گچبری و انواع آن + هزینه ها

آنچه در این مقاله می خوانید:

هنر گچبری را می توان یک هنر وابسته به معماری شمرد به گونه ای که در هر دوره زمانی شکل آن قابل تغییر است و شیوه خاص خود را دارد. «گچ» به خاطر خاصیت شکل پذیری و همچنین رنگ چسبندگی و قیمت به صرفه ای که دارد می تواند کاربرد بسیاری در این هنر داشته باشد. هنر گچبری در واقع با ایجاد کنده کاری های ساده روی گچ یک تحولی عظیم در دکوراسیون داخلی خانه ایجاد می کند. اما برای ایجاد هنر گچبری به چه ابزار هایی نیاز داریم و چگونه می توان این هنر زیبا را طراحی کرد؟ در این مجله از املاک داران قصد داریم تا شما را با گچبری و انواع آن بیشتر آشنا کنیم.

گچبری چیست؟

به هنر بریدن و کنده کاری، گچبری گفته می شود. گچ بری و گچ کاری، هر دو در محیط های مختلفی طراحی می شوند. گچبری سقف، گچکاری تزیینی دور شومینه، گچکاری کاری نور مخفی، سقف کاذب، گچبری دور ستون، گچکاری آرک اپن، گچکاری نما رومی و دور لوستر از جمله متداول ترین و رایج ترین گچکاری ها به شمار می روند.

گچبری

ابزار اولیه گچبری

ماله: اولین و مهم ترین ابزار برای یک فرد گچکار ماله است که خیلی هم ارزان قیمت است. از طریق این ابزار می توان برای پخش کردن گچ استفاده کرد.

دمبر: این ابزار دارای نوک تیز و برنده ای است که مانند چاقو عمل می کند و می توان از طریق آن گچ را برش داد. فراموش نشود که هنگام استفاده از این ابزار باید به صورت تخصصی با آن کار کرد و طرح زیبایی را روی گچ به عمل آورد.

بومخوار: از دیگر ابزارهای مهم برای گچبری و گچکاری است که استفاده از این ابزار کمی پیچیده است و نیاز به تخصص و آموزش فرد دارد.

وردنگی: این ابزار به عنوان قلم گچبری به شمار می رود که برای خط انداختن روی گچ از آن استفاده می کنند. خط انداختن باعث می شود که به راحتی عمل برش انجام شود.

قلم بومگرد: از دیگر وسایل کاربردی برای طراحی روی گچ می توان به قلم بومگرد اشاره کرد. از طریق این قلم می توان اشکال مختلف را طراحی کرد و لبه های گرد و قاشقی را روی سقف و دیوار ایجاد نمود.

انواع سبک گچبری

گچبری را می توان به سبک سنتی و مدرن تقسیم بندی کرد. در ادامه بیشتر با آن ها آشنا خواهید شد.

سبک گچبری سنتی

با شنیدنِ اسم گچبری سنتی مطمئنا به یاد خانه های قدیمی می افتید. در واقع این گچبری از طراحی با جزئیات ظریف، سقف شلوغ و پر رنگ و لعاب برخوردار است. در سبک گچبری سنتی رنگ بسیار مهم است و بیشتر از رنگ هایی مانند طلایی، سبز و قرمز استفاده می شود.

گچبری

سبک های گچبری سنتی

گچبری معرق: در این نوع گچبری در مرحله اول باید گچ رنگی را برش دهید و مثل تکه های پازل کنار هم قرار دهید. در آخر با استفاده از ملات گچ سفید در پشت کار، سطح آن را یکدست کنید.

گچبری لایه ای: همانطور که از نامش پیداست در این سبک باید به صورت لایه ای کار را انجام دهید و برای هر لایه از رنگ متفاوتی استفاده کنید. پس از طراحی لایه های گچ طرح مورد نظر اجرا خواهد شد.

گچبری کلوخی: از این گچبری بیشتر در عمارت و کاخ های دوره ناصرالدین شاه استفاده می‌شده است.

گچبری هشته یا برهشته: به این نوع سبک برجسته نیز گفته‌می‌شود. گچبری بر هشته به صورت برجسته روی دیوار طراحی می شود.

سبک گچکاری مدرن

این سبک در خانه های امروزی بیشتر استفاده می شود و دیگر خبری از رنگ های شاد نیست. تمرکز در سبک مدرن تنها روی سقف نیست و از خطوط راست و خطوط منحنی بهره گرفته می شود. در این سبک ترکیب گچ بری با نورپردازی می تواند یک جلوه ویژه و خاص به فضای خانه دهد.

در سبک سنتی بیشتر برای سقف خانه استفاده می شود. ولی سبک مدرن برای فضای اتاق خواب و دیگر قسمت های خانه کاربرد دارد.

گچبری

روش های اجرای گچ بری و گچ کاری

روش اول: گچ بری دستی

مدت هاست که گچ بری دستی یکی از زیباترین روش های کار با گچ است. در این مدل گچ بری، گچ کار طبق نسبت های مشخص و معینی گچ و آب را باهم مخلوط می کند تا ماده ای خمیری و انعطاف پذیر که قابلیت شکل دهی داشته باشد را به وجود آورد.

سپس گچ کار با استفاده از دست می تواند اشکال گوناگون را تشکیل دهد و سپس با استفاده از ابزارهای مخصوص گچ کاری برای برش زدن و تقارن آن ها استفاده می کند. باید به خاطر سپرد که در این روش باید به زمان دقت زیادی کرد.

زیرا در صورتی که زمان زیادی بگذرد ممکن است که گچ سفت شود و امکان کار کردن دیگر وجود ندارد. حتی زمان روی کیفیت گچ نیز تاثیر بسزایی دارد. کسانی که قصد دارند از این شیوه استفاده کنند باید هزینه بیشتری بپردازند ولی در عین حال کاری زیبا و ارزشمند را خواهند داشت.

روش دوم: گچ بری پیش‌ساخته

گچبری پیش ساخته تشکیل شده از گچ و پلی اورتان و مقداری فوم های فشرده شده پلی استایرن است و توسط قالب های مخصوص شکل دهی و ساخته می شوند. گچبری پیش‌ساخته هیچ گونه محدودیتی برای اجرا ندارد و می‌توان از آن ها در هر جایی استفاده کرد. بیشترین استفاده از گچ های پیش‌ساخته در سقف و دیوارها است. گچ های پیش‌ساخته نسبت به گچ های ساخته‌شده توسط دست دارای وزن کمتری هستند و دلیل آن را می‌توان استفاده از صفحات فوم پلی استایرن عنوان کرد.

گچبری

مزایای گچ بری پیش ساخته

  1. قیمت پایین تر این مدل نسبت به گچ بری دستی
  2. سرعت در اجرای کار در مقایسه با گچ بری دستی
  3. این نوع گچ بری دارای استحکام بیشتری است.
  4. گچ بری پیش‌ساخته دارای ماندگاری بسیار طولانی تری است.
  5. برای نصب این مدل نیازی به جوشکاری و نصب آهن و میلگرد نیست به همین دلیل برای نصب آن کار آسان تری در پیش دارید.
  6. ثبات رنگ نسبت به گچ بری دستی
  7. سبک بودن این مدل در مقایسه با بقیه مدل ها و همچنین داشتن قابلیت رنگ پذیری
  8. امکان نصب روی تمامی سطوح و قابلیت انجام انواع دیزاین و نورپردازی

معایب گچبری پیش‌ساخته

گچ بری پیش‌ساخته تنها دارای یک عیب است آن هم اینکه در برابر رطوبت مقاومت کمتری دارد. برای همین، استفاده از گچ بری پیش‌ساخته در فضاهایی که دارای رطوبت است مناسب نیست.

از گچبری در کجاها استفاده می شود؟

گچ بری سقف: بیشترین استفاده گچ بری در سقف منازل استفاده می‌شود و به صورت های سنتی و مدرن و پیش‌ساخته قابلیت اجرا دارد.

گچ بری دیوار: گچ بری کناره ای و حاشیه ای از نوع گچ بری دیواری محسوب می شود. این مدل گچ بری در دیوار سالن ها، دیوار اتاق های خواب و همچنین گاهی در دیوار پشت تلویزیون و شومینه قابل اجرا است.

گچ کاری ستون: گچ بری بر روی ستون ها از گذشته در رسوم ما ایرانیان رایج بوده که بسته به نوع ستون های دایره ای، مربعی قابل اجرا هستند. همچنین می توان در ستون های وسط سالن پذیرایی نیز از این مدل استفاده کرد.

گچبری

نکات مهم در انتخاب نوع گچ بری

اگر می خواهید گچبری زیبا و چشم نواز داشته باشید باید نکاتی را رعایت کنید. در زیر به این نکات اشاره می کنیم:

ارتفاع سقف: اگر سقف شما بلند است می تواند از گچ بری های سنگین و حجیم استفاده کنید ولی اگر سقف شما بلند نیست و حالت استاندارد دارد استفاده از گچ بری های حجیم چشم نواز نیست و بهتر است از گچ بری های سبک و کم حجم استفاده کنید.

متراژ داخلی: متراژ داخلی خانه رابطه مستقیم با نوع گچ بری دارد. هرچه متراژ خانه بیشتر باشد از گچ بری حجیم استفاده می کنیم و اگر متراژ خانه کم باشد از گچ بری ظریف استفاده خواهیم کرد.

انواع نمونه گچبری سقف

گچبری ساده

این نوع گچبری زیبایی خاصی را به دکوراسیون داخلی خانه می دهد. در گچبری ساده دیگر خبری از شلوغی و رنگ و لعاب نیست. گچبری ساده بیشتر در حاشیه دیوار و مرکز سقف انجام می‌شود و یک ایده عالی و منحصر به فرد برای زیبا جلوه دادنِ محیط است.

گچبری دیوار

این نوع گچبری یک شیوه جدید است که امروزه در بیشتر خانه ها طراحی می شود. در صورتی که دارای سالن پذیرایی بزرگی هستید استفاده از انواع گچبری ها بلامانع است و هر کدام زیبایی خاصی به خانه شما می دهد.

هزینه گچبری

قیمت گچبری به سطح کار بستگی دارد. گچبری روی سطوح صاف و ناصاف انجام می شود ولی قیمت آن متفاوت است. به صورت کلی هزینه گچ کاری به دستمزد گچ کار، مصالح و ابزار وابسته است.

گچبری

سخن آخر

طراحی گچبری به تخصص و مهارت خاصی نیاز دارد و کار سختی است. در نظر گرفتنِ یک سبک خاص برای دکوراسیون خانه از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین حتما در انتخاب نوع گچبری خانه دقت کنید و بعد آن را به یک متخصص در این زمینه بسپارید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و راه گشای شما عزیزان باشد.