چگونگی ساخت خانه های سازگار با محیط زیست

آنچه در این مقاله می خوانید: 

در عصری که اثر گلخانه‌ ای و گرمایش زمین بسیار زیاد شده است، زمان آن فرا رسیده که به دنیای معماری و ساختمان سازی توجه بیشتری کنیم. پیامدها و خسارات گرمایش زمین بسیار نگران‌ کننده شده‌‌ اند. در این حین، مسئولیت ما این است که خانه هایی بسازیم که به محیط زیست آسیب نزنند.در ادامه همراه ما باشید تا به چند راهکار درمورد ساخت خانه سازگار با محیط زیست بیشتر آشنا شویم.

چرا ساخت خانه های سازگار با محیط زیست امروزه انقدر مهم شده است؟ سوزاندن سوخت های فسیلی برای تامین انرژی و گرمایش خانه های ما، یکی از دلایل اصلی آلودگی آب و هوایی محسوب می شود. در خانه های زیست محیطی از منابع انرژی تجدید پذیر، بهینه بودن انرژی و مواد طبیعی استفاده می شود.

بزرگترین مزیت خانه های سازگار با محیط، کاهش تاثیرات زیستی و ردپای کربن بر روی زمین است. خانه های سبز مزایای جانبی زیادی از جمله کاهش قبوض انرژی، تعمیر و نگهداری کمتر، کیفیت هوای بهتر، طراحی خلاقانه و... دارند.

 

۱- انتخاب مکان مناسب

شاید مهم ترین عاملی که در ساخت خانه سازگار با محیط زیست باید به آن توجه کرد، انتخاب مکانی مناسب و منحصر به فرد است. موقعیت ساخت یک خانه سبز باید به گونه ای باشد که به راحتی روشنایی تامین شود و انرژی بیشتری برای دریافت نور اتلاف نگردد. همچنین باید تمام سعی خود را در حفاظت از محیط زیست انجام دهید تا به آن آسیبی وارد نشود.

عوامل متعددی از جمله طراحی دکوراسیون خانه، منطقه جغرافیایی و شرایط محلی در انتخاب مکان مناسب تاثیرگذارند. همچنین جهت پنجره ها و اتاق ها برای دریافت حداکثر میزان نور بسیار مهم است. حتی وجود یک درخت بزرگ می تواند میزان قابل توجهی از نور خورشید را بگیرد.

۲- ساختار ظاهری خانه

ساختار ظاهری در خانه های سازگار با محیط زیست باید متناسب با اقلیم و شرایط آب و هوایی هر منطقه باشد. شکل این ساختمان ها در مناطق بارانی و مناطق گرم و خشک، تفاوت زیادی با هم دارند. مثلا اگر محل زندگی شما مستعد باد و طوفان است، باید حتما مدل خانه خود را گرد بسازید و ساختن خانه در مناطق بارانی باید شیروانی باشد.

بعلاوه باید به کاهش و اتلاف انرژی دقت کنید و با عایق بندی اصولی، جلوی هدر رفت آن را بگیرید. برای این کار می توانید مساحت خانه را کوچک تر بسازید و درب و پنجره ها را با شیشه های دو جداره و سه جداره نصب کنید و به نور گیری آن ها دقت زیادی داشته باشید.

خانه سازگار با محیط زیست 

۳- مصالح و متریال مقاوم

در ساخت خانه های سازگار با محیط زیست باید مصالحی به کار برد که پایدار، دوست دار محیط، قابل بازیافت و تجدید پذیر باشند‌. همچنین استفاده از مواد بومی و محلی، همانند چوب و الوار که به راحتی در طبیعت قابل بازیافت هستند، ایده بسیار خوبی است. به علاوه باعث آلودگی محیط زیست نمی شوند.

استفاده از مواد ساختمانی نظیر آجرها، کفپوش های چوبی و کاشی ها، کمک بسیار زیادی به کاهش هزینه ها و حتی کاهش دی اکسید کربن می کند. این گونه مصالح حتی اگر سالیان زیادی در طبیعت باقی بمانند، هیچ آسیبی به طبیعت نمی زنند و زیستگاه موجودات زنده نیز در خطر نمی افتد.

۴- عایق بندی مناسب

از دیگر نکات مهم در ساخت این خانه ها، عایق بندی درست و کاربردیست. برای این کار شما باید درب، پنجره و حتی دیوارها را با استفاده از مواد سازگار با محیط بپوشانید. حتی برای قسمت های بیرونی دیوارها می توانید از خزه استفاده کنید، این کار به حفظ انرژی در خانه کمک بسیاری می کند. همچنین موادی مانند بیوکامپوزیت ها علاوه بر عایق حرارتی، عایق صوتی نیز محسوب می شوند که در ساختار دیوارها می توانید بکار ببرید.

با توجه به صرفه جویی در مصرف انرژی، مواد مختلفی که برای ساخت چنین خانه ای استفاده می شود، امکان دستیابی به عایق حرارتی را میسر می سازد. در واقع موادی مانند کاه، پنبه، پلاستیک بازیافتی و پشم گوسفند، عایق های بسیار خوبی بوده که قابل تجزیه و غیر سمی هستند. بنابراین حتی اگر در زمان ساخت و ساز قیمت آن ها گران تر باشد، در دراز مدت باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود.

۵- حفاظت از آب

آب باران یک منبع تجدید پذیر است که نباید هنگام ساخت یک خانه سازگار با محیط نادیده گرفته شود. آب جمع‌ آوری‌ شده در یک مخزن زیرزمینی برای آبیاری باغ یا برای تامین فلاش یا ماشین لباسشویی استفاده می‌ شود. باران را می توانید از روی پشت بام یا مسیرهای لوله ای منتهی به پشت بام جمع کنید. همچنین می توانید با نصب سرشیرهای کاهش فشار آب در دستشویی، حمام و آشپزخانه به صرفه جویی آب کمک کنید. موقع مسواک زدن و شستن ظروف آب را باز نگه ندارید. آب کتری یا سماور را در ظرفی جدا کرده تا سرد شود و برای آبدهی گیاهان استفاده کنید.

خانه سازگار با محیط زیست 

۶- نصب سقف مناسب

سقف های مناسب برای خانه های سازگار با محیط زیست، باید مقاوم و عایق باشند، پس در انتخاب آن ها دقت کنید. سقف های به اصطلاح زنده یا سقف هایی که امکان رشد چمن یا گیاه در آن ها وجود دارد، بهترین گزینه برای اینگونه خانه هاست. این سقف ها علاوه بر اینکه عایق بسیار خوبی برای اتلاف انرژی هستند، به تمیزی هوا و جذب دی اکسید کربن نیز کمک زیادی می کنند.

از دیگر انواع سقف های مناسب برای خانه های سبز می توان سقف های چوبی یا تخته ای را نام برد که با اینکه هزینه زیادی دارند اما سازگار با محیط زیست و عایق گرمای خوبی هستند. همچنین می توانید از مواد بازیافتی مانند فلز، پلاستیک و لاستیک در سقف استفاده کنید که علاوه بر هزینه کمتر، باعث کاهش زباله می شوند.

۷- استفاده از منابع قابل تولید

پارامترهای زیادی در ساخت خانه های زیست محیطی برای دستیابی به انرژی، احترام به محیط زیست و سلامت دخیل هستند. مصرف کننده علاوه بر انتخاب مواد بهینه، گزینه های زیادی برای کسب انرژی لازم دارد. مثلا می توانید با نصب پنل های خورشیدی در روی پشت بام، با استفاده از جذب انرژی بی پایان خورشید، به راحتی انرژی خانه را تامین کنید. نصب پنل خورشیدی یک روش کم هزینه و بسیار کاربردی برای ذخیره انرژی در آینده است.

همچنین سیستم های پمپ حرارتی که گرما را از هوا یا آب بازیابی می کنند نیز صرفه جویی قابل توجهی در مصرف انرژی برای کاهش قبوض برق و ایجاد یک خانه کم انرژی می کنند. شیشه‌ های دوجداره و دریچه‌ های حجیم نیز، محافظت بسیار خوبی در برابر سرما و صدا ایجاد می‌ کنند.

۸- بهره گیری از انرژی الکتریکی

خانه های سازگار با محیط زیست باید در وهله اول کم مصرف باشند. در واقع آن ها با هدف کاهش مصرف انرژی، احترام به محیط زیست و محدود کردنِ تولید گازهای گلخانه ای ساخته‌شده‌اند. بسته به ترجیحات و بودجه مصرف کننده، انتخاب های زیادی برای مصرف کننده وجود دارد. مثلا برای کاهش مصرف انرژی می توانید از لامپ های LED بجای لامپ های رشته ای استفاده کنید. زیرا انرژی کمتری مصرف می کنند و بهترین گزینه برای صرفه جویی در مصرف برق هستند. همچنین استفاده از لوازم برقی کم مصرف، سطح انرژی مصرفی را پایین می آورد.

۹- استفاده از معماری ارگانیک

۱۰- ساخت خانه کوچک

یک خانه کوچک نسبت به خانه بزرگ، همیشه سازگارتر با محیط زیست خواهد بود. با این حال این بدان معنا نیست که باید یک خانه کوچک بسازید. شما فقط باید در استفاده از اصول ساختمان و طراحی، خلاق و مدبر باشید. خانه‌ های کوچک‌ هزینه‌ و نگهداری کمتری دارند و کارآمدتر هستند. زیرا متراژ و چیدمان آن‌ها نسبت به خانه‌ های بزرگ کاربردی‌ تر است.

۱۱- انتخاب بهترین طرح برای خانه خود

با وجود برنامه های بسیار زیاد برای ساخت این خانه ها، منطقی است که بپرسید بهترین طرح برای شما کدام است و چگونه آن را انتخاب می کنید؟ این بهترین طرح البته به خواسته ها، مشخصات، زمین، طرح شهری  و محدودیت های خاص آن بستگی دارد. بنابراین با یک متخصص و کاربلد در این زمینه مشورت کنید تا نتیجه دلخواهی را کسب کنید.

معماری ارگانیک توسط فردی به نام فرانک لوید رایت (1867-1959) در پایان قرن نوزدهم در ایالات متحده متولد شد. معماری ارگانیک جریانی است که هدف آن بیان پیوندی عمیق بین ساکنان یک ساختمان با محیط طبیعی اطراف آن هاست. از نظر طرفداران معماری ارگانیک، ساختمان را باید به عنوان یک موجود زنده در نظر گرفت که بیشتر به ویژگی های گیاهان و حیوانات ربط دارد. در واقع هدف آن به دست آوردنِ ساختمانی یکپارچه با طبیعت و تأثیر اندک آن در محیط زیست است.

خانه سازگار با محیط زیست

اقداماتی برای دوستی با محیط زیست

دوستی با محیط زیست به اقداماتی اشاره دارد که فرد را به نحوه جذب منابع طبیعی بیشتر آگاه می کند. عادات روزانه از جمله استفاده کمتر از آب، گاز و برق، نمونه‌ های رایجی از راه‌ هایی هستند که همه می‌ توانند اثرات زیست‌ محیطی خود را کاهش دهند. به عنوان مثال خاموش نگه داشتن چراغ ها در طول روز که نور طبیعی فراوان است، یا خاموش کردن تهویه مطبوع زمانی که هوا سرد است، راه هایی برای کاهش هزینه های انرژی است. شرکت‌ ها نیز می‌ توانند با استفاده از برنامه‌ های بازیافت و کاهش ضایعات، یا استفاده از مصالح ساختمانی پایدار، مانند پوشش‌ های حرارتی خورشیدی یا پلاستیک‌ های زیستی اقدامات مشابهی را انجام دهند.

نتیجه گیری

اگر در تلاش برای ایجاد یک خانه سازگار با محیط زیست هستید، به یاد داشته باشید که هیچ رویکرد غلطی وجود ندارد. ممکن است بودجه شما در حد ساخت یک پنل حرارتی خورشیدی روی پشت بام باشد، اما این می تواند خانه شما را سبزتر از خانه همسایه کند. مانع اصلی ساخت یک خانه زیست محیطی هزینه آن است، با این حال اگر هزینه ساخت این خانه ها به طور متوسط ​​10 تا 20 درصد بیشتر از یک خانه سنتی باشد، در دراز مدت با کاهش هزینه ها و کاهش انرژی، این سرمایه گذاری را جبران می کند.

مجموعه املاک داران با عرضه فعالیت های وسیع در زمینه ساخت و ساز و خرید و فروش، بستر مناسبی را در حوزه املاک پدیدار کرده اند. این فعالیت ها شامل خرید و فروش آپارتمان در اصفهان، ثبت ملک به صورت رایگان، سرمایه گذاری، شراکت در ساخت و ساز، مشاوره حقوقی املاک، معامله پایا پای، تهاتر و غیره می شوند.