نحوه محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی

آنچه در این مقاله می خوانید: 

 

امروزه در سراسر شهرها شاهد ساخته‌شدن ساختمان هایی هستیم که مساحت و ارتفاع های متفاوتی دارند. برای طراحی ساختمان ها با مساحت و ارتفاع های مختلف باید بدانید که در این راه نظم و قوانین مختص به خودش وجود دارد. همچنین معماران و مهندسین به صورت دلخواه نمی توانند طراحی ساختمان ها را انجام دهند. در ادامه شما را به صورت کلی با نحوه محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی آشنا خواهیم کرد. مشاوران املاک به شما در طراحی های ساختمان با ارتفاع های مختلف کمک شایانی خواهند کرد و شما را در این راه همراهی می کند تا طبق اصول و قوانین جلو بروید.

ارتفاع ساختمان مسکونی

بندهای مربوطه در مقررات ملی در خصوص محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی

قبل از آن که نحوه محاسبه را برای شما بازگو کنیم شما باید با قوانینی که در این راه وجود دارد آشنا شوید تا بدون بروز مشکل بتوانید طراحی های خود را به واقعیت پیوند بزنید. این قوانین عبارت اند از:

  • در هنگام طراحی به این موضوع دقت داشته باشید که پیش آمدگی طبقات فوقانی در بناهای مسکونی در گذرها کمتر از 12 متر نباید باشد.
  • ارتفاعی که برای کف تا زیر سقف پیلوت تا مساحت 500 متر مربع باید 2.40 متر باشد و این ارتفاع ها برای پارکینگ 500 متر مربعی نیز باید بیش تر از 2.60 متر باشد.
  • ارتفاع کف طبقات مسکونی باید برابر 3.20 متر باشد.
  • ارتفاعی که برای جان پناه بام ساختمان باید در نظر بگیرید باید برابر با 1.10 متر باشد و این ارتفاع جزعی از ارتفاع مجاز ساختمان محاسبه می شود.
  • ارتفاعی که برای جان پناه تراس، بالکن و هر نوع پیش آمدگی در طبقه های ساختمان نیز باید حداقل 1.10 متر باشد.
  • برای تعیین ارتفاع های مجاز در هر ساختمان مسکونی باید فاصله سطح معتبر یعنی کد صفر را تا روی جان پناه بام ساختمان در نظر بگیرید.
  • حداکثر ارتفاع کرسی در ساختمان های مسکونی 120 سانتی متر باید محاسبه شود.
  • بهتر است بدانید ارتفاع کرسی جز ارتفاع مجاز ساختمان محسوب می شود.

نحوه محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی در آزمون نظام مهندسی

همان طور که ذکر شد در قوانین ملی ساختمان ارتفاع های ساختمان های مسکونی برای هر یک از ساختمان ها به صورت مجزا در نظر گرفته شده است که شما باید قبل از طراحی ساختمان این قوانین را به خوبی بدانید. یکی از مهم ترین نوع ساختمان هایی که در آزمون های طراحی معماری نظام مهندسی با آن مواجه خواهید شد، ساختمان های گروه 4 و 5 است. به زبان ساده تر ساختمان هایی که دارای 3 و یا 4 طبقه هستند.

مبنای محاسبه حداقل ارتفاع طبقات مسکونی چیست؟

اگر بخواهیم برای شما مبنای محاسبه ارتفاع ساختمان را بر اساس مقررات ملی ساختمان سازی بیان کنیم باید به این صورت بگوییم که شما باید فاصله تراز قائم متوسط کف معبر مجاور را تا متوسط ارتفاع بام شیب دارد محاسبه کنید. همچنین می توانید بالاترین نقطه جان پناه در بام های مسطح را در این محاسبه قرار دهید.

توجه داشته باشید هنگامی که ارتفاع یک ساختمان را محاسبه می کنید باید به شیب ساختمان نیز توجه کنید. در نظر گرفتنِ متوسط تراز دو طرف ساختمان به عنوان نقطه شروع ارتفاع ساختمان، در خیابان های شیب دار ضروری است. در نتیجه شما برای آن که بتوانید ارتفاع ساختمان را محاسبه کنید می توانید از 4 حالت استفاده کنید. این حالات عبارت اند از:

  • بام شیب ‌دار باشد و معبر مجاور مسطح باشد.
  • ساختمان دارای بام مسطح باشد و معبر مجاور نیز مسطح باشد.
  • بام شیب ‌دار داشته باشد و معبر مجاور هم شیب ‌دار باشد.
  • بام مسطح باشد ولی معبر مجاور شیب ‌دار باشد.

ارتفاع استاندارد هر طبقه ساختمان مسکونی

در هنگام محاسبه ارتفاع ساختمان های مسکونی رعایت کردنِ قوانین برای رسیدن به هدف امری ضروری تلقی شده‌است. ارتفاع هایی که برای ساختمان های مسکونی باید در نظر بگیرید بر حسب تعداد طبقه های آن ها در نظر گرفته می شود که هر یک از آن ها دارای مقدارهای معین هستند و شما باید آن را رعایت کنید.

ارتفاع ساختمان مسکونی

محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی بر چه اساسی انجام می ‌شود؟

هنگام محاسبه ارتفاع ساختمان های مسکونی باید نوع ساختمان و برخی از پارامترها را در نظر داشته باشید تا بتوانید بدون عیب محاسبات خود را انجام دهید. اساس محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی به صورت ذیل است :

1- محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی یک طبقه

ارتفاعی که شما برای ساختمان های مسکونی تک طبقه مجاز به محاسبه هستید در صورتی که زیر زمین و یا پنجره های نورگیر نداشته باشد باید 90.4 متر در نظر بگیرید. اگر این ساختمان ها دارای زیر زمین و پنجره های نورگیر در نمای خود باشند باید طبق مقررات ملی ساختمان ارتفاع آن را 80.5 متر حساب کنید.

2- محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی دو طبقه

برای محاسبه ارتفاع ساختمان دو طبقه نیز باید به ویژگی های ساختمان دقت داشته باشید. در ساختمان های مسکونی که دارای زیر زمین و پنجره های نورگیر است باید ارتفاع را 9 متر در نظر بگیرید. در صورتی که این ساختمان ها هیچ یک از ویژگی ها را دارا نیستند باید ارتفاع را شما 10.8 در نظر بگیرید.

3- محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی سه طبقه

ارتفاعی که باید برای ساختمان های سه طبقه محاسبه کنید اگر بدون زیرزمین و پنجره های نورگیر در نمای خود باشند 30.11 متر محاسبه می شود. این در حالی است که اگر این ساختمان سه طبقه شامل زیر زمین و پنجره های نورگیر باشد حداکثر ارتفاع مجاز برای آن 20.11 متر در نظر گرفته می شود.

4- محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی چهار طبقه

محاسبه ارتفاع ساختمان های 4 طبقه نیز دارای دو حالت هستند. محاسبه این ساختمان ها به این صورت است که اگر ساختمان ها دارای زیر زمین و یا پنجره نورگیر در نمای خود باشند حداکثر ارتفاعی که باید در این ساختمان ها در نظر گرفته شود 50.14 متر خواهد بود. این در حالی است ساختمان هایی که این ویژگی های را دارند ارتفاع آن ها باید 40.15 متر است.

5- محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی پنج طبقه و بیشتر

در خصوص مقرراتی که برای این دسته از ساختمان ها در نظر گرفته‌اند، به این صورت که ساختمان های مسکونی 5 طبقه، 6 طبقه و 7 طبقه بدون در نظر گرفتنِ این که زیرزمین دارا هستند و یا خیر. تماماً بستگی به تعداد طبقه های ساختمان دارد که سازنده باید طبق ضوابط و مقررات حداکثر ارتفاع مجاز را 23 متر پیش بینی کند. در محاسبه این نوع از ارتفاع ها به این توجه داشته باشید که ساختمان های بیش از 7 طبقه و یا ساختمان هایی که دارای بیش از 23 متر هستند دارای مقررات و ضوابط مختص به خود هستند. این مقررات برای هر شهر و منطقه مختلف در نظر گرفته‌شده است.

6- محاسبه ارتفاع ساختمان در بام مسطح

برای محاسبه ارتفاع ساختمان هایی که دارای بام مسطح هستند باید فاصله عمودی تراز متوسط کف معبر مجاور را تا نقطه جان پناه بام در نظر بگیرید. در نتیجه برای محاسبه ارتفاع ساختمان هایی که دارای بام مسطح هستند باید ارتفاع جان پناه را نیز در این محاسبه جای دهید. حداقل ارتفاع جان پناه از کف بام نیز باید 10.1 در نظر گرفته‌شود.

7- محاسبه ارتفاع ساختمان در بام شیب ‌دار

محاسبه ارتفاع ساختمان هایی که دارای بام شیب دار هستند نیز باید به این صورت باشد که مهندسین فاصله عمودی تراز متوسط معبر مجاور را تا متوسط ارتفاع بام شیب دار را در نظر بگیرند. در این قسمت منظور از متوسط ارتفاع بام شیب دار همان میانگین فاصله شروع و انتهای بام است. به این نکته توجه داشته باشید که وجود و یا عدم وجود زیر زمین هیچ گونه تأثیری در محاسبه ارتفاع کلی ساختمان ها نمی گذارد.

ارتفاع ساختمان مسکونی

حداقل و حداكثر ابعاد مورد نياز اجزاء ساختمان در واحدهاي مسكوني

در ادامه شما را با تمامی ارتفاع ها و ابعادی که باید در هنگام ساخت ساختمان های مسکونی در نظر بگیرید آشنا خواهیم کرد. با رعایت تمامی قوانین ملی ساختمان سازی طراحی های شما را با بهترین کیفیت و بدون مشکل انجام خواهند داد. حداقل و حداكثر ابعاد مورد نياز اجزاء ساختمان در واحدهاي مسكوني عبارت اند از:

  • در هنگام طراحی واحد های ساختمان مسکونی حداقل مساحت باید 55 متر در نظر گرفته‌شود.
  • ارتفاع کف تا زیر سقف باید 2.70 و حداکثر آن نیز 3.5 باشد.
  • حداکثر ارتفاع تا روی سقف تمام‌شده زیر زمین تا حیاط نیز 120 سانتی متر باید باشد.
  • ارتفاع كف تا زير سقف واحدهاي تجاري با كاربري مختلط در همكف 5 متر باید باشد.

سخن آخر

موارد قانونی ارتفاع آپارتمان مسکونی در هر کشور و حتی در هر شهر ممکن است متفاوت باشد. در بسیاری از کشورها، قوانین و مقررات مربوط به ساخت و ساز و ارتفاع ساختمان‌ها توسط دولت یا سازمان‌های مربوطه تنظیم و اجرا می‌شود. به عنوان مثال، در ایران، طبق قوانین ساختمانی، حداکثر ارتفاع ساختمان‌های مسکونی در برخی مناطق شهری محدود شده است.

برای دسترسی به مقررات قانونی و معیارهای ارتفاع ساختمان‌های مسکونی در منطقه خاص خود، بهتر است با شهرداری محلی یا سازمان مربوطه تماس بگیرید. آن ها می‌توانند به شما اطلاعات دقیق درباره محدودیت‌های ارتفاع ساختمان‌های مسکونی در منطقه شما ارائه دهند.