پوکه معدنی چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

پوکه معدنی یک سنگ متخلخل و سبک با رنگ های متنوع است که کاربردهای مختلفی دارد. این ضایعات یا زباله های معدنی که در اثر فوران آتشفشان به وجود می آیند، شامل مواد مختلفی مانند خاک، شن، سنگ، خاک رس، سنگ آهک، سنگ گچ، سرباره ها و سایر مواد معدنی هستند. برخی از پوکه های معدنی توسط انبوه سازان، به عنوان مواد اولیه در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. با املاک داران همراه باشید تا بدانید پوکه معدنی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

پوکه معدنی چیست و چگونه تشکیل می شود؟

پوکه معدنی با نام علمی (mineral pumice)، یکی از انواع سنگ های آذرین است که تحت تاثیر فعالیت های آتشفشانی و سرد شدن آن ها بوجود می آید. شاید این سنگ به اندازه یاقوت گرانبها نباشد ولی برای صنعت، کشاورزی، ساختمان سازی و سازه های بتنی بسیار ارزشمند است. این سنگ که در ایران به عنوان سنگ پا شناخته می شود، از مواد معدنی مانند آهن، آلومینیوم، منیزیم، کلسیم و سدیم تشکیل شده است.

این پوکه های معدنی چگونه تشکیل می شوند؟ پومیس یا پوکه معدنی، یک سنگ آتشفشانی است. در واقع بخشی از سنگ های زیر زمینی در اثر حرارت زیاد به حالت مذاب در می آیند. به این مواد مذاب ماگما گفته می شود. ماگما نسبت به سنگ های دیگر، چگالی کم تری دارد و آماده حرکت به سمت دهانه آتشفشان و سطح زمین است.

زمانی که آتشفشان فوران می کند، ماگما به بیرون پرتاب شده و در مجاورت هوا منجمد می شود. در نهایت سنگ هایی با نام پوکه معدنی در اشکال و رنگ های مختلف تشکیل می شود.

ویژگی های پوکه معدنی

پوکه های معدنی در رنگ های مختلف سیاه، قهوه ای، خاکستری و سفید در طبیعت و یا معادن یافت می شوند. نوع املاح معدنی موجود در پوکه معدنی، بستگی به مکان شکل گیری آن ها دارد. این سنگ ها دارای ویژگی های متعددی مانند مقاومت بالا در برابر فشارهای خارجی، عایق رطوبت و مقاومت در برابر هجوم حشرات و موریانه ها هستند. در ادامه به توضیح برخی خصوصیات پوکه های معدنی می پردازیم:

وزن پایین و تخلخل بالا

از آنجایی که پوکه های معدنی بافت متخلخل و سبک دارند، بسیار سبک و مقاوم هستند. به همین دلیل در صنایع مختلف و تولید انواع مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند.

 قبل از هر چیز باید بدانیم دلیل وزن کم و تخلخل بالای پوکه معدنی چیست؟ در واقع مواد مذاب از اعماق زمین بیرون می آیند و گازهای آتشفشانی در زیر زمین، جذب مواد مذاب می شوند. از آنجایی که دما و رطوبت سطح زمین کم است، این مواد به سرعت سرد و منجمد می شوند. در نتیجه گازهای آتشفشانی و مواد معدنی در این سنگ ها حبس می شوند و این مسئله باعث وزن کم و تخلخل بالای پوکه معدنی می گردد.

و اما حفره ها و بافت سوراخ سوراخ، یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد پوکه معدنی به شمار می رود. در واقع این حفره ها باعث شده تا پوکه معدنی را به عنوان عایق صدا به کار ببرند. چرا که سرعت انتقال صدا از این پوکه ها بسیار پایین است.

حتما می پرسید چرا پوکه های معدنی دارای بافت اسفنجی و سوراخ سوراخ هستند؟ درواقع ماگما دارای یک سری گازهایی مانند گاز دی اکسید کربن، بخار آب و دی اکسید گوگرد است. زمانی که این مواد به سطح زمین می رسند و پوکه معدنی تشکیل می شود، گازها از داخل سنگ خارج می گردند. در نتیجه پوکه معدنی بافت متخلخل پیدا می کند.

مقاومت در برابر گرما

یکی دیگر از ویژگی های پوکه معدنی، مقاومت بالای آن در برابر گرما و حرارت زیاد است. چرا که این سنگ ها از دل زمین بیرون آمده اند و به همین دلیل به عنوان عایق حرارت نیز کاربرد دارند. پوکه قابلیت مقاومت تا دمای 760 درجه سانتیگراد را دارد و می تواند مانع پیشروی آتش شود.

از طرف دیگر پوکه معدنی، عایق خوبی در برابر گرما، سرما و صدا است و به همین دلیل در تولید مصالح ساختمانی کاربرد دارد.

مقاومت در برابر رطوبت

یکی از ویژگی های پوکه معدنی که در تولید مصالح ساختمانی بکار می رود، مقاومت در برابر رطوبت است. چرا که ساختمان سازی در مکان های مرطوب، نیاز به مصالح مقاوم در برابر رطوبت دارد. در غیر این صورت، پس از مدتی بوی نم و لکه های زرد رنگی روی دیوارهای ساختمان ایجاد می شود.

 انواع پوکه معدنی

پوکه یا به صورت طبیعی از دهانه آتشفشان خارج می شود و یا به صورت صنعتی ساخته می شود. انواع پوکه از نظر عملکرد در پروژه های ساختمانی با هم تفاوت چندانی ندارند. اما برای مزارع کشاورزی، باید از نوع معدنی آن استفاده کنید. پوکه بر اساس نحوه شکل گیری به دو نوع ساختمانی و صنعتی تقسیم می شود. اما از نظر اندازه دارای انواع مختلفی از جمله پوکه فندقی ، پوکه نخودی، پوکه عدسی، پوکه بادامی است. در ادامه به توضیح انواع پوکه اشاره می کنیم:

انواع پوکه بر اساس نحوه شکل گیری

پوکه معدنی: پوکه معدنی به سنگی گفته می شود که به شکل طبیعی و بر اثر فعالیت های آتشفشانی شکل می گیرد. از پوکه معدنی در حوزه های مختلفی مانند حوزه صنعت، تصفیه آب، زیرساخت های کشاورزی، تولید مصالح ساختمانی و غیره استفاده می شود. انواع پوکه معدنی عبارتند از:

پوکه صنعتی: از آنجایی که پوکه معدنی در صنایع مختلف بسیار پر کاربرد است، قطعا بعد از مدتی با کمبود مواجه خواهد شد. از این رو بشر با ساخت نوع مصنوعی آن، این کمبود را برطرف نموده و یک سری ویژگی دلخواه نیز به آن افزوده است. بنابراین پوکه معدنی که در کارخانجات به صورت مصنوعی ساخته می شود را پوکه صنعتی می نامند.

همانطور که گفتیم، پوکه صنعتی یک نوع پوکه کارخانه ای به شمار می رود. از این رو، نیاز به استخراج از کوه های آتشفشانی برای تولید پوکه صنعتی وجود ندارد. به همین دلیل، تولید پوکه صنعتی نسبت به پوکه معدنی، کم هزینه تر است.

انواع پوکه بر اساس اندازه

پوکه فندقی: پوکه فندقی یکی از انواع پوکه معدنی است که در اندازه های 16 تا 20 میلیمتری تشکیل شده اند.

پوکه نخودی: این نوع پوکه معدنی در اندازه هایی بین 8 تا 17 میلیمتر ایجاد می شوند و کاربردهای متفاوتی دارند. پوکه نخودی در اثر فوران آتشفشان و تحت فشار و گرمای بالا تولید می شود و کاربردهای متنوعی دارند. از ویژگی های پوکه نخودی می توان به تخلخل بالا، جرم بسیار کم و استحکام بالا اشاره کرد.

پوکه عدسی: پوکه عدسی یک سنگ آذرین با رنگ روشن یا تیره و تخلخل بالا است. این سنگ که هنگام فوران آتشفشان های فعال شکل می گیرد، وزن بسیار کم و استحکام بالایی برای تولید بتن دارد. از این ماده معمولا در تولید بتن سبک، فعالیت های ساختمانی، جاده سازی، محوطه سازی و غیره استفاده می شود.

پوکه ماسه ای: پوکه ماسه ای به پوکه معدنی با ابعاد کوچک می گویند که با نام های پوکه بتنی و بلوک زنی و پوکه ریز دانه نیز شناخته می شود. در مواردی که به پوکه ریز با وزن سبک نیاز باشد، از این نوع پوکه معدنی استفاده می گردد.

پوکه بادامی: پوکه بادامی یکی از پرکاربرد ترین انواع پوکه است که از نظر سایز و اندازه با انواع پوکه تفاوت دارد. در واقع، اندازه پوکه بادامی بین 15 تا 30 میلیمتر است. بنابراین نسبت به پوکه فندقی و عدسی بزرگ تر است. این نوع پوکه در ساخت سقف و کف سازه، کاربرد زیادی دارد.

پوکه مخلوط: پوکه معدنی مخلوط با سایر انواع پوکه های معدنی متفاوت است. این نوع پوکه معمولا برای پر کردن فضاهای خالی مثل تونل و کف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.

نوع پوکه سایز وزن در متر مکعب کاربرد
پوکه ماسه ای 0.5 میلیمتر 900 تا 1000 کیلوگرم ساخت بتن، پر کردن فضاهای خالی
پوکه نخودی 5 تا 10 میلیمتر 500 تا 700 کیلوگرم ساختمان سازی
پوکه عدسی 10 تا 15 میلیمتر 500 تا 600 کیلوگرم تولید انواع بلوک سبک
پوکه بادامی 15 تا 20 میلیمتر 600 تا 800 کیلوگرم کشاورزی، ساخت بلوک، شیب بندی

کاربرد پوکه معدنی

حالا که با نحوه شکل گیری پوکه معدنی و انواع آن آشنا شدید، باید بدانید کاربرد پوکه معدنی چیست؟ تقریبا سه چهارم از حجم استخراج شده پوکه معدنی و پوکه صنعتی، در تولید مصالح ساختمانی سبک مانند بلوک بتنی و بتن خام استفاده می شود. درصد کمی از پوکه در کف سازی، محوطه سازی، باغبانی و ساخت مواد ساینده بکار می رود. از دیگر کاربردهای آن می توان به خرد کردن و صیقل دادن شیشه، تهیه برخی از انواع فلزات، تولید سنگ پا و غیره اشاره کرد. در ادامه به توضیح کاربرد های پوکه معدنی اشاره می کنیم:

کاربرد پوکه معدنی در کشاورزی

پوکه معدنی تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت محصولات کشاورزی دارد. در واقع پوکه معدنی به دلیل وزن کم، ساختار متخلخل، وجود املاح معدنی، نفوذ پذیری و خاصیت ضد باکتری باعث رشد سریع گیاهان و جلوگیری از رشد گیاهان هرز می شود. این نوع سنگ ها به دلیل متخلخل بودن، آب را درون خود حفظ نموده و خاک را مرطوب نگه می دارد. از آنجایی که پوکه معدنی وزن سبکی دارد، در گلدان، باغ و گلخانه کاربرد دارد.

استفاده از پوکه معدنی در ساخت و ساز

پوکه معدنی به دلیل وزن کم و استحکام زیاد در بخش عمران و تولید مصالح ساختمانی کاربرد دارد. معمولا در سیمان کاری نما، ایزولاسیون لوله های زیر آب رودخانه ها، شیب بندی ساختمان، پر کردن کف ساختمان و غیره از پوکه های معدنی استفاده می شود.

استفاده از پوکه معدنی به عنوان عایق حرارتی

همانطور که می دانید، پوکه معدنی از اعماق آتشفشان ها بیرون آمده و به همین دلیل در برابر گرما و حرارت بالا از مقاومت زیادی برخودار است. به همین دلیل می توان از پوکه معدنی به عنوان عایق حرارتی و یا تولید مصالح ساختمانی استفاده کرد.

استفاده پوکه معدنی در صنعت پزشکی

قسمت هایی از برخی لوازم پزشکی را با پوکه می سازند. یکی دیگر از کاربردهای پزشکی پوکه، استفاده از آن به عنوان سنگ پا است. در واقع می توان به کمک سنگ پا، بیماری های پوستی در کف پا را درمان نمود.

استفاده از پوکه معدنی به عنوان عایق صوتی

پوکه های معدنی دارای یک سری حباب های ریز هوا هستند و به همین دلیل می توان از آن به عنوان عایق صدا استفاده کرد. امروزه با گسترش زندگی شهری و آپارتمان نشینی، عایق نمودن دیوارهای واحدهای آپارتمانی از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از پوکه معدنی در ساختمان باعث کاهش آلودگی صوتی می شود.

کاربرد پوکه در ساخت بتن

پوکه عدسی یکی از انواع پوکه معدنی است که در ساخت بتن کاربرد دارد. همانطور که می دانید، پوکه معدنی از ویژگی هایی نظیر وزن کم، استحکام تراکمی، ضرایب کشسانی، پایداری در برابر آتش، نارسایی در برابر حرارت و صوت برخوردار است. در نتیجه می توان از این سنگ در بتن ساختمانی و قطعات پیش ساخته استفاده کرد.

استفاده از پوکه معدنی در تصفیه خانه ها

پوکه معدنی یکی از پر کاربرد ترین سنگ های آتشفشانی در تصفیه خانه ها به شمار می رود. همانطور که می دانید، در سال های اخیر با کمبود آب مواجه شده ایم و تصفیه آب، اهمیت زیادی پیدا کرده است. امروزه از پوکه معدنی در امر تصفیه آب های آلوده استفاده می شود.

کاربرد پوکه معدنی در تونل و مترو

پوکه معدنی وزن کمی دارد و عایق صدا و عایق رطوبت است. به همین دلیل در ساخت تونل و مترو کاربرد دارد. چرا که تونل و مترو اغلب در زیر زمین ساخته می شوند و برای ساخت آن باید از سبک دانه استفاده شود.

بهترین نوع پوکه ساختمانی برای ساخت تونل و مترو، پوکه بادامی است. این پوکه ها که اندازه ای مابین 15 تا 30 میلیمتر دارند، بهترین گزینه برای مترو و تونل به شمار می روند. این نوع پوکه ها نسبت به شن و ماسه، دانه های بزرگ تری دارند ولی وزن آن ها به مراتب کم تر است.

استفاده از پوکه معدنی در سد سازی

احداث سد یکی از کاربردهای مهم پوکه معدنی به شمار می رود. معمولا در بخش های مختلف پروژه های سدسازی از پوکه معدنی استفاده می شود. در واقع به دلیل جلوگیری از نفوذ آب به زمین توسط پوکه، این ماده به طور گسترده در ساخت سدهای آبی بکار می رود. از طرف دیگر، در بتن سازی سدها نیز کاربرد دارد.

بهترین نوع پوکه برای سدسازی، پوکه متخلخل است. هر چقدر میزان تخلخل پوکه بیشتر باشد، وزن کم تری دارد. بنابراین از مقوامت بیشتری برخوردار است.

کاربرد پوکه معدنی در شیب بندی ساختمان

وزن کم مصالح ساختمانی در ساخت و ساز از اهمیت بالایی برخوردار است. پوکه معدنی به دلیل ساختار متخلخل و وزن سبک، گزینه مناسبی برای ساخت و ساز به شمار می رود. با استفاده از پوکه معدنی می توان شیب بندی طبقات، سقف و بین طبقات را انجام داد. دلایل استفاده از پوکه معدنی در شیب بندی ساختمان عبارتند از:

  • مقاومت بالای پوکه معدنی

  • متخلخل بودن و وزن سبک پوکه معدنی

  • مقاوم در برابر خوردگی لوله ها

بهترین پوکه برای شیب بندی بام: پوکه ساختمانی برای شیب بندی بام، باید دارای ضریب انتقال حرارتی 0.065 تا 0.435 باشد. پوکه مورد استفاده در شیب بندی باید سبک باشد تا وزن زیادی روی سقف ساختمان و ستون ها وارد نکند. پوکه های ماسه ای که دارای حفره های زیادی هستند، بهترین پوکه ساختمانی برای شیب بندی بام به شمار می روند.

کاربرد پوکه برای سقف ساختمان

بهترین پوکه برای سقف ساختمان باید بین 20 تا 40 میلیمتر باشد. بنابراین معمولا در سقف سازه از پوکه بادامی یا پوکه گردویی استفاده می شود. این نوع پوکه ها، عایق بسیار خوبی هستند و مانع هدر رفتن انرژی خواهند شد. با بکار بردن این نوع پوکه ها در سقف ساختمان، به آرامش همسایگان کمک زیادی خواهید کرد.

استفاده از پوکه برای کف سازی ساختمان

پوکه معدنی برای کف سازی ساختمان باید حفره های کمی داشته باشد. در نتیجه وزن پوکه ها افزایش می یابد. هر چقدر وزن پوکه ها بیشتر باشد، مقاومت آن نیز افزایش خواهد یافت. برای انتخاب بهترین پوکه برای کف سازی باید ابتدا عمق شیب بندی را تعیین کنید. در صورتی که عمق شیب بندی زیر 5 سانتی متر باشد، باید پوکه عدسی را انتخاب نمایید.

اما در صورتی که عمق شیب بندی به 7 سانتی متر می رسد، بهتر است از پوکه فندقی استفاده کنید. برای شیب بندی بیشتر از 10 سانتی متر، پوکه های بادامی بهترین گزینه هستند. بنابراین قبل از هر کاری از افراد متخصص و استادکاران حرفه ای در این زمینه کمک بخواهید تا عمق شیب بندی را مشخص کنند.

کاربرد پوکه معدنی در مناطق زلزله خیز

همانطور که می دانید، زمین لرزه به معنای حرکت پوسته زمین است که با آزاد شدن انرژی درونی آن همراه می شود. متاسفانه کشور ما یکی از مناطق زلزله خیز به شمار می رود. امروزه به منظور کاهش خسارات ناشی از زلزله، از مصالح ساختمانی سبک وزن استفاده می شود. پوکه معدنی نیز به دلیل وزن پایین، گزینه مناسبی برای تولید مصالح ساختمانی است.

بهترین پوکه معدنی برای مناطق زلزله خیز: در مناطق زلزله خیز باید از پوکه های معدنی با وزن سبک استفاده شود. به طور کلی، در چنین مناطقی باید مصالح ساختمانی سبک ولی مقاوم بکار رود تا وزن مرده ساختمان کاهش یابد. پوکه معدنی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، می تواند در ساخت سازه های ضد زلزله موثر واقع شود.

کاربرد پوکه معدنی در نساجی

یکی از ویژگی های پوکه معدنی، سایندگی آن است. به همین دلیل میتوان از آن در صنعت نساجی برای نرم کردن پارچه های زمخت استفاده نمود. این سنگ معدنی با آب واکنشی نشان نمی دهد و در نتیجه به پارچه ها آسیب وارد نمی کند.

کاربردهای دیگر پوکه معدنی

پوکه معدنی در صنعت داروسازی نیز کاربرد دارد. می توان از آن برای ساخت صابون، خمیردندان و شامپو استفاده کرد. همچنین می توان پوکه معدنی را در تزئینات دیواری به کار برد. بلوک ها و دیوارهای آماده در بازار از پوکه معدنی ساخته می شوند. از طرف دیگر، به دلیل مقاومت این نوع سنگ در برابر رطوبت، می توان از آن برای ساخت آبنما استفاده کرد.

از جمله کاربردهای دیگر پوکه معدنی، می توان به زیباسازی آکواریوم اشاره کرد. در واقع این ماده، علاوه بر زیبا ساختن محل زندگی ماهیان، باعث از بین رفتن باکتری ها نیز می شود. علاوه بر این، در صنعت نساجی نیز می توان از این سنگ ارزشمند استفاده کرد. در واقع یکی از دلایل پر فروش بودن پارچه های جین، سنگ شور بودن آن است. باید بدانید که می توان از پوکه معدنی برای سنگ شور کردن پارچه ها استفاده کرد.

 بهترین پوکه معدنی

برای خرید بهترین پوکه معدنی باید ویژگی های آن را به خوبی بشناسید. پوکه معدنی به دلیل وزن سبک، چگالی پایین، استحکام و مقاومت بالا و همچنین قیمت مقرون به صرفه، نسبت به سایر مصالح و مواد معدنی رایج تر است. برای تشخیص بهترین نوع پوکه باید ابتدا وزن آن را در نظر بگیرید. هر چقدر پوکه از وزن و چگالی کم تری برخوردار باشد، مرغوب تر و با کیفیت تر است.

در ضمن، هنگام خرید پوکه معدنی باید مطمئن شوید که نوع کاربرد پوکه و اندازه آن با هم تناسب داشته باشند. به طور مثال، بهترین نوع پوکه معدنی برای سازه های بتنی، پوکه عدسی یا فندقی با دانه های متوسط است. برای ارتباط با فروشندگان مصالح ساختمانی معتبر با ما تماس بگیرید.

پوکه معدنی قروه

پوکه معدنی قروه یا همان اسکوریا، یک سنگ معدنی است که فقط در ایران یافت می شود. قروه، نام شهری در کردستان است که به عنوان بزرگ ترین استخراج کننده پوکه معدنی شناخته می شود. از ویژگی های پوکه معدنی قروه می توان به وزن پایین، تخلخل بالا و استحکام عالی اشاره کرد.

سنگ اسکوریا یا همان پوکه معدنی در رنگ های حنایی، خاکستری، سیاه یا سبز وجود دارد. اما پوکه معدنی تبریز با رنگ سفید، زرد و کرمی در دامنه کوه سهند استخراج می شود.

پوکه معدنی پرلیت

در صورتی که معدنی تحت فشار و گرمای زیادی قرار گیرد و املاح آهکی آن بیشتر باشد، رنگ آن روشن تر است. به این نوع پوکه، پوکه معدنی پرلیت گفته می شود. البته به همان میزان که تراکم املاح در این نوع پوکه بیشتر است، شکننده تر نیز خواهد بود. به همین دلیل از پوکه معدنی پرلیت، بیشتر در کشاورزی استفاده می شود.

وزن پوکه معدنی

همانطور که گفتیم، پوکه معدنی نسبت به سایر سنگ ها وزن کم تری دارد و بنابراین در ساخت و ساز پرکاربرد تر است. اما وزن پوکه معدنی چقدر است؟ در واقع، وزن پوکه نسبت به واحد حجم آن محاسبه می شود. به طور مثال، وزن مخصوص پوکه بادامی در هر متر مکعب برابر 500 تا 600 کیلوگرم است. وزن پوکه معدنی قروه، بین 0.5 تا 0.7 است. به دلیل سبک وزن بودن پوکه، می توان از آن در پروژه های ساختمانی بزرگ استفاده کرد. 

استخراج پوکه معدنی

از آنجایی که پومیس، یک سنگ آتشفشانی است، معمولا در مناطقی با کوه های آتشفشانی یافت می شود. امروزه، حدود 50 کشور در سرتاسر دنیا به استخراج پوکه معدنی می پردازند. ایتالیا، شیلی، یونان، ترکیه، ایالات متحده، اسپانیا و ایران دارای منابع بزرگ پوکه معدنی هستند.

در ایران، بیشتر پوکه های معدنی را در قروه استخراج می کنند. برای استخراج پوکه، ابتدا سنگ های معدنی را آزمایش می کنند. سپس باید عملیات لایه روبی انجام شود. در این مرحله تمامی زباله های روی کوه آتشفشانی جدا شده و از محل دور می شوند. در مرحله بعد از ماشین هایی مثل بولدوزر، حفار کابل دار و دستگاه سنگ تراش برای بیرون آوردن آن، استفاده می کنند.

پوکه های معدنی به صورت فله ای جدا می شوند و حمل آن توسط ماشین های حمل بار مثل کامیون و تریلر انجام می گردد. سپس سنگ های اسکوریا یا پوکه معدنی را خرد می کنند و با توجه به سایز و کاربرد آن، بسته بندی می شوند.

کف سازی ساختمان با پوکه معدنی

استفاده از پوکه معدنی برای کف سازی در طبقات مختلف یک ساختمان، یکی از روش های رایج در بین املاک سازان است. در واقع ویژگی های منحصر به فرد پوکه معدنی، باعث افزایش کیفیت سازه می گردد. در ادامه به توضیح نحوه انتخاب بهترین پوکه معدنی برای کف سازی می پردازیم:

به طور کلی، کف سازی ساختمان با فوم بتن و یا با پوکه معدنی انجام می شود. در اینجا به توضیح کف سازی ساختمان با پوکه معدنی می پردازیم. قبل از هر چیز از مزایای استفاده از پوکه معدنی برای کف سازی ساختمان مطلع شوید:

  • مقاومت بالا در برابر بارهای وارده بر آن

  • استحکام، دوام و ماندگاری بالا

  • مقاومت در برابر آتش سوزی

  • وزن سبک و کاهش بار مرده ساختمان

  • عایق صدا، حرارت و رطوبت

  • قیمت مقرون به صرفه

کف سازی به چه معناست؟

کف سازی یکی از مراحل نهایی ساخت و ساز به شمار می رود که برای آماده ساختن کف طبقات و واحدهای ساختمان انجام می شود. هدف از فرایند کف سازی، تنها ایجاد یک کف صاف نیست. در واقع با کف سازی می توان شیب مناسب در کف ایجاد نمود و به خروج آب از کف در آشپزخانه، سرویس بهداشتی، پشت بام و غیره کمک کرد. بنابراین شیب بندی یک بخش اصلی در کف سازی ساختمان محسوب می شود.

نحوه اجرای کف سازی ساختمان

برای شیب بندی و کف سازی ساختمان باید ابتدا، کف طبقات کروم بندی شوند. در واقع با توجه به متراژ و مساحت بخش های مختلف، جهت شیب و میزان آن مشخص خواهد شد. بعد از مرحله کروم بندی که با آجر انجام می شود، نوبت به مرحله پوکه ریزی می رسد. پوکه ریزی به دو روش زیر انجام می گردد:

  1. ابتدا پوکه معدنی خام روی سطح ریخته می شود. پس از صاف کردن و کوبیدن آن برای ایجاد سطحی صاف و یکدست، ملات سیمان را روی پوکه ها می ریزند. در نهایت سطحی سفت و محکم ایجاد خواهد شد.

  2. در این روش از ترکیب پوکه معدنی به همراه سیمان و آب برای کف سازی استفاده می شود. سپس این ملات بتنی سبک در بین کروم ها پخش می شود. در نهایت شمشه کشی انجام شده و سطح آن صاف می گردد.

معمولا استادکاران از روش دوم برای کف سازی ساختمان استفاده می کنند. چرا که پوکه معدنی برای کف سازی ساختمان، بهترین گزینه است. در واقع با ترکیب سیمان و آب و پوکه معدنی، یک ملات بتنی سبک و مناسب بدست می آید. این ملات از استحکام و انسجام بسیار خوبی برخوردار است.

اما روش اول به دلیل خشک بودن پوکه معدنی مناسب نیست و باعث می شود بعد از مدتی کف سازه دچار ترک خوردگی و شکاف شود.

نکات مهم در انتخاب بهترین پوکه معدنی برای کف سازی

کیفیت بالا و قیمت مناسب همواره دو فاکتور مهم برای خرید پوکه معدنی به منظور کف سازی بوده است. از آنجایی که پوکه معدنی با قیمت و کیفیت های متفاوت در بازار وجود دارد، خریداران معمولا دچار سردرگمی می شوند. بنابراین بهتر است به طور مستقیم از تولید کنندگان مصالح ساختمانی معتبر، خرید کنید.

پوکه معدنی انواع و سایزهای مختلفی دارد. پوکه های معدنی بر اساس سایز به پوکه پودری یا ماسه ای (ریز ترین)، پوکه عدسی، پوکه نخودی، پوکه فندقی و پوکه معدنی بادامی یا گردویی (درشت ترین) تقسیم می شوند. سایز هر یک از این نوع پوکه ها نیز متغیر است. به طور مثال، اندازه پوکه نخودی بین 0.5 تا 1 سانتی متر است. به همین دلیل معمولا بر اساس ضخامت و عمق کف سازی، نوع پوکه را مشخص می کنند. در ادامه به پوکه مناسب برای انواع شیب بندی اشاره می کنیم:

  • پوکه عدسی: مناسب برای شیب بندی با ضخامت کم تر از 5 سانتی متر

  • پوکه نخودی یا فندوقی: مناسب برای شیب بندی با ضخامت بین 5 تا 10 سانتی متر

  • پوکه بادامی یا گردویی: مناسب برای شیب بندی با ضخامت بیشتر از 10 سانتی متر

معمولا از انواع پوکه معدنی برای کف سازی به صورت ترکیبی استفاده می شود. در واقع پوکه ترکیبی از سایزهای متنوعی تشکیل شده و یک ملات منسجم بوجود می آورد. بهترین نوع آن برای کف سازی، پوکه سیاه قروه است. این نوع پوکه معدنی از کیفیت بالایی برخوردار است و قیمت مناسبی نیز دارد.

جمع بندی

پوکه معدنی با نام علمی (Pumice)، یکی از انواع سنگ های آذرین است که تحت تاثیر فعالیت های آتشفشانی و سرد شدن آن ها بوجود می آید. پوکه های ساختمانی به دلیل مزایای متعدد، یکی از مصالح پر کاربرد در صنایع مختلف به ویژه صنعت ساخت و ساز است. این سنگ کاربردهای مختلفی دارد که در این مقاله به توضیح آن پرداختیم. برای اطلاعات بیشتر و ارتباط با تولید کنندگان و فروشندگان مصالح ساختمانی معتبر با ما در تماس باشید.