چگونه پکیج و رادیاتور شوفاژ خود را شستشو و رسوب گیری کنیم؟

در کشور ما به علت اینکه مقدار املاح و سختی آب بسیار بالاست، بیشتر با ایجاد رسوب در لوله کشی ساختمان و همچنین وسایلی که با آب سرکار دارند مثل ماشین لباسشویی، ظرفشویی، کولر و پکیج و غیره مواجه هستیم. آب موجود در مدار پکیجها و رادیاتورها همواره در حال گرم شدن است و باعث میشود املاح موجود در آب به مواد جامد سفید رنگی تبدیل شوند، از مولکولهای آب جدا شده و در لولهها رسوب میشوند. که این اتفاق در کتری و سماورها هم بسیار اتفاق میافتد به این مواد سفید گچک یا رسوب هم میگویند. در ادامهی مطلب به نحوهی رسوب گیری مجاری آب و پکیج و رادیاتور میپردازیم.
تصور کنید که این میزان از رسوب که روی بدنه داخلی سماور نشسته است در درون لوله کشی رادیاتورها و داخل پکیج هم نشسته و یا در حال گردش باشد. سپس در درون لولهها بر روی یکدیگر قرار بگیرند و مسیر رادیاتور بستهشود. یا فشار گردش آب را بگیرد، مسیر لوله کشی و پکیج و رادیاتورها دچار داخلی میشود. به مرور این رسوبها در سیستم افزایش و باعث خسارات زیادی میشود. به همین علت سیستم را باید شستشو بدهیم.
یکی از راه های رسوب گیری مجاری آب و پکیج و رادیاتور برای جلوگیری از رسوب استفاده از محلولیهای ویژه برای عدم تشکیل رسوب است. همچنین می توانید برای رفع آن، جرم گیر طبیعی را جایگزین مواد شیمیایی کنید.
نحوه رسوب گیری مجاری آب و پکیج و انواع رادیاتور شوفاژ شامل چندین مرحله است. برای انجام صحیح جرم گیری و رسوب زدایی میبایست مراحل که در ادامه گفته میشود قدم به قدم انجام دهید.
جرم و رسوب گرفتن رادیاتور و شوفاژ چه نشانههایی دارد؟
- رادیاتورهای خانه دیگر گرمای سابق را ندارند
- سرد شدن برخی از رادیاتورهای داخل منزل و یا حتی بخشی از یک رادیاتور
- فشار گردش آب دستگاه بالا نمیرود
- میزان کارکرد دستگاه بالا میرود
- دستگاه تنظیم نمیشود یا پشت سر هم دستگاه نیازمند شارژ است
در این صورت زمان آن فرا رسیده که اقدام به جرم زدایی و شست و شوی مسیر رادیاتور کنید. مزایای شست و شوی رادیاتورها و شوفاژها آن است که املاح و رسوب ها داخل لوله کشی و رادیاتورها در صورت نداشتنِ صافی برنجی، باقیمانده و در فصل زمستان با چرخش آب در پمپ به داخل دستگاه کشیدهمیشود و باعث گرفتگی مبدل خروجی های پمپ و کلیه ی اتصال های پکیج می شود.
چه زمانی باید شست و شوی شوفاژ را انجام داد؟
اگر در مسیر شیلنگ بازگشت شوفاژ یعنی شیلنگی که زیر پمپ قرار میگیرد، صافی نصب شده باشد(تور نگهدارندهی ذرات رسوب)، این املاح و اجسام خارجی پشت توری صافی جمع میشوند و مسیر را کامل میبندند. در صورتی که سریعا متوجه این موضوع نشوید، با عدم گردش صحیح آب در سیستم به خاطر گرفتگی باعث به وجود آمدن صدمه شدید به پمپ و سیستم میشود.
چرا قبل از شروع فصل سرما بهتر است شست و شوی رادیاتور و شوفاژ انجام شود؟
به دلیل این با شروع عملکرد پکیج در فصل سرد سال خواه ناخواه تمام رسوب ها و جرم های موجود در رادیاتور و شوفاژ از راه پمپ پکیج به داخل دستگاه کشیده خواهد شد. همین مسئله باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی در آینده می شود. پس لازم است که حدودا یک ماه قبل از شروع فصل سرما، از سرویس کار مجاز بخواهید تا پکیج را بررسی نموده و در صورت لزوم ان را شستشو دهد.
لوازم مورد نیاز جهت جرم گیری رادیاتور و پکیج
لوازم مورد نیاز برای انجام جرم گیری رادیاتور و پکیج فقط یک آچار فرانسه و یک عدد مغزی تبدیل دو و نیم به دو است. ابتدا آب پکیج را با بستن شیر ورودی آب به آن و باز کردن شیر پر کن زیر پکیج و یکی از شیرهای آب گرم ساختمان، تخلیه کرده و تا پایین آمدن عقربه گیج فشار بار روی صفر منتظر بمانید.
اگر دقت کنید چهار عدد شیلنگ زیر پکیج خواهیمداشت که به چهار خروجی زیر پکیج متصل شدهاند. در پکیج ایران رادیاتور زمانی که روبروی پکیج ایستاده ایم و زیر پکیج را نگاه می کنیم، به ترتیب از سمت راست به چپ خروجی های زیر پکیج بدین ترتیب هستند:
نخستین خروجی از سمت راست که همان شیلنگ بازگشت شوفاژ است. دومین خروجی که شیر ورودی آب مصرفی به آن وصل است. سومین خروجی، شیلنگ بازگشت آب گرم مصرفی و چهارمین خروجی شیلنگ رفت شوفاژ است( به جهت بردن آب گرم به شوفاژ).
پس از اینکه خودتان مشخص کردید که کدام شیلنگ به کدام خروجی متصل است، کلیه شیلنگ ها را در زیر پکیج باز کرده و با مغزی تبدیل که از قبل تهیه کرده اید، اول ورودی آب سرد را به بازگشت شوفاژ متصل کنید. بعد از اینکه شیلنگ رفت را داخل ظرف بزرگی گذاشتید کم کم اقدام به باز کردن شیر ورودی آب سرد کنید. تا زمانیکه آب خروجی از شیلنگ رفت شوفاژ کاملا تمیز نشده باشد شیر را نبندید.
این بار این کار را به صورت کاملا برعکس انجام دهید. ورودی آب سرد را به رفت شوفاژ اتصال دهید و شلنگ بازگشت شوفاژ را داخل ظرف بگذارید تا مسیر لوله کشی و رادیاتور به صورت بالعکس نیز کامل تمیز شود. اگر شن و ماسه ای داخل سیستم رادیاتور باشد در این حالت خارج می شود.
مهم ترین قسمت شست و شوی رادیاتور و شوفاژ
با انجام این مراحل مسیر لوله ها از آشغال و ماسه و شن خالی می شود. برای این که داخل پره های رادیاتور نیز به همین صورت تمیز شود باید به این ترتیب عمل کنید:
در حین انجام این کار و باز بودن شیر آب ورودی، باید از فرد دیگر بخواهید که ابتدا کلیه ی رادیاتورها را یک به یک باز کند، سپس بعد از چند دقیقه رادیاتور جدید را باز کند و قبلی را ببندد. به این ترتیب وقتی کل فشار آب روی یک رادیاتور باشد کلیه املاح و رسوب های رادیاتور تخلیه می شود.
نکته ی مهم دیگری که باید حتما به آن پرداختهشود این است که در انجام این کار می بایست یک بار آب ورودی را به شیلنگ برگشت وصل نمایید. بعد از خروج آب تمیز، این بار شیلنگ آب ورودی را به رفت شوفاژ ببندید.
توجه داشته باشید که این کار را اشتباه انجام ندهید. یعنی اول آب شهر را به شیلنگ برگشت متصل و از شیلنگ رفت آب کثیف را خارج نمایید. سپس مسیر آب شهر را به شیلنگ رفت شوفاژ ببندید و آب کثیف را از شیلنگ برگشت تخلیه کنید.
هزینه های نصب و تعمیر پکیج و رادیاتور افزایش یافتهاست!
بله متاسفانه خبری که در عنوان درج گردیده، درست است. قیمت قطعات، هزینه تعمیر پکیج و رادیاتور و سیستم های گرمایشی بیشتر از ۴۰۰ درصد افزایش داشته است.
همین امر بسیاری از کسانی که قبلا سیستم پکیج و رادیاتور را نصب کرده اند را نگران کرده است. اما واقعا راهکار کمکی برای این گونه مستاصل نشدن در برابر هزینه تعمیر و نگه داری پکیج و رادیاتور چیست؟
یکی از راه حل های سریع مطمئن و تضمینی برای دیرتر خراب شدن قطعات رادیاتور و پکیج، استفاده از محلول های محافظ پکیج و رادیاتور است. محلول محافظ پکیج و رادیاتور یک ماده شیمیایی است که در داخل مدار آب درحال گردش است. این مواد با تشکیل یک لایه محافظ در درون لوله و مسیرهای رادیاتور و پکیج، از تشکیل رسوب در داخل آن ها جلوگیری می کنند. در واقع آب شهری دارای سختی است و این بدان معنیست که آب خالص نیست و دارای املاحی در بین مولکول های آب است. زمانی که آب گرما می بیند و در دمای بالای ۶۰ درجه، املاح حالت جامد به خود می گیرند و از مولکول اب جدا می شوند.
به این املاح جداشده از مولکول آب و به حالت جامد درآمده رسوب گفتهمیشود. این رسوب ها در داخل مسیر لوله کشی و رادیاتور هر کجا جریان آب آرام تر می گردد ته نشین می شود. با گذر زمان میزان آن افزایش پیدا می کند و کم کم سخت می شود. این سختی شکلگرفته بر روی بدنه قطعات داخلی پکیج و رادیاتور و یا لوله کشی در مرور زمان سبب خوردگی و زنگ زدگی مسیر و در نهایت نشتی سیستم می شود.
همین سوراخ شدگی در اثر خوردگی رسوب ها اگر در دیوارها و در مسیر لوله کشی باشد به این راحتی ها ملموس نیست. علاوه بر ایجاد نم و رطوبت در دیوار به مرور زمان سبب ورود هوا در سیستم پکیج و رادیاتور می شود. این هوای موجود سبب کاهش دمای گرمایش پکیج شده و با این که دمای پکیج را افزایش می دهید باز هم منزل شما گرم نمی شود. در این صورت سیستم پکیج و رادیاتور نیاز به هواگیری پیدا می کند.
محلول محافظ پکیج و رادیاتور چیست؟
محلول محافظ پکیج و رادیاتور در واقع ماده ای است غیر اسیدی و غیر سمی که پس از تزریق به چرخه رادیاتور و پکیج با ایجاد یک لایه محافظ بر روی بدنه رادیاتور سیستم لوله کشی و بدنه مبدل پکیج از انجام واکنش های شیمیایی بین آب و فلزات جلوگیری می کند. این محلول مانع از هرگونه خوردگی زنگ زدگی و رسوب در رادیاتور و مبدل و ایجاد تجمع حباب های هوا در رادیاتور می گردد.
هر بطری از محصول برای ۱۰۰ لیتر آب در گردش و یا یک منزل با صد پره رادیاتور مناسب است.
مزایای استفاده از محلول ضد رسوب پکیج و رادیاتور :
- افزایش عمر مفید رادیاتور و پکیج
- جلوگیری از ایجاد رسوب در سیکل رادیاتور و پکیج
- حذف به مرور رسوب های قدیمی تر
- حذف هوا و صدا از رادیاتور
- افزایش ضریب انتقال حرارت
- افزایش راندمان حرارتی رادیاتور
- پیشگیری از ایجاد نشتی در سیستم
- کاهش مصرف انرژی و هزینه ها
- جلوگیری از تشکیل نواحی سرد بر روی رادیاتور