تفکیک کنتور مشترک آب، برق و گاز در ۹ مرحله+سوالات متداول
چند واقعیت مهم درباره تفکیک کنتور مشترک آب، برق و گاز! در بعضی ازمنازل و ساختمانها انشعابهای آب و برق و گاز در واحدهای مسکونی به صورت اشتراکی و جزو مشاعات ساختمان است. به همین علت اکثر اندازه مصرف با توجه به کم یا زیاد بودن جمعیت در هر واحد به طور مساوی بین آنها تقسیم می شود. اگر کنتور برق و آب و … در آپارتمان مشترک باشد، مشکلات زیادی را به وجود میآورد.
مثلا کنتورهای مشترکی مانند کنتور مشترک برق، کنتور مشترک آب و کنتور مشترک گاز درصورت مصرف غلط بعضی از واحدها باعث میشود هزینه برای تمام واحدها بالاتر برود.
لذا این اتفاق نارضایتی همسایهها و کسانی که در آن ساختمان زندگی میکنند را بالا میبرد و باعث ایجاد اختلاف در مشاعات ساختمان شود. اما بعضی وقتها به دلیل این که در آپارتمان جای کمی وجود دارد، کنتور مشترک برای آنها در نظر گرفته میشود.
همین دلیل باعث شده که بسیاری از ساختمانها کنتور مشترک آب، برق و… داشته باشند. در ادامه بیشتر به این مشکلات و مراحل تفکیک آنها خواهیم پرداخت. تا انتهای مقاله همراه املاک داران باشید.
کنتور تفکیکی چیست؟
در ساختمانهایی که انشعابات آب و برق و گاز واحدها مشترک است میزان مصرف با توجه به جمعیت هر واحد یا به صورت مساوی میان واحدها تقسیم میشود. کنتور مشترک آب، کنتور مشترک برق و کنتور مشترک گاز میتواند با مصرف نادرست برخی از واحدها مصرف کل کنتور مشترک و هزینه را برای تمام واحدها بالاتر ببرد بنابراین موضوع کنتور مشترک در آپارتمان میتواند باعث بروز مشکلات و اختلافات متعددی شود. این موضوع باعث نارضایتی همسایهها میشود.
قوانین مهم در رابطه با تفکیک آب و برق و گاز
با توجه به قانون تعیین مبلغ پرداختی قبوض مشترک، برای پرداخت کردن میزان سهم هر واحدی که در آپارتمان دارای کنتور مشترک است، باید مساحت هر واحد را ملاک قرار دهند.
مثلا اگر مساحت واحد یک، دو برابر واحد دو باشد مالک یا مستاجر واحد یک موظف است ۲ برابر سهمی که به دیگران میرسد هزینه آب، برق یا گاز را بپردازد. این قانون در رابطه با هزینه شارژ ساختمان هم صدق میکند.
اگر مستاجر یا مالکی از پرداخت هزینه کنتور مشترک سر باز زند، در اول کار اظهارنامه ای با موضوع مبلغ بدهی برای آن فرستاده میشود.
اگر بعد از گذشتن ۱۰ روز مشترک بدهی اش را پرداخت نکرد، مدیر ساختمان مجاز است که خدماتی مثل شوفاژ، تهویه مطبوع، آب گرم و… را به مشترک ارائه نکند.
مراحل درخواست تفکیک کنتور مشترک
مراحل درخواست تفکیک کنتور مشترک بهطور کلی شامل مراحل زیر میشود:
۱. مشاوره اولیه:
در ابتدا با یک شرکت معتبر در زمینه تفکیک کنتور تماس بگیرید و از کارشناسان مشاوره بگیرید. این مرحله به شما کمک میکند تا نیازها و شرایط پروژه را مشخص کنید.
۲. بررسی شرایط ساختمان:
کارشناسان به محل ساختمان مراجعه میکنند و شرایط موجود را بررسی میکنند. این شامل نوع ساختمان، نوع لولهکشی، و دیگر عوامل میشود.
۳. تهیه مدارک لازم:
مدارک مورد نیاز شامل مدارک شناسایی مالک، نقشههای ساختمان، و مستندات مربوط به کنتور مشترک است. این مدارک باید به شرکت ارائه شود.
۴. محاسبه هزینه:
پس از بررسی و دریافت مدارک، شرکت هزینههای لازم برای تفکیک کنتور را محاسبه کرده و یک پیشفاکتور به شما ارائه میدهد.
۵. تایید قرارداد:
با پذیرش پیشفاکتور و شرایط ارائه شده، قراردادی بین شما و شرکت بسته میشود.
۶. نصب و راهاندازی:
پس از امضای قرارداد، مراحل نصب و راهاندازی کنتورهای جدید آغاز میشود. کارشناسان به نصب کنتورهای آب و سیستمهای مربوطه میپردازند.
۷. آزمایش و ارزیابی:
پس از نصب، سیستم مورد آزمایش قرار گرفته و کارکرد آن بررسی میشود تا اطمینان حاصل شود که همهچیز به درستی کار میکند.
۸. تحویل نهایی:
پس از اتمام مراحل نصب و تایید کارکرد صحیح، کنتورهای جدید به شما تحویل داده میشوند و آموزشهای لازم در مورد نحوه استفاده از آنها به شما ارائه میشود.
۹. خدمات پس از فروش:
در نهایت، شرکت خدمات پس از فروش را برای حل مشکلات احتمالی و نگهداری کنتورهای تازه نصبشده ارائه میدهد.
با دنبال کردن این مراحل میتوانید درخواست تفکیک کنتور مشترک خود را بهراحتی انجام دهید.
تفکیک کنتور مشترک آب
در آپارتمانها با توجه به هزینهها و زمان اجرا دو گونه استفاده از کنتور آب اصلی جداگانه یا استفاده از کنتور آب فرعی برای هر واحد از آپارتمان صورت میگیرد.
به همین خاطر در سال ۱۳۸۹ و همزمان با هدفمندی یارانهها طرحی با عنوان طرح جداسازی کنتورهای آب در دستور کار قرار گرفت. اما مشکلی که برای انجام این کار وجود داشت کمبود فضا در ساختمانها به منظور نصب کنتورهای معمولی آب بود.
کنتور آب اصلی به کنتور جت یا کنتور آب انشعابی معروف است که هدف از نصب آن قرائت مامور آب است. قبضی که برای آپارتمانها یا ساختمانها صادر میکنند بر اساس شماره این کنتورها است.
تفکیک کنتور آب و برق و گاز باعث میشود که برای هر واحد یک قبض جداگانه صادر شود. برای اینکه این اتفاق بیوفتد نیز احتیاج است که برای هر واحدی کنتور آب اصلی نصب کنند. برای اینکه این کار انجام شود حتما باید از اداره آب منطقه مجوز دریافت شود.
مراحل تفکیک کنتور آب
- درخواست کننده باید مدارک و مستنداتی را ارائه دهد
- بازدید فنی و امکان سنجی برای واگذار کردن کنتور مستقل به متقاضی ها
- گرفتن مجوزهای لازم و پرداخت کردن هزینه هایی برای نصب انشعاب مستقل
- نوشتن قرارداد با متقاضی برای کنتور تفکیکی
- نصب نهایی کنتور
تفکیک کنتور مشترک گاز
کنتور گاز از تاسیسات گازرسانی ساختمان و از انواع تاسیسات ساختمانی است که برای تفکیک کنتور مشترک گاز در ساختمان شما باید حتما به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و کد پیگیری دریافت کنید. بعد از اینکه حق بازرسی را پرداخت کردید، به شما یک مهندس ناظر برای نظارت بر جریان تفکیک گاز معرفی میکنند.
در اکثر موارد تفکیک کنتور گاز با توجه به درخواست ساکنان ساختمان صورت میگیرد، اما بعضی وقتها هم به دلیل قدیمی بودن آپارتمان و نوع چیدمان خطوط لولهها و هزینههای زیادی که دارد ساکنان از تفکیک کنتور و تعویض لولهها خودداری میکنند.
جداسازی و تفکیک کنتور مشترک گاز از دید شرکت ملی گاز اشکالی ندارد، اما هزینه ای که به منظور خرید کنتورهای جدید یا عوض کردن خطوط لولهها ایجاد میشود را باید مشترکان گاز پرداخت کنند.
همانطور که گفتیم چون که هزینههای تعویض لوله بالا است در اکثر مواقع از انجام این کار جلو گیری میکند.
اصول تفکیک کنتور گاز
برای تفکیک کردن کنتور مشترک گاز، همه واحدها باید با یکدیگر و در یک زمان اقدام به جداسازی و تفکیک کنند این کار باعث میشود که هیچ گونه مساله حقوقی به وجود نیاید. به منظور جداسازی انفرادی هم لازم است رضایت همسایگان گرفته شود.
در صورتی که مهندس ناظر گاز تایید کند، نقشه واحد یا واحدهای موردنظر برای تفکیک گاز به وسیله مجری تهیه میشود و قسمت طراحی آن به وسیله ناظر مهر میشود.
بعد از آن مجری پروژه پس از اینکه تاییدیه را از مهندس ناظر دریافت کرد، برای شروع عملیات لوله کشی اقدام میکند. بعد از اینکه مجوز قطع گاز دریافت شد، برای متصل کردن لوله کشی جدید گاز به لوله کشی قدیمی باید مجری برنامه ریزی انجام دهد که قطع گاز واحدها طول نکشد و در مدت زمان کوتاهی باشد.
تفکیک کنتور مشترک برق
اگر بخوایم تفکیک کنتور مشترک برق را با آب و گاز مقایسه کنیم باید بگوییم این تفکیک در مقایسه با آب یا گاز نیاز به تغییر دادن انشعابات آب و گاز دارد و آسان تر نیز انجام میشود. با توجه به همین امر نیز جداسازی کنتور مشترک برق به درخواست خود مشترکان انجام میپذیرد.
با توجه به مشکلات و راهکارها نوسانات برق و همچنین به شرایط آسانی که برای کنتور بق وجود دارد درخواستهای زیادی برای تفکیک و جدا کردن کنتور برق ساختمانهای قدیمی مدنظر است. امروزه واحدها را در آپارتمان و ساختمانهای نوساز با کنتورهای برق تفکیک شده میسازند.
مرحله های تفکیک کنتور برق
- مراجعه فرد تقاضا کننده به واحد قبول مشترکین و ثبت درخواست برای جدا سازی انشعاب و تکمیل کردن فرم مورد نظر
- ثبت درخواست فرد تقاضا کننده به وسیله واحد قبول مشترکین
- بازدید کردن مامور بازدید از محلی که خاستار تغییر است و تست کردن کنتور موردنظر
- اعلام و ابلاغ شروط تفکیک در مورد تعهدات مالی و فنی مشترک
- ارائه پرداختهای قانونی به وسیله فرد تقاضا کننده و ارسال سابقههایی برای انجام کار به قسمت انشعابها یا مجری طرح و نصب کنتور
نکات مهم تفکیک کنتور برق
در بعضی از آپارتمانهایی که نیاز به تفکیک کنتورهای برق است، از تعداد زیادی کنتور فرعی برق استفاده میکنند. در این مورد نیز باید توجه کنید که سیم فاز ورودی کنتور فرعی برق از خروجی کنتور اصلی تامین شود.
به علاوه در هنگام تفکیک در آپارتمانهای چند طبقه برق راه روها نباید از کنتورهای فرعی تامین شود، چون در صورت انجام این کار انرژی و برق مصرفی روی دوش تنها یکی از مشترکین قرار میگیرد.
مصرف لامپ راه روها حتما باید روی کنتور اصلی باشد. در صورت نیاز هم میتوان برای هر یک از واحدها کنتور اصلی برق مجزایی ایجاد کرد.
یکی از راههایی که برای مقابله با مشکلات کنتور مشترک در آپارتمانها و ساختمانها وجود دارد این است که واحدهای نوساز به صورت تفکیک کنتور آب و برق و گاز ساخته شوند و این موضوع در زمان دریافت مجوز ساخت نیز به سازنده تذکر داده خواهد شد.
انواع کنتور مشترک برق
کنتور آنالوگ
دو نوع کنتور در زمینه کنتور مشترک برق موجود است که از کنتور دیجیتال و کنتور آنالوگ استفاده میشود. کنتور آنالوگ دارای عیبهایی مثل قدیمی بودن و مصرف زیاد است.
همچنین به دلیل اینکه تک تعرفه است، در اکثر ساعتهای شبانه روز با یک نرخ محاسبه میشود. همین دلیلها باعث شده امروزه استفاده از کنتور دیجیتال طرفداران بیشتری داشته باشد و تقریبا اکثر مردم از آن استفاده کنند.
کنتور دیجیتال
برعکس کنتورهای آنالوگ، کنتور دیجیتال دارای سه تعرفه هستند و در زمانهای شبانه روز با سه تعرفه مختلف میزان مصرف را حساب میکند. این موضوع هزینههای مصرفی شما را به شدت کمتر میکند.
هزینه تفکیک کنتور مشترک در آپارتمان
از آنجایی که کنتور مشترک جزو مشاعات محسوب میشود و هزینه قسمتهای مشاع در ساختمان باید بین تمامی ساکنین ساختمان تقسیم شود بنابراین اگر شما نیز میخواهید کنتور مشترک در ساختمانتان را تفکیک کنید باید بدانید که هزینههای انجام این کار شامل هزینههای مرتبط به گرفتن مجوز، قیمت نسبتا بالای کنتورها، نحوه جداسازی کنتور، هزینههای مربوط به بازرسی، اجرا و نصب است.
اما همه این هزینهها با زمانی که کنتور شما مستقل می شود قابل مدیریت است. شما می توانید با استقلال در مصرف انرژی تاثیر آن را در زمان صرفه جویی ببینید و دیگر نگران نحوه پرداخت هزینه های مشاعات آپارتمان نباشید.
همین دلیلها باعث شده که تفکیک کنتور در حقیقت هزینه واقعی برای شما محسوب نشود و به صورت یک سرمایه گذاری در بلند مدت به شمار رود. این هزینهها با توجه به کنتورهای مختلف محاسبه میشوند که در ادامه بیشتر توضیح میدهیم.
موارد مهم هنگام تفکیک آب و برق و گاز
تفکیک کنتور آب و برق و گاز در آپارتمانها با توجه به هزینه و زمان اجرا دو مدل انجام میشود. برای استفاده از کنتور آب اصلی جداگانه یا استفاده از کنتور آب فرعی برای هر واحد در آپارتمان، باید به دفتر پیشخوان دولت بروید و کد پیگیری مورد نظر را دریافت کنید.
بعد از پرداخت کردن حق بازرسی مهندس ناظری برای نظارت کردن بر جریان تفکیک کنتورها معرفی میشود.
برای اینکه کنتور مشترک آب و برق و گاز تفکیک شود، همه واحدها موظف هستند به صورت همزمان برای جداسازی اقدام کنند تا مساله حقوقی به وجود نیاید.
جداسازی کنتور مشترک برق در زمان مقایسه با آب یا گاز که به تغییر انشعابهای آب و گاز نیاز دارد و بسیار راحت تر از تفکیک کنتور آب و برق و گاز انجام میشود. در بعضی از آپارتمانهایی که نیاز به تفکیک مصرف کنندههای برق از یک دیگر است از چند کنتور فرعی برق استفاده میکنند.
کلام پایانی
در این مقالات از سایت املاک داران، به موضوعات کاربردی و مهمی پرداخته ایم که بیشتر به کار همه افراد میآیند و به طور روزمره به آنها برخورد میکنیم. اما، اگر به دنبال مطالبی مرتبط با کسب و کار آژانس های املاک هستید، و میخواهید خدماتی در این حوزه دریافت کنید، به بخش خدمات ویژه در سایت املاک داران مراجعه فرمایید.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. همانطور که دیدید برای درخواست تفکیک انشعابات باید مواری را رعایت کنید که در مقاله به صورت مفصل در مورد آن توضیح دادیم. خوشحال میشوییم این مطلب را با دوستان خود به اشتراک گذاشته و نظرات یا تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
در مورد تفکیک کنتور مشترک، سوالات متداولی وجود دارد که میتواند به روشن شدن این موضوع کمک کند. در زیر به برخی از این سوالات اشاره میشود:
۱. تفکیک کنتور مشترک چیست؟
– تفکیک کنتور مشترک به معنای جدا کردن کنتور برق یا آب مشترک بین چند واحد مسکونی یا تجاری به کنتورهای مستقل برای هر واحد است.
۲. چرا باید کنتور مشترک را تفکیک کنیم؟
– برای محاسبه دقیق مصرف انرژی یا آب هر واحد، جلوگیری از بروز اختلافات بین ساکنان و تسهیل در پرداخت هزینهها.
۳. مراحل تفکیک کنتور مشترک چیست؟
– مراحل شامل درخواست از شرکت مربوطه، بررسی فنی، انجام کارهای اجرایی و نصب کنتورهای جدید است.
۴. هزینههای تفکیک کنتور چقدر است؟
– هزینهها بسته به نوع خدمات، تعداد کنتورها و شرایط محل متفاوت است و معمولاً شامل هزینههای نصب و هزینههای اداری میشود.
۵. آیا تفکیک کنتور نیاز به مجوز دارد؟
– بله، معمولاً نیاز به مجوز از شرکت تأمینکننده خدمات (برق یا آب) دارد.
۶. مدت زمان لازم برای تفکیک کنتور چقدر است؟
– بسته به شرایط و شلوغی شرکت خدماتی، این زمان ممکن است از چند روز تا چند هفته متغیر باشد.
۷. آیا تفکیک کنتور تأثیری بر روی تعرفههای مصرف دارد؟
– بله، با تفکیک کنتور، هر واحد به صورت مستقل مشمول تعرفههای مصرف خواهد شد.
۸. در صورت بروز مشکل بعد از تفکیک، چه باید کرد؟
– در این صورت باید با شرکت تأمینکننده خدمات تماس گرفته و مشکل را گزارش دهید.
اگر سوالات بیشتری دارید یا نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، با کارشناسان املاک داران در تماس باشید.