چاه نباید قبل از آهن کشی آسانسور انجام شود زیرا باعث مشکلاتی زیر می شود:

  • افزایش هزینه ها
  • مشکل شدن عملیات آهن کشی
  • کم شدن ایمنی کار و خطر سقوط کارگران به دلیل نبودن داربست در حین اجرای کار
  • کم شدن دقت کار
  • طولانی شدن مدت اجرای نبشی کشی
  • انجام دوباره کار

آهن کشی اسانسور

رعایت نکات مهم در زمان آهن کشی آسانسور

کارفرما باید در زمان آهن کشی، دال بتنی را محکم و زیرسازی کند؛ اما اگر دقت کافی انجام ندهد شرکت ارائه کننده آسانسور باید بار استاتیکی آسانسور را بر روی کلاف دال بیندازد. انجام کار به این شکل است که دو تیرآهن ۱۶ با ابعادی که شامل عرض و عمق چاله دارد را به دو سر کلاف تیرآهن دال متصل می کنند. محل قرارگیری شاسی موتور بر روی این دو تیرآهن است. انجام این کار موجب می شود که آسانسور بر روی کلاف تیرآهن و کل آهن کشی جای گذاری شود و با این کار هیچ وزنی به دال بتنی وارد نخواهد شد. همچنین بعد از اینکه آهن آلات در سازه نصب شدند باید همان موقع ضد زنگ استفاده کرد.

سخن آخر

آهن کشی آسانسور یکی از مراحل ساخت ساختمان است که برای راه اندازی آسانسور انجام می شود. آهن کشی باید از لحاظ شاقول بودن، خط تراز، محل ورود بارهای سازه، میزان آهن آلات یا مصالح مورد نیاز مورد بررسی قرار گیرد. توجه به تمامی این نکات لازم و ضروری است. در این مقاله سعی کردیم تمامی مراحل کار نبشی کشی آسانسور را بیان کنیم. تمامی نکات گفته‌شده با توجه به نوع ساختمان و قیمت آسانسور متفاوت است. انبوه سازان و فروشندگان مصالح ساختمانی می توانند برای بهره گیری از این خدمات با مشاورین ما در املاک داران در این زمینه ارتباط برقرار کنند.