سنگ مرمر، یک عنصر جاودانه!

آنچه در این مقاله می خوانید:

شاید اولین چیزی که با شنیدن کلمه سنگ مرمر به ذهن می رسد، مجسمه های یونان باستان، معماری کلاسیک و یا رنسانس ایتالیایی باشد. بناهای تاریخی مثل کلیسای سنت پیتر یا تاج محل، سنگ مرمر را به عنوان یک ماده جاودانه و بدون تاریخ انقضا معرفی کرده اند. چرا که این سنگ در اثر گذر زمان آسیبی نمی بیند و همچنان مانند روز اول پا برجاست.. به کار بردن از سنگ مرمر در تمام دوران ها نشان می دهد که متریالی عالی برای دکوراسیون داخلی و ساخت و ساز است. در حالی که استفاده از این سنگ در سازه می تواند برای شما گران تمام شود، ولی ارزشش را دارد. با ما همراه باشید تا درباره سنگ مرمر، یک ماده جاودانه بیشتر بدانید.

سنگ مرمر

دلیل جاودانگی سنگ مرمر

سنگ مرمر حاصل دگرگونی سنگ آهک و سایر سنگ های کربناته رسوبی تحت فشار و گرمای شدید است. انواع مختلفی از سنگ مرمر در سراسر جهان از ایالات متحده گرفته تا مصر و هند یافت می شود. هر کدام از این سنگ ها دارای رنگ ها و درجه بندی های رنگی منحصر به فرد در نتیجه ناخالصی های سنگ آهک هستند.

 مرمر به عنوان ماده ای که در فضاهای داخلی، نما ها و پایه های سازه اعمال می شود، بسیار مورد تحسین معماران قرار گرفته است. چرا که استحکام بسیار بالا، مقاومت در برابر حرارت، دوام بالا، قابلیت استفاده در بخش های مختلف، مقرون به صرفه بودن و تنوع در رنگ و بافت دارد.

همانطور که گفتیم، این سنگ طبیعی از زمان های قدیم برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می گرفت، از ساختمان ها و مبلمان گرفته تا آثار هنری: سنگ مرمر ماده ای است که به دلیل ظرافت و مقاومت عالی خود در طول زمان محبوب شد.

سنگ مرمر متریال اصلی در معماری به شمار می رود. دلیل خوبی برای استفاده از سنگ مرمر در سازه های مهم تاریخی وجود دارد و آن استحکام و دوام بالا است. به همین خاطر اغلب سازه های باستانی تا کنون پا برجا هستند. علاوه بر این، سنگ مرمر از نظر ظاهری نیز بسیار مورد توجه معماران قرار گرفته‌است. این سنگ هنوز ظاهر کلاسیک خیره کننده ای برای دکوراسیون داخلی، نمای بیرونی و .. ایجاد می کند. در ادامه به دلایل جاودانگی سنگ مرمر می پردازیم:

سنگ مرمر کاربردهای فراوانی دارد.

چه ظاهر مدرن دوست داشته باشید چه کلاسیک و یا سنتی، باید بدانید سنگ مرمر در همه سبک ها قابل استفاده است. این نوع سنگ را میتوان در کنار سایر سنگ های طبیعی بکار برد. در واقع لوازم جانبی مرمرین مثل پایه چراغ یا گلدان ها نیز در جذابیت دکوراسیون داخلی تاثیرگذار هستند. گاهی در میزهای جلو مبلی از ترکیب چوب و سنگ استفاده می شود و جذابیت زیادی به دکور خانه شما می بخشد.

سنگ مرمر بسیار ظریف است. چرا که این هزاران سال تحت فشار و گرما قرار گرفته و به شکل امروزی در آمده است. این نوع سنگ ترکیب پیچیده‌ای از رنگ ها و الگو ها دارد. ادغام رنگ ها و الگوهای مرمر با وسایل فلزی مثل مبلمان، کانتر آشپزخانه و یا میز غذا خوری، جذابیت دکور داخلی را دو چندان می نماید.

سنگ مرمر

سنگ مرمر در طراحی داخلی تاثیر گذار است.

هر چند سنگ مرمر ظریف است ولی می توان آن را در شکل های متنوع و برجسته در دکوراسیون داخلی به کار برد. در طراحی داخلی سعی کنید وسایل خانه مثل میز قهوه خوری با روکش مرمری را با گلدان های فلزی ادغام نمایید.

این سنگ طبیعی را میتوان به گونه ای در فضای داخلی بکار برد که توجه هر بیننده ای را به خود خیره کند. البته نباید از سنگ مرمر یا فلز در طراحی دکوراسیون زیاده روی نمایید. چرا که میتواند به طور عکس عمل کند و فضا را سرد جلوه دهد. البته راه حل برای چنین شرایطی، استفاده از گیاهان آپارتمانی برای خنثی نمودن ظاهر سرد اتاق است.

سنگ مرمر با دوام است.

جسور و زیبا، ظریف و براق! این ویژگی های سنگ مرمر آن را به یک ماده بدون تاریخ انقضا و جاودانه در ساخت و ساز و البته دکوراسیون داخلی تبدیل نموده است. علاوه بر این خصوصیات، سنگ مرمر دوام بالایی دارد. به همین دلیل است که مردم دوران باستان از آن برای ساخت بناهای تاریخی و ماندگار استفاده می کردند.

مرمر به عنوان یک متریال قوی، در ساخت و سازهایی با تنش بالا مثل ستون، کف و پله ها کاربرد دارد. علاوه بر دوام، تمیز کردن آن اسان است و به شرایط نگهداری پیچیده ای نیاز نیست. بنابراین با گذشت زمان لزومی به بازسازی مجدد بنا وجود نخواهد داشت.

تاریخچه سنگ مرمر

استفاده از سنگ مرمر در ساخت و ساز به قرن اول در کشورهای اطراف دریای مدیترانه باز می گردد. در یونان، اولین استخراج سنگ مرمر در جزیره پاروس و ناکسوس در دریای اژه انجام شد. آناتولی، بخش عمده ای از ترکیه امروزی، از سنگ مرمر در ساخت خانه ها، مقبره ها، معابد دوران رم باستان، بیزانس، سلجوقی، و دوره عثمانی استفاده می شد. در واقع این سنگ در خلق معبد آرتمیس و مقبره هالیکارناسوس، یکی از عجایب هفتگانه جهان نقش موثری داشت.

در طول دو هزاره اول، سنگ مرمر با تکنیک های مختلف دستخوش تغییرات زیادی شده‌است. به دلیل صرف هزینه و زمان، استفاده از آن به بناهای تاریخی و ساختمان های اجتماعی مثل دادگاه، معابد و تالارهای شهر اختصاص داشت. امروزه فناوری های پیشرفته کار در معادن را تسهیل و توسعه دکوراسیون داخلی، مبلمان و لوازم جانبی از جنس سنگ مرمر را محقق ساخته‌است.

کاربرد های سنگ مرمر

ویژگی های فیزیکی و زیبایی های بی انتها، سنگ مرمر را به یکی از محبوب ترین مصالح معماری داخلی و خارجی به ویژه در کانتر آشپزخانه، کفپوش و حمام تبدیل کرده است. اما از نظر برخی کارشناسان محیط زیست، فرایند استخراج سنگ مرمر از نظر زیست محیطی مضر و انرژی بر قلمداد می شود. درحالی که برخی دیگر سنگ مرمر را به عنوان یک ماده بدون تاریخ انقضا و جاودانه برای امور ساختمانی می شناسند.

این ماده جاودانه از زمین استخراج می شود و قرن ها پایدار می ماند. این مسئله باعث می شود امکان ترمیم و استفاده مجدد از سنگ مرمر وجود داشته باشد. به طور مثال می توان صفحات بزرگ این سنگ را به قطعات کوچک تر تبدیل نمود و یا برای کاربردهای تزئینی استفاده کرد. در ادامه به توضیح کاربردهای سنگ مرمر در بخش های مختلف سازه اشاره می کنیم:

دکوراسیون داخلی

سنگ مرمر علاوه بر استحکام و دوام طولانی، دارای ویژگی های ظاهری برجسته ای نیز است. این سنگ ها با رگه های استثنایی و پالت رنگی متنوع یکی از محبوب ترین مصالح برای دکوراسیون داخلی به شمار می رود. 4 نوع سنگ مرمر وجود دارد: سنگ مرمر خام که به تازگی استخراج و اره شده است.

سنگ مرمر جلا داده‌شده که دارای ظاهری صاف و براق است. سنگ مرمری که پرداخت متوسطی داده شده و ظاهری مات و صاف دارد. رنگ طبیعی این نوع سنگ حفظ می شود. و نوع دیگر، سنگ مرمری که با براش الماسی صیقل داده‌شده و سطح آن کمی ناهموار است. معمولا سنگ مرمر در دکوراسیون داخلی از جمله کفپوش، دیوار، کانتر آشپزخانه، شیرآلات حمام، مبلمان و عناصر تزئینی بکار می رود.

سنگ مرمر

نمای ساختمان

اگر نگاهی به آکروپلیس آتن، کولوسئوم رم یا تاج محل بیاندازید، خواهید دانست که سنگ مرمر از دیرباز به عنوان پرستیژ اجتماعی در نمای بیرونی سازه ها استفاده می شده است. سنگ مرمر به دلیل ویژگی های منحصر به فرد، کاربرد فراوانی در نمای سازه ها دارد. علاوه بر این، در برابر گرما، سرما، رطوبت و فرسایش مقاوم است و در ساخت نما بکار می رود.

ساختمان سازی

سنگ مرمر یکی از در دسترس ترین سنگ های طبیعی به شمار می رود و به همین دلیل از پر کاربرد ترین مصالح معماری در تمام دوران ها بوده است. از آنجایی که در گذشته ماشین آلات پیشرفته کنونی وجود نداشت، معماران سعی در استفاده از متریالی داشتند که استحکام بالا و قابلیت برش داشته باشد. در این صورت امکان خلق بناهای به یاد ماندنی وجود داشت. در واقع به دلیل دارا بودنِ تمام ویژگی های فیزیکی و ظاهری منحصر به فرد، سنگ مرمر به ماده ای جاودانه برای ساختمان‌سازی تبدیل شده‌است.

حقایق مهم درباره سنگ مرمر

مرمر یک سنگ طبیعی زیبا است که همواره برای دکور داخلی و نمای بیرونی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع بافت منحصر به فرد و متنوع یکی از دلایل محبوبیت سنگ مرمر در دوره های تاریخی مختلف است. صاحبان خانه می دانند که استفاده از این نوع سنگ میتواند به ارزش ملک آن ها بیافزاید. یک سری حقایق درباره سنگ مرمر وجود دارد که در اینجا به آن می پردازیم:

سنگ مرمر از کوه ها استخراج می شود.

مرمر یک سنگ دگرگونی است که در قدیمی ترین لایه های پوسته زمین یافت می شود. این سنگ معمولا از کوه های آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی (کلرودا و ورمونت)، اروپا (ایتالیا) و آسیا بدست می آید. در واقع مرمر از سنگ آهک در طول میلیون ها سال تشکیل می گردد.

در طول این مدت تحت گرما و فشار فوق العاده ای قرار می گیرد که خواص شیمیایی و فیزیکی سنگ آهک را تغییر می دهد. بنابراین یک سنگ متراکم تر و سخت تر به وجود می آید. این فرایند به تبلور مجدد معروف است. چرا که ساختار مولکولی و ظاهر سنگ آهک را تغییر می دهد تا مرمر زیبایی ایجاد کند.

سنگ مرمر

اهرام مصر اغلب با سنگ مرمر پوشانده شده اند.

هزاران سال پیش، بسیاری از اهرام مصر براق و سفید بودند. در آن دوران سنگ آهک های بزرگ و سفید برای ساخت اهرام بزرگ، برش و صیقل می دادند. همچنین در ستون های معابد مصری نیز مانند سایر سازه ها از سنگ مرمر استفاده می شد. هنوز بسیاری از پنل های مرمری با خطوط هیروگلیف به ویژه در مساجد خارج از قاهره وجود دارند.

سنگ مرمر به لکه، قارچ و باکتری حساس است.

مرمر به عنوان یک سنگ طبیعی دارای منافذ ریز متعددی است که می تواند قارچ ها و باکتری ها را در خود جای دهد. این مسئله سنگ را در برابر لک شدن آسیب پذیر می سازد. به ویژه زمانی که برای طولانی مدت یک مایعی روی آن ریخته‌شود و پاک نگردد. موادی مثل قهوه، شراب، روغن می تواند جذب سنگ شود و خلاص شدن از آن غیر ممکن است. بنابراین اگر کانتر آشپزخانه یا تجهیزات حمام شما مرمرین است، لازم است که مرتبا آن را تمیز کنید.

هر چه سنگ مرمر سفید تر باشد، خالص تر است.

سنگ مرمر در رنگ های متنوعی یافت‌می‌شود، از سیاه و آبی گرفته تا صورتی سالمونی روشن! علاوه بر این، الگو های رگه ای منحصر به فرد آن، ظاهری ظریف و کلاسیک ارائه می کند. این رنگ های متنوع ناشی از سایر مواد معدنی موجود در سنگ است. بنابراین هر چه تخته سنگ مرمر شما سفید تر باشد، خالص تر است.

مرمر کاربردهای گسترده ای دارد.

زمانی که به نحوه استفاده سنگ مرمر در خانه فکر می کنید، میز های آشپزخانه، حمام، کفپوش و غیره به ذهن می رسد. البته شاید مجسمه افراد معروف نیز با این سنگ در ذهن شما تداعی شود. اما باید بدانید که مرمر یک سنگ همه کاره است که به لطف تکنولوژی در صنایع مختلف قابل استفاده است. به طور مثال، نوع آسیاب‌شده آن حتی در چسب، خمیر دندان یا صابون نیز به کار می رود.

از آن جایی که سنگ مرمر از کلسیت تشکیل‌شده، سرشار از کلسیم است. این باعث می شود تا خالص ترین نوع سنگ مرمر را به پودر تبدیل کنند و به عنوان مکمل کلسیم برای حیوانات مزرعه استفاده شود. علاوه بر این، بسیاری از شرکت ها از پودر سنگ مرمر در رنگ و لوازم آرایش همراه با مواد دیگر بهره می برند.

سنگ مرمر در طول عمر خود در حال تغییر است.

یک تخته سنگ مرمر حتی بعد از برش و صیقل داده‌شدن، همچنان تغییر می کند. کانتر و کفپوش مرمرین در گذر زمان بر اثر واکنش های شیمیایی مختلف، تغییر شکل می دهد. سایر عوامل خارجی مانند مواد معدنی موجود در آب سخت، مواد اسیدی، گرمای شدید و باران اسیدی میتواند باعث تغییر شکل سنگ مرمر شود.

بهترین راه برای جلوگیری از تغییران ناخواسته در رنگ سنگ مرمر، آب بندی منظم آن است. همچنین توصیه می شود که میزهای مرمری را به طور مرتب تمیز کنید تا زیبایی آن ها پایدار بماند.

سنگ مرمر

جمع بندی

همانطور که می دانید، سنگ مرمر یکی از زیبا ترین سنگ های طبیعی به شمار می رود. این سنگ در طول تاریخ همواره به منظور خلق آثار باشکوه و بی نظیری مودر استفاده قرار گرفته‌است. دلیل محبوبیت سنگ مرمر در دوران مختلف ویژگی های ظاهری، فیزیکی و البته دوام طولانی آن تلقی می شود.

سنگ مرمر یک متریال جاودانه و بدون تاریخ انقضا در صنعت ساخت و ساز به شمار می رود که طراحی جاودانه در فضاهای مختلف را میسر می سازد. این سنگ طبیعی در طول سالیان، زیبایی بی انتهایی را در هنر و معماری به تصویر کشیده‌است. سنگ مرمر علاوه بر کارهای ساخت و ساز، در دکوراسیون داخلی و نمای بیرونی نیز کاربرد دارد. در این مقاله به تاریخچه سنگ مرمر و کاربردهای آن پرداختیم.