وظایف سرایدار چیست؟ هر آنچه باید یک سرایدار خوب بداند
مقدمه
وظایف سرایدار چیست؟ این پرسشی است که هم برای سرایدار و هم برای مدیر ساختمان پیش می آید. پاسخی که به اشتباه در میان ساکنین یک آپارتمان جا افتاده است این چنین است که سرایدار وظیفه دارد همه کارهای مربوط به ساختمان را انجام دهد.
همانطور که هر واحد صنفی برای خود یک اتحادیه تشکیل داده است در کشور ما اتحادیه به نام «اتحادیه سرایداری و انبارهای تجاری» وجود دارد. البته که متاسفانه این اتحادیه به طور جامع قوانینی برای صنف خود وضع نکرده است، اما به طور مشخص مجله املاک داران در این یادداشت علاوه بر تعریف دقیقی که از یک شخصیت سرایدار ارائه می دهد، تمامی وظایف او را مورد واکاوی و بررسی قرار خواهد داد.
پیشنهاد می کنیم این موضوع را تا انتها مطالعه کنید، شاید اولین کسی باشید که با وظایف خود به عنوان سرایدار آشنایی کامل پیدا کنید.
اگر مطالب مجله املاک داران برایتان جذاب بوده و تا حدودی با موضوعاتی چون مشاوره حقوقی املاک و مواردی از این دست آشنایی پیدا کرده اید، و قصد دارید که مشاوره تخصصی در این زمینه ها به دست آورید، با همکاران ما در مجموعه املاک داران درتماس باشید.
تعریف شخصیت سرایدار
کسی را سرایدار گویند که در یک ساختمان وظیفه دارد فعالیت هایی را که به ساختمان و مشخصا مشاعات آن ارتباط پیدا می کند انجام دهد.
سرایدار به عنوان نماینده دیگر ساکنین ساختمان انتخاب می شود و کارهایی مانند، نظافت، حفاظت از ساختمان، بررسی تأسیسات و لوازم و وسایل عمومی، جلوگیری از سرقت و آسیب به ساختمان و… را برعهده دارد. البته نگهبانی و خدمات خصوصی نیز از دیگر وظایف یک سرایدار است که طبیعتا آنها یک قرارداد جداگانه نیازدارند و باید قوانینی برای آنها در نظر گرفته شود.
مسئله مهم این است که یک سرایدا می تواند در آن ساختمان سکونت داشته باشد و یا در محل دیگری زندگی کند و لزومی برای سکونت در آپارتمان مذکور نخواهد بود.
آشنایی با وظایف سرایدار
قبل از هر مسئله و قراردادی باید وظایف سرایدار برای دیگر ساکنین، مدیر ساختمان و شخص مذکور مشخص شود؛ تا افرادی که در ساختمان سکونت دارند بدانند که چنین شخصی چه وظایفی را برعهده دارد و هم سرایدار نیز به وظایف و حدود مرزی و شغلی خود واقف باشد.
مدیران ساختمان باید بدانند که اگر قرار شد سرایدار در محل کار خود سکونت داشته باشد باید دو قرارداد را تنظیم کنند. یکی برای وظایف سرایداری و تعیین حدود شغلی و اجتماعی. دومی برای میزان اجاره بها، که از نظر اخلاقی صرفا وجه قانونی آن مهم بوده و می تواند مبلغ ناچیزی داشته باشد.
مجموعه وظایفی را که در یک ساختمان می توان برای سرایدار یا نگهبان در نظر گرفت در ادامه به صورت مختصر شرح می دهیم.
- سرایدار باید برای امنیت ساختمان استراتژی معینی داشته باشد.
- درمصاحبه های استخدام باید به وی یادآور شد که کارهای نظافت ساختمان از جمله وظایفی است که باید انجام دهد. به طور مثال این کارها شامل: نظافت راهروها و پلهها، لابی، پارکینگ، آسانسور و… می شود که خوانش کامل قرارداد از سوی طرفین به این مهم بسیار کمک می کند.
- همچنین سرایدار باید در هنگام بارش برف آپارتمان را برف روبی کند و از یخ زدگی مشاعات و معابر ساختمان جلوگیری به عمل آورد.
- البته که بهتر است برای باغچه و گل های کاشته شده در فضای سبز ساختمان از باغبان های متخصص بهره برد اما می توان نظافت و حافظت از فضای سبز را در قرارداد به عنوان وظایف سرایدار در نظر گرفت.
- یک سرایدار وظیفه دارد از خسارت به مشاعات و امکانات رفاهی ساختمان حفاظت کند. او مسئول نگهداری از آسانسور است و در صورت خرابی های پی در پی می توان از سرایدار به علت بی توجهی، غرامت خواست.
- سرایدار تنها نماینده ای نیست که ساکنین خانه می توانند به او برای مرتفع شدن مشکلاتشان مراجعه کنند؛ در چنین مواقعی یک ساختمان باید مدیر هم داشته باشد. مدیر می تواند پل ارتباطی خوبی میان سرایدار و ساکنین آپارتمان باشد.
- جمع کردن زباله های یک ساختمان و جلوگیری از ایجاد بوی بد در ساختمان از دیگر وظایفی است که باید برای سرایدار در نظر گرفته شود.
- در ایامی که ساکنین خانه به مسافرت می روند سرایدار وظیفه دارد حراست از ساختمان را به خوبی انجام دهد.
- یک سرایدار وظیفه دارد با حضور به موقع برای انجام فعالیتهای روزانه ای که مدیر برای او در نظر گرفته از آشفتگی کاری و تشویش در ترتیب وظیفه های خود کم کند.
- از دیگر وظایف سرایدار این است که نسبت به نظافت نمای بیرونی ساختمان و دیوارهای درونی آن اقدام کند.
- سرایدار باید در نظر داشته باشد که ظاهر یک ساختمان نشانه ای از شخصیت ساکنین آن است. باید همواره برای زیبا سازی آنها و نظافت آنها بکوشد.
- جمع آوری شارژ ساکنین یک آپارتمان از دیگر وظایفی است که یک سرایدار باید به آن بپدازد.
- یک سرایدار خوب باید همواره به موتورخانه ها و دیگر تجهیزات تنظیم کننده دمای ساختمان سرکشی کند.
- سرایدار وظیفه رسیدگی به مشکلات تخصصی ساختمان را ندارد و بهتر است چنین مشکلاتی را با مدیریت ساختمان در میان بگذاریم.
- وظیفه سرایدار است که چراغ های مشاعات و ورودی های ساختمان را کنترل کند.
- از سری وظایف سرایدار است که قوانین و مقررات ساختمان را در نظر داشته باشد و نسبت به اجرای آن حساس باشد.
- مدیر ساختمان می تواند از سرایدار بخواهد تا کارهای بیرونی ساختمان، اعم از پرداخت های بانکی را انجام دهد.
- سرایدار وظیفه دارد تا وسایلی را که از ساختمان خارج و وارد می شوند کنترل کند و از امنیت آنها مطمئن شود.
- روغن کاری لولاهای درب و پنجره ها و جلوگیری از آسیب های احتمالی از وظایفی است که سرایدار باید نسبت به انجام آنها اقدام کند.
- وظیفه سرایدار است که به طور مرتب از کولرها بازدید به عمل آورد و از عدم نشت آب به پشت بام مطمئن شود.
- سرایدار وظیفه جلوگیری از رفت و آمد های بی مورد همگانی به ساختمان را دارد و در هنگام میهمانی ها باید با ساکنین هماهنگ کند.
- وظایف سرایدار می تواند با توجه به موقعیت جغرافیایی و فرهنگی یک ساختمان تغییر کند اما نمی تواند غیر از آنچه در قرارداد ذکر شده است باشد. سرایداران در نظر داشته باشند که وظیفه شان دقیقا همان چیزی است که در قرارداد امضا کرده اند.
برای استخدام یک سرایدار خوب باید چه نکاتی را رعایت کرد؟
- در ابتدا باید صلاحیت فرد را برای سرایداری در یک ساختمان مورد بررسی قرار داد.
- در قوانین اماکن کشورمان ذکر شده است که سرایدار ساختمان باید یک فرد متاهل باشد یا در صورت مجرد بودن بالای ۵۰ سال و کمتر از ۶۰ سال سن داشته باشد.
- باید نسبت به عدم اعتیاد او مطمئن شویم و بخواهیم که گواهی عدم اعتیادش را حتما تحویل دهد.
- دیگر سوء پیشینه ها در هنگام بستن قرارداد با یک سرایدار نیز لازم است که سوء پیشینه کیفری از مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.
- باید از نظر سلامتی جسمانی و روانی او مطمئن شد؛ برای اطمینان از این مسئله باید تست های روانشاسی که در یادداشت دیگر مجله املاک داران به آن اشاره خواهیم کرد را، اجرا کنیم.
- هنگام استخدام سرایدار باید از او بخواهیم یک ضامن معتبر معرفی کند و چک بانکی نیز جهت تضمین تخلیه ملک تحویل دهد؛ سرایداران ممکن است از تخلیه آپارتمان خود در هنگام اتمام قرارداد سرایداری خودداری کنند.
- اگرچه سرایداران معمولا از اقشار تحصیل نکرده جامعه انتخاب می شوند، اما بهتر است او دارای گواهینامه رانندگی و حداقل مدرک دیپلم باشد. البته این موضوع به میزان تحصیلات اهالی ساختمان نیز مربوط می شود.
نتیجه گیری
سرایدار باید در انجام وظایف خود حساس و دقیق باشد زیرا در این حالت خسارتی وارد نمی شود. در بسیاری از ساختمان ها و مجتمع های مسکونی پُر تردد نباید به یک سرایدار اکتفا کرد. داشتن یک سرایدار به عنوان مدیر سرایداری در این ساختمان ها توصیه می شود. او کسی است که دارای تجربه کاری و ایدئولوژی مناسب برای مدیریت بخش سرایداری یک ساختمان است. همچنین برای خرید و فروش منزل مسکونی در اصفهان به سایت املاک داران مراجعه نمایید.