آشنایی با قوانین

مشاعات در ساختمان شامل چه بخش هایی می شود؟

همان‌طور که می‌دانید هر مکانی برای زندگی دارای قوانین بخصوصی است و آشنایی با قوانین آپارتمان نشینی می‌تواند کمک زیادی به نحوه بهبود این مکان از زندگی کند. در ادامه این مقاله ابتدا سعی بر آن خواهد شد تا مشترکات ساختمان مورد بررسی قرار گیرد تا بدانیم در ساختمان چه مشترکاتی وجود دارد. سپس به تعریف و بررسی مشاعات ساختمان می‌پردازیم. اگر با اطلاعات زیر به پاسخ های خود نرسیدید با کارشناسان املاک داران تماس بگیرید.

مشاعات ساختمان

مشترکات ساختمان چه هستند؟

طبق اساسنامه آپارتمان نشینی مشترکات ساختمان به قسمت‌هایی از ساختمان گفته می‌شود که تمام مالکان به نسبت مساوی می توانند از آن استفاده کنند. لذا مخصوص به یک ساختمان نیست. پس رجوع به سند و بررسی اینکه چه حقی به چه آپارتمانی تعلق دارد ضروری است. چند مصداق مشترکات ساختمان می تواند موارد زیر باشد.

زمین، تاسیسات مشترک مانند سرمایشی و گرمایشی از قبیل شوفاژ و تانک آب و پمپ های استفاده شده برای آبرسانی به طبقات بالاتر، چاه، انشعاب برق مخصوصاَ برق سه فاز که برای برق رسانی راه پله ها استفاده می شود، فاضلاب، آسانسور و غیره.

انبار مشترک که در آپارتمان سازی جدید این انبارها بصورت مجزا بکار می‌روند و همچنین پارکینگ که دارای قوانین استفاده از پارکینگ است. پشت بام، راهروها، راه پله ها، استخر، سونا و جکوزی و بسیاری از موارد دیگر که در ساختمانهای مختلف و در مکان های مختلف متفاوت هستند.

برای اطلاع از خانه‌های موجود برای خرید خانه در اصفهان به سایت آنلاین فروش خانه املاک داران مراجعه نمایید.

چه قواعدی بر مشترکات ساختمان حاکم است؟

از قواعد حاکم بر مشترکات ساختمان می‌توان به استفاده قانونی از ملک چه توسط صاحب خانه و چه توسط مستاجر اشاره کرد.
بنابراین پرداخت هزینه های مشاعات ساختمان که مربوط به تاسیسات ساختمان است بر عهده تمامی افراد ساکن در آپارتمان می‌باشد و جزو مشترکات ساختمان‌ها است. و چنانچه وسیله ای عمومی برای ساختمان تهیه شود لازم است تا همه‌ی آن ها هزینه‌ی خود را بپردازند.

لذا از قوانین حاکم بر مشترکات ساختمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  1. ساکنین ساختمان باید در حد معمول از مشترکات استفاده کنند، آنطور که استفاده آنها مانعی برای استفاده سایرین نباشد.
  2. استفاده از مشترکات نباید مورد اذیت و آزار ساکنین دیگر واحدها شود.
  3. به هیچ عنوان شخصی نمی تواند تغییر شکل یا رنگ در ساختمان ایجاد کند. استفاده اختصاصی از برق و آب مشترک ساختمان ممنوع است.
  4. خودروها نباید در محلی بجز محل تعیین شده پارک شوند یا جلو رفت و آمد ساکنین ساختمان را بگیرند.
  5. گذاشتن زباله در راهرو که موجب پخش بوی بد در کل ساختمان می شود، ممنوع است.

و بسیاری موارد دیگر که مطمئنا مقاله ای مفصل و جداگانه ای را می‌طلبد. در ادامه باید به این نکته توجه شود که به صراحت ماده ۲ قانون تملک آپارتمان تفاوتی بین مشترکات و مشاعات در ساختمان وجود دارد که می‌توان در تیتر بعدی مورد بررسی قرار داد.

مشاعات ساختمان

تفاوت مشترکات و مشاعات در ساختمان چیست؟

در واقع دو کلمه مشاعات ساختمان ها و مشترکات آن، که گاهی اوقات به اشتباه به یک معنی به کار برده می‌شوند. با یکدیگر تفاوت دارند و رابطه میان این دو واژه به معنی عموم و خصوص مطلق است. در واقع کلیه مشترکات مشاع می‌باشند. ولی همه مشاعات، مشترک نیستند.

بر اساس ماده ۲ قانون تملک آپارتمان که به شرح زیر است.

ماده ۲ – قسمتهای مشترک مذکور در این قانون عبارت از قسمت هایی از ساختمان است. که حق استفاده از آن منحصر به یک یا چند آپارتمان یا محل پیشه مخصوص نبوده و به کلیه مالکین به نسبت قسمت اختصاصی آنها تعلق می گیرد. به طور کلی قسمت هایی که برای استفاده اختصاصی تشخیص داده‌نشده است.

یا در اسناد مالکیت ملک اختصاصی یک یا چند نفر از مالکین تلقی نشده از قسمتها مشترک محسوب می شود. مگر آن که تعلق آن به قسمت معینی بر طبق عرف و عادت محل مورد تردید نباشد.

و با تعریف ذکر شده می توان به این نتیجه رسید که مشترکات مانند راهرو و راه پله های مشترک، درب ورودی مشترک و آسانسور هستند. ولی اگر قسمتی از ساختمان تنها در اختیار یک نفر باشد، و از دسترس دیگران خارج باشد، جز مشترکات نیست و جز مشاعات ساختمان است.

لذا یکی از عمده ترین تفاوت های این دو در این است که مشترکات قابل خرید و فروش نیست، فرضاَ شما نمی توانید آسانسور را بفروشید. ولی مشاعات قابل خرید و فروش است. پس با خرید و فروش مشاعات، قسمت های مشترک نیز خود به خود به مالکیت خریدار در می آید. بهتر است این نکات را بدانیم تا اختلاف در مشاعات ساختمان بین ساکنین ایجاد نشود.

مشاعات ساختمان

مشاعات در ساختمان و نحوه استفاده از آن

طبق تعاریف آمده در بخش های قبل، ملاحظه کردید که آنچه در عرف به عنوان مشاع قلمداد می‌شود، عیناُ به عنوان مشترکات نیز بکار می‌رود. اما در تعریف قانونی آن ذکر کردیم که این دو با هم متفاوت اند. اما در تعریف نهایی و جمع بندی سعی می کنیم بر اساس حق و حقوق ساکنین به این مقوله نیز بپردازیم. زیرا تفاوتی بین حقوق ساکنین مخصوصا در مورد آسایش نیست.

یکی از مهمترین روش های استفاده از فضاهای اشتراکی این است که کلیه مالکین در همه‌ی قسمت های مشترک دارای حقوق مساوی هستند. همچنین اگر یکی از مالکین، آپارتمان مربوط به خود را بفروش برساند یا اجازه دهد. به طور قهری حق استفاده از قسمت های مشترک به مستاجر یا مالک جدید منتقل می شود.

این موضوع در ماده ۳ قانون تملک آپارتمان ها تصریح شده‌است. از دیگر ویژگی های قسمتهای مشترک این است که مشترکات ساختمان تقسیم ناپذیر هستند. مگر مالکان ترتیب دیگری را برای تقسیم حقوق و تعهدات پیشبینی و توافق کرده باشند.

یکی از اصول استفاده صحیح از مشاعات در این است که حق و حقوق دیگران به هیچ عنوان ضایع نشود و اشخاص با رعایت موازین اخلاقی و بهداشتی به این مسئله توجه نمایند.

یکی از این مواردی که باید رعایت شود اینست که بر طبق تصریح ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها  “نگهداری حیوانات در قسمت های مشترک ممنوع است.” اما نگهداری حیوانات کوچک دیگر در حدی که از نظر عرف برای همسایگان ایجاد مزاحمت نکند در داخل آپارتمان (فضای اختصاصی مالک) منع قانونی ندارد.

همچنین تبصره همین ماده (ماده ۳) مقرر کرده است که قراردادن هر نوع از اشیا همانند میز، جاکفشی، کمد دیواری، جا لباسی، یا هر وسیله دیگری ممنوع است. بر این مبنی قراردادن کفش هم در راهرو و پاگرد پله ها ممنوع است. زیرا که باعث چشم انداز نا زیبا و بی نظمی در راهروها می شود.

برای مسائل حوقی در هر حوزه‌ای باید با متخصص آن مشورت کنید که در حوزه ملک هم به همین منوال است، بنابراین برای آشنایی بیشتر در مورد قوانین املاک باید به یک مشاور حقوقی مسکن مراجعه نمایید.

مشاعات ساختمان

نتیجه گیری

مشترکات ساختمان به قسمت هایی از آن گفته می شود که متعلق به اکثریت ساکنین ساختمان است و هیچ کسی حق انحصاری برای تملک آن ها را ندارد. قانون مشاعات بر این موضوع تاکید دارد که استفاده‌ از ملک عمومی جایز نیست، مگر با رضایت عموم. یعنی اگر یک شخص نتواند رضایت کل ساکنین را جلب کند، بالطبع نخواهد توانست از امکانات مشترک ساختمان بهره‌ی شخصی بگیرد. از اینکه با املاک داران همراه بودید، از شما سپاسگزاریم.

برای سفارش خرید ملک با مشخصات و بودجه مورد نیاز خود می‌توانید به سایت املاک داران مراجعه نمایید و با تکمیل فرم، کارشناسان ملک مورد نظرتان را پیدا کنند.

گروه تحریریه املاک داران

هدف گروه تحریریه املاک داران همه سوالات شما را در حوزه املاک و ساخت و ساز پاسخگو باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا